Vraagje batch 25 L perensap 4,5 Kg Druivensuiker Gist Mangrove jaks SN9 1 koffielepel gistvoeding.
PH:4.18 naar 5.6 gebracht start SG 1.102 temp 20°C opgestart 10/09/2025 nu 14/10/2025 staat mijn SG 1.10
alcohol gemeten met vinometer 16%.Ik heb de batch overgeheveld naar een ander gistvat zodat alles kan bezinken .Nu mijn vraag is of ik binnen vier dagen zou kunnen stoken of moet ik nog wachten totdat mijn SG op 1 staat of nog lager .
Alvast bedankt groeten
Ik zou nog even observeren of hij nog wat aan het nagisten is. Zal niet hard gaan als je werkelijk 16% alcohol zou hebben: dat is voor een wijngist al behoorlijk hoog (ik ben al blij als ik aangesuikerde vruchtensappen tot boven de 12% weet te krijgen). Als hij niet meer gist en ook wat bezonken is (mijn perensap ook rond die tijd gestart, maar nog niet echt helder) kun je hem uitstoken lijkt me.
Hoi! Met een SG van 1.10 lijkt het erop dat de vergisting nog niet is afgelopen, meestal wacht je tot het SG rond 1.000 of zelfs iets lager komt. Anders heb je nog veel onvergist suiker en krijg je een lager alcoholrendement bij het stoken. Ik zou dus nog wat langer wachten tot het SG stabiel en laag is. Succes!