Eerste keer
Hoi allemaal. Ik ben een echte beginneling en als jullie wat tips willen delen zou dat top zijn. Van masch maken tot aan het distilleren. Alle tips zijn welkom
Hoi Christian,
Voor de eerste tips kun je het beste de beginner's gids lezen.
Als je dan nog specifieke vragen hebt kun je die hier kwijt :-).
The best day to plant a tree was 20 years ago, the second best day is today!
@christian4279 @robbert heeft mij om voor de eerste keer ervaring op te doen met Viking Enzyme Malt -7-10 EBC aangeraden. Voorbereiding was niet zo moeilijk en staat hier nu op de emmer. Leuk op te proberen en ervaring op te doen. Voor mij ook de eerste keer.
Even daar op google.
https://stookforum.nl/forums/stooktips/theorie-whisky-maken-maischen-quasi-simpele-uitleg/
Misschien maakt dit wat dingen meer duidelijk voor je.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@robbert er staat ook een filmpje op youtube van stooktv whiskey mash filteren en meten met de vinometer maar weet jij toevallig ook waar het eerste deel van dit filmpje staat. Heb het gezien maar kan het nergens meer vinden
https://www.youtube.com/user/jantjew1978/videos
Ik zou wel overwegen om het filmpje wat Robbert stuurt een paar keer te bekijken, dat legt een goede basis voor Whisky / Jenever / Gin.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist maar daar staat het desbetreffende filmpje wat ik bedoel niet tussen op de een of andere manier.
Ik kan me iets herinneren van wat je bedoelt, dat was de mout fijnmalen in een blender en kokend water erbij gieten als ik me niet vergis.
Maischen heeft wat mij betreft een toegevoegde waarde, maar als je het makkelijk wilt doen kun je ook moutextract (géén vloeibaar bierpakket, dat bevat hop) overwegen, dan is het een kwestie van oplossen in water en gist erbij doen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist ja klopt. Dat filmje bedoeld e ik. Dacht eerst zoiets te proberen voordat ik het wat moeilijker maak.
Dan blijf ik bij m'n advies van het moutextract,
https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-vloeibaar-mout-extract-dark-15-kg/
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/moutextracten
Dit geeft een nog makkelijkere start en is sowieso minder geklieder.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist ben op je advies ingegaan en heb dit gekocht. 5 kilo suiker erbij gedaan en in mijn gistvat gedaan. Nu alleen de vraag hoe lang moet dit nu gisten??
@christian4279 daar zit genoeg spreiding in om een concreet antwoord te geven. Afhankelijk van de gist die je gebruikt hebt en de hoeveelheid, is 3 a 4 weken te verwachten (dan ga ik uit van een niet turbogist).
Heb je toevallig de S.G. waarde gemeten in het begin? Zodra deze rond of onder de 1.000 komt is het vaak al klaar om te stoken, of als deze na 3 dagen onveranderd is gebleven.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist nee. Dat ben ik dus vergeten. Wist dat ik wat vergat maar niet meer wat. Heb dus geen begin sg gemeten helaas
@christian4279 Niet helemaal erg, geef het eens 2 weken voordat je de S.G. meting de eerste keer doet.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemistokay heb nu voor het eerst sg gemeten met een alcoholmeter maar deze geeft niks aan. De meter blijft bovenin drijven. Doe ik nu wat voor verkeerd. Staat nu een week in het vat en waterslot staat al een dag helemaal stil??
Heb nu wel met een vinometer gemeten en volgens mij heb ik 11 %
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten