Meldingen
Alles wissen

Jaap stelt zich voor


Berichten: 36
Topic starter
(@jaap-van-ganswijk)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik heb vroeger al veel gebrouwen en zelfs gestookt, maar ben een paar jaar terug weer begonnen, want ik dacht wanneer ik zo'n plastic 2 liter melkfles vul met 1,5 liter appelsap uit de supermarkt dan zou dat met drie zakjes broodgist toch lekkere cider moeten kunnen opleveren! Dat bleek heel goed te werken (zonder waterslots enzo). Daarna dacht ik waarom geen echte wijn maken van druivensap? Dat werkte ook uitstekend en ik vind wijn toch iets lekkerder dan cider, maar maak nu beide. Wat me stoorde was dat ik verdunde geconcentreerde appelsap en druivensap in pakken en flessen van de supermarkt moest vervoeren. Voor de appelsap ontdekte ik dat je diksap (bijvoorbeeld Dixap als merknaam) bij bijvoorbeeld AH, Jumbo en Kruidvat kunt kopen (in de baby-voeding afdeling ;-), maar voor geconcentreerd druivensap kwam ik op de Stookwinkel.nl uit en daar heb ik ongeveer een week geleden twee 5 l containers besteld, die gisteren arriveerden. Dat was omdat er dan een gratis zakje champagne-gist bij zou zitten. Blijkt Duitse sekt-gist te zijn maar dat is ook leuk natuurlijk. Het sap lijkt erg donker te zijn en ik dacht dat het van witte druiven zou zijn, maar eigenlijk heb ik het liever van rode druiven. Heb er nog niets mee gedaan, want had net mijn melkflessen met supermarkt-druivensap gevuld. Maar voorzie geen problemen. Ik heb vroeger ook gestookt, maar had geen (semi-)professionele apparatuur. Wist wel dat je de voorloop weg moest gooien (of weer in het mengsel moest gooien) en niet te lang door moest gaan. Maar waarom gedestilleerd maken wanneer je er flink wat vocht bij moet drinken om een kater te voorkomen?


Beantwoorden
4 reacties
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Welkom en veel plezier hier.


Beantwoorden
Berichten: 36
Topic starter
(@jaap-van-ganswijk)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Heb het geconcentreerde sap inmiddels verdund en het vergist goed, maar wat ik vreemd vind is dat de containers zelf al aan het gisten waren/zijn en dus helemaal bol staan, tot ik ze ontlucht (meerdere keren per dag). Maar het sap smaakt goed, dus maak me weinig zorgen. Vraag me alleen af wat voor gist er in zit... Denk erover om de eerste container aan te vullen met water en suiker en er wat van bijgeleverde sekt-gist bij te doen. Iemand hier van Stookwinkel.nl die het weet?


Beantwoorden
Berichten: 6801
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden

De sekt gist is Champagne gist. Vroeger noemden ze het Champagner. Echter mag de fabrikant de naam Champagne niet meer gebruiken. Maar het is dus wel hetzelfde


Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@stookforum Ah, sekt is natuurlijk wel het Duitse woord voor bubbeltjeswijn. Ik zie in het woordenboek dat het zelfs inderdaad champagne betekent. Inmiddels staat de rest van het druivensap in de container te gisten met het sekt-gist en het smaakt goed, maar er zit nog suiker in natuurlijk (en gist) en heb ik de tweede lading ook gebotteld, maar die lijkt wat bitter te smaken, terwijl de eerste lading dat niet had. Heb al drie flessen van de eerste lading op, best goed, maar net iets anders dan van druivensap uit de winkel. Heb weer 2 keer 4 melkflessen gevuld uit de tweede container, maar dat is nog met broodgist. Vraag me nog steeds af wat voor gist er in die containers zat zodat ze spontaan gingen gisten. Ik maak me er niet echt druk om want volgens mij is gist gist en wordt de smaak van de wijn toch vooral bepaald door het druivensap. Waar ik me wel een beetje zorgen over maak is dat het gist bovenop het schuim op het sap drijft, maar het zal later wel naar de bodem zakken, zodat het goed over te schenken is naar flessen. Ja, ik gebruikte vroeger ook een hevel-slang, maar probeer het nu zo simpel mogelijk te doen en heb nu zo'n 35 minuten nodig per lading van 9 flessen. Dat is dus bottelen van de oude lading en de boel weer vullen. De kosten zijn (voor winkel-druivensap) de kosten van het druivensap en dat is zo'n 1,80 euro per liter plus 12,5 cent voor de suiker. Volgens mij kost het gebruik van geconcentreerd druivensap van Stookwinkel ongeveer net zo iets, maar moet het nog preciezer uitrekenen. Het gaat me vooral om het voorkomen van het gesleep met al die pakken met verdund geconcentreerd druivensap! πŸ˜‰


Beantwoorden
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?