Het heerlijke fruitjaar 2025 is nagenoeg afgelopen. Er blijven alleen de goddelljke kweeperen en de miskende mispels aan de bomen.
Maar : de okkernoten zijn er, klaar om op de kachel gedroogd te worden. Niet vergeten : de doppen bewaren en drogen. Beter dan een eikenhouten vat om te lageren.
Bedankt voor de tip.
Hello Hans
Okkernoot en walnoot is hetzelfde. Juglans Regia oftewel de eikel van Jupiter !
Om te lageren (zie recepten op dit forum of vraag advies aan De Maestro) gebruik je de notendop. Dus niet de groene bolster noch de noot zelf.
Je zoekt mooie gave noten, zonder restanten van de bolster, kraakt de noot, en je bewaart de doppen. Die doppen droog je op je kachel of in je oven. Eenmaal droog kan je ze bewaren in een wexpot.
Met lageren in eiken vaten verlies je nogal wat alcohol, maar je krijgt er heel interessante smaken voor in ruil. Wel complex en niet eenvoudig te beheersen. Lageren op notendop, geeft geen verlies want hetgeen de doppen absorberen, hergebruik je later. De smaak is ronder, verzacht je drank en geeft een mooie kleur.
En geef toe, een drankje gelagerd op de eikel van jupiter heeft toch wel klasse.
Bedankt voor de tip! Ik wist niet dat je de doppen van okkernoten kon gebruiken om te lageren, klinkt als een goed alternatief voor een eikenhouten vat. Ik ga het zeker proberen met mijn oogst dit jaar. Geniet nog van de laatste kweeperen en mispels!