Iets terughoudend maar nieuwsgierig.
Goedemorgen allemaal ,
mijn naam is Theresa en ik lees al een poosje mee op forum nu toch maar de stoute schoenen aan daan en ingeschreven.
Ik ben van het noorden waar veel landbouw en fruit is.
Ik stook een jaartje of 8 begonnen met een soort melkemmer ketel daarnaast tijdje weerom een T500 gekocht en deze heb ik om laten bouwen om meer vollere en betere smaakjes te krijgen uit mijn stooksels.
Ik maak apfelkorn en slivovitsj van hier uit de boomgaard .
Natuurlijk doe ik ook wodka uit onze aardappelen maken en ook whiskey maar daar ga ik nu zien een betere passende keteltje voor krijgen nu ik van stoker hier in buurt ketel kon gebruiken tijdens ombouw van mijn ketel .Nu wil ik toch ook met koper aan de gang .
ik hoop nog veel leuke op te mogen opnemen hier op forum .
@theresa welkom hier en veel leesplezier, het is gezellig en leerzaam hier, groetjes uit het zuiden.
Theresa,
van harte welkom op dit mooie forum voor en door mede stokers.
Prachtig dat je al zo'n ervaring hebt met het stoken.
Kunnen wij dus ook van je leren en wie weet wij jou ook nog wat.
De aardappel-wodka, slivovitsj en de apfelkorn gaan we het beslist nog over hebben want daar hou ik ook van.
Alvast proost !!
@theresa welkom op het forum en zo te lezen heb je al veel stookplezier.
Ik ben wel benieuwd naar wat foto's van je ketels.
In vino veritas.
Welkom op het forum.
Ik ben ook benieuwd hoe en wat je aan de T500 hebt verbouwt om een betere smaak te verkrijgen.
Groet, @ndré
@avdw. Er zit een klein printje met een knop waarmee ik de warmte kan regelen of dimmen , er is iets met de bedrading aangepast en verbeterd . Zo een bodemplaat die hier op forum meer is beschreven heb ik erin maar bij deze is er een rand op gelast het is meer een inzet mand .
Er is nu voor in alambiek een koperen ring en daar een soort kelk erop die aansluit een stukje omhoog in de alambiek waarmee alles ander door de kop gaat.
en thermometer boven op.
het maakt echt verschil nu met eerst .
ik ben wel erg nieuwsgierig hoe je die koperen ring met kelk hebt aangesloten en hoe die er uit ziet?
zou het zelf eventueel wel kunnen maken.
alvast bedankt voor de info👍
griet, @ndré🥃😎
@avdw mijn zoon maakt foto's hij gaat met zoon van Theresa om . Komt van de week daar .
@avdw bij mij zit er een opstaande rand op van 10 cm . Ik heb er ook 3 hogere pootjes bij en zo kan hij ook als mand voor boven de alkohol in de ketel . .ja is ook van gaatjesplaat .Dat wil ik ook als mijn nieuwe ketel er is weer hebben.
Heb je toevallig al een foto gemaakt van de koperen plaat /kelk in de helm van je ketel? Groet, @ndré😎🥃
Welkom Theresa.
Wat heb je aan je T500 laten verbouwen als ik vragen mag 🙂 ?
The best day to plant a tree was 20 years ago, the second best day is today!
@stephan hoi Stephan . Er is een klein printje of zo ingekomen zodat de warmte dimbaar is . Een thermometer aansluiting. Ik heb nu een brede rand gekregen die ik vast kan maken in de koperen alambiek waardoor de alkoholdamp er anders door gaat zo komt er meer smaak aan mijn stooksel. En ik heb ook zo een losse extra bodem plaat als hier ook op forum staat maar met een 10 cm verhoogde rand erop gelast eigenlijk een soort mand .
En er was nog iets gedaan geloof ik .
Is gedaan hier vlakbij door een stoker die al wat langer dit doet.
Welkom Theresa
En ook hier heel benieuwd naar de veranderingen (verbeteringn) die je liet aanbrengen aan je T500
Hallo Theresa welkom en ik ben ook benieuwd naar de aanpassingen op je t500.
Klinkt goed. Heb je er foto's van?
The best day to plant a tree was 20 years ago, the second best day is today!
Welkom Theresa, veel plezier hier op het forum en vooral met de hobby.
Iemand die ketels verbouwd in het hoge noorden ......
dat kan bijna niet anders als de alwetend big R ..... zijn
@haak zijn naam is wel met een R maar het is maar een klein mannetje .
Ik ben wel content met wat hij voor mij heeft gedaan met mijn keteltje .
Mijn buurtjes vonden ook dat mijn slivovitsj beter is geworden.
een klein mannetje 🤣🤣🤣
Denk toch dat “het kleine mannetje “ dezelfde is die ik bedoel
de kunstenaar/knutselaar uit het hoge noorden
@haak ik weet niet of zelfde is . voor zich zelf is hij praktisch en gemakkelijk maar wat hij maakt is echt niet geknutseld . Is wel vakman hoor .
ben bang dat we er nooit achter komen
maar jij hebt in ieder geval een mooie ketel waar het hele forum nieuwsgierig naar is
tijd voor de foto’s
@haak als mijn zoon aankomt vraag ik hem om foto te maken van de keteltjes voor hier . Ik ben niet zo goed met computer .
@haak ik denk wel dat je in de richting zat .
De ketel heb ik inderdaad hier in de schuur gehad .
Inderdaad ik ben niet zo groot . Ouderdom doet krimpen .
Hoi Theresa,
Ben ook erg benieuwd naar de foto’s.
Zet je zoon maar aan het werk.
@vlisbier als mijn zoon langs komt zal ik vragen of hij foto van ketel maken wil en plaatsen . Sorry ik ben niet handig met computer .
Ik ben maar een boere vrouw 😂😂
Welkom theresa. Benieuwd naar je aardappelen vodka. Leuke tijd hier
@baukrrhh ik vroeg me eigenlijk al af hoe je precies vodka maakt van aardappelen. Schillen of gewoon in stukken snijden, de kook er over, amylase erbij en maischen of gebruik je ook diastatisch mout. Ik begrijp wel dat je het zetmeel in de aardappel moet gaan omzetten naar vergistbare suikers maar de weg erheen is me nog niet helemaal duidelijk.
@baukrrhh de aardappels komen van het land dan moeten ze geselecteerd. De uitval gaat anders weg maar zijn niet altijd slecht . Ik was ze en daarna door schrapmachien .
Ik stoom ze daarna stamp ik ze . In water zetten we dat weg . Ik laat wat tarwe kiemen . Een emmer daarvan gaat in pan bij de aardappels en 2 citroenen en dat doe ik verwarmen . Ik laat het 2 dagen afkoelen dan begint het al wat gisten . Een blok gist gaat er dan in.
ik dek de aardappel puree dan af met ziekenhuis lakens .
Na enkele weken stook ik het 3 of 4 x .
Misschien kun je wat volumes en gewicht erbij plaatsen .
Wanneer je een emmer gekiemde tarwe toevoegd dan is jou pan wel flink van inhoud .
@robbert de pan aardappels is 150 liter , de ammer gekiemd tarwe is 20 liter . 2 citroenen en blokje gist +- 400gram .
@theresa Hi, als ik het goed begrijp laat je de tarwe ontkiemen en zonder te drogen en de wortels te verwijderen bij de aardappelpuree. Klopt dat?
@jaapjanjoost de gekiemde tarwe droog ik niet . Mijn heit noemde het groene mout . Bij anders als aardappels droogde hij het wel . Ik doe het net zo . Het verschil is iets met ensiemen . Wat dat is weet ik zelf niet maar de man die mijn ketel heeft verbouwt was een vriend van mijn heit 😊 vader die stook ook ouderwets en heeft dat professioneel gedaan die kan dat waarschijnlijk wel uitleggen . Hij zit ook op het forum .
@theresa Ja groene mout ken ik. Hoe maal jij het? Op video's die ik hierover heb gezien gebruikt men een gehaktmolen.
@jaapjanjoost wij hebben hier een graanwals daarmee lukt het ook om een kleine hoeveelheid mout te walsen.
Ik ken wel het filmpje hier op forum , whiskey maken beslag maken . Daarin zie je een oude graan molen met ijzeren schijf die wij ook nog wel in het hok hebben . Dat is anders dan gehakt molen .
die graanmolentjes kom je hier op tweede hand marketen en kringloop vaak tegen .
@jaapjanjoost wij hebben een landbouw bedrijf in Friesland en gebruiken graan walsen / schroot walsen mijn vader deed de mout er ook mee zo leerde ik dat .
Als je wat meer wil weten wat de stokerijen gebruiken zou je beter kunnen vragen aan iemand die daar meer ervaring mee heeft .Die mijn ketel heeft verbouwd heeft in stokerij in engeland gewerkt en weet ook meer over groene en gedroogde mout .
Ik ben op visite bij Theresa . Jr kunt mij ook appen apart we zitten hier aan koffie achter de computer nu .
@robbert Het is allemaal niet urgent. Ik stuitte bij toeval vanuit een bierbrouw verhaal op groene mout. Vond het interessant en heb lopen zoeken naar toepassingen. De molens vielen me op. Mijn vrouw heeft ergens een gehaktmolen, ik denk dat die ergens bij haar op de zaak ligt. Misschien dat ik later dit jaar eens ga experimenteren. En dan gelijk maar een aardappel wodka.
Succes met de bestelling.
@jaapjanjoost theresa is bevoorrecht zij heeft schroot machines waar m3 tegelijk door heen kunnen .
Het kleinemolen uit mijn filmpje heb ik doorverkocht . Ik heb nog een oude hand molen met stenen.
Ik gebruik meestal geeest mout omdat ik weinig met aardappelen doe .
Groenmout heeft als voordeel dat het niet verhit is geweest en daarom meer enzymen bevatten .
Nadeel is je moet inplannen en wat synchroniseren met hetgeen wat je wil maischen .
Je kunt groenmout niet lang bewaren en met invriezen gaat evenals eesten een deel enzym werking verloren .
Ja met mout kun je een gehaktmolen gebruiken alleen het uitspoelen wordt wat lastiger .
Ja we hebben voor haar een ketel besteld nu afwachten .
Ik ben zelf ook wel nieuwsgierig naar het apparaat als die hier is .
Zoals je inmiddels wel begrepen hebt wij wonen paar km van elkaar en haar vader en ik destileerde samen.
Nu help ik haar nu en dan .
Geplaatst door: @robbert@jaapjanjoost wij hebben een landbouw bedrijf in Friesland en gebruiken graan walsen / schroot walsen mijn vader deed de mout er ook mee zo leerde ik dat .
Als je wat meer wil weten wat de stokerijen gebruiken zou je beter kunnen vragen aan iemand die daar meer ervaring mee heeft .Die mijn ketel heeft verbouwd heeft in stokerij in engeland gewerkt en weet ook meer over groene en gedroogde mout .
Geplaatst door: @robbert@jaapjanjoost wij hebben een landbouw bedrijf in Friesland en gebruiken graan walsen / schroot walsen mijn vader deed de mout er ook mee zo leerde ik dat .
Als je wat meer wil weten wat de stokerijen gebruiken zou je beter kunnen vragen aan iemand die daar meer ervaring mee heeft .Die mijn ketel heeft verbouwd heeft in stokerij in engeland gewerkt en weet ook meer over groene en gedroogde mout .
Beetje verwarrend maar maar we gebruiken dezelfde i pad even . We proberen een veangeance still te bestellen.
@theresa ziet er goed uit , en met 159ltr inhoud kun je ook goed uit de voeten, prijs valt mij trouwens ook best mee, ben benieuwd hoe hij is en jou gaat bevallen, maar zal wel goed komen.
@marcel1966 ik ben niet zeker maar ik had begrepen dat het Amerikaanse gallons is dat is toch 3,8 liter .dan is het 133 liter . .
Ja ik had mijn zin erop zet .is kompleet met Koeler en een tumper , Thermometer en Safety klep standaard .
prijs valt mee ,de verzendkosten en duane is wel veel.
ik stook nu vaak achter elkaar , ik had een geleende koperen ketel van 80 liter daar was is wel blij van geworden. Ook omdat er mooier smaakje uitkwam .
ik moet nog wel wat leren ermee te stoken maar ik krijg daar hulp bij.
ik kan niet wachten.
@theresa klopt het is idd 133ltr, maar dat is ook genoeg...toch 🙂
En met jouw zeer ervaren hulp erbij, komt het zeker allemaal goed.
Ben benieuwd naar de eerste stook ermee, houd ons maar op de hoogte, lees graag mee.
@theresa ook dat is mooi ! Deel van t plezier is ook in verwachting tot t geleverd wordt !
@paolo gebruik wel een vaste aardappel die je kunt stomen of helemaal onder water mag koken .
@theresa goed dat je dat zegt. Juist de simpelheid van het ingrediënt aardappel spreekt me aan. Top. Mijn dank weer Theresa. Tegen de tijd laat ik het weten.
@paolo ik doe alles in simpelheid ik weet ook maar een paar dingen te maken. Ik krijg ook tips en wat hulp om wat te verbeteren van een stoker uit de buurt .
apfelkorn , slivovitsj en mede heb ik van heit .
Whisky ,wodka en honingwodka en zijn nu zuiverder door wat hulp .
Dit jaar gaan we meer met honing doen als de kasten weer bevolkt zijn .
@theresaik hoop dat de bijtjes het goed gaan doen.mHoor een hoop problemen de laatste tijd helaas. Schoonzus had in Frankrijk een paar volkjes maar hebben het niet overleefd .
Echt jammer.
betreft de drank, ik geloof zelf ook dat ‘simpel’ het mooiste kan voortbrengen.
Hoi en ook welkom natuurlijk Theresa! Ook hier overwon de nieuwschierigheid van de terughoudendheid, en veel opgestoken en de diepte in kunnen gaan dankzij het forum en de bereidheid vd leden elkaar te helpen.
Betreffende die vergiste aardappelpuree, stook je die met pulp, en zo ja, hoe? Keteltje au bain marie of gebruik je dubbelebodem (geperforeerde plaat) met kookzak? Moet daar nog vocht bij tegen 'droog' koken?
@pikketanus nu gebruik ik de mand die voor mijn keteltje is gemaakt met een linnen aardappelzak . Ik doe die eerst in de ketel daar giet ik alles in en met een koortje maak ik die dicht . Eerst deed ik het met zak in mijn melkbus ketel omdat mij t500 altijd aanbakte .
Als ik de nieuwe koperen ketel krijg moet ik even vragen hoe het aansten moet .
@theresa aah precies, in een zak en los van de bodem, dank! 👍 was benieuwd of het zoals andere pulp gestookt werd (ja dus). Is de geur wat te harden van de vergisting? Heb aardappels nog nooit aangedurfd, maar wil het wel gepoogd hebben eens.
Hier enkel koperen dames, paar alambieks en een alquitaratje. Voor pulp gaat er hier een geperforeerd verhoogd plaatje onderin de ketel, en ik leg de kookzak ook in ketel en stort 'm dan vol. Erg vergelijkbaar dus 🙂
@pikketanus Ik heb nu voor de 2de keer aardappels die staan te vergisten en het geeft erg weinig geur af!. Ik doe het trouwens wel volgens het recept van Robbert die hier ook ergens te vinden is.
De gelukkigste mensen hebben niet het het beste van alles. Zij maken van alles het beste.
@haak zij heeft een enorme boomgaard met heerlijke pruimen en maakt een slivovice waar je niet van af kan blijven.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten
