Hey jongens wat is volgens jullie nu de beste Gist voor melasse?
Filteren of (her) stoken
Na deze hobby een tijdje te hebben verwaarloosd, heb ik afgelopen week weer eens een rumstookje geprobeerd. Waar ik vroeger altijd een helder resultaat had, kreeg ik nu wat kleur……..? Ook de aanslag in m’n koperen condensor roept vragen op.
Laat ik eens beginnen met wat ik nu heb geprobeerd;
De stookwijn: 3 kilo rietsuiker opgelost en met 2 uitgeknepen citroenen langzaam opgewarmd. Daarna een half uurtje tegen de kook aangehouden. De 3,5 liter melasse direct in de emmer en met kokend water aangevuld tot zo’n 9 liter. Samengevoegd en een nachtje rustig af laten koelen. Daarna aangevuld met kraanwater tot 26 liter en 1 theelepel gistvoeding toegevoegd. Start temp op 23°C / Start SG op 1092 / Ph op +/- 5 (moeilijk te zien met die kleuren stripjes). Rum Turbo uitgestrooid en een uur later doorgeroerd en emmer gesloten. Vergist op kamertemperatuur. Na 7 weken uitgegist met eind SG van 1010. Opbrengst 24 liter aangevuld met 1 liter oude naloop van 28%.
De stook opzet: T500 met koperen condensor maar zonder helm (Dome) en met een vermogensregelaar. Voor elke stook gaat de condensor een nachtje in een aan één kant afgesloten rioolbuis gevuld met schoonmaakazijn. Na krachtig naspoelen met kraanwater, haal ik er voor de zekerheid nog een lange witte veter (met wat knopen) doorheen. Ook nu weer spik en span.
Het stoken: I.p.v. strip en spritrun, een super langzame fijnstook met scheiding tussen Opstart, Voorloop, Middenloop en Naloop. (Dus geprobeerd in 1 keer over te halen).
Wat direct opviel was dat de uitloop niet kristal helder was. Wellicht tegen beter weten in gewoon door gegaan. Daarnaast viel de opbrengst wat tegen. Eigenlijk niet te vergelijken; Vroeger had ik 8 flesjes na strip en spirit. Nu kwam ik niet verder dan iets meer dan 6. Maar waar ik toch wel een beetje van ben geschrokken was hoe de condensor er na afkoelen uitzag. (zie foto)
[url= https://i.postimg.cc/dDgVRP4G/Stookforum.jp g" target="_blank">https://i.postimg.cc/dDgVRP4G/Stookforum.jp g"/> [/img][/url]
vraag
Zo, vandaag de 10 liter melasse verdunt.
1,5 kg ruwe rietsuiker aan de kook gebracht in 5 liter water
10 kg melasse (hele can)
10 liter "dunder" Backset van vorige run, 11 maanden steriel in een jerrycan bewaard en de laatste maand dop er losjes op.
Afgevuld naar 50 liter
Wachten tot temperatuur veilig is.
Aanvangs sg ga ik zo meten.
2 zakjes prestige turborum
Gaat uiteindelijk door de T500 aan een vermogensregelaar met koperkop en condensor.
db
Ik heb het standaard recept omgerekend naar 25 liter en heb dus 2,08 kilo rietsuiker en 4,08 Kilo rietsuikermelasse in een ton gedaan met een eetlepel tomatenpuree en een zakje rum turbo gist.
Start SG was 1080 en na 24 uur heftig bubbelen wordt hij rustiger en is de SG 1020 - - > Ca. 7,8 procent alcohol.
Op het zakje rumgist staat: 5 kilo suiker en 2 kilo melasse toevoegen voor een eindresultaat van 15 % alcohol. Als ik er van uit ga dat de melasse 50 procent suiker bevat, hebben ze het dus over 6 kilo suiker en ik heb er dan 4 kilo in zitten en zou dus op 10% alcohol uitkomen.
Nu heb ik de neiging om er nog 2 kilo rietsuiker bij te gooien voor een groter eindresultaat, kan dat of maak ik een rekenfout?
M'n melasse recept is gestopt met borrelen en de SG is 1010,dus ik begin aan het stoken te denken.
Het is de eerste keer dat ik iets ga stoken en ben dus wat onzeker.... Ik lees dat bij elke stook er wat smaakverlies is dus dacht ik er over om de rummash maar één keer te stoken, gelijk een spiritrun dus, om zoveel mogelijk rumsmaak te krijgen.
Is dit een goed idee of moet ik echt eerst strippen en daarna een spiritrun doen?
Hoe krijg ik de beste rum?
Dat kan ik je niet beloven 🙂 Het toevoegen van suiker gaat sowieso ten koste van de smaak. Maar ik, en ik denk de meeste anderen met mij, stoken twee keer. Dat verhoogt je kans er iets lekkers van te maken. Hoeveel smaak er overblijft hangt ook af van wat voor ketel je gebruikt, hoe hard je stookt en koelt.
Oke, ik heb vandaag 26 liter melasse-stookwijn gestript... Of dat geprobeerd tenminste 😅 ik moest mijn kereltje 3 keer vullen en het duurde 2,5 uur per run, best een lange dag zo en ik heb nog zo'n vaatje staan...
Ik probeerde een straaltje te krijgen, wat volgens mij bij een striprun hoort, maar ook op vol vermogen (2kw) lukte dat niet... Het potje werd een soort van vol geëjaculeerd... Maar goed, ik heb van deze dag veel geleerd, over brugtemperatuur en de verhouding tot alcohol percentage. Bij 20 procent ben ik steeds gestopt en de dunder bewaard. Niets aangebrand, dus dat was fijn.
Ik merkte alleen wel dat de ene pot heel helder was en de andere wat waziger, alsof er een druppel melk door is gemengd. Een patroon was er niet echt, hoewel pot 2 van 4 het helderste is, en dat elk van de drie keer... Is dat iets wat bij de fijnstook verdwijnt?
Zo, eergisteren weer eens een jerrycan melasse verdunt in het gistvat.
10 liter (14 kg) melasse.
10 liter dunder van de vorige stook van een jaar geleden. (In een dichte jerrycan bewaard)
aangevuld tot 45 liter totaal
Vervolgens kwam ik tot de conclusie dat ik maar 1 zakje Still spirits gist had (goed voor 25 liter)
Naja, 1 is beter dan geen toch? Anders haal ik nog eens 2 zakjes bij Jan als de eerste dood slaat.
Gister was er als ietsje activiteit.
Vandaag ietsje meer.
https://youtube.com/shorts/-M09NlZv5HQ
Ik heb nog 3 kg rietsuiker liggen om eventueel toe te voegen aan het einde als de vergisting langzamer gaat, ik heb nog niet een definitief besluit genomen hierover.
db
Met welk soort alambique stook je best rum en/of whisky ?
waarvoor worden de alambiques met brede kolom onder de hoed dan specifiek voor gebruikt ?
kan iemand afbeelding posten van een typische whiskey en rhumstill aub ?
met het keteltje dat ik toonde kan je dus zonder de kolom best beide stoken als ik het goed begrijp.
En alvast bedankt voor de reacties !
Goedendag medestokers,
Sorry als ik een lopende discussie onderbreekt maar inmiddels telt deze topic 85 leerzame pagina's en omdat ik door de bomen het bos niet meer ziet heb ik toch een paar vragen!
Ik heb een restantje rietsuiker melasse bewaard om mee te experimenteren in mijn kleine keteltje. Omdat ik dacht dat dit niet kan bederven... wat blijkt de jerrycan staat (wederom) bol, dit duid dat het al spontaan (alweer) aan het vergisten is dus zijn de bacterien aan het werk en het suiker gehalte wat gemiddeld genomen 50% zou zijn steeds minder word:
* Wanneer is het bedorven en niet meer geschikt voor consumptie?
* Als de suikers al aangetast zijn hoeveel extra rietsuiker moet je dan nog gaan toevoegen om toch smaak te hebben en volle vergisting?
* Ik kook de melasse altijd ff door, dood ik bij dezelfde werkwijze de nodige bacterien dan niet?
Ik lees dat er mede stokers zijn die afwijken vh het basis recept principe en de melasse als een enkel hoofd ingredient gebruiken dus zonder suiker toevoeging, dit trok mijn aandacht met name wat voor smaak dit zal geven en hoe een volle vergisting op te wekken en te stoken zonder aanbranden, omdat mij lijkt dat er een dikke stroop in de ketel gaat die zich moeilijk of niet laat meten op sg waarden zodat je kunt meten of deze uitgegist is. (blijft alleen de vlam methode over).
Dus kortom, hoe stook ik hier nog wat lekkers van 😊









