Vevor 4L temperatuur fijnstook vragen
Hallo allemaal,
Ik heb onlangs 25 kg gefermenteerde peren uitgestookt in een 25L koperen ketel bij een bevriende stoker. Tijdens deze ruwstook is ca. 4L alcohol-houdende vloeistof opgevangen. De fijnstook wil ik in een Vevor 4L (met instelbare temperatuur) doen. Ik heb hierover een paar vragen:
- op welke temperatuur kan ik de Vevor het beste instellen?
- is het mogelijk een kop-middenloop-staart splitsing te doen met de Vevor 4L?
- ik heb vandaag kraanwater 'gedestilleerd' - ik merkte dat het water dat eruit komt zeer warm is. Is dit van invloed op de smaak van het distillaat wanneer ik een fijnstook zou doen? Is het misschien aan te raden om de glazen opvang-kan te koelen?Β
m.vr.gr.
Richard
@richardsw een vavor is een prima ding.Β
Een 2e overhaal kun je doen op koper of op de vavor.Β
Brug temperatuur hoger aanhouden anders krijg je geen aroma mee.
Rond 88 graden en niet boven 94.
Ja natuurlijk kun je deΒ voorloop , ziel en naloop ook scheiden.
Zorg dat jou koelwater afdoende hoeveelheid is en doorstroomt.Β
Uitstroom warmte van de drank moet rond 20 graden zitten ..
@robbert de vevor 4L die ik heb is eigenlijk een water-distilleer apparaat met een inhoud van 4 liter. Ik kan de temperatuur wel instellen, maar koelwater stroomt er niet doorheen. Bij een eerste test heb ik kraanwater gedestilleerd. De vevor ingesteld op 106 graden C. De uitloop was echt warm/heet, dus van echte koeling is geen sprake. Dus vandaar mijn bovenstaande vragen, alvorens ik een fijnstook ga doen (en mogelijk ga verklooien). π
@richardsw aha het is het zelfde type als de smart still.Β
Voor peren zou ik die zeker niet gebruiken. .
Je houd geen smaak haast over.
Β
@robbert waarom zou je geen smaak overhouden? Als de alcohol overkomt, zou ik verwachten dat de aroma's ook mee over komen. Uiteraard heb ik het koolfilter er al uit gehaald, om te voorkomen dat aroma's weg gefilterd worden.
Ik kom graag in contact met iemand die een Vevor 4 liter apparaat heeft om ervaringen uit te wisselen.
@richardsw de smartstill of soortgelijk heeft te eerste geen goede kontrole over damp temperatuur.Verschillende stoffen hebben verschillende damp temperaturenΒ dat moet je kunnen scheiden .Β Destileren is beheersen van damp .
.daarnaast de ruimte zoals bij een potstillΒ ,alembiek whiskey still of welke dan ketel dan ook (zie hoed / helm ) waar infusie van aroma mogelijk en binden van stoffen is ontbreekt.
Peren hebben zeer fragiel aroma en daarom is zeer belangrijk om ook een constante temperatuur te kunnen behouden om te zorgen dat aromatische onderdeel goed mee komen zonder ook hoge temperaturen in onderlaag waarop al snel smakem verbranden .
Β
Β
@robbert en anderen,
Ik ben gisteravond toch aan de gang gegaan met de Vevor 4 liter water distiller.
Ik heb het reservoir gevuld met 4 liter flegma (ruwstook) van de peren; alcoholpercentage was 21% vol. Temperatuur in eerste instantie ingesteld op 80 graden. Na drie kwartier nul uitloop. Temperatuur verhoogd naar 85 graden. Na een kwartier nog steeds nul uitloop. Toen ik 'm op 90 graden zette, kwam er vrijwel meteen vloeistof uit. De eerste vier glaasjes roken naar ethylacetaat, dus die heb ik weggegooid. Daarna lekker laten doordruppelen. Toen het druppelen stopte heb ik de temperatuur verhoogd naar 92 graden en later nog naar 94 en 96 graden. Uiteindelijk had ik ca. 1 liter alcohol van 61% vol. Deze laat ik nu een paar maanden rijpen in een glazen karaf.
Β
Β Β
@richardsw jou temperatuur regelen is vloeistof temperatuur dan ligt temperatuur drempel boven in /brug lager vandaar dat bij 80gr niets overkomt.
@robbert hmmm.... alcohol gaat verdampen bij 78 graden, dus je zou verwachten dat als de vloeistof 80 graden is, er toch al alcohol overkomt?
Zou je een vergelijk kunnen maken met de temperatuur die gebruikt wordt bij een koperen ketel die via bain-marie wordt verwarmd? Het enige verschil is dat met een Vevor anders gekoeld wordt, toch? Ik moet nog veel leren.... π
In ieder geval komt er wel smaak mee over, want dat wat eruit komt smaakt nu al lekker π
@richardsw bij 78'3 graden komt de alcoldamp vrij maar deze moet voldoende kunnen stijgen op ook de brug over te kunnen. Als temp laag daar iets lager ligt dan zal het teruh condenseren en in ketel blijven hangen. De temperatuur in de metel is onderin niet gelijk aan wat in top is.
Daarnaast is de temperatuur instelling wel zuiver.
Ja ieder gype metel beeft een ander manier van warmte geleiding.
Niet alleen warmte bron maar ook materiaal en uitvoering maken verschil.
Nou de vavor 4 liter is niet alleen de koeling die verschild maar ook de flow in de ketel.
De inhoud van waar de dampen zich scheiden en of fuseren.
Ja je zult vast iets van smaak meekrijgen in destillaat maar als je echt volle mooie smaken wil gaan krijgen dan zou je toch kunnen overwegen om een meer geschikte ketel aan te schaffen of eventueel zelf bouwen.
Β
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost PrivΓ© Gesloten