Meldingen
Alles wissen

Druiven wash maken


OptiCase
Berichten: 62
Topic starter
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Beste forumleden,

Tsja het druivenseizoen is nu eenmaal begonnen en ook hier zitten de eerste kilo's in de vriezer om straks de vergistingsemmer in te kieperen.

 

Nu heb ik een vraag: Ik heb een aantal 25l vergistingsemmers. Zijn er hier mensen die water toevoegen per zoveel kilo druiven? 

Stel dat ik 5 kilo ontdooide blauwe druiven in mijn emmer kiep en die aanstap. Dat aftop met ongeveer 10 a 15 liter water. Is zoiets logisch? Of vergisten jullie puur en alleen de druiven in hun eigen sap zonder enige watertoevoeging?


Beantwoorden
18 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@opticase in mijn topic " snuisterige juracon" heb ik net paar foto's gezet van deel van dit jaar oogst. Staat nu te gisten en loopt tegen get eind.

. Ik gebruik uitsluitend druiven geen toevoegingen van water  Een SG van 1055. Enige toevoeging aan 25 liter is snuifje zout. 

Je heb 9 kilo druiven nodig voor 1 liter brandy 

 

 


Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 62

@robbert dank voor je antwoord Robbert!


Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 398

@robbert vergist je de pulp van de druiven mee of enkel het sap?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@odevie De smaak van brandy/ cognac is zachter wanneer je sap gebruikt.  O.a.door Minder tannines uit schillen .  

De schillen en pulp resten kun je grappa van maken .

Je kunt inderdaad ook sap en pulp vergisten en compleet uit stoken  . Smaak wordt dan wel meer bitter fruitig . 

Dus er is keuze .

Om nog lastiger te maken ( of juist makkelijker)

Wat voor druiven heb je ?  Je kunt proeven en daarop anticiperen.

Neem bijvoorbeeld muskaat of rosaki dat zijn soorten met enorme veel smaak en vlezig.  Deze zijn geschikt om volledig mee te vergisten. Meer een metaxa accent in smaak .

Heb je een zure druiven soort met veel pitten kun je beste deze alleen het sap van gebruiken. Deze geven wel meer " cognac " accent. 

Ik heb juracon en colombard dus daarom ik vergist voornamelijk sap . Ik heb wel ietsje vruchtvlees restjes wat door de zeef is gekomen maar dat is maar weinig. 

De resten gaan dus voor een " grappa " 


Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 62

@robbert ik moet toch eens uitvogelen welk soort blauwe druif ik heb. Het is in ieder geval een tafeldruif. Uit de sap alleen kwam een SG an 1036 dus dat was heel erg laag. Dit heb ik helaas met wat extra 100% druivensap en wat suiker op weten te krikken tot een SG van 1084.

Enige wat nog een vraagteken blijft, vanmorgen gist SN9 wine yeast opgegooid, maar nu einde van de avond nog geen " waterslot" activiteit. Je zou zeggen dat de aerobe vergisting al lang zou moeten zijn geweest. Heb er voordat ik de gist gepitcht heb aardig wat zuurstof er nog in geslagen. 

Misschien moet ik toch gewoon wat geduld hebben nog, maar had wel verwacht al enig activiteit te kunnen bemerken.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@opticase waarom extra zuurstof erin slaan?  Bij alle standaard handelingen is er al voldoende zuurstof.  

Ik heb uit alleen sap een sg van 1055.  Ik zou kunnen indampen om sg op te krikken maar ik blijf liefst bij standaard .  

Het kan inderdaad tot wel 48 uur duren alvorens gisting start .

Heb je wel echt gecontroleerd of er wel of geen gusting is ?? 

 Een waterslot is GEEN indicator slechts stank afsluiter ! Nog steeds vreemd dat huidige generatie deze denkfout maakt.

Elk minuscule gat af kiertje of slecht afsluitend rubber laat zonder tegendruk gas ontsnappen. Waterslot geeft iets tegendruk en gas zoekt de makkelijkste weg .


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@robbert Ik zou er ook geen extra zuurstof "in slaan". Ik heb een keer een college biochemie gevolgd hier in Delft en daar werd gezegd dat zolang er zuurstof in de vloeistof zit, de gist zich voortplant en dus minder alcohol maakt. Bij mij plant de gist zich ruim voort dus is er voldoende zuurstof alleen al door het aanmaken van de vloeistof. Gist kan inderdaad langzaam opstarten wanneer je van gedroogde gist uit gaat (spannend hoor), maar ik gebruik mijn gistresten gewoon steeds opnieuw en dan wordt het soms al na 8 uur ofzo weer actief, maar meestal minstens op de volgende dag. Na twee dagen ga ik me zorgen maken en voeg wat (droge brood-) gist toe. Een waterslot is toch geen stankafsluiter maar een mechanisme om te voorkomen dat ongewenste microben in het mengsel komen? Overigens gebruik ik geen waterslots meer, maar draai de doppen een beetje los, zodat er in het begin voortdurend koolzuurgas uitstroomt waardoor microben er niet in kunnen komen. Zodra er een bepaald percentage alcohol in het mengsel zit, kunnen de vreemde microben weinig meer beginnen, volgens mij.


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Na goede oogst te hebben gehad en daarvan ruim 4,2 liter " brandy / cognac" te hebben gestookt waren er nog wat restanten.  Een laatste pluk nog vergisten met resten pulp .

Nu dit voor 2 de keer simpel overhalen leuk resultaat tot zo ver. 

1760786546-IMG_20251018_130605949.jpg

Beantwoorden
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

..

1760786677-IMG_20251018_132315184.jpg

Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@robbert ik zie dat je een bollenkoeler achter een liebigkoeler hebt staan. Al eens geprobeerd om de bollenkoeler als eerste verticaal te gebruiken, dan de bocht en dan de liebig in de uitloop? Je zou dan iets meer reflux moeten krijgen, met mogelijk meer smaak (als je dat wenst) meegenomen. Mijn opstelling staat op die manier.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@hansvv  ik gebruik al jaren glas voor wat kleine dingen af tw stoken. Maar Omdat mijn grote liebig  juist stuk gegaan is ien deze kleine net de koeling niet heeft dus wat dampt heb ik de bollenkoeler erachter gezet . 

Als " noodmaatregel. " Dus  . Als ik een kolom koeling zou willen op glas Dus met een verticale koeler dan gebruik ik meestal een spijker koeler . 


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@robbert duidelijk. Mijn opstelling dient hetzelfde doel, de hoeveelheid gaat met de Grainfather. Het glas stamt deels uit mijn hobby in de jaren '70. En dus brak net bij het testen de aansluiting van de bollenkoeler af. Nu de boel maar met siliconen verbonden. Eerst wel weer een dagje wachten

1760794794-20251018_152918.jpg

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@hansvv ik gebruik uitsluitend koper normaal. Ik heb nu nog maar 5 types opstelling  daar voor .  maar Voor kleine stook of een test destilleren van een stookwijn vooraf een grote overhaal werk gebruik ik glas.  In glas kan ik ook diverse  opstellingen maken .  Ik heb alleen het noodzakelijke voor een goed product nog aangehouden.  Veel weg gedaan in middels  .

Maar ik ga de grote kapotte liebig wel weer zien te vervangen. Hoort wel bij standaard uitrusting.

 


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@robbert ik heb die Grainfather al jaren voor het brouwen. Fijn ding, met dat recirculatiepompje erop. Ik heb er een partij mislukt bier (te donker, 130 EBC gebruikt) en een bloesemwijn van een vriendje mee uitgestookt. Gaat voortreffelijk. De 10l potstill op de foto, i.c.m. een koperen koeler die ook op de Grainfather past moet daarnaast nog afgemaakt worden en dan gaan kleinere partijen ook over koper. Beetje knutselen, altijd leuk.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@hansvv sorry ik ben geen voorstander van een grainfather even als t500 .  Zijn leuk voor wat bier brouwen maar komen te kort wanneer je er meer mee wil.  Betreft aroma overdracht is het summier. 

Als grainfather boven 150 liter zou wezen zou hij voordeel geven in tijd en gemak . Onder 150 liter ben je sneller en met meer overzicht op resultaten met bijvoorbeeld een grote pan en kruis brander . En daarnaast electrische apparaten zijn storings gevoelig . 

Sorry. Ja ik heb ervaring met dergelijke apparaten. Door de jaren heen veel geprobeerd en kennissen met dergelijke apparaten.

Er liggen hier nog controle boxen en andere onderdelen van enkele apparaten die ik van kennissen heb gehad hier . . En ook nog een koperen helm. 


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@robbert Ik ben geen professionele drankproducent. Maar dat was denk ik al duidelijk. Dus die 150 liter kom ik niet aan. Wat ik maak is voor eigen gebruik, en daar ligt toch een limiet. De GF heeft me tot nu toe nooit voor problemen gesteld, maar ik kan uiteraard niets uitsluiten. Dus ik experimenteer gestaag door: GF met afdekplaat koper (homemade), GF met koperen helm en extra schotel (tobehomemade, almost there), koperen potstill als getoond en dan parallel daaraan destillatie met glas. We gaan het zien. En is het niet lekker: G&G is zo ongeveer om de hoek.


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@hansvv Glas veroudert langzamerhand vooral wanneer het intensief gebruikt wordt. Cafe's moeten voortdurend nieuwe glazen kopen, want glazen breken soms spontaan bijvoorbeeld tijdens het tappen van een rijtje bier. Moet je niet in paniek raken! 😉


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@jaap-van-ganswijk de boel zat al vast, maar deed een klem denk ik wat te strak daarna. Met het gemelde resultaat. De koeler zal ergens uit 1970 stammen, ooit gekregen als "overtollig en incourante maat" uit het chemielab in Delft. Er toen wat mee geëxperimenteerd, daarna al die jaren in de la gelegen. Eens kijken of de rest het wel houdt. En anders maar bier gaan tappen (geen rijtjes meer, dat was toen)


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?