Hallo allemaal!
ik heb een probleem waar ik niet uit kom.
ik heb nu 2 keer een lading limoncello gemaakt met mijn zelfgestookte alcohol.
bij beide ladingen heb ik de citroen schillen weg gezet op alcohol van 80 procent. (Gemeten met refractor meter en dobber)
Bij de eerste lading heb ik 3 liter van 80 procent gemengd met 4,5 liter suikerwater. (3*0,8=2,4 dus theoretisch 2,4 liter alcohol op een totaal van 7,5 liter zou 32% moeten zijn)
Bij deze lading ging de limoncello eerst klonteren in de vriezer en daarna zelfs volledig bevriezen.
bij de tweede lading heb ik ook 3 liter van 80% gemengd maar dan met 3,5 liter suikerwater om het vriesprobleem tegen te gaan. Echter bevriest deze lading ook.
nu kom ik er niet uit wat het probleem is. De enige opties zijn denk ik:
- gelijk in de fles gedaan na het mengen waardoor het geheel niet goed gemengd is.
- ik heb het suiker water niet gekookt maar warm gemengd. (Weet niet of dit het is maar lees dat dit moet in het recept)
- ik heb verkeerd gemeten (dit lijkt mij sterk want de dobber en refractometer geven het normaal goed aan.)
Misschien voor de ervaren stokers: ik heb een wash van 17-18% in 2 sessies gestookt van 12,5 liter in mijn 30 liter alambiek. Hierna terug gemengd naar 40% en dit ook weer gestookt tot 3 liter van 80%. Is dit een logisch percentage/hoeveelheid? Dan kan de meting dus fout zijn…
ik zie graag de tips tegemoet komen!
groetjes
walter
een kleine update! Zojuist heb ik nog een meting gedaan met de limoncello.
- Ik heb 150ml hier van genomen en het sg gemeten. Dit kwam uit op 1030
- Hier heb ik de alcohol uit gekookt
- dit heb ik gemengd met water tot het totaal volume weer 150ml was.
- hier heb ik het sg opgemeten. Dit zou dus alleen de suikerdichtheid moeten aangeven. Dit was een sg van 1072.
- het verschil hier in is 42. Als ik het verschil vermenigvuldig met de factor van de dichtheid van alcohol (0,79) dan kom ik uit op 33%.
Bij alle metingen en berekeningen kom ik uit op dit percentage. Aangezien de limoncello in de vriezer een dikke ijs drab word moet het probleem zijn dat het geheel niet goed gemengd is. Hierdoor bevriest dus het water maar de alcohol niet. of zoals hier boven aangegeven de olie van de citroen.
Als het mengen het probleem is hoe kan het dat het niet goed mengt? Kan dit komen doordat ik het suikerwater niet heb ingekookt maar gewoon met warm kraan water heb gemengd?
ik ben benieuwd…
Limoncello is sowieso geen drankje wat je lang moet bewaren, opdrinken en het volgende drankje maken
![]()
![]()
daarom bedoel ik dat het misschien beter is om het maceraat te bewaren en pas gaan verdunnen op drinksterkte wanneer je het nodig hebt

