Ik zou graag Marc uit druiven en destilleren, kan iemand me helpen hoe dit praktisch in zijn werk gaat aub?
Moet ik de Marc, de overschot na het persen van de druiven. eerst laten vergisten en dan destilleren?
@robbert wil je wat fotos maken van jou ton voor dizze man en utleg geven je maakt ook wat met grappa nu erbij?
De resten van de druiven kun je iets verdunnen met water en laten vergisten met cidergist of een saccharomeces cerevisiae. Na vergisten de hele batch kun je het best stoken in een ea bain marie verwarmde ketel. Geheel uitstoken en daarna nog een keer overhalen.
Rijpen op een sherry vat of port vat .
@theresa . Te laat voor foto. Ik heb het deel al overgehaald en op hout staan
Of zoals mijn opa het deed.
Restanten na het persen droog vergisten.
Bij afstoken een goede laag stro in de ketel met een paar liter water, vergiste druivenrestanten erop en afstoken maar.
in het filmpje gebruiken ze mirabellen maar wekt ook voor Marc.
In het filmpje stoken ze idd au bain marie in een gewone ketel gaat dat niet werken met stro denk ik. Ik gooi er altijd (voor de zekerheid) een paar handen kiezelstenen bij. Dan koekt het ook minder snel aan. Bij een boilerketel van 80 liter krijg je de bodem niet makkelijk schoon 🙂