Meldingen
Alles wissen

mirabellen


Berichten: 4
 jost
Topic starter
(@jost)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Dag ik ben al zo'n 20 jaar hobby stoker met een oude boilerketel van 80 liter. Jaarlijks verstook ik iig veel mirabellen. Dit jaar heb ik er wel heel erg veel. De liefhebben mag ze ook komen rapen. In Gorssel. Wel komende week doen want mirabellen zijn beperkt houdbaar als ze eenmaal gevallen zijn.


Beantwoorden
6 reacties
5 Reacties
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 446

@jost, aankomende week kom ik naar Gorssel voor familie bezoek en wil graag komen rapen. Ben nog op vakantie nu in Engeland maar morgen weer thuis als het goed is. Heb 50 jaar in Gorssel gewoond maar ken je niet geloof ik. Kom graag langs. Heb nog nooit mirabellen vergist/verstookt dus ben benieuwd. Β  Groet BertΒ 


Beantwoorden
 jost
(@jost)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@bewust yes, ik heb je een app gestuurd πŸ™‚


Beantwoorden
(@jagdhornblaser)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@jost hoi Jost,

heb je voor mij aanwijzingen en recepten hoe je deze vergist en stookt.

mvg,

tom.


Beantwoorden
 jost
(@jost)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@jagdhornblaser Bij een vat van 60 liter mirabellen doe ik 5 zakjes bakkersgist en 7 of 8 kilopakken suiker (ik wil wel een redelijke opbrengst voor al het werk). ik voeg geen water toe. Omdat ik niet al te schoon werk verstook ik het gelijk nadat het is uitgegist. Dit om een schimmelhoed te voorkomen. Ik verstook de eerste batch 1 keer en neem die dan mee in de 2e batch. die doe ik dan dus 1 x (dan heb ik het simpel vertaald anderhalf keer verstookt). Met het resultaat ben ik tevreden. Van mirabellen maak je geen slivovitsj. Dat smaakt veel meer naar pruimen. Mirabellen geven een wat fijnere (dus met minder overheersende smaak/reuk aanwezige) eau de vie.


Beantwoorden
(@jagdhornblaser)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@jost dank voor de uitleg en het recept


Beantwoorden
Berichten: 10
(@keteltje)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Even een praktisch vraagje (heb zelf ook een mirabellen-boom staan met dit jaar een bizare opbrengst). Hoe ontdoe je ze van de pitten? Ben op zoek naar een eenvoudige manier.

Ik prak ze nu met een aardappelstamper en zet ze met een beetje water op een laag vuur. Als alles goed warm is geweest vallen de mirabellen zo uitelkaar. Dan door een zeef roeren, alle pitten en vellen blijven achter. Maar nog steeds een langdurige klus. Dus als iemand een snellere methode weet??


Beantwoorden
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?