Meldingen
Alles wissen

PERENSAP


Berichten: 223
Topic starter
(@stokerke)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Vraagje batch 25 L perensap 4,5 Kg Druivensuiker Gist Mangrove jaks SN9 1 koffielepel gistvoeding.

PH:4.18 naar 5.6 gebracht start SG 1.102 temp 20°C  opgestart 10/09/2025 nu 14/10/2025 staat mijn SG 1.10

alcohol gemeten met vinometer 16%.Ik heb de batch overgeheveld naar een ander gistvat zodat alles kan bezinken .Nu mijn vraag is of ik binnen vier dagen zou kunnen stoken of moet ik nog wachten totdat mijn SG op 1 staat of nog lager .

Alvast bedankt groeten 


Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 28
(@hansvv)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik zou nog even observeren of hij nog wat aan het nagisten is. Zal niet hard gaan als je werkelijk 16% alcohol zou hebben: dat is voor een wijngist al behoorlijk hoog (ik ben al blij als ik aangesuikerde vruchtensappen tot boven de 12% weet te krijgen). Als hij niet meer gist en ook wat bezonken is (mijn perensap ook rond die tijd gestart, maar nog niet echt helder) kun je hem uitstoken lijkt me.


Beantwoorden
9 Reacties
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@hansvv ik had gedacht anders mijn gistingvat buiten te zetten daar is het koeler nu staat het in een ruimte van 20°C  dan gaat alles veel sneller bezinken ,

De smaak was al wel goed zoals stookwijn hoort te proeven 

Groenten 

 


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@stokerke ik verwacht niet dat die paar graden verschil een wezenlijke versnelling zal opleveren. Ik laat mijn wijnen altijd veel langer bezinken (klaren), nadat ik ze eerst wel van het grove (gist-)bezinksel heb afgeheveld. Maar dan heb je dus "klare wijn". Uitstoken kan wellicht eerder, ook al omdat je bijv. Calvados (naar ik begrijp, ga het nu zelf ook voor het eerst doen) met (een deel van) de vruchtrest en al uitstookt.


Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@hansvv ik heb ook nog een tweede batch  ik ga die nog twee of drie weken laten staan en dan kijken naar het verschil, o ja ik was ook nog vergeten te melden ik had ook nog drie oesterschelpen in het gisttingsvat gedaan en die waren helemaal opgelost.


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@stokerke oesters? Voor de pH correctie?


Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@hansvv yep voor de ph nochthans de ph was vrij goed en de schelpen waren helemaal opgelost


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@stokerke ik corrigeer meestal met óf calciumhydroxyde (puur) pH omhoog of fosforzuur (75%) pH omlaag. Schelpen? Ben alijd heel voorzichtig met besmetting door de verkeerde bacterie.


Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@hansvv bedankt voor de tip van calciumhydroxide ik gebruik gewoon kalk calciumcarbonaat na wat opzoekwerk  is hydroxide beter oplosbaar in water ,toppi

Ik had de PH bijgesteld maar tijdens de vergisting was de maish toch nog zuurder geworden denk ik dan omdat de drie oesters helemaal waren opgelost 

groeten 


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@stokerke het gaat niet alleen om de correctie van de zuurgraad, maar ook om de beschikbaarheid van essentiële voedingsstoffen gelijk aan het begin van het gistingsproces. Want juist dan moet de gist eerst exponentieel in aantal vermeerderen vóór ze daadwerkelijk écht massaal gaan eten (en dus alcohol produceren, maar vergeet niet dat een goede gist ook heel bepalend kan zijn voor smaakvorming: het scala aan organische zuren/esters). Dat moet gelijk bij aanvang in opgeloste vorm beschikbaar zijn. Je kunt kalk in water slechts beperkt oplossen. Ik gebruik een schudfles: paar eetlepels Ca(OH)2 (de droge hydroxide dus) in een liter water. Even goed schudden, dan het witte laten bezinken en de heldere vloeistof doseren. Voorzichtig, beetje bij beetje want je pH kan dan opeens doorschieten, en liefst doen je gisten het toch in een (behoorlijk) zuur milieu. Ik heb de afgelopen jaren voornamelijk bieren gemaakt (en opgedronken). Die mout geeft vaak een wort die wat weinig zuren heeft. Vandaar het fosforzuur, want de P is broodnodig voor de celopbouw (goede C:N:P-verhouding). Succes.


Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@hansvv 👍


Beantwoorden
Berichten: 8
(@fabio)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hoi! Met een SG van 1.10 lijkt het erop dat de vergisting nog niet is afgelopen, meestal wacht je tot het SG rond 1.000 of zelfs iets lager komt. Anders heb je nog veel onvergist suiker en krijg je een lager alcoholrendement bij het stoken. Ik zou dus nog wat langer wachten tot het SG stabiel en laag is. Succes!


Beantwoorden
5 Reacties
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@fabio hey ja ik weet het maar kon me niet meer in houden om te stoken met mijn nieuwe Alquitara  30L gekocht bij Jan .Ik heb toch nog een mooie opbrengst van 2,9 L aan 70% met een mooie geur van peer .Ik heb nog een batch staan van 27L perensapjuist gemeten het SG is nog steeds 1.10 .Ik heb het sap op 14/10  overgeheveld in een ander gistingsvat zodat  het kan klaren.

Ik heb zo een gedacht dat het SG precies niet verder gaat dalen .

Groeten

 

 

 


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@stokerke peren sap kan tot sg 1000 zakken .

Wat is het probleem met de vergisting dat je gaat klaren ? 

 


Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@robbert hey Robbert ik heb me misschien verkeerd uitgedrukt het is niet klaren maar laten bezinken van de gist in de stookwijn ,tot heldere wijn .Dat is nu nog steeds het geval niet ik zal inderdaad nog een twee weken moeten wachten denk ik tot ik kan stoken .

alvast bedankt voor de reactie


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@stokerke wanneer jou ketel goed werkt kan een troebele substantie geheel helder gestookt worden en kun je afstoken zodra gisting over is .  

Je hevelt over en laat het dunne laagje dood gist in de ton daarbij achter. 

Het is niet nodig bij een goed werkende installatie te wachten op heldere vloeistof. Het apparaat doet de scheiding!

Lang wachten betekent dat dood gist ligt te ontbinden ( autolyse )en daarbij komen vervuilende zuren vrij  die ook bijsmaak kunnen geven. Zwavelwaterstof en daar de bijsmaak van stook je niet weg !

Bier brouwen betekent klaren . Slecht werkende en dubieuze kwaliteit ketels vragen heldere vloeistoffen. 

Heb je veel vezels kun je desnoods met een kookzakje af stoken  .

2 weken te moeten wachten na beëindiging van van gisting is volkomen niet noodzakelijke onzin.   

 


Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 223

@robbert hey ,thanks voor de info ik denk dat ik dan toch maar ga stoken zondag met de Alquitara vorig week ging dit ook perfect  en nog eens bedankt voor de tip met de oesterschelpen Robbert deze waren helemaal opgelost  ,groeten


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?