Alcohol uit graan stoken
Hoi
Heb een potstill ketel
Heb laatste keer een suikerwash met bakkersgist gemaakt en 2x doorgehaald.
Resultaat lekkere limonchello van gemaakt.
Nu zou ik graag met mijn potstill ketel
Alcohol uit graan willen stoken.
Kan iemand mij een werkwijze geven om met mijn potstill graan mash te destileren
Ook hoe ik graanmash moet maken.
Bedankt vast voor jullie antwoorden
@gerardo wat wil je ermee maken? Whisky of basisalcohol? Ligt de voorkeur bij maischen (brouwen) of toch eerst een poging met moutextract?
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
- @alchemist wil graag een basisalcohol maken om verschil te proeven met suikerwash alcohol.
- Is moutextract ook goed daarvoor?
Kan je aangeven hoe ik dan stookwijn van moutextract maak.vast bedankt!
@gerardo moutextract werkt daar zeker voor, het is wel prijziger dan met granen werken en je bent ietwat beperkt qua soorten.
Je hanteert normaal 1 kg mout per 3,2 liter water, vaak staat er een omrekenfactor bij zoals 1 kg moutextract is 1,6 kg mout, dan wordt het even hoofdrekenen.
Kwestie van mengen en bijvoorbeeld bakkersgist erbij doen.
Tweemaal destilleren, doorgaan bij de eerste overhaal tot een graad of 95 of er geen alcohol meer overkomt (ik doe vaker het laatste) en bij de tweede overhaal scheiden op geur en smaak, in het begin moet het zure weggaan / aceton lucht, aan het einde voordat het bitter begint te worden.
Na destilleren een maand met een prop keukenrol in de hals laten luchten en je hebt je basisalcohol.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
Zal ik verschil proeven tussen uit suikerwash gestookte alcohol en alcohol uit moutextract?
@gerardo dat ligt eraan hoe goed je smaakpapillen ontwikkelt zijn maar normaal wel ja. Suiker alcohol is hol en graanalcohol is voller en warm van smaak. Maar als je het tegen sterke smaakmakers zoals bij een limoncello met suiker gaat zetten wordt het moeilijker om het op te merken.
Als de limoncello voor verbetering vatbaar is, kun je misschien uitleggen wat er mis mee was (als dat het geval is). Beter kun je starten met laagdrempelige fouten weg te halen zodat je beter kunt opmerken wanneer je finesse gaat toebrengen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist mijn limonchello is heel goed gelukt erg lekker
Van de moutextraxt alcohol wi ik iets anders maken.
Loop met idee om iets met karwijzaad te maken maar heb nog geen recept.
Misschien heb jij goeie tip Om lekker drankje te maken van moutextract alcohol?
Is deze moutalcohol ook na verdunnen tot juiste alcoholpercentage ook gewoon te drinken?
@gerardo zo puur wordt het een korenwijn, zachte whisky als je hem op hout doet lageren qua smaak dan.
Karwijzaad, dan komt bij mij aquavit omhoog als drank, staat misschien nog een recept op het forum.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist korenwijn klinkt goed
- Kan je ook met houtsnippers werken om zachte wiskey te maken?
- Wat heb ik nodig om op hout 'te lageren wat heb ik daarvoor nodig.
- Weet dat ik veel vragen stel ben enthousiast
- Bedankt nogmaals
@gerardo haha, enthousiasme is alleen maar goed.
Op hout rijpen kent een aantal versies, van een vaatje tot de snippers. De meest makkelijke variant is snippers kopen en deze met de drank in een fles doen met keukenrol in de hals. Het type hout, hoeveelheid, roostering, de tijd zijn factoren die een rol spelen.
Een kleine opstap is niet geroosterde houten snippers kopen, driekwart of meer in de oven roosteren op een 150 graden totdat ze verkleuren en geur afgeven en een klein gedeelte hiervan op een hogere temperatuur roosteren. Combineren van de verschillende gradaties. Zelfde met de fles en keukenrol in de hals.
Let wel dat met het gebruik van snippers en chips het raadzaam is deze vooraf te spoelen voordat ze bij de drank gaan, dit om waasvorming door kleine deeltjes te voorkomen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@gerardo spoelen voordat ze de fles in gaan.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist welke moutextract raad je me aan om korenwijn en zachte wiskey te maken.
Ga hier zeker mee aan de slag
Vast bedankt
@gerardo van oudsher wordt het gemaakt uit een combinatie van 1/3e gerstemout en 2/3 ander graan. Tarwe gaat het zachtste zijn qua smaak dus een combinatie van gerst en tarwe.
Zoals gezegd is het prijziger dan met granen werken.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
Ik zie net dat de tarwe al bestaat uit gerst en tarwe, dus die alleen werkt ook.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
Stookwijn van mout .
(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn )
Vul vat met 15 liter water van 55 graden .
Strooi de mout al roerende hierin .
Je kunt ook mout en een deel grof gemalen /geschroot graan gebruiken. Minimaal 10% moet diastatisch mout zijn
Controleer PH .
Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.
Dus deze zonodig corrigeren.
( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .
Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.
Breng dan de temperatuur op 67 graden .
Hou deze ongeveer 1 uur aan .
Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .
Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .
Hierna het beslag door zeef overgieten .
De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .
Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .
Gisten op 21 tot 23 graden .
Na 3 a 4 weken uitgegist ..
@gerardo nee moutextract werkt in de regel anders. Je heb extracten waarbij je alleen water toevoegt even door koken,afkoelen en gist erbij .
Er zijn ook extracten waar je een graan bijgevoegd daarna op temp van 67 gr een korte poos verwarmen dan afkoelen en gist erbij.
Het zijn kant en klare producten en op verpakking staat werkwijze aangegeven.
@robbert Dus ben ik eigenlijk beter om te beginnen met kant en klare mout. Is stuk goedkoper dan extract.
Kan ik met kant en klare mout jou werkwijze volgen?
@gerardo let wel even op het type mout wat je koopt, bij teveel verwarmen tijdens het eesten (drogen) gaan de enzymen kapot en is er weinig tot geen omzetting van zetmeel naar suikers.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
Wil beginnen met moutextract nu
Benieuwd naar resultaat
Zit gebruikers handleiding bij heb ik begrepen Als dit lukt ga ik weer stapje verder met mout.
Zal ik jullie expertise weer bij nodig hebben
Bedankt vast
Wil toch proberen met mout drankje te maken.
Ik heb gekocht 5kg gerstemout
5kg tarwemout jofiumtest wiskeygist vergistingvat 25 liter
Schrootmolen heb ik. Temp meter
Pan van 9 liter heb ik.
En potstill van 12 lier ongeveer
Zou er iemand met de middelen die ik heb mij een werkwijze uit kunnen leggen om hier graanalcohol van te maken.
Is eerste keer dus alle hulp welkom.
Vast bedankt.
@gerardo neem een pan water 68 graden. Roer hier de beide geschrote mouten door . Breng de temperatuur op 67 graden . Hou de ze temp een uur aan . Na 1 uur van controleer. Met wat van beslag op lepel of de omzetting goed is gegaan. Hou anders nog even de temperatuur op 67 gr aan .
Is alles omgezet . Haal het door een zeef spoel de laatste kaf resten na met water van 80 graden . Dan gist erbij.
Gebruik per kilo mout 3 liter water . en voor het uitspoelen 1 liter per 5 kilo.
@robbert bedankt
Kan ik gerst mout en tarwemout bij elkaar doen ?
Eerst alles door schrootmolen toch?
Bedankt
Heb ongeveer 20 liter wort gemaakt
Staat nu af te koelen,heb jodiumtest gedaan en is oke
Misschien gekke vraag maar kan je met afval van tarwe en gerstmout nog iets doen?
Is het gezond om te eten of mestmiddel voor groentetuin.
Suikers zijn er grotendeels uit
Dus gezond?
Graag jullie mening hierover
Vast bedankt
@robbert oke
Ik heb het gegeten.smaakt niet vies
Maar verheug me toch meer op de smaak van de drank
Maar moet nog even geduld hebben.
Bedankt voor reactie
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten