Hoe werkt melk of baksoda om te klaren. Ik vind er hier en daar topics of filmpjes over maar ze hebben elk hun eigen methode. Ik wil eens proberen bij de tweede stook van mijn gestookte vodka om melk of baksoda te gebruiken als klaringsmiddel. Moet ik de alcohol gemengd met baksoda of melk laten staan om te klaren en dan overhevelen of mag dit meteen mee gestookt worden?
Er staan paar topics waarin je dergelijk gebruik van producten terug vind. Tips en trucks /voorkomende problemen.
Dit staat er b.v. :
MELK : Door 25 - 50 ml magere melk toe te voegen Per 10 liter stookwijn en door te roeren worden er caseïne vlokken gevormd . deze houden Als het ware kleine deeltjes vast waardoor ze niet met damp mee overkomen . De kalk in melk vertraagd ook de verdamping waardoor alcohol makkelijker vrij komt. ( bedenk wel ketel is na destillatie zeer smerig , altijd kooksteentjes gebruiken i.v.m kunnen aanbranden )
NATRIUMBICARBONAAT (baking soda ) : Ongeveer 2 gram per liter aan alcohol en daarna overhalen. Natriumbicarbonaat/ Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen . Door zich te binden met andere stoffen zuivert het waardoor de alcohol schoner word en minder bijsmaak heeft . De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct.
Ondertussen heb ik de alcohol verdund tot 36 graden en een tweede keer overgehaald. Een met melk en een met natrium bicarbonaat. Er was geen verschil te proeven. Ik heb toen ook eens een test gedaan met de alcohol door een Brita waterfilter te gieten. Het resultaat was verbazend. Een zachte lekkere smaak en alle (slechte) smaken van voorheen waren verdwenen.