Rijsthulzen
Binnenkort wil ik gaan experimenteren met een whiskybeslag. Naast mout wil ik ook een mash maken van meergranenmeel, een in combinatie met diastatisch mout en een ander met de nieuwe amylase van stookwinkel. De hamvraag blijft echter wat na het maischen.... Het is me duidelijk dat het meel een dikke pap kan vormen dus wat is wijsheid? Alles leten meevergisten en nadien filteren of eerst filteren en dan laten vergisten?
Ik heb een flinke zak rijsthulzen kunnen scoren maar hoe gaat dat nu practisch? Daarom mijn oproep naar de ervaring van medestokers.
Dank bij voorbaat
@odevie wijsheid is om geen meel te gebruiken. Rijsthulzen zullen met meel ook niets uithalen, deze gebruik je wanneer je grote hoeveelheden mouten gebuikt die zelf geen kafjes meer hebben zoals bv tarwe-, roggemout of gemoute haver.
@odevie wanneer meel zo fijn gemalen is zeg maar als broodmeel zullen rijsthulzen niet voldoende werken bij filteren . Wel helpt het wanneer je gaat stoken met alles in de ketel dat het niet een grote klont vormt .
@robbert als ik het goed begrijp het meel mee vergisten, daarna rijsthulzen toevoegen en in een kookzak op een dubbele bodem mee in de ketel en zo alles stoken? Verhouding meel/rijsthulzen?
@robbert Ik zou een mash willen maken voor een gin. Ik heb reeds gerst en tarwe korrels liggen maar nog geen rogge. En de levertermijnen zijn redelijk lang momenteel...
De vraag is of ik een beetje roggemeel mag toevoegen aan de mash? Ik begrijp dat een 100% meel mash voor problemen zal zorgen maar mogelijks is een toevoeging van bv 1 kg meel, met extra rijsthulzen, aan een 6kg mash nog aanvaardbaar? Of mss zelfs 2 kg meel op 5kg graan?
@moonshiner79 je kunt wat roggemeel en rijsthulsen gebruiken. Vergeet niet wat langer te maischen met roggen op 55 graden .
@moonshiner79 zonder negatief te willen zijn heb ik het gin recept geprobeerd en ook geprobeerd te filteren. Dit was een drama.
Uiteindelijk kun je het proberen en genieten van meel filter ellende net als ik, maar robbert had ook nog een andere tip. Neem een iets groter vergistvat, vergist de wash met je mout en meel, na 21 dagen hevel je af en dat stook je met wat olie in de ketel en je volgt het recept en succes.
Na al mn stook avonturen staat het gin recept me nog het beste in het geheugen. Het was niet leuk maar na veel appen en bellen is het zo gelukt.
@moonshiner79 kom ik op terug. Het is voor mij btw beste recept ooit. Ik gebruik het nog steeds.
@moonshiner79 zonder negatief te willen zijn heb ik het gin recept geprobeerd en ook geprobeerd te filteren. Dit was een drama.
Uiteindelijk kun je het proberen en genieten van meel filter ellende net als ik, maar robbert had ook nog een andere tip. Neem een iets groter vergistvat, vergist de wash met je mout en meel, na 21 dagen hevel je af en dat stook je met wat olie in de ketel en je volgt het recept en succes.
Na al mn stook avonturen staat het gin recept me nog het beste in het geheugen. Het was niet leuk maar na veel appen en bellen is het zo gelukt.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten