gisting
Wat is beter snelle vergisting of langzame vergisting .ik heb het hier over puur suiker vergisten.
@prins dat maakt niet veel uit denk ik, als de vergisting maar compleet is, kan je meten met een sg meter
@prins ik heb werkelijk geen idee, ik heb bij de mijne alleen naar duidelijkheid gekeken, denk wel dat ze allemaal gewoon kloppen hoor
@prins een niet te snelle maar ook geen sleepende vergisting moet je hebben.
Tijd is Afhankelijk van gist , temperatuur, voeding , u.v. product , soort product , tafelsuiker ( disacchariden ) of geinverteerde suikers (monosaccharide ).
Gewone tafel suiker kan vergisten tussen 4 en 28 dagen afhankelijk dus van aantal diverser omstandigheden.
Met een bakkersgist ( saccharomyces cerevicea) 18 tot 28 dagen.
Inderdaad de vlam test is simpel en vrij accuraat. Je kunt ook met o.a. co2 meter ,sg weger testen. Ook kijken of je nog kleine belletjes in beslag ziet en uiteraard kun je ook ruiken.
( Waterslot gebubbel is bijkomstigheid. Maar waterslot is absoluut geen indicator betreft voorgang gisting ! Het is slechts een stank afsluiter en het houd stof en ongedierte een beetje tegen . )
@prins als het waterslot niet borrelt kan het ook zijn dat er ergens anders een miniem gaatje is waardoor co2 ontsnapt .of deksel dat niet 100 % afsluit. Zolang het heftig gist is er wat meer druk en dan borrelt het zwanen halsje. . Neemt de druk af is borrelen over als er ergems anders voldoende passage is.
Immers de meeste gistemmers tonnen hebben een plastic klik afsluiting. Geen rubber wat gekneld wordt.
Daarnaast due plastic dingen moet je na gebruik weg gooien . Het plastic wordt wat dof en poreus ..
En vergeet niet , hoe maak je een waterslot schoon . Bacteriën colonies kunnen erin ontstaan . Je zou in principe elke paar dagen ook het water erin moeten verversen.
Het is ergens in de wandelgangen van simpele zielen bedacht dat het ervoor is om aan te geven dat er wel of geen gisting is. Dat is bijzaak het zorgt dat er gas kan ontsnappen en geen vuil inkomt en het houd iets de stank van fermentatie tegen.
Steek je hand in jou toilet . Dan voel je onderin ook een zwanen hals. Het water erin zorgt dat je de stank uit het riool niet ruikt. .
Alleen bij een sterk geurende fermentatie als agave gebruik ik een waterslotje vanwege de stank. Bij andere vergisting een simpele goed te reinigen ontluchter die ook niet een borrelende tering herrie maakt bij een heftige gisting.
@robbert dank alweer een tip over een waterslot het water verversen nooit aan gedacht om de hoeveel dagen moet dat eigenlijk.
Wat ook een goede indicatie is als een sg meter wat moeilijk is, is een brandende lucifer erboven te houden gaat de vlam uit dan is er nog vergisting bezig. Blijft de vlam branden dan is de vergisting voorbij s6
@prins is er gisting activiteiten san is er een co2 uitstoot en gaat vlam uit. Os er geen gisting dan blijft vlam branden.
In heel enkel geval kan er een korte vlam onstaan in gistton maar dan is er methaangas gevormd. Dat wil zeggen dat er rotting is geweest. . Dan stinkt ook het beslag en heeft een riool lucht.
Komt voor als je te lang wacht na einde vergisting of dat er geen goede vergisting heeft plaats gevonden.
Maar een steekvlam hoef je niet bang boor re zijn .
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten