Meldingen
Alles wissen

Rum smaak geven


Bazz
Berichten: 162
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Onlangs een aardige hoeveelheid rum gestookt, in mijn eiken houtenvat gegoten maar de smaak viel enorm tegen, zal vast ergens wat fout gedaan hebben (teveel melasse, te lang laten fermenteren, te heet gestookt enz).

Normaliter was de smaak goed ik denk ondertussen wel minstens 50 liter gestookt te hebben, en nee niet zelf opgedronken ik geef aardig wat Rum weg.

Dus wat nu, de melasse smaak vond ik te overheersends, dus een experiment waardig, ik had wat zoethout gekocht en wat laurier bonen, een boon met aardig wat zoethout laten maceren per liter voor ruim een week, en mijn god wat lekker ik weet niet of ik deze ook nu wil delen 😉 

hopelijk hebben jullie hier iets aan als je denk dat je product niet lekker meer is soms wat toevoegingen geeft de juiste smaak combinatie, en is het spontaan een van de lekkerste drankjes die je gemaakt heb, (hoewel mijn Whisky's zijn ook wel erg lekker 😀 ).


Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@bazz is ook toevallig, hier het zelfde, smaak was niet naar mijn zijn en ik heb er een week of 3 walnoten in gegooid , een pot met geroosterde en een pot puur natuur, nog niet helemaal wat ik zoek maar wel beter geworden.

Ga morgen een pot maken zoals jij heb gedaan, ben benieuwd, zou een laurier blaadje of 2 ook kunnen?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@rinus55 wat voor rum smaak zoek je ?  Bacardi achtige smaken  , captain Morgan , havana club ? 

Ligt body of full body ?

Rum varieert van smaak palet door wat van oudsher in de streek te vinden was  . 

De meeste smaak komt door sat men melasse en o.a. acasia , pruim rest en  blad ,klaver , blad van perzik bomen en vuile ananas gebruikt.

De het is ook kwaliteit van de melasse en tijd van vergisting wat belangrijk is  . Lang en langzaam vergisten . Tot wel 28 a 36 dagen .

Voeg NOOIT tafel suiker toe aan melasse. Melasse heeft zelf voldoende suikers ! Je verdunt de smaak !

Er zijn nog steeds half gestoorden die afval / dunder gebruiken maar dat is niet nodig wanneer je langzaam vergist en zorgt voor voldoende vezels 

Een goede rum krijg je ook niet uit alleen melasse en wat rietsuiker. 

 Vezels , foezels , ethische oliën zijn noodzakelijk. Maar ook een passend gist en voldoende enzymen daarnaast bij rum ook een bacteriële cultuur.

( Meeste melasse die verkrijgbaar zijn zijn gefilterd en arm aan vezels en ook vaak is er zwavel toegevoegd voor infectie tegen te gaan.)

Alcohol en diverse aanwezige zuren zorgen voor esters door bindingen.

Stoffen als : Verzadigd vetzuur /boterzuur , propionzuur,benzyl butanoaat ,ethylbutanoaat ,isoamyl butanoate ,Diethyl ,azijnzuur , melkzuur ,propaancarbonzuur / , ethyl acetaat , zwavelzuur , azijnzuur en melkzuur bacteriën, DMT , cellulose.

 


Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@robbert ik zoek een ligt body, ik heb melasse van stookwinkel gebruikt en het heeft gegist van 4 tot 6 weken, op 8 verschillende manieren gemaakt

1x puur melasse gekookt                                                                                    2x met 1 kilo rietsuiker gekookt                                                                          2x met 1kilo rietsuiker en een mespuntje citroenzuur                                            1x met 1kilo rietsuiker en het vocht van 8 bananen zacht gekookt                          1x zonder suiker en 10 bananen uit de oven                                                         1x puur met een mespuntje citroenzuur gekookt

Heb het 2x overgehaald en 48 uur laten luchten tussen overhalen, daarna in grote flessen gedaan met en zonder eiken snippers

Misschien langer laten rijpen, of het is gewoon mijn smaak niet, uitgezonderd de banaan smaak, die vind ik wel aardig en het lijkt wel na 3 maanden of er meer smaak aan komt en de hardheid, of smaak pallet zachter word, geen idee hoe ik het moet beschrijven.


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?