12 Liter kolom Distilleerketel

Geupdate op 3 september 2019 in Stookforum
8 op 28 december 2017

Een vraagje over deze ketel de 12 Liter kolom Distilleerketel, complete set zo staat hij op de site van stookwinkel .

Kan deze ketel alleen op een elektrische kookplaat geplaatst worden of ook op gas ?

Groetjes  

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 28 december 2017

Kan ook prima op gas hoor, dat werkt zelfs nog veel beter (sneller en efficienter) . Alleen voor binnenshuis leveren we voor de veiligheid een kookplaat mee.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 28 december 2017

 

Bedankt voor het snelle antwoord , als je voor deze ketel Raschigringen zou bijbestellen kom men dan met een zakje van 1 kg zoals op de site toe ? En zou ik ergens afmetingen (ongeveer) kunnen vinden van deze ketel ?

Groetjes

Admin
op 28 december 2017

Ik zal het morgen even voor je nameten, weet het niet meer uit mijn hoofd. Ik ben nu onderweg ? mischien iemand die hem heeft staan op dit moment?

Forum Lid
op 3 september 2019

Ben nu voor de 3e keer bezig met de 12 Liter kolom destilleerketel bezig, (zonder kolom nu). Het blijft misére met die kookplaat. Deze week komen er nog gastanks en gaat dat kookplaatje in de kast , totdat ik kleinere ketels heb, en dan mag hij zich nog eens bewijzen. Dacht eerst dat het aan de kolom lag, maar nu zonder, duurt het nog een eeuwigheid. Vanwege de smaak, kan het niet in de GF met helm, maar ik zal vandaag honger moeten lijden, had besloten eerst te stoken. Mijn ervaring is dus, geen kookplaatje boven de 7.5 l ketel ,alleen als je binnen zit, en dan nog.

Admin
op 3 september 2019

Stoken op gas gaat veel efficienter dan met het plaatje, het werkt wel maar het is voor 12 liter idd net te zwak. Ik gebruik de 12 liter alambiek tegenwoordig gewoon op een gaspitje

Forum Lid
op 3 september 2019

Ja , snap het, maar heb ook nog een BELGISCHE vrouw in huis, en belgen koken meestal electrisch, of tegenwoordig inductie en vitrokeramisch, dat koper werkt dan niet, flikker je er een metalen plaatje tussen, kun je net zo goed op een kookplaatje gaan werken. Veel huizen in de buitenwijken, koken nog op gasflessen, of electrisch. Bij ons thuis zit de stroomkabel in de grond, maar de aanvoer ,op straat,nog steeds bovengronds. (Palen zijn wel van beton). Net als TV kabel. 

Forum Lid
op 3 september 2019

Ik heb toen de 12 liter kolomketen bij Jan gekocht en heel tevreden van. Ik heb altijd al de kookplaat gebruikt die erbij was , ik vul de ketel en warm hem wat op … binnen op het gasvuur en dan ga ik ermee naar een plaats waar alles opgesteld staat . Dan kan de kookplaat het perfect bijhouden en het is altijd al goed gegaan . Ook al met de kolom verschillende keren gebruikt .

Forum Lid
op 3 september 2019

Voorverwarmen is dus geen optie, en als je buiten zit ,zakt het geheel steeds in, omdat de electrische plaat steeds afslaat. 10 liter verwarmen in 2 uur, de Grainfather heeft in dezelfde tijd alle alcohol eruit gestookt. Nu heb ik (test gebeuren) een halve liter van 25%, en doordat ik niet alles eruit krijg, verwacht ik , in de GF een halve liter van 45%. Heb na 4 uur de 100°C niet bereikt, en ben maar gestopt.  Van de week GF met helm, ik ben bang dat in dit geval de GF wint. Moet dus echt op gas kunnen stoken, om regelmatiger verloop te hebben, en op vermogen kan doorstoken. Dacht dat het aan de kolom lag, extra oppervlakte etc. maar het blijft te onregelmatig. Procenten omhoog, doorlooptijd omlaag, en waarschijnlijk een betere smaak. We zullen het gaan zien.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren