mijn eerste stook
een eerse stook gedaan van 24 liter stookwijn gewoon water 8 kg suiker en turbo 48 gist toch bijna 3 weken gegist vadaag eerst gestookt met mijn 10 liter ketel heel wat uren gekost maar volgens mij supper 4,5 liter van zon 68 % alchol toch hoog of niet de eerste stook wel bij elkaar zon 7 uur gestookt in 4 delen
Vrij goed resultaat .
Redelijke opbrengst .
Maar Was het wel uitgegist ?
Uit 8 kg suiker zou eigelijk meer alcohol opbrengst moeten zijn geweest .
@robbert hoeveel alcohol zou er mogelijk volgens jou uit moeten komen Robert?
In vino veritas.
@notna Ben robbert niet maar de wash zal 18 tot 20% alcohol hebben gehad. Dus mooie opbrengst.
19% van 24L = 4,56L.
@notna. het is in principe goed gegaan .
Ik keek naar het aantal liters van 68%
Optimale uit suiker te halen is vrij moeilijk .
Het is niet echt zoveel verschil.
( Ongeveer iets meer dan 1/3 liter verschil is eigenlijk niet eens zo gek )
@robbert hij blobte nog 1 keer 1n 35 seconden kon nu nog stoken omdat water morgen dus vandaag afgesloten werd voor de vorst stook in de schuur ivb met koeling
wil van de week met mout whisky gaan maken heb 5k mout pale ale en whisky gist ben benieuwd wat dat gaat worden vind zachte wisky lekker wat voor houtsnippers zal ik daar voor moeten gebruiken wil hem malen en mee vergisten de mout
er zijn zoeveel verschilende wat is een goed recept voor zachte wisky
wil ook een keer met 5 granenmix paarden voer proberen
@erwin-van-beek " het blobte nog 1 keer in 35 seconden " doel jij waarschijnlijk mee dat je het waterslot gebruikt om te zien hoe ver de vergisting is .
Deze aanname is beetje algemeen geworden maar het waterslot is geen indicator waar he vanuit moet gaan . Het is niet meer dan een stankafsluiter en ontluchter.
Het is beter om op andere manieren te kijken hoe het met de gisting staat .
vermalen hout snippers mee vergisten zal iets aan smaak doen maar niet echt te goede komen.
Het looizuur in het hout zal de vergisting ook nog tegenwerken . En kan het zelfs stoppen .
Hout komt pas in rijpingsproces vanpas .
Ik ken de pale ale mout waar jij over hebt niet . ( Ik maak meest zelf mijn mout )
Let wel op dat je vooraf gisten het zetmeel omzet .
Wat een goed recept is is een recept waar je kwaliteit producten voor gebruikt .
Paardenvoer is paardenvoer en niet echt van een kwaliteit om Whiskey van te maken . (misschien goedkoop en je hebt drank om de familie te geven die je toch niet zo graag ziet .)
Wat jou smaak is weet ik niet maar om een zachte Whiskey te maken zal een combinatie van tarwe , gerst en haver en deze vergisten met een gist op basis van lactobacillus misschien in de richting komen waarna je deze 3 x overhaalt .
Na overhalen zou je dan ook kunnen kiezen voor een licht eiken ,( een sherry oak bijvoorbeeld )
Maken van een whiskey is niet moeilijk alleen Smaak is heel persoonlijk en lastig daarop gericht een recept te geven
@robbertnee wilde het mout malen heb ik gedaan dan warm water er op van 50 graden maschen zoals dat heet heb ik gezien op stook tv en dan later
maar men zij in de video dat het mierezoet zou smaken . vond ik niet staat nu wel te gisten al enkeledagen heel hard en nu langzaam
kan ik ook eiken whisky mot toevoegen in plaats van houtsnipers deze heb ik nog bij het lageren
@erwin-van-beek aan het eind was het inderdaad erg zoet maar niet gelijk als b.v. honing .
Ik zou niet te fijn spul gebruikt en moet er na enige tijd uit en mot neemt nogal ook op dan moet je het uitpersen of zo iets dat maakt weer troebel .
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten
