6 of 8 kilo suiker?

Geupdate op 29 juni 2020 in Recepten
35 op 26 juni 2020

Hoi allemaal,

Ik heb een aantal spullen gekocht en van een kennis hier gekregen, en ga morgen mijn eerste stookwijn trachten te maken. De melasse voor de rum komt pas over een weekje, dus ik dacht ik begin met een basis stookwijn en kijk hoe dat gaat.

Nu ben ik meerdere “basisrecepten’ voor de stookwijn tegengekomen, maar ongeveer de helft roept dat je 6 kilo suiker moet gebruiken (zoals op het pakje gist staat) en de ander roept dat je er 8 kilo suiker in moet doen.

En hetzelfde geldt voor de tomatenpuree. De één zegt dat het enorm belangrijk is, de ander zegt weer van niet. 😂

Dus is mijn vraag, gewoon de 6 kilo aanhouden die op het zakje gist staat of toch meer suiker? En wel of geen tomatenpuree voor een basis stookwijn 😃?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 26 juni 2020
Dus is mijn vraag, gewoon de 6 kilo aanhouden die op het zakje staat of toch meer suiker? En wel of geen tomatenpuree voor een basis stookwijn 😃? Van Stephan

Robbert kan het veel beter onderbouwen waarom maar 6 kilo suiker vergist optimaler en tomatenpuree voegt geen enkele meerwaarde toe, hooguit dat het extra bij-smaken oplevert.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 26 juni 2020

Thanks! 6 kilo wordt het!

Heeft de tomatenpuree wel effect bij een stookwijn van melasse en rietsuiker? Of ook niet?

Crew member
op 26 juni 2020

Robbert kan deze vraag beter beantwoorden. 😉

Forum Lid
op 26 juni 2020

Met 6 kilo suiker zet je de gist minder onder druk . Je krijgt een beter milieu waardoor de gist ook minder bijproducten ( vervuilingen ) produceert .
de gist zal ook het suiker maximaal kunnen omzetten .

Tomaten puree gebruiken is achtergelegen schuurtjes kneierij , probeersel van slecht hobbyisme wat vleugels heeft gekregen .

Forum Lid
op 26 juni 2020

Okay, dus dat blikje puree kan ik gewoon in de lunch van morgen stoppen?

Moet je voor stookwijn van melasse en rietsuiker nog iets anders toevoegen? Of alleen de turbogist?

En als ik dan toch bezig ben😁, hoe lang moet je het laten staan als het uitgegist is?

Forum Lid
op 26 juni 2020

Tomaten puree doe je maar in spaghetti .
Als je een turbo gist gebruikt zou in principe er niets bij hoeven .
Als iets uitgegist is altijd zo snel mogelijk verwerken . Vers geeft beste resultaat

Forum Lid
op 26 juni 2020

Ik denk dat je een turbo gist ga gebruiken, en die zeg 8 kg suiker voor 25 liter stookwijn. De meeste hier (waar onder ik) zeggen dan gebruik max. 6 kg suiker  en inverteer deze eerst. Bij een een turbogist hoef je ook geen gistvoeding te gebruiken, dat zit al in het zakje turbogist. En ja, tomaten puree schijnt te werken maar alleen als je van poetsen hou, want alles wordt rood. En er zijn tegenwoordig betere gist voedingen. Probeer eerst wat met een suiker vergisting om te beginnen. En stap dan over op een melasse rum drankje, dat is net een stapje verder.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Mijn laatste batch met turbo bevatte zelfs 8.5 kilo suiker. Ging goed. Over bijproducten maak ik me geen zorgen daar ik voor zuivere alcohol ga. De giststres producten komen pas bij hogere temperatuur door. Voor iets met smaak zou dat wel eens funest kunnen zijn.

Crew member
op 27 juni 2020

Je kan er ook 10 kilo in sodemieteren. Wel oppassen dat je gistvat niet te klein is. Maar heb je het gemeten wat er gebeurd boven de aanbevolen hoeveelheid?

Forum Lid
op 27 juni 2020

Groot deel vergist niet meer dan Nimrax met zoveel suiker gist gaat in de stress .
Meer vervuiling .
Simpel Meetbaar in ook de zuren en hoeveelheid andere foute alcoholen en acetaten .
Hebberigheid maakt bagger !

Forum Lid
op 27 juni 2020

Volgens alcotec is het maximum 9 kilo. Dat zou een stookwijn van 21% moeten opleveren.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Ja klopt dat alcotec dat zegt maar zelf iemand met weinig smaak ontwikkeling proeft wat voor bagger je krijgt .
En dat soort gisten zijn nou de rede dat men over nacorrectie begint met actief kool en dergelijke .
Dubbel werk van hebben .
Vervelend is dat de hobbyist denken nu dat het zo hoort .
Goede alcohol voor zuip feestje en alcoholisten .

Forum Lid
op 27 juni 2020

Met een goede kolom heb je de bagger niet. Maar met een alambiek lukt het niet goed.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Niet alles krijg je met een kolom weg acetaten kun je slecht scheiden !
Zelfs op 96% met super kolom zit je dan fout !
Bijsmaak en percentage zuren zijn dan gewoon aanwezig !
Mensen denken dat alles met een kolom op te lossen is ..
Denk fout !
Kijk eerst naar wat je wil scheiden !
Sommige dingen kun je zelfs in een oude snelkook pan perfect krijgen .
Beetje vaardigheid en voor al een goed basis product .
Een goed basis product geeft een schoon resultaat zelfs met een alambiek waarme je op 92 % max komt .
Dan is alcohol en water .
Er goede alcohol is niet alleen afhankelijk van een kolom
Basis product is het fundament !
De ketel en kolom een gereedschap
En vaardigheid bepalend

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2020

@rumo, dat is ook precies wat ik ga doen. Eerst een neutrale stookwijn maken en kijken hoe alles gaat, en dan als het gelukt is de melasse voor de rum gebruiken.

Voor de neutrale stookwijn heb ik Black Label turbogist. Daar staat op het pakje 6kg en inverteren.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2020

Gebruik altijd een goed basisproduct. 

Laat je Gist nooit te hard werken, en heb geduld.

Met mijn rum is het 2.5 liter molasse, GEEN suiker en aanvullen naar 25 L.

Moet ik er suiker bijgooien , dan is mijn molasse niet de juiste kwaliteit.

(Ik gooi ook geen suiker bij mijn fruit, dan gooi ik er ongezoet fruitsap bij.)

Mijn ervaring is dan dat als ik er een half zakje Gist bij gooi, mijn basis om te stoken verfijnder is.

Heb het geprobeerd naast elkaar 5 L, 5L en 2.5 L  op 25 liter per Graifather fermenter totaal.

De 5L met heel zakje Gist is na 3 keer stoken matig , 5L met half zakje Gist is na 3 keer stoken  heerlijk, 2.5 Liter met half zakje Gist , is naar 2 keer stoken al subliem.

Gewoon door de lagere stress.

De tijd van vergisten van de laatste 2 is wel veel langer. en ik vergist in de zomer in de kelder bij 18°C (extra vergistingstijd) , zonder temperatuurverschillen. (lees stress)

Overigens is Gist met een hoofdletter, omdat dit zo een belangrijk, levend product is, dat te weinig  erkend wordt.

Mijn advies is ook, als je voor jezelf stookt , koop een top basisproduct, want een goed basisproduct is de helft van de winst. Alles Bio en onbespoten, als dat te achterhalen is.

(Zie Bio-Brouwmaat boven aan startpagina)

Stook je voor vrienden, mag het een wat minder goede basis zijn (anders zuipen ze je kelder leeg)

Stook je voor kennissen, zorg dat het kennissen blijven (zie vorige)

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juni 2020

Hahaha, ik stook de eerste tijd vooral voor mezelf😁.

De melasse die ik heb gekocht is 53% suiker, dus er zal best wat (rietsuiker) bij moeten. Maar dat is stap twee, eerst maar eens de neutrale stookwijn goed zien te krijgen 😃.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Ook al heeft de melasse 53% ik zou zeker geen suiker bijvoegen .
Hebberigheid naar meer liters verpest de smaak !
Gewoon genoegen nemen met iets minder geeft betere kwaliteit .
En dat geld ook voor zoveel mogelijk suiker in een ketel drukken om maar zoveel mogelijk alcohol te krijgen .
Max alcohol uit suiker is 510 gr uit 1 kilo suiker !
Alcohol weeg 789 gr per liter .
Dit is maximaal en bereik je met een zeer goede vergisting. Of het nu turbo is of bakkersgist .
Voorwaarden is een goede voeding en goede verdunning / milieu.
Gist moet op gegeven ogenblik in alcohol en vervuiling werk doen .
De een kan er beter tegen dan de ander .
Is het nu zo dat een gist hoger presteert in vervuiling ( zoals de turbo ) kun je ook nagaan dat omdat ze meee vuil ook binnen krijgen ook meer vuil produceren en uitscheiden .

Hou je product schoon en hoog in kwaliteit door NOOIT te hebberig te zijn naar meer !.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Ik streef altijd naar een stookwijn van 10 a 12%, professionele stokerijen nemen soms genoegen met 8%. Ze nemen genoegen met minder maar met een hogere kwaliteit(die ze dan voor meer verkopen). 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juni 2020

Kijk, daar kan ik wat mee…

Nu misschien een hele domme vraag, maar moet dat rode dopje van het waterslot en nu op of af tijdens het gisten 🤔?

Forum Lid
op 27 juni 2020

Als er lucht doorheen kan, dus gaatjes inzitten, dan moet hij er op.

 

Crew member
op 27 juni 2020

In feite heb je een waterslotje bij een turbo gist eigenlijk niet nodig maar het dopje is eigenlijk om ervoor te zorgen dat er geen vuildeeltjes in het water van de slotjes kan vallen. Je kunt ze net zo goed niet er op doen.
Wat wel handig is als je de zure stank in huis van dat gistvat  zat bent een waterslang bovenin je slotje steken en die door een raampje op een kier naar buiten laten lopen. Co2 zakt naar de bodem en je bent van de stank-lucht verlost.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 juni 2020

Er zitten geen gaatjes in. Moet ik die gaatjes erin prikken of het hele dopje eraf laten 😃?

Forum Lid
op 27 juni 2020

Als goed is ventileert het langs de rand van het dopje .
Gaatjes prikken hoeft niet .

Forum Lid
op 27 juni 2020

Rode dopje er op , anders verdampt je water bij deze temperaturen (20°C-25°C) verschrikkelijk snel. blaas er maar eens van onder door, en je zal merken dat hij niet afsluit.

Crew member
op 27 juni 2020

Of je turbosetting blaast zo hard dat je in no time geen water meer in je slotje hebt zitten. Wel of geen dopje. Je kunt ook een natte theedoek over je ton heen knopen, zelfde effect. Wel dan steeds de doek vochtig houden. Is een slotje met of zonder dopje toch net even eleganter.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juni 2020

Nou, hij staat er. Nu kijken hoe lang het duurt voor hij gaat pruttelen 😃…

Crew member
op 27 juni 2020

Met dit weer, binnen een uur vaak al. Overigens zegt het bubbelen niet alles. Vaak is na dag 5 de na-gisting nog in volle gang dus gun het de tijd(7dgn), niet roeren en have fun in the meanwhile 😉

 

Forum Lid
op 27 juni 2020

En zet de emmer ergens op dan blijft de temperatuur in de emmer overal gelijk. De vloer is altijd kouder.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juni 2020

Bij de Action zag ik vandaag voor 3,00 plankjes met 4 wieletjes er onder. Ideaal voor vergistingsvaten. Voetjes van de vloer en makkelijk te verplaatsen.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Ja, die gebruik ik ook 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 28 juni 2020

Ik heb de emmer op twee plankjes gezet in een kamertje wat we nog niet gebruiken. Daar is de temperatuur erg constant.

Hij bruist behoorlijk, het kwam na een uurtje of 2 op gang en ging na 3-4 uur echt pruttelen.

Nu moet ik onverwacht een paar dagen naar Nederland, dus zou de emmer zo in totaal en dag of 10 staan.

Begrijp ik goed dat hij dan een beetje kan nagisten en het dus geen probleem is zolang het deksel maar dicht blijft?

Crew member
op 28 juni 2020

Dat heb je goed begrepen 😉

Forum Lid
op 28 juni 2020

Thanks! Ik kan niet wachten tot ik terug ben dan en het resultaat kan proeven van de eerste stook 😃!

Crew member
op 29 juni 2020

En als je de stook voltooid hebt probeer een beetje te bewaren en proef het dan nog eens na een maand nog eens. Dan zul je merken dat “verouderen” je distillaat steeds lekkerder en beter (s)maakt.  😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren