Even een vraagje van een beginneling. De stookwijn die ik maak (suikerwash) is troebel en nu is mijn vraag: MOET ik klaringsmiddel toepassen voor het distilleren of is dit niet nodig? Het eindproduct is wel altijd glashelder.
MOET niet maar mag ?
Vaak niet nodig hoor, wat voor ketel gebruik je? Meeste ketels kunnen dat makkelijk hebben
Stookwijn mag troebel zijn . De laag droesem onder in gistton kun je beter niet mee overbrengen naar stookketel .
Bij Enkele rvs electrische ketel wordt door fabrikant aangegeven uitsluitend heldere producten te gebruiken vanwege dat deze snel aanbranden .
Enkele simpele aanpassingen kunnen dit voorkomen .
Dubbele bodem, kooksteentjes en eventueel kookzak wanneer er meer zwevende deeltjes zijn .
Maar in principe elke goed ingerichte ketels kunnen probleemloos een troebele stookwijn verwerken.
(Probeer aan te wennen altijd met kooksteentjes te werken )
Stookwijn mag troebel zijn . De laag droesem onder in gistton kun je beter niet mee overbrengen naar stookketel .
Bij Enkele rvs electrische ketel wordt door fabrikant aangegeven uitsluitend heldere producten te gebruiken vanwege dat deze snel aanbranden .
Enkele simpele aanpassingen kunnen dit voorkomen .
Dubbele bodem, kooksteentjes en eventueel kookzak wanneer er meer zwevende deeltjes zijn .
Maar in principe elke goed ingerichte ketels kunnen probleemloos een troebele stookwijn verwerken.
(Probeer aan te wennen altijd met kooksteentjes te werken )
Wat is juist het voordeel van die kooksteentjes dan?
Kooksteentjes zorgen voor kookvertraging. Er stijgen minder bellen op tijdens de kook en zo wordt er dus minder schuim geproduceerd.
Kooksteentjes zorgen voor kookvertraging. Er stijgen minder bellen op tijdens de kook en zo wordt er dus minder schuim geproduceerd.
O, ik dacht de kooksteentjes een wervering op gang bracht(met ook bubbbels) zodat de vloeistof niet aanbrand.
Kooksteentjes zorgen voor kookvertraging. Er stijgen minder bellen op tijdens de kook en zo wordt er dus minder schuim geproduceerd.
Dus het heeft geen invloed op de kwaliteit van het eindproduct?
Nee geen invloed op de kwaliteit of het moet zijn dat wanneer je ze niet zou gebruiken er dusdanig veel schuim wordt gevormd dat deze ook met het destilaat meekomt.
@rumo als je wilt dat iets niet aanbrandt dan moet je een rooster gebruiken (of wellicht een kookzak).
Ik gebruik altijd kooksteenjes en een dubbele bodem(door Robbert gemaakt?) in de T500. En als de stookwijn dik(troebel) is ook nog een kookzak.
Kooksteentjes zorgen voor een rustiger kook gedrag , minder overkoken en schuimen , minder kans op aanbranden .
Dank jullie wel allemaal voor de fijne reacties, het is me duidelijk. Ik behelp me met een "alieexpress" setje wat ik heb aangeschaft om allereerst te kijken of het een hobby voor me is en heb zo de kosten gedrukt. Waarschijnlijk ga ik, als ik genoeg gespaard heb, voor de t500. Wat een leuke hobby is dit !!