Meldingen
Alles wissen

Het Biska geheim?


Berichten: 39
 Mana
Topic starter
(@mana)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik ben geïntrigeerd geraakt in Biska, traditionele Kroatische drank gemaakt van maretak. 
Graag zou ik deze eens zelf maken maar nergens op het internet is een recept te vinden. 
Hoofd ingrediënten zijn Marc/ grappa en maretak, wat zijn de andere ingrediënten welke hier in gebruikt worden?


Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
22 reacties
2 Reacties
(@paulg)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 14

@mana Ik zou toch voorzichtig zijn.
Groeit in ronde, groenblijvende bollen in de takken van bomen.

Heeft leerachtige, ovaal-ronde bladeren.

Bessen zijn wit en kleverig (giftig voor mensen, maar vogels eten ze).

Bloeit in de winter, vaak op kale takken goed zichtbaar.


Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 39

@paulg ik ken de plant, al vaker gebruikt in likeuren. 
Ik heb maretak afkomstig uit appelbomen en uit populier. 
De maretak uit fruitbomen is zachter van smaak en aan te bevelen om te gebruiken. 
In Kroatië word de maretak (blad, bes, en stam) samen met andere kruiden gemacereerd in Grappa en ook weer afgestookt. 


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wordt in verschillende streken gemaakt  , met kleine verschillen. 

Biska basis   : Peperiska ( munt ) , resten van muskaat druif , maretak , Mare bloezem, kaneel, amandel, wilde kastanje , hibiscus , Thijm.

 


Beantwoorden
4 Reacties
(@paulg)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 14

@robbert Dat klinkt veel beter.


Beantwoorden
(@paulg)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 14

Ik ken het brouwsel helemaal niet. Maar ben bezorgt als het de gezondheid kan schaden.


Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 39

@robbert Dank je wel Robbert. 
het is een enorme zoektocht geweest om informatie te vinden.
Complete wetenschappelijke rapporten over welke stoffer er allemaal in Biska zitten, maar geen enkele ingrediënten behalve de soort  alcohol en maretak. 

Kun je ook iets zeggen over verhoudingen tussen de verschillende kruiden?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@mana .  Ik ga kijken of ik die ook heb. Kom er van de week op terug.  

 


Beantwoorden
Berichten: 14
(@paulg)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Misschien niet aan de hier ( ben nieuweling )  heeft iemand. kennis van Boukha recepten ?

 

 


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hello Paul,

Maretak schijnt viscotoxine te bevatten.  Dat wordt niet opgenomen in maag/darm kanaal maar kan toch schadelijk zijn.  (behalve voor vogels die bijna alle bessen verteren en verspreiden)  Men zou alleszins afraden maretak te koken en het kookvocht te drinken.

In Croatie, meer bepaald in Hum, stad van 21 inwoners, schijnt een museum te zijn waar je meer over biska te weten kan komen.

Indien je de lijst van ingredienten gevonden hebt, na veel zoekwerk, zou je die misschien hier willen delen ? 

 


Beantwoorden
Berichten: 14
(@paulg)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Dit heb ik gevonden. Hopelijk helpt het je verder...

Basisrecept Biska (klassiek Motovun)

Voor 1 liter eindproduct

Ingrediënten

1 liter komovica / rakija (40–45%)

25–30 g maretakblaadjes (droog, zonder bessen)

2–3 takjes rozemarijn

4–5 salieblaadjes

2–3 laurierblaadjes

1 tl honing of suiker (optioneel, enkel voor zachtere smaak)

Bereiding

1. Doe alle kruiden in een goed afsluitbare glazen fles.

2. Giet er de rakija over.

3. Laat 10–15 dagen trekken op een koele, donkere plaats.

4. Schud af en toe lichtjes.

5. Proef: als de smaak krachtig genoeg is, filter door een fijne zeef of koffiefilter.

6. Bottel in een schone fles en laat nog 2–4 weken rijpen


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Paul

Interessant.

Heb je dat al gedronken ?  Geven die maretak blaadjes een speciale smaak ?

Of is het meer een soort kruidendrankje / kruidenbitter ?

 


Beantwoorden
2 Reacties
(@paulg)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 14

@psycat Ik ken Biska helemaal niet. Wel benieuwd om het eens te maken.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

Smaakt beetje als een boerenjongens met wat fris nootachtig bijsmaak. Zacht. Maar ook wat zwaar achter in keel van looizuur. Als je het zelf maakt kun je dat voorkomen door zo weinig mogelijk hout en pitten te gebruiken. Dus sorteren wanneer je de druiven plukt .niet complète tros in ton mikken maar alleen druiven.


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Paul,

Als je maretak gaat macereren, laat iets weten op dit forum (indien je het overleeft natuurlijk).  Lijkt me interessant experiment.  🙂

Voor je info :  er zijn mannelijke en vrouwelijke planten.  De vrouwelijke hebben zaden (witte slijmerige bolletjes) en de bladeren ervan zijn groter en groener dan de mannelijke.  Mannelijke planten hebben geel-groenige bladeren die lederachtig zijn.

Aangezien het half parasieten zijn, kan ik me inbeelden dat er smaakverschillen zullen zijn alnaargelang de gastheer waarop de maretak groeit.


Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@paulg)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 14

@psycat Bedankt voor de info


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Boukha zou een tunesisch joodse drank zijn gestookt van vijgen. 

Ik heb jaren geprobeerd vijgen en/of dadels te stoken wegens hoog suikergehalte en heb er nooit iets degelijks uitgekregen.  Commerciele vijgen of dadel eau de vie smaakt naar mijn mening altijd duf.

Als je er echter iets degelijks uit krijgt :  laat het aub weten.  Tenzij het recept je doorgegeven werd door je overgrootmoeder op haar sterfbed of zo  🙂


Beantwoorden
4 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 348

@psycat in de filmpjes van Robbert staat vijgen likeur. Is erg lekker .


Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 646

Shalom Theresa

Ik ken het recept van Robbert en het is ongetwijfeld een heerlijke likeur.  De primaire smaakmakers ervan zijn echter anijszaad, venkelzaad, amandel en zeker karwei.  De vijgen, inclusief nagevoegde vijgenpersing, ronden het geheel wellicht af tot een heerlijk gepolijst drankje.

Dat is echter niet wat ik bedoel. 

Ik had het over fermentatie van vijgen (of dadels) om er een eau de vie van te distilleren. 

Vergelijk het met een poire eau de vie.  Dat  is gewoon heerlijk, smaakt fris, fruitig en laat zich mengen.  Eau de vie van gefermenteerde dadels en/of vijgen smaakt gewoon duf.  Daarom dat men het mengt met sterke kruiden zoals anijs, karwei, fenugreek etc.

Er bestaat misschien een manier om een lekkere basis-alcohol te stoken uit vijgen/dadels aangezien deze giga veel suiker bevatten.  Alleszins, ik ben er nooit in geslaagd.

Een likeur zoals Maestro Robbert daar maakt is echter iets heel anders en ongetwijfeld hemels.  Ik heb hem echter nog nooit gemaakt omdat likeuren mij niet liggen.

PS  Toegegeven dadels en vijgen groeien nu eenmaal in landen zonder alcoholtraditie.  Ik zou eerder zeggen met een stevige religieuze aversie tegen al wat alco is.  Bijgevolg zal er geen eeuwenoude traditie en overleving oftewel vakmanschap bestaan betreffende distillatie van deze vruchten. 


Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 348

@psycat vijgen en dadels vergisten kan echt wel goed hoor. Vijgen zijn muf door dat we ze meestal  gezwaveld geleverd krijgen. En vijgen die erg rijp beginnen wat meer een modder smaak te krijgen. U moet nooit overrijpe gebruiken maar die net rijp zijn. Ook een grote fout op fruit vergisten die u kunt maken is verkeerde gist keuze. Ik ben er zeker van van sturen met gist bij vijgen , dadels, pruimen en abrikozen veel verschil in smaakjes maakt. Van zoals u zegde duf of sprankelend fris. En ook denken aan invloed van pitjes op smaak. Veel pitjes maakt bijsmaak als ze gebroken zijn. Ook in slivovitz maak ik verschil in zwaarte fan smaak door ofwel geen pitjes te gebruiken of enkele gekneusde wat de amandel achtige smaak geeft. Te veel maakt ook modder smaak.  Komt ook door cianide . 


Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 646

Hello Theresa,

Ik sta open voor een recept voor vergisting dadels of vijgen.  Ik denk dat ik al een 20 tal varieteiten van dadels geprobeerd heb, een 5 tal varieteiten vijgen, heb altijd de dadels ontpit (rotwerk) maar, toegegeven,  heel weinig geexperimenteerd met verschillende soorten gist.

Er zijn bovendien relatief weinig commerciele dranken op basis van alleen vijgen of alleen dadels.  In landen waar deze voorkomen verkiest men te werken met anijs, druiven etc.  Zelden met vijgen/dadels

Misschien een aanwijzing dat het nogal complex is ?

Geen idee maar indien je een recept hebt probeer ik het graag.

Prettige week

 


Beantwoorden
Berichten: 14
(@paulg)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

OH, mijn overgrootmoe was tegen elke vorm die afweek van miswijn. Ik heb dadels in mijn tuin maar geen vijgen. (Ik zit hier wel aan de bron) Rijpe vijgen kosten hier 5,9 Euro de kilo. Moet ik wat met kunnen doen hoop ik. 


Beantwoorden
Berichten: 8
(@fabio)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Leuk dat je geïnteresseerd bent! Naast marc/grappa en maretak (mistletoe), worden er vaak nog kruiden toegevoegd zoals salie, rozemarijn, en af en toe laurier of tijm. Soms doen mensen wat sinaasappelschil of honing erbij voor extra smaak. De precieze verhoudingen blijven vaak een familiegeheim. Fijnmalen, laten trekken (meestal enkele weken) en dan zeven. Succes met experimenteren!


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?