Meldingen
Alles wissen

Waterontharder


McCorner
Berichten: 522
Topic starter
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sinds gister in het bezit van een waterontharder. Hij heeft een bypass waardoor eventueel ook weer gewoon hard water te tappen is (na ongeveer 30 seconden). Op het forum heb ik, na zoeken op waterontharder, wel gelezen over het aanlengen van het eindproduct met onthard water. Maar mijn vraag is eigenlijk of er aan het begin van het proces, bij de recepten voor mash/wash, iets is om rekening mee te houden ivm onthard water. Het meeste dat ik maak is ouzo op basis van Pekmez, rum van suikerriet melasse en graan alcohol voor jenever/whisky/whiskey.


Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
3 Reacties
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@mccorner Waarom onthardt je en hoe? Als je met het begin van het proces de vergisting bedoelt, dan er wel van uit gaan dat die gist doorgaans wat zouten en fosfor nodig hebben om goed te groeien. Ik maak nu zo'n 15 jaar bier en wijn, woon in het westen, nooit aanleiding gehad om geen gewoon leidingwater te gebruiken. Wel altijd gistvoeding toevoegen; de pH breng ik naar 4,5 met wat fosforzuur.


Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 522

@hansvv Ik bedoel idd de vergisting en het maischen. Er waren diverse redenen van huishoudelijke aard om een waterontharder aan te schaffen, dit stond helemaal los van het stoken. Het apparaat is er eentje met onthardingszout en een hars filter.

De vraag komt eigenlijk neer op: Schakel ik voor maischen en aanlengen van een wash over naar niet onthard leiding water of gebruik ik onthard water (is iets zoutig) eventueel met toevoegingen.


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@mccorner Hoewel uit het graan/de mout tijdens het maischen ook wel het e.e.a. aan Ca, Mg etc zal vrijkomen (opgenomen tijdens de groei) lijkt het me toch niet echt nodig om het water daarvoor vergaand te ontharden. De gist moet ook (massaal) kunnen groeien. Het bier wat ik op die manier maak is na beëindigen vergisting en bezinken kraakhelder (en nog lekker ook!). Is de mout eenmaal omgezet in alcohol dan wellicht voor het aanlengen eventueel iets ontharden als je het uit wilt stoken. Zou dat zonder verdere toevoegingen doen.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

McCorner, welke ontharder is het geworden? Wij zijn ook aan het oriënteren. 


Beantwoorden
McCorner
Berichten: 522
Topic starter
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De Unique Smart Duo 8, is voldoende voor ons huishouden, paste goed in de meterkast en mijn zwager was zeer tevreden over het bedrijf (hij heeft een iets grotere). Mijn ervaring tot nu is ook prima, apparaat was met een uurtje aangesloten en in bedrijf.


Beantwoorden
5 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@mccorner thnx


Beantwoorden
Brewery '61'
(@brewery61)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 20

@murmillo Hier in de regio Rotterdam hebben we te kampen met redelijk hard water. In mijn brouwerij circuleer ik al het water voor gebruik over een dubbel koolfilter. Resultaat is een zacht water wat een heerlijk bier en whiskymash oplevert.


Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 646

Hi Brewer,

Lijkt me een goede oplossing.  Enige referentie voor die filters die je gebruikt ?

 


Beantwoorden
Brewery '61'
(@brewery61)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 20

@psycat Kijk even op de site HandelsOnderneming Michielsen

Hier vind je alle filters en de specificaties.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@brewery61 prachtig. Ik ga er eens naar kijken.


Beantwoorden
Berichten: 6801
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Ik had hem bij mijn vorige huis van Amysoft. Erg tevreden over. In mijn nieuwe huis heb ik hem niet, maar ik weet ook niet hoelang ik daar blijf wonen dus ga er nu even niet in investeren. Ik heb nog een half palletje zouttabletten staan. Zakken van 25 Kilo. Mocht je interesse hebben, alleen afhalen. Ik stuur ze vanwege de kosten niet op. Tientje per zak 😉 


Beantwoorden
1 Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 522

@stookforum Ik heb nog geen idee hoeveel zout ik ga verbruiken, de informatie hierover liep bij de verschillende leveranciers nogal uiteen. Dus voorlopig ben ik voorzien.


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?