1e whisky

Geupdate op 13 januari 2019 in Stookforum
35 op 2 april 2018

Gisteren mijn eerste keer gebeouwen voor whisky.Pilsmout, Münchener mout pale ale  out en wat whiskymut, hopelijk wordt het een mooie whicky met stevige mout smaak.

2x 25 l gebrouwen, er zit nu 50l van SG1.060 in het vat.

Het gist zo hard dat de klimaatkast het maar net weggekoeld krijgt.

 
 • Geliked door
 • DeWitteLinde
Antwoord
0 op 2 april 2018

Klinkt goed ben benieuwd naar het resultaat.?gr.?Chris.V.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 april 2018

Klinkt zeker goed! Hoe heb je dat gedaan?

 

Forum Lid
op 2 april 2018

Ik brouw al een paar jaar bier met een Speidel Braumeister.

2x maischen zoals ik altijd doe maar niet koken of hop toevoegen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 april 2018

Gisteren ging de vergisting nog super hard, vanmorgen nog maar heel weinig activiteit.

Vanavond een monster genomen: SG 1.004, hij is dus al ver vergist.

Zaterdag de ruwstook, eens kijken hoever hij nog komt (Still Spirits whisky gist gebruikt).

Ondanks dat er maar een kg whisky mout medium op 12,5 kg mout is gebruikt zit er duidelijk een rookluchtje en smaak in. Afwachten wat daar van over blijft na stoken en rijpen maar op dit moment ben ik blij dat ik mijn eerste poging voorzichtig ben geweest met de peated malt.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 april 2018

Hoi Mick, dat wordt een fatsoenlijke hoeveelheid whisky met 50 liter wort. Zelf geen ervaring met bier maar wat verwacht je dat de verschillende mouten (behalve de peated) met de smaak gaan doen na het destilleren? Succes met stoken, groeten Catnip

Forum Lid
op 4 april 2018

Alle mouten hebben verschillende smaken en geuren. Pale ale mout is wat moutiger dan pils mout, münchener ook (maar zijn zeker niet hetzelfde).

Omdat ik de whisky wat mout (malt) smaak wil geven wilde ik gelijke hoeveelheden pilsmout en pale ale mout gebruiken. De pale ale had ik niet genoeg meer van, dus wat Münchener erbij.

Pilsmout geeft waarschijnlijk wat minder moutsmaak en -geur af in je drank. Voor bier klopt dit, voor whisky gok ik dat het zo is.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 april 2018

Goed om te weten, ik weet dat destilleerderijen hun keuze voornamelijk baseren op het rendement van de mout. (Laag eiwit,hoog diastatisch vermogen). Grain whisk(e)y destilleerderijen gebruiken voor de mout zelfs groenmout voor de omzetting omwille van kosten. M.a.w, hoeveel de moutsoort invloed heeft op de moutsmaak ben ik ook wel benieuwd naar als de keuze vaak op economische gronden wordt gemaakt. Gr. Catnip

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 april 2018

Vandaag de striprun gedaan.

Eind S.G. na vergisting was 1.004, iets hoger dan ik verwacht had. 7.4% voor stoken. Het bovenste deel was redelijk helder, onderste deel niet. Volgende keer een week langer wachten. Na drie dagen was de vergisting al klaar dus ik dacht dat hij al redelijk geklaard zou zijn. De whiskygist is slecht flocculerend staat op het pakje en dat klopt dus ook.

De T500 geladen met ongeveer 23 liter, ik dacht doe hem niet tot de max maar dan kan ik het wel in twee keer doen.

Alembiek er op en stokken maar, met vermogensregelaar op ongeveer 76%. Het was dus toch te veel in de pot, er kwam troebel spul uit. Het ergste spul weer bij de resterende wash gedaan. Omdat de gin basket dichter in de buurt lag dan de bout om de koeler op de helm te zetten heb ik die gebruikt. Geluk mee gehad, die heeft nog wat prut tegengehouden die anders in de koeler was gekomen.

Uiteindelijk na een lange en drie runs bijna 11 liter van 32 – 33 % overgehouden.

Ik had gelezen dat je bij een stripping run ongeveer 1/3 van de inhoud van je ketel overhaalt maar ik wilde boven de 30% blijven. Dik 90% van de alcohol uit de wash gehaald dus niet te klagen.

Is een goede 30% een goed resultaat voor een stripping run? Waar komen jullie normaal gesproken op uit?

Volgende week de fijnstook!

Geleerd vandaag:

 • Bij een stripping run max 16 l in de ketel
 • Op max 75% vermogen stoken bij stripping run
 • Ik moet een pompje scoren voor het koelwater, er gaat heel wat meer doorheen dan bij een run met de kolom (of ik heb er teveel water op staan)
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2018

Gisteren de fijnstook gedaan. Ik had verwacht dat omdat je met een hoger % begint het sneller zou gaan dan een een strip run. Fout! We zijn ongeveer 8 uur bezig geweest met het stoken van 10,8 l van 32 %.

En dan hebben we waarschijnlijk nog wat te hard gestookt ook. Toen we onder de 70% distillaat kwamen het vermogen nog een beetje teruggeschroefd en toen ging het % van 68% naar 72% dus waarschijnlijk had het langzamer gemoeten.

Uiteindelijk 3l hearts van 72% overgehouden. Volgens de literatuur die ik er op nageslagen had hadden we vanaf 75% van heads naar hearts moeten gaan maar omdat het al even goed rook en smaakte hebben we dat bij 78% al gedaan.

Een goede 2 l feints overgehouden, die gaan volgend jaar in de volgende stook.

Wat ik tegen kwam is 1 – 3 g/l eiken gebruiken. Met in het achterhoofd dat toevoegen altijd nog kan de drie liter hearts als 62% volgt weggezet:

 • 0,5 l met 3 g/l frans eiken, medium toast
 • 1,5 l met 1 g/l frans eiken, medium toast
 • 0,5 l met 2 g/l sherry snippers
 • 0,5 l met 1 g/l sherry snippers

De rest zonder iets weggezet. Daar gaan we indien nodig wat mee verdunnen of nog wat bij doen als verdunnen niet nodig is.

Lessen van gisteren:

 • Onze refractometer zou van 0 – 80% moeten werken maar pas rond de 60% wordt hij betrouwbaar (dus alleen nuttig bij stripping run en tails).
 • De uitgang van de koeler van de helm van de T-500 heeft een strak aangedraaid ijzerdraadje om de slang nodig om niet te lekken.
 • Nog rustiger stoken (50 -52 % vermogen ipv 55%)
 • Ook de fijnstook kost veel tijd.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2018

Mooi om te lezen dat er resultaat is. Heb je het scheiden voornamelijk in drie delen gedaan of toch meer fracties bewaard?  Ook ben ik wel benieuwd of je de (peated whisk) moutsmaak herkende in de heart, schijnt voornamelijk in de tails te zitten.  Ook jouw houtsnippers resultaat volg ik graag. Mijn zelfgemaakte getoaste eik is namelijk wat vlak, de kleur is prima.

groeten Catnip

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 april 2018

We hebben het resultaat even laten staan en dan bij elkaar gedaan.

De peat (er zat maar heel weinig whiskymout in) zat er maar heel lichtjes in. Waarschijnlijk iets te vroeg met de strip run opgehouden (bij 7% distillaat).

Er word vaak gemeld om een derde van je stookwijn over te halen maar we zijn eerder gestopt omdat het % naar beneden ging.

Nog even studeren wat een goed percentage is om uit te komen na het strippen. We zaten nu op 32%. De richtgetallen (%) om met de fijnstook over te gaan naar de verschillende stappen zijn misshien ook gebaseerd op een aanname van een startpercentage, nu hebben we wat veel heads en tail denk ik. Onderwerp voor studie en die heads en tails gaan bij een volgende whisky stook er weer bij, dus niks verloren. Als we nu te voorzichtig waren is de 1e whisky misschien wat eerder op dronk, ook niet slecht.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 april 2018

Een derde van je stookwijn is 33% alcohol. Die 32% is precies een derde van 96% (pure alcohol bij gewone druk)

Ik stook (nog niet zo lang) met alambiek en zit vaak tussen de 28 en 35%. Resultaat is natuurlijk afhankelijk van je type wash. Ik haal vaak niet meer dan 7% ABV bij een Sg 1058. Bij een striprun ga ik door tot het naadje. Ik heb geen idee hoe dat met een T500 is. Harder stoken levert mij alleen maar meer water op. Het verloop van mijn striprun lijkt bij mij qua geur/smaak/ ABV exact als de fijnstook, alleen zijn er geen fracties en is het waterdeel hoger.

Ik vermoed dat ‘we’ ons blindstaren op het alcohol percentage terwijl er heel veel aromatische stoffen meekomen met de waterdamp. Ruik maar eens goed. Het water in whisky is net zo belangrijk en maakt het grootste deel van het drankje uit. Het is mij ook nog niet duidelijk hoe/ of wanneer en waarom bepaalde stofjes meekomen / ontstaan met destileren en hoe ik hierop kan inspelen. Monoblock stelde al voor om tails en heads eenmalig over te halen verdund met een geklaarde wash. Hier zit wat in, letterlijk en figuurlijk.  Gr. Catnip

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 april 2018

Er zit genoeg smaak in alleen de peat is wat verdwenen. Kan zijn door te vroeg stoppen met strippen of doordat er van 1 kg medium peat mout op 12,5 kg mout gewoon te weinig overblijft.

 

Forum Lid
op 23 april 2018

Gisteren de potten met whisky een paar keer overgegoten om even wat contact met zuurstof te krijgen.

Het smaak veelbelovond. Nog wat scherp in de nasmaak maar een week na stoken lijkt me dat niet meer dan normaal.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 april 2018

Hoi Mick, hoe zit het met het smaakverschil in je houtsnippers. Ik heb dus inlands eiken gebruikt. 4 mm dunne strips van het kernhout gezaagd en dat getoast op 230 graden voor 3/4 uur. Ruikt fantastisch! Kleurt geweldig en snel maar de smaak.. tsja. Vlak, houtig, eenzijdig, eikig, broodje gerookt spek. Frans eiken is volgens mij een wintereik. Dat van mij een zomereik. Schijnt wat uit te maken. Wat proef jij? Groeten Catnip

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 mei 2018

Gisteren bekeken hoe het er voor staat met de whisky.

Er zit een duidelijk verschil tussen de verschillende potten (alles geproefd/geroken na verdunning tot 40%).

 • 0,5 l met 3 g/l frans eiken, medium toast: Scherper dan de rest geu en smaak zitten wel goed
 • 1,5 l met 1 g/l frans eiken, medium toast: Deze was minder scherp dan degene met 3 g/l. wel een duidelijke geur van het eiken
 • 0,5 l met 1 g/l sherry snippers: Een van de zachtere, de sherry geur zat er als mooi accent in
 • 0,5 l met 2 g/l sherry snippers:: Iets meer sherry geur maar duidelijk scherper dan de gene met 1 g/l sherry snippers
 • wit: Smakelijk, vrij zacht de mout komt mooi door (mout: geldt ook voor de andere potten)
 • 1 op 1 gemengd 1g/l frans eiken, medium toast en 1 g/l sherry snippers: Lekker maar minder goed dan allebei voor het mengen.

Eind juli na de vakantie verdunnen naar 52% (er schijnen bij veschillende percentages verschillende smaken aan het hout onttrokken te worden) en dan de volgende fase van het rijpen. Ik ben benieuwd of met rijpen het scherpere van de zwaarder gesnipperde versies nog minder wordt.

Het is nu iets meer dan een maand oud dus er zal nog heel wat rijping nodig zijn.

 

Brouwmaat
op 18 mei 2018

Leuk verslag Mick.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 juli 2018

Gisteren nog eens geproefd hoe het met de ontwikkeling gaat.

 • 0,5 l met 3 g/l frans eiken, medium toast: Geur en smaak: zacht en wat zoetigs komt er in.
 • 1,5 l met 1 g/l frans eiken, medium toast: Deze is nu iets scherper van smaak dan degene met 3 g/l. wel een duidelijke geur van het eiken. Opvallend dat nu degene met het meeste eiken de zachtste smaak heeft.
 • 0,5 l met 1 g/l sherry snippers: Een van de zachtere, de sherry geur zat er als mooi accent in. Nu geven de versies met sherry een iets scherpere indruk dan die met medium toast.
 • 0,5 l met 2 g/l sherry snippers:: Iets meer sherry geur, ietsscherper dan de gene met 1 g/l sherry snippers
 • wit: Smakelijk, vrij zacht de mout komt mooi door (mout: geldt ook voor de andere potten). Bij deze komt nu de turf ook wat meer door dan eerst en duidelijker dan bij de versies met snippers.

Leuk om te merken dat binnen drie maanden er al een duidelijke ontwikkeling is!

Brouwmaat
op 20 juli 2018

Leuke update Mick!

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juli 2018

Ik had de pot met tails van deze stook nog in handen deze week.

Er drijven wat vlokken in, olien misschien? % is 50% van deze tails.

Iemand een idee wat dit is?

Forum Lid
op 21 juli 2018

Misschien direct uit de ketel gekomen door te hard stoken op het laatst ? 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 juli 2018

Het komt uit de ketel, erg hard heb ik niet gestookt. Als ik ze bij de volgende whisky gebruik zal ik dit achterlaten mar ben wel benieuwd wat het is.

 

Forum Lid
op 1 januari 2019

Ik heb t ook, is aanslag vanuit de ketel die je los stookt. Af en toe is je koeler enzo goed schoon maken van binnen. Als ik stook dan vang ik het op en loopt het door een zeefje met een keukenpapiertje erin. Ik heb geen last meer van die vlokken in mn drank

Forum Lid
op 2 januari 2019

Ik denk dat het wat foezels/olien zijn.

Ik heb doorgestookt tot 10% distillaat, de volgende keer stop ik bij 30% met het opvangen van tails.

Zeven doe ik tegenwoordig ook, bij de striprun al.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 januari 2019

Vandaag de whisky weer eens tevoorschijn gehaald.

De potten met medium toast snippers hebben wat zoetigs in de geur en smaak, het heeft een licht honing geurtje. Die met sherry chips waren scherper. Allemaal hebben ze nog wat scherps, misschien iets teveel heads meegenomen of gewoon wat geduld hebben, het is nu acht maanden oud.

Het heeft altijd wel in gesloten potten gezeten (wel een paar keer overgegoten om te beluchten). Een tip die ik pas later gezien heb is om het in flessen die je afsluit met een prop watten te bewaren. Zo staan ze er nu bij hopelijk verdampt er nog wat slechts en komt er wat meer zuurstof bij. Er staat nu een mooi doosje molotow cocktails te lageren 😉

Over een half jaar ofzo de volgende update, ik heb er nog vertrouwen in dat dit goed komt!

groet,

Mick

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 januari 2019

Wat een leuk verslag om te lezen en zo kom je op een gegeven moment tot een Whisky compleet naar eigen smaak. Ik ben bezig om te kijken welke mouten ik wil gaan gebruiken, er zijn er zoveel dat ik eigenlijk niet meer weet welke te kiezen….

 

Misschien dat je scherpe smaak komt van de stookwijn,je zei dat het na drie dagen al klaar was en een gedeelte troebel, wellicht dat er nog gistcellen in zaten (nog niet helemaal uit gegist) en die wil je niet in je ketel hebben. 

 

Ik gebruik ook de Frans eiken, de sherry en een zak waarop Whisky eiken staat. Geen idee welk soort het is maar heeft een zachte smaak.

Forum Lid
op 5 januari 2019

Het deel dat ik wit had gelaten had niet het scherpe dus ik denk dat het uit het hout komt. Ik heb ergens een tip gezien om chips eerst in alcohol te werken voor je ze toevoegt aan de whisky. Het schijnt dat dat scherpe uit het hout met de tijd verdwijnt maar dat je langer moet wachten voordat de rijping klaar is.

Forum Lid
op 5 januari 2019

ScS, ook ik heb verschillenden zakken en emmers met mout. Ik zie door de bomen het mout niet meer, maar gelukkig heeft Bio Brouwmaat daar een oplossing voor. Hij heeft al 2 pakketten met whisky mout samengesteld. En ik ga hiermee Mick zijn voorbeeld volgen.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 januari 2019

vorige week heb ik 5 kg whisky mout met 20 liter water van 65 graden gemengd. Dit langzaam laten afkoelen (was na 1 uur nog 55 graden) en bij 20 graden de gist toegevoegd.  Na 8 dagen was het bubbelen ophouden en toen alles via een zeef in de alambiek gedaan (dus alleen het vocht) Na een dagje stoken heb ik nu 2,5 liter van 44% zijn dit  normale getallen ?

 

 

Brouwmaat
op 5 januari 2019

Meten is weten Menno. Wat was je start en eind SG?

Je mag je beslag wel iets dikker maken dan 5 kilo op 20 liter. Ik begrijp dat je niet gemaisht hebt maar heb je ook niet gespoeld?

Forum Lid
op 7 januari 2019
vorige week heb ik 5 kg whisky mout met 20 liter water van 65 graden gemengd. Dit langzaam laten afkoelen (was na 1 uur nog 55 graden) en bij 20 graden de gist toegevoegd. Van Menno

Ik heb de getallen niet nagerekend maar je hebt wat laag in temperatuur gezeten. Je wil eigenlijk minstens een uur rond de 65 °C zitten. Als je 5 kg mout met 20 l van 65 °C mengt begin je dus al lager.

Als je niet kunt bij verwarmen moet je dus eigenlijk hoger beginnen met watertemperatuur en beter isoleren.

Je zou bv water van 70 °C kunnen gebruiken, de temperatuur van je mengsel met mout komt dan op ongeveer 67 °C uit (als de pan of koelbox etc al voorverwarmd is). Dan 90 min laten staan.

 

Je zult dan een beter vergistbaar wort krijgen dan je nu gehad hebt.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 januari 2019

bedoel je met maischen dat het beslag naar een hogere temperatuur gebracht wordt.

verder heb ik inderdaad niet gespoeld. was mij niet helemaal duidelijk met hoeveel water je dan moet spoelen.

Brouwmaat
op 5 januari 2019

Maischen kan idd in stappen uitgevoerd worden. Daarna ga je je mout spoelen. Maar ik begrijp dat je een andere methode hebt gevolgd, die kan ook goed werken hoor. Het nadeel van alles meevergisten, vind ik (dus waarschijnlijk niet iedereen), is dat je ook de tannines nog uit de kafjes weekt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 januari 2019
ScS, ook ik heb verschillenden zakken en emmers met mout. Ik zie door de bomen het mout niet meer, maar gelukkig heeft Bio Brouwmaat daar een oplossing voor. Hij heeft al 2 pakketten met whisky mout samengesteld. En ik ga hiermee Mick zijn voorbeeld volgen.Van RuMo

De pakketten van Bio-brouwmaat zijn helemaal top, super uitgebreide handleiding waarmee je tot een erg lekkere whisky kan komen. Staan allebei te rijpen, uiteraard af en toe een nip van deze heerlijke dranken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 januari 2019

mooi verslag Mick. Vandaag ben ik begonnen (met alleen water te stoken) en ik hoop nog heel vaak jullie nuttige ervaringen te lezen!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren