Meldingen
Alles wissen

Gisten van appelpulp


Berichten: 6
 Jac1
Topic starter
(@jac1)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Hallo, eerste poging om te stoken met appelpulp.

Heb appels ontdaan van klokhuis en fijn gemixt.

Ongeveer 15kg pulp. Met 700gr suiker en 1 zakje gist. Safcider 1ab.

Dit alles in ton met waterslot (speidel) Nu 1 week.

Er is geen.beweging te zien.

Deksel waterslot drijft in het water ( gevuld tot aangegeven lijn)

Durf het wel niet opendoen om te kijken.

Ik zie geen borrels. 

Is er iets mis?

Thx

 

 

 

 


Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
13 reacties
7 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1258

@jac1 als je de deksel optilt, bubbelt of schuimt het iets.

dan is de vergisting bezig


Beantwoorden
 Jac1
(@jac1)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@ndre hallo, heb juist gekeken.  Ik zie geen beweging.  Ziet er droog uit. Zoals bij de start. 

Moest er water bij de pulp?

Is het nog te redden?

 

Thx


Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1258

@jac1 ik denk dat er inderdaad wel water bij moet zodat de pulp net onder staat


Beantwoorden
 Jac1
(@jac1)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@ndre kan ik dat nu nog doen? Of te laat?

Thx

 


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@jac1 je zal zeker water voldoende moeten toevoegen.  Hoeveel gram gist heb je gebruikt ? En wat voor voeding?  Is het pH niet te laag ?


Beantwoorden
 Jac1
(@jac1)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert op +/- 15kg pulp 1 zakje safcider ab-1 can 5g

Nu 2l water toegevoegd. Ligt op de pulp, als het gezakt is voeg ik kog toe.

 

Ph waarde geen idee, kijk morgen hoe ik dat kan meten.

 

Thx 

 

 

 


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@jac1 5 gram gist is te weinig.   Zou alleen werken als je daarmee een giststarter maakt zodat je voldoende cellen kweekt .ph meet je met een digitale ph merer of met ph strips.


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi

Je ton sluit wellicht niet hermetisch.

 


Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Jac1
(@jac1)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@psycat hallo, juist gekeken.  Is goed dicht. Heb opengedaan voor te kijken en pulp ziet er nog uit zoals week geleden. 

Tamelijk droog.geen beweging. 

Staat in constante temperatuur.  Rond de 22°.

 

Thx

 

 

 


Beantwoorden
Berichten: 31
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Appels gaat normaal gezien tamelijk makkelijk, zoals Robert al aan haalde PH controleren, en te weinig gist.

Ik gebruik op 25l 40gr gist, hotrod fruit complex, of Hotrod wine complex, nog niet 1 keer problemen gehad met de vergisting.

 

Succes 


Beantwoorden
Berichten: 1
(@willem3)
New Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Als je gekneusde appels gebruikt dan moet je per 10 kg fruit 3 liter kokend water toevoegen.Daarna wel wachten met toevoegen van gist en gistvoedingszout tot de temperatuur van het geheel lager is dan 30 graden( aldus "het volkomen stookboek" van Prof. J.W.Brouwer)


Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Jac1
(@jac1)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 6

@willem3 thx willem. Heb dat niet gedaan.

We gaan opnieuw best opnieuw beginnen 


Beantwoorden
Berichten: 72
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Ik heb goede ervaring met eerst het sap persen mbv sapcentrifuge en daarna fermentatie van het sap samen met de pulp. Na fermentatie alles persen met fruitpers en dan stoken. 


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?