Vraagje
Hoi mijn 1e recept gist nog maar 1x per minuut......tijd om te stoken of wachten,?
Grt Michel.
Het gist nog dus ik zou zeggen wachten.
Heb je SG metingen gedaan?
@mullie SG = soortelijk gewicht. Wanneer je het start SG en het eind SG weet kun je het alcoholpercentage uitrekenen. Het SG is ook een indicatie over het al dan niet klaar zijn van de vergisting.
@munckerik okΓ© heb ik niet gedaan recept staat van 21 12 2020 te gisten, maar het hele gist proces moet dus gestopt zijn neem ik aan.
@mullie dat is dus een aanname 😉
Iedere vergisting kan weer anders verlopen en tijd is hierin een slechte indicator. Ook een waterslot is geen goede indicator. Het kan nog volop gisten zonder activiteit; het CO2 gas ontsnapt door een lek bijvoorbeeld. Of het bubbelt wel maar dat kan komen Β door temperatuurwisselingen. Meten is weten.
@munckerik met deze dus neem ik aan, lag onder de kerstboom maar wist niet wat het was.....maar nu, ik mag het gisting vat toch niet open maken om te waarded te meten, wat ik gelezen heb ivm lucht toetreding?
Posted by: @mullie@munckerik met deze dus neem ik aan, lag onder de kerstboom maar wist niet wat het was.....maar nu, ik mag het gisting vat toch niet open maken om te waarded te meten, wat ik gelezen heb ivm lucht toetreding?
Β
@mullie ik denk dat je een foto hebt proberen toe te voegen maar ik zie niets. Gistvat mag je wel openmaken om een sample te trekken. Beste is ook een vergistingsvat met een kraantje om een sample te nemen dan is de zuurstof die erbij komt zo weinig dat deze er weer snel uitgeduwd wordt door het CO2. CO2 is zwaarder dan lucht dus het zal allemaal niet zo'n vaart lopen met zuurstof. Maar je hebt gelijk, zo min mogelijk het vat openen.
@mullie Dat is inderdaad een hydrometer om het SG meet te meten. Als je start Β met de vergisting meet je het en als je denkt dat de vergisting voorbij is meet je nog eens. Het verschil Β tussen start SG en eind SG vermenigvuldig je me 0,13125 en je hebt het alcoholpercentage.
30x 0,13125=3,9% is dit straks na het stoken/distileren, het eind resultaat 🤔,?
@mullie hier Β maak je een denkfout. Je hebt geen start SG gemeten en momenteel zie ik dat het SG om en nabij de 1.030 is. Was je start SG 1.060 en zou je nu gaan stoken dan klopt de berekening. 1.030 wil zeggen dat er nog behoorlijk wat suiker in zit dus ik zou het rustig uit laten gisten.
@munckerik okΓ© dank voor je antwoord.
Vond het al raar heb een hoeveelheid uit de gist ton getrokken en in een glazen pot gedaan opgewarmd tot 20gr en zag aan het glas zeeeeer veel kleine luchtbelletjes dus geduld hebben?
@mullie 15 graden is voor de meeste gisten aan de koude kant. Dit vertraagt de gisting aanzienlijk en kan er ook voor zorgen dat de gisting voortijdig stil komt te vallen. Ik zou voor minimaal 20 graden gaan, huiskamertemperatuur. Dit verschilt overigens per gistsoort, er zijn biergisten die wel 15 graden en lager aankunnen.
@mullie je kunt beter de temperatuur omhoogbrengen .
15 gr is voor veel gisten te koud en het zal traag werken of stilvallen .
Β
@munckerik zie het verschil met de laatste meting staat bijna op bottle zou het kunnen, gist wel nog een beetje.
@munckerik toch even een proefje gedaan vanmiddag 1liter gestookt haal er 40% alcohol uit goed of slecht? Wel een beetje troebel
@munckerik recept staat van 21 12 2020 te gisten en gist nog steeds moet ik tussen door nog hg meting doen? Kan het kwaad tot het zolang gist kan het omslaan naar azijn help wil graag gaan stoken 😆😆
hoy,
Ik meet meestal tweemaal, dat is juist voor dat ik de gist er bij doe, en juist voor het stoken als ik het in mijn ketel wil doen.
Voor de rest laat ik de emmer mooi dicht.
Β
groetjes
Β
Dumo
Β
@mullie Je kan ook met een vlam van een aansteker kijken of er nog gisting actief is. Als je een aansteker boven de vloeistof houdt en gaat uit dan is het hoogst waarschijnlijk dat de gisting nog bezig is. co2 dooft de vlam namelijk. Maar wat @munckerik al zegt meten is weten. Zo,n sg meter kost de kop niet en zegt zoveel meer.
Volgende vraag......hoe bespeur ik de voorloop puur op reuk?
Na het stoken blijft er vloeistof over in de ketel, wat doen jullie ermee? Nogmaals meten? Weggooien? Of bewaren? 🤔🤔
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost PrivΓ© Gesloten





