Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 85 / 86

Berichten: 41
(@nathan2020)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hey jongens wat is volgens jullie nu de beste Gist voor melasse?


Beantwoorden
8 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@nathan2020 ik kweek mijn rum gist altijd op van een stengel suikerriet.


Beantwoorden
(@nathan2020)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 41

@rumo bedankt voor je antwoord 

Maar ik weet niet hoe ik daar moet aan beginnen. 

Heb je misschien een stappenplan?

ik gebruik steeds rum gist van still spirits  maar zelden volledige vergisting gehaald 😔


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@nathan2020, er staat veel over gist kweken geschreven op het forum bijv. 

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/

Maar mijn doel is niet om een gist te kweken die volledig uit gist tot onder een SG van 1000, maar om een bijpassende gist te krijgen die zich thuis voelt in zijn omgeving. Want ik hoop dan dat dit de smaak ten goede komt.


Beantwoorden
(@nathan2020)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 41

@rumo alvast bedankt voor de vele tips 

maar  tot welke SG gaat jou gist dan door ? 

en welke manier gebruik jij om je eigen gist te kweken die van Robbert hieronder of die van Robbert in de link v https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@nathan2020 De SG meten in melasse is wat lastig want het is nogal een dikke drap. Ik let daar dus niet zoveel op. Als mijn recept uit gegist is stook ik het. Het meten van je SG is een hulpmiddel en geen doel.

Hoe ik mijn gist kweek staat beschreven in het topic "gist zelf maken".


Beantwoorden
(@nathan2020)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 41

@rumo ok bedankt heb ik al gevonden top 

 


Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819

@nathan2020 als je denkt dat het klaar is of ver klaar is kun je wel SG weger er in gooien en SG noteren, 3 dagen later nog eens en als het SG dezelfde is gebleven is het klaar om te stoken. Eventueel aansteker er boven of vlam aanblijft of uitgaat is ook extra zekerheid. Maar als SG 3 dagen niet meer zakt (en pH en temperatuur goedzitten) is het vaak wel klaar 👍


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@nathan2020 een gist kweken op het product dat je gaat vergisten geeft een gist wat makkelijker en probleemloos werkt en ook lang doorgaat. Daarbij komt dat het ook makkelijkere ook andere suiker ketens omzet . 

Er zijn verschillende manieren om een gist te kweken . Je kunt wat suikerriet stengels kneuzen en samen met wat accasia schors , pruim en eventueel wat ananasschil wat vochtig maken en in bijvoorbeeld een zipzak sluiten of in een pot die met een rubber handschoen afsluit  . En daarna op warme plaats leggen.  Na een korte tijd bolt de zak of handschoen op . Daarna doe je het met melasse en wat water in een schaal .je ziet op gegeven ogenblik allemaal belletjes in het vocht .

Je kunt dat vocht dan op mout of meel zetten  . En op opkweken.

. Je kunt ook met wat suikerstengels en mout beginnen. 

Of met wat rietstengels en karnemelk . 

 


Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Filteren of (her) stoken

Na deze hobby een tijdje te hebben verwaarloosd, heb ik afgelopen week weer eens een rumstookje geprobeerd. Waar ik vroeger altijd een helder resultaat had, kreeg ik nu wat kleur……..?   Ook de aanslag in m’n koperen condensor roept vragen op.

Laat ik eens beginnen met wat ik nu heb geprobeerd;

De stookwijn: 3 kilo rietsuiker opgelost en met 2 uitgeknepen citroenen langzaam opgewarmd. Daarna een half uurtje tegen de kook aangehouden. De 3,5 liter melasse direct in de emmer en met kokend water aangevuld tot zo’n 9 liter. Samengevoegd en een nachtje rustig af laten koelen. Daarna aangevuld met kraanwater tot 26 liter en 1 theelepel gistvoeding toegevoegd. Start temp op 23°C / Start SG op 1092 / Ph op +/- 5 (moeilijk te zien met die kleuren stripjes). Rum Turbo uitgestrooid en een uur later doorgeroerd en emmer gesloten. Vergist op kamertemperatuur. Na 7 weken uitgegist met eind SG van 1010. Opbrengst 24 liter aangevuld met 1 liter oude naloop van 28%.

De stook opzet: T500 met koperen condensor maar zonder helm (Dome) en met een vermogensregelaar. Voor elke stook gaat de condensor een nachtje in een aan één kant afgesloten rioolbuis gevuld met schoonmaakazijn. Na krachtig naspoelen met kraanwater, haal ik er voor de zekerheid nog een lange witte veter (met wat knopen) doorheen. Ook nu weer spik en span.

Het stoken:  I.p.v. strip en spritrun, een super langzame fijnstook met scheiding tussen Opstart, Voorloop, Middenloop en Naloop. (Dus geprobeerd in 1 keer over te halen).

Wat direct opviel was dat de uitloop niet kristal helder was. Wellicht tegen beter weten in gewoon door gegaan. Daarnaast viel de opbrengst wat tegen. Eigenlijk niet te vergelijken; Vroeger had ik 8 flesjes na strip en spirit. Nu kwam ik niet verder dan iets meer dan 6. Maar waar ik toch wel een beetje van ben geschrokken was hoe de condensor er na afkoelen uitzag. (zie foto)

[url= https://i.postimg.cc/dDgVRP4G/Stookforum.jp g" target="_blank">https://i.postimg.cc/dDgVRP4G/Stookforum.jp g"/> [/img][/url]

1640622644-Stookforum.jpg

Beantwoorden
5 Reacties
Stumphole
(@stumphole)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 49

Iemand een idee wat er aan de hand is? Wat is dit voor vreemde zilverkleurige aanslag? Kan ik het resultaat nog gebruiken? Drinkbaar maken door filteren, blenden en verdunnen? Of verdunnen en opnieuw een fijnstook doen? Of gewoon direct het riool in?


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@stumphole 7 weken gisten met een eind van 1010 is niet echt een goede vergistingen . 

Wanneer iets lang staat kan het product verzuren.  

Wanneer je een ketel met koper hebt zou het kunnen dat het te zure destilaat een oxide geeft en daardoor kun je een verkleuring in destillaat krijgen . 

Ook kan door een niet "opgebruikte" gist voeding of te veel aan gistvoeding een zweem ontstaan .

Zo te zien aan foto's heb je te hoog zuur in destilaat gehad . 


Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert  ik lees niks over ph waarde in zijn verhaal. 


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@pulle inderdaad . Maar zo te zien lijkt het er op dat er toch iets met ph niet in orde was.


Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@robbert misschien dat Pulle wilt weten waarom, iets met melasse gevoeliger voor p.H. daling, dat meer dan 4 weken eigenlijk alleen bedoelt is voor geuze bieren en aanverwanten, zuurinvloed op koper tijdens destilleren, wat een spritrun precies is (mist alleen een letter maar wilde nog eentje toevoegen).


Beantwoorden
Berichten: 41
(@nathan2020)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vraag 

 
Als ik met mijn refractometer appelsap meet en met mijn sg dobber ook is het net resultaat  hetzelfde 
 
 
nu daar net, heb ik mijn mellase gemeten met refractometer 1040 en met de dobber 1020 welke is nu juist ?

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 112
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo, vandaag de 10 liter melasse verdunt.

1,5 kg ruwe rietsuiker aan de kook gebracht in 5 liter water
10 kg melasse (hele can)
10 liter "dunder" Backset van vorige run, 11 maanden steriel in een jerrycan bewaard en de laatste maand dop er losjes op.

Afgevuld naar 50 liter

Wachten tot temperatuur veilig is.

Aanvangs sg ga ik zo meten.

 

2 zakjes prestige turborum

 

Gaat uiteindelijk door de T500 aan een vermogensregelaar met koperkop en condensor.

 

db


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 112

Aanvangsgraviteit is 1088 op 30 celcius. Laten we het 1090 noemen op 20 celcius zo'n beetje, moet een eitje zijn voor deze gist.

 

db


Beantwoorden
Berichten: 32
(@stokey)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb het standaard recept omgerekend naar 25 liter en heb dus 2,08 kilo rietsuiker en 4,08 Kilo rietsuikermelasse in een ton gedaan met een eetlepel tomatenpuree en een zakje rum turbo gist. 

Start SG was 1080 en na 24 uur heftig bubbelen wordt hij rustiger en is de SG 1020 - - > Ca. 7,8 procent alcohol.

Op het zakje rumgist staat: 5 kilo suiker en 2 kilo melasse toevoegen voor een eindresultaat van 15 % alcohol. Als ik er van uit ga dat de melasse 50 procent suiker bevat, hebben ze het dus over 6 kilo suiker en ik heb er dan 4 kilo in zitten en zou dus op 10% alcohol uitkomen.

Nu heb ik de neiging om er nog 2 kilo rietsuiker bij te gooien voor een groter eindresultaat, kan dat of maak ik een rekenfout? 


Beantwoorden
2 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 522

@stokey Als je start sg 1080 was kan je met een goede gist die niet gestrest wordt door teveel suiker een eind sg rond de 990 bereiken. Dan heb je een ABV van rond de 11.6%


Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@mccorner thanx!

Dat klinkt wel oke, het is een rum turbogist, dus ik denk dat het wel goed komt dan. 


Beantwoorden
Berichten: 32
(@stokey)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

M'n melasse recept is gestopt met borrelen en de SG is 1010,dus ik begin aan het stoken te denken.

Het is de eerste keer dat ik iets ga stoken en ben dus wat onzeker.... Ik lees dat bij elke stook er wat smaakverlies is dus dacht ik er over om de rummash maar één keer te stoken, gelijk een spiritrun dus, om zoveel mogelijk rumsmaak te krijgen. 

Is dit een goed idee of moet ik echt eerst strippen en daarna een spiritrun doen? 

Hoe krijg ik de beste rum? 


Beantwoorden
7 Reacties
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

@stokey je hebt dan veel minder controle over de scheiding tussen heads, hearts en tails, dus het wordt veel moeilijker er iets lekkers van te maken.


Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@stookje

Maar houd ik dan wel een lekkere rum over? 


Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@stokey Tweemaal overhalen is het advies, melasse heeft een sterke eigen smaak die, bij volledige melasse vergisting, duidelijk aanwezig na twee keer overhalen.

 

Eerste ronde doorgaan totdat er geen alcohol meer overkomt. Tweede ronde ruiken en proeven totdat het modellijm / aceton-achtige van de geur verdwijnt en het zure van de smaak, druppels proeven en geen borrelglaasjes 😉 , eindpunt van opvangen is wanneer de smaak gaat omslaan, meestal richting bitter.


Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@alchemist topadvies, hier heb ik wat aan, thanks!


Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@stokey nog even een toevoeging, rum ruikt en proeft niet geweldig na destilleren (muffe appels is de omschrijving die ik ervoor heb), je kunt het beste het destillaat in een fles doen waarin een prop keukenrol in de hals zit zodat het wat kan ademen en zo een tijdje laten staan. Ik zou pas gaan proeven na een paar weken.


Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@alchemist fijn te weten, als eerste stook zou ik zomaar kunnen denken dat ik het verziekt heb 😅

Hoe lang moet ik het laten luchten met keukenrol? Niet een paar weken neem ik aan, anders vervliegt het?


Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@stokey als je ervoor zorgt dat de keukenrol de hals vult qua diameter kun je het zo best een tijd laten staan hoor 👍


Beantwoorden
stookje
Berichten: 151
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat kan ik je niet beloven 🙂 Het toevoegen van suiker gaat sowieso ten koste van de smaak. Maar ik, en ik denk de meeste anderen met mij, stoken twee keer. Dat verhoogt je kans er iets lekkers van te maken. Hoeveel smaak er overblijft hangt ook af van wat voor ketel je gebruikt, hoe hard je stookt en koelt.


Beantwoorden
3 Reacties
(@stokey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@stookje dan ga ik wel voor de hoogste kans, mijn koperen potstill zou er dan wel iets moois van moeten maken... Toch spannend zo'n eerste stook!

Ik begrijp: striprun met een klein straaltje

Spiritrun druppelen en cuts maken... Toch? 


Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

@stokey ja dat klinkt goed. Bij striprun ook niet meer dan 2/3e vullen anders kan ie gaan schuimen en komt het er bruin en ongedestilleerd uit. Je koelwater kan je ook lauw ipv koud gebruiken, dan heb je nog meer smaak. Succes!


Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@stookje super bedankt voor de tips!


Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1258
Berichten: 32
(@stokey)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Oke, ik heb vandaag 26 liter melasse-stookwijn gestript... Of dat geprobeerd tenminste 😅 ik moest mijn kereltje 3 keer vullen en het duurde 2,5 uur per run, best een lange dag zo en ik heb nog zo'n vaatje staan... 

Ik probeerde een straaltje te krijgen, wat volgens mij bij een striprun hoort, maar ook op vol vermogen (2kw) lukte dat niet... Het potje werd een soort van vol geëjaculeerd... Maar goed, ik heb van deze dag veel geleerd, over brugtemperatuur en de verhouding tot alcohol percentage. Bij 20 procent ben ik steeds gestopt en de dunder bewaard. Niets aangebrand, dus dat was fijn.

Ik merkte alleen wel dat de ene pot heel helder was en de andere wat waziger, alsof er een druppel melk door is gemengd. Een patroon was er niet echt, hoewel pot 2 van 4 het helderste is, en dat elk van de drie keer... Is dat iets wat bij de fijnstook verdwijnt? 


Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 112
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo, eergisteren weer eens een jerrycan melasse verdunt in het gistvat.

 

10 liter (14 kg) melasse.
10 liter dunder van de vorige stook van een jaar geleden. (In een dichte jerrycan bewaard)
aangevuld tot 45 liter totaal

Vervolgens kwam ik tot de conclusie dat ik maar 1 zakje Still spirits gist had (goed voor 25 liter)

Naja, 1 is beter dan geen toch? Anders haal ik nog eens 2 zakjes bij Jan als de eerste dood slaat.

Gister was er als ietsje activiteit.

Vandaag ietsje meer.

https://youtube.com/shorts/-M09NlZv5HQ

Ik heb nog 3 kg rietsuiker liggen om eventueel toe te voegen aan het einde als de vergisting langzamer gaat, ik heb nog niet een definitief besluit genomen hierover.

 

db


Beantwoorden
Berichten: 7
(@streetrodder)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met welk soort alambique stook je best rum en/of whisky ?


Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@streetrodder dat ligt er net aan welke rum en whisky je wilt hebben, beide dranken worden namelijk op pot stills en reflux kolommen gestookt. Wil je van beide versies wat vollere drank hebben, bij rum vaker met zwaardere smaken van melasse (denk aan laurier, drop, gebrandde suiker) dan is een whisky alambiek een prima variant, zoiets als deze.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@streetrodder de standaard koperen ketels zoals  potstill , alambiek en de whiskey ketel en eventueel ook de alquitara kun je alle gebruiken voor rum en whiskey.

 


Beantwoorden
Berichten: 7
(@streetrodder)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

waarvoor worden de alambiques met brede kolom onder de hoed dan specifiek voor gebruikt ?


Beantwoorden
2 Reacties
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 112

@streetrodder 

 

Die kun je gebruiken om essences uit kruiden te stoken of kruiden in de alcoholdamp te gebruiken. Lavendelolie en wietolie bijvoorbeeld en gin voor het tweede geval.

 

db


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@streetrodder hiermee kun je meer reflux krijgen voor iets specifieker scheiding en hogere alcohol . 

Met de ketel kun je zonder de kolom ertussen vollere smaken krijgen . Evenals de whiskey ketel en rum still. Potstill.

De keuze van ketel hangt af van wat je voornamelijk gaat stoken 

Fruit likeur en dergelijke is alembiek en alquitara een goede keuze eventueel om flexibeler te wezen met de kolom erbij.

Voor voornamelijk dranken als Whiskey en bourbon is de whiskey still natuurlijk te beste keuze maar de alembiek of alquitara zijn hiervoor ook geschikt.

Voor cognac, brandy , calvados, metaxa heb je een charantaise of soort gelijk systeem nodig.

Wil je hoge alcohol voor mengen en roeren met essances of macereren kom je uit in ketels al de T,500. Eventueel is daarbij een alembiek bij te krijgen wat enigzins het stoken met de echte alembiek benaderd . 

 


Beantwoorden
Berichten: 7
(@streetrodder)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

kan iemand afbeelding posten van een typische whiskey en rhumstill aub ?

 


Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@streetrodder  Whiskey keteltje

 

 

1694941938-Screenshot_20230917-110702.png

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

En dit is meest authentieke vorm voor een rum still

1694942265-Screenshot_20230917-1114412.png

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

En dit is een authentieke potstill waarmee je beide goed kunt stoken maar ook fruitstook..

1694942727-ketel_1.jpg

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

Industriële whiskey still

1694943204-whiskyclubit-alambicco-potstill-scaled.jpg

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

Industriële still voor lightbody rum 

1694943350-Screenshot_20230917-1127322.png

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

Industriële rum potstill voor de zware fullbody rum

1694943697-Screenshot_20230917-1138242.png

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

Industriële rum potstill voor de zware fullbody rum

1694943713-Screenshot_20230917-1138242.png

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

Industriële rum potstill voor de zware fullbody rum

1694943730-Screenshot_20230917-1138242.png

Beantwoorden
Berichten: 7
(@streetrodder)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

met het keteltje dat ik toonde kan je dus zonder de kolom best beide stoken als ik het goed begrijp.

En alvast bedankt voor de reacties !

 


Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@streetrodder prima ketel boor doelstelling.


Beantwoorden
(@streetrodder)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@robbert dank u voor alle reacties


Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedendag medestokers,

Sorry als ik een lopende discussie onderbreekt maar inmiddels telt deze topic 85 leerzame pagina's en omdat ik door de bomen het bos niet meer ziet heb ik toch een paar vragen!

Ik heb een restantje rietsuiker melasse bewaard om mee te experimenteren in mijn kleine keteltje. Omdat ik dacht dat dit niet kan bederven... wat blijkt de jerrycan staat (wederom) bol, dit duid dat het al spontaan (alweer) aan het vergisten is dus zijn de bacterien aan het werk en het suiker gehalte wat gemiddeld genomen 50% zou zijn steeds minder word:

* Wanneer is het bedorven en niet meer geschikt voor consumptie?

* Als de suikers al aangetast zijn hoeveel extra rietsuiker moet je dan nog gaan toevoegen om toch smaak te hebben en volle vergisting?

* Ik kook de melasse altijd ff door, dood ik bij dezelfde werkwijze de nodige bacterien dan niet?

Ik lees dat er mede stokers zijn die afwijken vh het basis recept principe en de melasse als een enkel hoofd ingredient gebruiken dus zonder suiker toevoeging, dit trok mijn aandacht met name wat voor smaak dit zal geven en hoe een volle vergisting op te wekken en te stoken zonder aanbranden, omdat mij lijkt dat er een dikke stroop in de ketel gaat die zich moeilijk of niet laat meten op sg waarden zodat je kunt meten of deze uitgegist is. (blijft alleen de vlam methode over).

Dus kortom, hoe stook ik hier nog wat lekkers van 😊 

 

1694961650-jerrycan.jpg

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@brandt-r bedorven is het als de geur methaan achtig is  ,  blauwe of zwarte schimmel erop zit

Als je gaat vergisten en de melasse heeft een sg van 170 of hoger dan voeg je geen suiker toe is de verdunning daaronder dan kun je eventueel suiker toevoegen. 

Let wel dat toevoegen van suiker ook de smaak minder vol em scherper maakt.

Je kunt het even doorkoken. Hierna je vezels toevoegen en daarna op een solide gist zetten.

Sg /brix waarde van melasse kun je het best uitlezen met een digitale als b.v. de atago pal 2 .  

Wanneer eind Sg  rond de 1000 of lager  zit zou een ketel nooit aanbranden  heb je er nog veel vezel resten in dan alles via kookzak in ketel dan brand dit ook niet aan .

Als gisting gestopt is zal de vlam test inderdaad dit aangeven.  Dat wil niet zeggen dat de gisting volledig is geweest.  Dus ook een sg / brix test is dan wel een extra controle.

Niet volledig uitgegist product bevat suikers die dan mogelijk  aanbranden ( afhankelijk van ketel uiteraard)

( Electrisch verwarmde ketels waarbij elementen aan binnen ketel zit of een element in ketel branden sneller aan )


Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82
  • @robbert weer bedankt voor de kennis had even gekeken wat desbetreffende meter kost maar daar schrik je van haha! Grts RB

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@rummy ik mijn zoektocht naar het upgraden van mn ketel voor meer smaak voor rum, ben ik in de laatste 2 weken zwaar geïnspireerd geraakt door deze dame!!:

Omdat ik uit de wijn en bier brouwerij hoek kom, heb in na 1x dunder dit weer aan de kant geschoven (stank, pellicles, geitekoppen, doe normaal). Maar aangezien we zelf ook kefir en joghurt maken, trekken de invloeden van de dunder (vooral na het kijken van haar vids) me sterk!

Destillerent uit haar filmpjes zouden we kunnen concluderen dat je onbedoeld bijzondere smaken aan het kweken bent in je jerrycan!

Als je geen risico wil nemen zou k het "wassen" en vergisten. Of je hier (riet)suiker aan toegevoegd is jouw keuze. Dit is vooral voor het verhogen van de alcohol. Als je het doet zou ik voor rietsuiker gaan (ivm meer smaak).

K raad aan om meer van haar te kijken. Ze heeft ook een goeie video over esters (helaas raakt ze amper "the Surface" en gaat ze direct de diepte in). Dit kan je helpen lekkere funk aan je rum te geven!

Op het moment borrelt er een vat "basisrecept" die k dit weekend ga stoken. Dan kunnen we de dunderpit weer opstarten! Hopen dat het funky wordt!

 

 


Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@antonuithethogenoorden bedankt voor jouw reactie moet wel zeggen dat ik wat huiverig bent wat filmpjes betreft maar ga er zeker na kijken en het logisch benaderen.  👍


Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@rummy Ik zie dat ik per ongeluk 2 keer dezelfde link hebt gedeeld.. 

Ik bedoelde deze over de diepgang:

'sNEAT

 

Waarom ben je wel huiverig voor filmpjes, maar minder voor een forum post als ik vragen mag?

 


Beantwoorden
Pagina 85 / 86
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?