Appels gisten moeizaam
Ik zit met iets wat ik niet kan verklaren.
Ik heb de afgelopen tijd meerder batches pruimen, appels, druiven en vijgen laten vergisten. Alles op dezelfde manier verwerkt om te laten gisten, in dezelfde soort emmers, in dezelfde ruimte en met dezelfde gist. De druiven, vijgen en pruimen gisten prima. In het geval van de pruimen zelfs een paar keer iets meer dan prima: het schuim kwam door het waterslot heen. Maar steeds wilde de appels niet opgang komen en als ze dan op gang kwamen dan ging het heel langzaam.
Niet dat ik iets tegen een langzame vergisting heb, maar het is opvallend.
Dit weekend weer een batch druiven in gezet en een batch appels: de emmer met druiven klinkt als een stoomlocomotief, die met appels bubbelt om de 4-5 seconden.
Dat een batch niet zo wil gisten, tja, kan gebeuren, maar alle batches met appel?
Nu is dit pas de 2e keer dat ik appels vergist, en kan me van de vorige keer niet herinneren dat het zo moeizaam ging. Dus zijn appels lastiger qua gisten dan ander fruit?
Ha Robbert,
De gist is Browin (Browin Wijngist + gistvoedingszout universeel voor wijn), setjes met gist en gistvoeding.
Welke appels is lastiger, ik heb 5 bomen, waarvan 1 een "familieboom" waar 3 soorten op 1 stam zijn ge-ent. Het zijn minimaal 5 soorten, waaronder Breaburn en Eccolette. De appels zijn niet bespoten, ik spuit geen gif.
Ik heb de appels ontdaan van klokhuizen en daarna in stukjes gesneden, daarna even gekookt en toen door een zeef gehaald zodat alle schillen enzo eruit waren.
Ik denk ook dat het de pH is geweest, ik heb helaas niet kunnen meten ik had een boekje strips gekocht, maar die werkten niet: alles was PH 4 volgens die dingen, toevallig ook net de kleur van de strips. Nieuwe in bestelling.
Wat wel raar was: ik had 1 batch appels waar ik cider van ga maken met een cidergist ingezet. De batch was te grootvoor de emmer die ik wilde gebruiken. Dus over 2 kleinere vergistings emmers verdeeld. Met de gist (in dit geval Browin Cidergist) een starter gemaakt die mooi borrelde, en dat over de emmers verdeeld. 1 emmer ging heel behoordlijk aan het gisten, de ander heel aarzelend. Terwijl alles hetzelfde was... De emmers uiteraard ook grondig uitgeboend voor gebruik.
Heb overigens de 1e appelbatch de 1e keer gestookt en er kwam toch een heel behoorlijke opbrengts af. OK, niet zoveel als van de 1e pruimenbatch die ik heb gestookt maar toch meer dan ik had verwacht gezien het lamlendige geborrel.