2de poging

Geupdate op 17 april 2019 in Stookforum
47 op 1 april 2019

Na de mislukte eerste poging gisteren gisteren begonnen met poging 2.

De eerste poging tot het maken van Gin heeft een sterk geurende Gin opgeleverd met een verschrikkelijke nasmaak. Kan het niet omschrijven maar duidelijk is dat het ergens is misgegaan.

Nu vind ik dat zelf het mooiste aan deze hobby om uit te vinden waar het verkeerd is gegaan en het proces te verbeteren totdat het goed gaat.

Als er toch iets is waar het aan gelegen kan hebben is het wel geduld en de juiste omstandigheden.

Op base daarvan heb ik in de afgelopen weken een klimaatkast gemaakt en een vermogenregelaar met dank aan dit forum en zijn leden. Dit heeft het allemaal zo makkelijk gemaakt dat zelfs ik met een zeer matig technisch inzicht het voor elkaar heb gekregen.

Gisteren 8 kg suiker opgelost in warm water en af laten koelen tot 30 graden. Turbogist erbij en turbocarbon en ij de klimaat kast op 20 graden (sensor met spons tegen de emmer). Vandaag stond het al rustig te pruttelen en de temperatuur blijft mooi stabiel rond 20 graden

Nu nog het ingrediënt geduld toevoegen en morgen afstoken.

Zit op base van de eerste poging wel met een aantal vragen. Na het vergisten wil ik turbo clear gebruiken.

Moet ik alles goed door roeren voor deel A , na deel A of gewoon deel A toevoegen en voorzichtig door roeren?

Ik wil het klaren graag in de klimaatkast doen. Wat is de beste temperatuur voor dit en hoelang kan ik deze max laten klaren.

Zo gezegd wil het zo rustig mogelijk doen dit keer omdat ik denk dat ik het veel te warm heb vergist, te vroeg geklaard en te ongecontroleerd heb afgestookt.

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 1 april 2019

lees ik het goed ? je heb gister de suiker ter vergisting gezet en je wil morgen stoken ??
Waarom turbo clear? . een goede vergisting heeft geen correctie middelen nodig .
wanneer een vergisting goed is verlopen kun je zodra uitgegist is afhevelen en de drank overhalen .

Forum Lid
op 1 april 2019

Stom grapje…. ik laat het lekker 10 dagen met rust of langer…

Ik heb nog een turbo clear liggen dus ik dacht dat het misschien beter was

Forum Lid
op 1 april 2019

Het vergisten neemt de tijd die ervoor nodig is . Je kunt niet blind varen op wat op het pakje staat . Daarvoor zijn er te veel variabelen ..
Je hebt 8 kilo suiker deels geïnverteerd . geef het in iedergeval ruimwater .
Controleer als waterslot stil staat SG .
is die nog boven 1000 controleer aan oppervlak of er nog vergisting is ( met vlammetje . gaat die uit is er nog gisting blijft die branden is gisting over ) onder 1000 kun je de mash afhevelen van gist restanten en distilleren .
Eventueel vul je via Filter watten of kaas doek ketel . . ( je brouwt geen bier )
Een goed ingerichte en werkende ketel kun je nu gewoon het brouwsel afstoken .

Forum Lid
op 1 april 2019

Stoken is net als een vrouw,geduld mee hebben.😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
19 op 11 april 2019

Na 10 dagen is er geen beweging meer te zien in het waterslot. Gisteren was het al heel erg weinig dus vandaag heb ik de klimaatkast op 5 graden gezet en wil ik het een aantal dagen koud laten staan.

Moet ik het SG nog meten of is het beter om te wachten en de deksel gewoon dicht laten en voor het afhevelen een controle te doen.

Forum Lid
op 11 april 2019

Je kunt met een aansteker testen of het zeker uitgegist is,hou de vlam in de emmer dicht bij je mash blijft de vlam mooi branden,dan is het uitgegist.en zou ik het nog een paar dagen laten staan,gaat de vlam uit of flikkert die,dan is het nog aan het vergisten.stoken is geduld hebben,beter een mooie opbrengst en een lekkere borrel, dan alles door het riool.

Forum Lid
op 11 april 2019

Vlammetje ging inderdaad nog uit. Heb de temp maar weer op 20 graden gezet… zal nog wel een aantal dagen wachten en dan weer controleren

Forum Lid
op 11 april 2019

SG moet onder de 1000 staan .

Forum Lid
op 11 april 2019

Gewoon beetje geduld hebben,dan komt het goed ongeduld is begrijpenlijk maar is ook vaak de grootste fout van stokers.sucses.

Forum Lid
op 11 april 2019

precies Chris .
Geduld en En stookwijn is geen bier net als bierbrouwen geen stookwijn is .

Forum Lid
op 11 april 2019

Robbert na twee keer getrouwd te zijn heb ik bij Adriana geduld gekregen,of zij met mij?🙄net stoken,met geduld krijg je iets lekkers s’avonds😉

Brouwmaat
op 11 april 2019
Vlammetje ging inderdaad nog uit. Heb de temp maar weer op 20 graden gezet… zal nog wel een aantal dagen wachten en dan weer controlerenVan JayZeeNL

Zolang het vat goed dicht blijft, blijft er een deken van CO2 boven je stookwijn hangen (of het nu uitgegist is of niet). Wanneer je een vlammetje in de CO2 houdt zal het altijd uitgaan. CO2 is namelijk onbrandbaar (vandaar dat ze een CO2 blusser hebben uitgevonden). 

Forum Lid
op 11 april 2019

Begrijp ik… ik ga Zondag het SG meten….

Forum Lid
op 11 april 2019

Zodra je het vat open maakt,gaat je co2 ook weg,mijn vaten zijn nooit luchtdicht afgesloten,of hij blijft branden of niet,zo test ik hier,en zo testen de stokers ook in Roemenie.ze hebben geen sg meter.werk bij mij va.begin goed.

Forum Lid
op 11 april 2019

Wanneer je niet zeker bent betreft co2 afname jn of boven vloeistof kun je digitale testertjes kopen die CO2 waardes aangeeft . ook zijn er apparaatje die naast Co2 ook ph waardes aangeeft .
Zoeken op aquarium toebehoren . daar vond je ze voor leuke prijsjes .

Forum Lid
op 11 april 2019

Bij mij gaat het met mijn lucifertje goed.en ik hou wel van primitief.is altijd goed gegaan .en uit de prehistorie waar ik uit kom hadden wij niets anders als een vuursteen en tontelzwam.😂😂😂ik ben het met je eens Robbert voor veel mensen zijn die dingen handig,meten is weten.maar ik werk met geduld,kijk soms na drie weken of het uitgegist is,als de kelder leger wordt kijk ik wat vlugger.maar ik heb nooit haast.ben wel eens een vat drie maanden vergeten.kwam iets moois uit.

Forum Lid
op 12 april 2019

was jij nog modern met jou vuursteentje . Wij stuurde de vrouwen weg met een schaaltje om hete lava uit vulkaan te halen . kwam ze terug was het een sterke vrouw om mee te voortplanten .
😃😃

ik heb hier 2 ketels staan ook al is CO 2 reukloos je kunt voorzichtig ruiken . voel je een frisheid of tinteling is er co2 .
Een theelepeltje met wat spiritus aan rand opening houden . spiritus brand nagenoeg onzichtbaar co2 doet het verkleuren of uitgaan .
als de deken CO2 weg is blijft hij branden .
Dan kun je afstoken .
Wanneer je stookwijn koelt houd het CO2 vast .
Duurt langer voordat CO2 verdwijnt .
vergist je constante “kamer” temperatuur
verloopt gisting normaal ook sneller en je bent ook sneller co2 kwijt dus ook sneller zichtbaar waar je zit in vergisting .

(Bij bier brouwen ligt het anders daar is omgaan met CO2 , klaringen , gisting en temperatuur een geheel andere sport dan stookwijn )

Forum Lid
op 15 april 2019

Zondag het SG gemeten. Zag er perfect uit. Uit de top een kleine hoeveelheid gepakt en met een vinometer een test gedaan. Hele mooie heldere oplossing met 21% alcohol.

Nu met overhevelen in een andere emmer is er toch wel wat turbocarbon meegekomen welke de oplossing weer grijs troebel maakt. Ik heb vervolgens alles goed doorgeroerd en turboclear toegevoegd. Men zegt 24 uur is genoeg maar zal het nog wel tot woensdag laten staan.

Forum Lid
op 15 april 2019

Met een goed ingerichte ketel mag rustig een stookwijn gerust wat troebel zijn . ( je kunt ook pulp uiteindelijk stoken )
Belangrijkste is dat het van de gist af is .
Elke toevoeging van correctie middelen laten residue die ook weer eruit moet Dus indien niet noodzakelijk waarom dan gebruiken ?

Forum Lid
op 15 april 2019

Okay. Is het dan niet er om iets vervuiling van het turbocarbon in de stookwijn te hebben..

Moet wel zeggen dat de stookwijn veel beter ruikt dan de eerste keer.

Forum Lid
op 15 april 2019

Met een goed werkende en voor doel ingerichte ketel zal dat geen probleem mogen wezen als er enkele bijproducten zijn .

Actief kool of andere correcties moet je eigenlijk beperken .
Alleen bij slecht of mislukt product gebruik je een correctie middel .
Ook correctie middelen laten residuen .
Bij een goed vergist en vers beslag zou je na afhevelen van gist het kunnen verwerken .
Mits ook verder materiaal dus geschikt is .

( er zijn enkele moderne apparaten die geconstrueerd zijn dat deze alleen zeer helder product kunnen verwerkt en ze zouden anders aanbranden . )

beslag bereiding en klaren bij brouwen van bier is anders dan voor distillatie .

Forum Lid
op 15 april 2019

Zal de volgende keer gewoon suiker gist en water gebruiken…. met de klimaatkast gaat het allemaal erg gecontroleerd…

Forum Lid
op 15 april 2019

Des te neutraler je werkt des te beter resultaat .
I.d.d. water , gist , een invert suiker en een simpele voeding . en neem tijd .
Klimaat kast is ideaal .
Er zijn heel veel gisten en daar zitten ook goede en minder goede tussen .
keuze is kwantiteit en snelheid of kwaliteit en geduld .
Vaak is snel toch langzaam en duurder omdat er meerdere bewerkingen nodig zijn en extra hulp stoffen .

Forum Lid
op 15 april 2019

Ik heb geen gist en suiker gebruikt bij mijn druiven,ging perfect,staat nu weer 200 ltr op die manier wild te vergisten,als ik gist gebruik dan gebruik ik verse natte bakkersgist.ik gebruik totaal niets anders geen klarings of andere middelen.ik hou van puur natuur.geen klimaat kast,het staat gewoon buiten zonder waterslot.het is geduld en je hersens gebruiken,ik vind de oermethode het leukst,en is ook nog lekker goedkoop.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 april 2019

Okay… het zag er allemaal prachtig helder uit vandaag dus alles overgeheveld in de boiler en begonnen met stoken.

Eerste 150 ml weggegooid. Rook erg zoet en had een hele scherpe geur.

Nu alles per 500 ml aan het opvangen. De geur is nog steeds licht zoet maar niet scherp meer. Het is geen onprettige geur maar de alcohol is zeker niet geurloos. Smaak is prima neutraal zonder bijsmaak naar mijn idee

Forum Lid
op 16 april 2019

klinkt goed . Wat is percentage waarop het overkomt ?

Forum Lid
op 16 april 2019

Alcohol komt er een beetje warm uit maar de dobber geeft 96% aan

Forum Lid
op 16 april 2019

Daar kun je een correctie op doen . betreft de warmte .
Maar klinkt prima .
Stop op tijd .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 16 april 2019

Wat is op tijd…heb verschillende verhalen gelezen… bij welk alcohol percentage moet ik stoppen…

Ik wil van de neutrale alcohol gin maken

Forum Lid
op 16 april 2019

Ga in iedergeval niet onder 55 %
Je stookt mooi percentage . 96 warm – 92 ?? ongeveer true .
dus als percentage instort heb je meeste al opgevangen .
Let op smaak .

Forum Lid
op 16 april 2019

Gin uit distillaat of maceraat ?
( hou van de schone alcohol voordat je de gin gaat maken een klein deel apart . dan kun je altijd de gin afzwakken als het kruiden bessen mengsel te zwaar was )

Forum Lid
op 16 april 2019

Ik wil de kruiden bij de neutralr alcohol doen en 5 dagen laten weken. Kruiden eruit en vervolgens weer destilleren na het onder 40% gebracht te hebben….

Forum Lid
op 17 april 2019

JayzeeNL dat is i.d.d. een mogelijkheid om een soort gin te maken .
trek dat kruiden even in begin op de alcohol bij 50 – max65 gr .C au bain Marie .
komen de stoffen makkelijker vrij en heeft alcohol meer tijd om “op te nemen”

Forum Lid
op 17 april 2019

Robbert, ik heb met het rumproject van een paar jaar geleden alles uitgestookt tot er geen druppel meer inzat. Stonk als de ziekte maar alles wederom in de ketel met wat water en het was de lekkerste rum. Onder de 60 procent wordt het slechter dat klopt helemaal.  Maar stoppen is zonde. 

Forum Lid
op 17 april 2019

Ik ben deze keer extra voorzichtig geweest. Toen de alcohol onder de 70 % kwam ben ik gestopt… total opbrengst 2 liter van 85 %. Heb hier de kruiden in gedaan deze staat nu te marceren. Ik wil de kruideb er na 48 uur uithalen en vervolgens drogen en als buidel in de kolom stoppen. Dan de alcohol verdunnen en weer stoken..

Wanneer dit een goed product oplevert wil ik gaan kijken of ik de opbrengst kan verhogen welke een beetje mager is voor een 25 liter 21% stookwijn.

Forum Lid
op 17 april 2019

Dat is alcholmisbruik. Maar dan echt. Gewoon doorstoken en eventueel nog een keer overhalen. Wordt de alcohol alleen maar zachter van.

Forum Lid
op 17 april 2019

Waarschijnlijk stook je met de T500 kolom? Als het percentage dan zakt zit er niet veel meer in je stookwijn toch?

Forum Lid
op 17 april 2019

Klopt met de t500 kolom stook je alles eruit op 90+ zelfs het laatste. Maar rum heb ik gestookt met de helm. En eigenlijk wordt het al slechter onder de 70% vind ik. Tot dat moment heb je topkwaliteit die zo het vat in kan. De rest gewoon nog een keer overhalen. Of zelfs een derde keer. Wordt alleen maar beter is mijn ervaring.

Forum Lid
op 17 april 2019

heb inderdaad iets vergelijkbaar maar dan home made. 

 

Forum Lid
op 17 april 2019

Ik heb er nu een vermogensregelaar tussen gezet want de eerste keer was deze heel moeilijk te controleren. Ik wil tevens de koeling scheiden tussen de reflux koeling en de condensator zodat ik deze afzonderlijk kan regelen.

Ik gebruik nu Rachi ringen welke ik will vervangen voor SPP koper material. Deze haal ik er dan uit voor de stook na het marceren.

Forum Lid
op 17 april 2019

en mijn excuses voor de alcohol misbruik.. zal het bij de volgende poging goed maken

 

Forum Lid
op 17 april 2019

en mijn excuses voor de alcohol misbruik.. zal het bij de volgende poging goed maken

 

Van JayZeeNL

Dat lijkt me verstandig want dit is niet goed voor een gemiddeld stokershart en Chris is al 67 dus een beetje rekening houden met alcoholmisbruik. Zometeen blijft tie erin. Heeft hij een val van de trap overleefd krijg tie dit. 

Forum Lid
op 17 april 2019

Als je een goed werkende ketel hebt stook je heel lang een hoog percentage .
zodra dat percentage instort heb je in de regel al rond 88 – 90 % van het totaal alcohol opgevangen. je zakt dan tot smaak gaat keren .dan zal meestal in percentage bij 15- 20 % onder het percentage van hoofdloop al beginen . als percentage dan rond de 50% komt heb dus evenredig veel vloeistof met vervuiling.
Je eindpercentage ligt ook lager als je doorgaat .
De een vind zonde dan te stoppen de ander gaat langer door .
Je kunt ook stoppen met opvangen en restant in apparte container opvangen , bewaren en later opnieuw dat apart afstoken .
maar zijn die 150 -200 ml het extra Werk en energie waard ? .
tijdig stoppen geeft beter product minder werk en je hoeft niet n te corrigeren .

Forum Lid
op 17 april 2019

Wel als je 120 liter melasse heb vergist en gestookt. Maar je kan ook ook de reflux erop zetten voor het laatste beetje en dan komt het er weer perfect uit op 90%. Ik heb het volgens mij ooit geschreven op het rumtopic en het werkt echt. En het is al gauw een halve liter is mijn ervaring op 25 liter stookwijn. 

Forum Lid
op 17 april 2019

als je bij 25liter stookwijn een halve liter naloop hebt is daarvan maar een deel alcohol . de rest vocht met vervuiling . dus wat blijft er dan over wat bruikbaar is ? .
Ik persoonlijk vind dat de moeite niet dat te distileren.

Nu staat er bij mij 50 liter klaar voor het weekend dat is sugarcane dat ik heb uitgekookt . Vergist met ouderwets gemaakte gist voor rum en toevoegingen van o.a. acacia leafs , peach leafs en bark . (Dus 1740 Barbados stile . Ik ben die chagrijnige ouwe man nou eenmaal die liefst zo oud mogelijke nog te vinden recepten gebruikt 😈😵😤) Ik haal die 3 over op pot still . absoluut geen kolom of reflux . daar gaan de specerijen verloren
Eind product zal op 72 % gestopt .
Een deel van de burned ale ( Dunder ) gaat in vriezer . de rest tussen struiken .
Het uitdistilleren en restant alcohol drogen vind ik de moeite niet .
Uiteindelijk ik heb dan het geen waar ik het voor deed .

Forum Lid
op 17 april 2019

Maar dat was toch precies wat ik bedoelde Robbert. Het is juist wel de moeite om verder te gaan en er is iets heel lekkers uit te halen. Althans dat heb ok gemerkt met het rumproject. Krijg gelijk weer zin loop maar even naar het vat. Je brengt het slechtste boven. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 april 2019

Wauw ziet er goed uit!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren