Meldingen
Alles wissen

Info in een notendop


Psycat
Berichten: 646
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het heerlijke fruitjaar 2025 is nagenoeg afgelopen.   Er blijven alleen de goddelljke kweeperen en de miskende mispels aan de bomen. 

Maar :  de okkernoten zijn er, klaar om op de kachel gedroogd te worden.  Niet vergeten :  de doppen bewaren en drogen.  Beter dan een eikenhouten vat om te lageren. 

 


Beantwoorden
8 reacties
4 Reacties
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@psycat is er een wezenlijk verschil met een (gewone) walnoot? Want die groeit in mijn tuin nl. Komen alleen dit jaar veel nog helemaal in de dop van de boom vallen, en dat geeft zo'n vieze zwarte kleffe schil. We laten ze nu buiten drogen, boenen wat van die schil weg maar ja: toch wel bruikbaar i.p.v. eiken vat (wat ik niet heb)?


Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 162

@hansvv tip om die vieze zwarte schil eraf te krijgen, gooi ze voor 2 minuten in kokend water er daarna afkoelen in ijswater. Zijn ze zonder veel moeite weer schoon.


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@gerard01 kan ik proberen, maar beïnvloed dat de smaak van de vrucht niet? Ik "kook" de noot, een kookosnoot als het ware. Ik droog ze nu eerst boven de kachel, dan komen ze er ook redelijk makkelijk af


Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 162

@hansvv maximaal 2 minuten, ik zelf merk weinig aan de smaak. Maar gaat als een speer eraf en daarna drogen aan de lucht


Beantwoorden
Notna
Berichten: 349
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor de tip.


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hello Hans

Okkernoot en walnoot is hetzelfde.  Juglans Regia oftewel de eikel van Jupiter !

Om te lageren (zie recepten op dit forum of vraag advies aan De Maestro) gebruik je de notendop.  Dus niet de groene bolster noch de noot zelf.

Je zoekt mooie gave noten, zonder restanten van de bolster, kraakt de noot, en je bewaart de doppen.  Die doppen droog je op je kachel of in je oven.  Eenmaal droog kan je ze bewaren in een wexpot.

Met lageren in eiken vaten verlies je nogal wat alcohol, maar je krijgt er heel interessante smaken voor in ruil.  Wel complex en niet eenvoudig te beheersen.  Lageren op notendop, geeft geen verlies want hetgeen de doppen absorberen, hergebruik je later.  De smaak is ronder, verzacht je drank en geeft een mooie kleur.

En geef toe, een drankje gelagerd op de eikel van jupiter heeft toch wel klasse.

 


Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@psycat dank voor de bevestiging. Die eikel gaat het hem helemaal doen.


Beantwoorden
Berichten: 8
(@fabio)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Bedankt voor de tip! Ik wist niet dat je de doppen van okkernoten kon gebruiken om te lageren, klinkt als een goed alternatief voor een eikenhouten vat. Ik ga het zeker proberen met mijn oogst dit jaar. Geniet nog van de laatste kweeperen en mispels!


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?