Meldingen
Alles wissen

Toevoegen melk of baksoda bij distilleren.


Berichten: 5
Topic starter
(@bever)
Active Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Hoe werkt melk of baksoda om te klaren. Ik vind er hier en daar topics of filmpjes over maar ze hebben elk hun eigen methode. Ik wil eens proberen bij de tweede stook van mijn gestookte vodka om melk of baksoda te gebruiken als klaringsmiddel. Moet ik de alcohol gemengd met baksoda of melk laten staan om te klaren en dan overhevelen of mag dit meteen mee gestookt worden?


Beantwoorden
13 reacties
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er staan paar topics waarin je dergelijk gebruik van producten terug vind.  Tips en trucks  /voorkomende problemen. 

Dit staat er b.v. : 

MELK : Door 25 - 50 ml magere melk toe te voegen Per 10 liter stookwijn en door te roeren worden er caseïne vlokken gevormd . deze houden Als het ware kleine deeltjes vast waardoor ze niet met damp mee overkomen . De kalk in melk vertraagd ook de verdamping waardoor alcohol makkelijker vrij komt. ( bedenk wel ketel is na destillatie zeer smerig , altijd kooksteentjes gebruiken i.v.m kunnen aanbranden ) 

 

NATRIUMBICARBONAAT (baking soda ) : Ongeveer 2 gram per liter aan alcohol en daarna overhalen. Natriumbicarbonaat/ Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen . Door zich te binden met andere stoffen zuivert het waardoor de alcohol schoner word en minder bijsmaak heeft . De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct.


Beantwoorden
5 Reacties
(@bever)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert Dank u voor het antwoord 👍


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@bever p.s. er zijn meer  mogelijkheden voor gebruik van melk en natrium bicarbonaat  zoals je kunt ook met melk klaren wanneer je drank troebel is . Of Natrium bicarbonaat gebruiken om de bijsmaak van b.v. turbo gisten iets weg te Werken.


Beantwoorden
(@bever)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert Ik heb jou topic van 1 november 2018 eens bekeken. Zeer interessant.


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@robbert Melk is een emulgatie dus vetdeeltjes die in een waterige vloeistof zweven. Die vetdeeltjes kunnen waarschijnlijk andere kleinere vettige deeltjes aantrekken die dan samen met hen als een soort kaas neerslaan. Andere emulgators zijn zeep en mosterd, maar niet voor het brouwen geschikt lijkt me. 😉

Natriumbicarbonaat is een base dat zich dus hecht aan zuren, terwijl het zelf bij contact met water CO2 afgeeft, wat een zuur is. Lastig om te snappen!

Ik heb soms last van jicht dat veroorzaakt wordt door urinezuurkristallen die zich neerzetten in de gewrichten in de extremen van het lichaam dus voeten en vingers en bestrijd dat door mijn bloed meer basisch te maken, vooral met carbonaten. De drogisten hebben er middelen voor, maar soms eet ik ook gewoon een eierschil op! Dat is puur calcumcarbonaat (kalk).


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@jaap-van-ganswijk ergens staat hier op site een topic wat ik jaar of 6 geleden heb geplaatst betreft problemen in het destilleren/ drank maken proces. 

Daarin staat uitleg hoe je melk , natriumbicarbonaat, natrium chloride en meer producten kunt gebruiken.

Ook met uitleg en hoeveelheden per liter .   Te weinig of te veel gebruikt werkt niet of Averechts.

Melk bij alcohol geeft casseine vlokken deze vlokken slaan neer en nemen zwevende delen mee.  Het werkt als klarings middel .  Natriumbicarbonaat bind inderdaad aan zuren en neutraliseert deze waarbij co2 vrijkomt. 

Als ik dit scheikundig opschrijf in formule dan inderdaad wordt het voor sommige lastig te snappen .


Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@bever)
Active Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Ondertussen heb ik de alcohol verdund tot 36 graden en een tweede keer overgehaald. Een met melk en een met natrium bicarbonaat. Er was geen verschil te proeven. Ik heb toen ook eens een test gedaan met de alcohol door een Brita waterfilter te gieten. Het resultaat was verbazend. Een zachte lekkere smaak en alle (slechte) smaken van voorheen waren verdwenen.


Beantwoorden
6 Reacties
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@bever Is een Brita filter gebaseerd op koolstof?


Beantwoorden
(@bever)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

@jaap-van-ganswijk Volgens de documentatie grotendeels uit koolstof.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@jaap-van-ganswijk combinatie van koolstof, calciumhydroxide en kieselguhr wordt gebruikt im de meeste ontharders


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@bever  wanneer je natriumbicarbonaat of natriumhydroxide gebruikt kun je per gram toevoegen maar wanneer je Ph controle doet kun je nauwkeuriger werken en nog beter resultaat krijgen. 

Brita filters helpen inderdaad maar beperkt bij alcohol. 

Vaak word ook actief kool gebruikt. 

Maar je proeft dat uiteindelijk aan eindproduct.

Beter nog is een goed beslag maken en een goede gist gebruiken dan zijn al die extra na correcties niet nodig . ( En natuurlijk de juiste ketel / ketel configuratie natuurlijk voor juiste doeleinde gebruiken )

 

 


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@robbert NatriumHydroxide is toch NaOH? Nogal aggressief spul gebruikt in gootsteenontstopper volgens mij.


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@jaap-van-ganswijk klopt wordt ook gebruik als ontstopper ,hout logen  stallen reinigen. Maar is ook zeer bruikbaar voor vele andere doeleinden.  Ook zeer goed om zuur te neutraliseren, ketels en tonnen te reinigen en werkt ook wanneer je een fout hebt gemaakt in beslag maken waardoor je bijsmaak hebt   .  Caustic soda , zwavelzuur, hydrochloride , fosforzuur, zwavel , waterstof peroxide  , kaliumchloride  zijn o.a .producten die vrij gewoon zijn in gebruik.  Je moet alleen secuur ermee omgaan en alleen Indien nodig gebruiken  .

In de leer boekjes vind je ze terug met waarvoor en  hoe te gebruiken.

(NaOH caustic soda helpt om een neutraal alcohol te maken wanneer je alcohol uit suiker stookt en ketel onvoldoende vermogen heeft om goed te " schrapen " of dubieus gist hebt gebruikt ) 

Maar mits goede bereiding van standaard beslag is nacorrectie nooit nodig !


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?