Ik ben geïntrigeerd geraakt in Biska, traditionele Kroatische drank gemaakt van maretak.
Graag zou ik deze eens zelf maken maar nergens op het internet is een recept te vinden.
Hoofd ingrediënten zijn Marc/ grappa en maretak, wat zijn de andere ingrediënten welke hier in gebruikt worden?
Wordt in verschillende streken gemaakt , met kleine verschillen.
Biska basis : Peperiska ( munt ) , resten van muskaat druif , maretak , Mare bloezem, kaneel, amandel, wilde kastanje , hibiscus , Thijm.
Misschien niet aan de hier ( ben nieuweling ) heeft iemand. kennis van Boukha recepten ?
Hello Paul,
Maretak schijnt viscotoxine te bevatten. Dat wordt niet opgenomen in maag/darm kanaal maar kan toch schadelijk zijn. (behalve voor vogels die bijna alle bessen verteren en verspreiden) Men zou alleszins afraden maretak te koken en het kookvocht te drinken.
In Croatie, meer bepaald in Hum, stad van 21 inwoners, schijnt een museum te zijn waar je meer over biska te weten kan komen.
Indien je de lijst van ingredienten gevonden hebt, na veel zoekwerk, zou je die misschien hier willen delen ?
Dit heb ik gevonden. Hopelijk helpt het je verder...
Basisrecept Biska (klassiek Motovun)
Voor 1 liter eindproduct
Ingrediënten
1 liter komovica / rakija (40–45%)
25–30 g maretakblaadjes (droog, zonder bessen)
2–3 takjes rozemarijn
4–5 salieblaadjes
2–3 laurierblaadjes
1 tl honing of suiker (optioneel, enkel voor zachtere smaak)
Bereiding
1. Doe alle kruiden in een goed afsluitbare glazen fles.
2. Giet er de rakija over.
3. Laat 10–15 dagen trekken op een koele, donkere plaats.
4. Schud af en toe lichtjes.
5. Proef: als de smaak krachtig genoeg is, filter door een fijne zeef of koffiefilter.
6. Bottel in een schone fles en laat nog 2–4 weken rijpen
Hi Paul
Interessant.
Heb je dat al gedronken ? Geven die maretak blaadjes een speciale smaak ?
Of is het meer een soort kruidendrankje / kruidenbitter ?
Hi Paul,
Als je maretak gaat macereren, laat iets weten op dit forum (indien je het overleeft natuurlijk). Lijkt me interessant experiment. 🙂
Voor je info : er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De vrouwelijke hebben zaden (witte slijmerige bolletjes) en de bladeren ervan zijn groter en groener dan de mannelijke. Mannelijke planten hebben geel-groenige bladeren die lederachtig zijn.
Aangezien het half parasieten zijn, kan ik me inbeelden dat er smaakverschillen zullen zijn alnaargelang de gastheer waarop de maretak groeit.
Boukha zou een tunesisch joodse drank zijn gestookt van vijgen.
Ik heb jaren geprobeerd vijgen en/of dadels te stoken wegens hoog suikergehalte en heb er nooit iets degelijks uitgekregen. Commerciele vijgen of dadel eau de vie smaakt naar mijn mening altijd duf.
Als je er echter iets degelijks uit krijgt : laat het aub weten. Tenzij het recept je doorgegeven werd door je overgrootmoeder op haar sterfbed of zo 🙂
OH, mijn overgrootmoe was tegen elke vorm die afweek van miswijn. Ik heb dadels in mijn tuin maar geen vijgen. (Ik zit hier wel aan de bron) Rijpe vijgen kosten hier 5,9 Euro de kilo. Moet ik wat met kunnen doen hoop ik.
Leuk dat je geïnteresseerd bent! Naast marc/grappa en maretak (mistletoe), worden er vaak nog kruiden toegevoegd zoals salie, rozemarijn, en af en toe laurier of tijm. Soms doen mensen wat sinaasappelschil of honing erbij voor extra smaak. De precieze verhoudingen blijven vaak een familiegeheim. Fijnmalen, laten trekken (meestal enkele weken) en dan zeven. Succes met experimenteren!