A easy made Whisky van kruidrepenkoek.

Geupdate op 29 mei 2019 in Spirits
52 op 2 april 2018

Hallo medestokers,

Na het een aantal keren gemaakt te hebben, en diverese positiefe reacties van mensen die het geproeft hebben. Hierbij een simpel recept voor het maken van Whisky.


Ingredienten:

Modderman Friese Kruidrepenkoek (per 5 liter mash 1 complete koek = 3 plakken)
Suiker (per 5 liter mash 750 Gram)
Kaneel stokjes.
Gist
Blokjes/Stukjes Eikenhout.

Neem een grote pan met ruim water en zet die op het vuur. Verkruimel de koek en voeg die toe aan het water. Evenals de suiker toevoegen aan het water.
Laat het geheel langzaam opwarmen, todat de koek helemaal is opgelost. Een pan met een stroperige massa is wat over blijft. Pas op met knoeien, tenzij poetsen je ding is.

Giet het geheel in je vergistings emmer/fles, en vul het aan met kraanwater. Wanneer je dus 3 koeken + 2250 gram suiker in je mash hebt opgelost in 4 liter water, dien je nog 11 liter water tot te voegen.
Controleer de temperatuur, wanneer deze lager is dan 35 Graden kun je de gist toevoegen. 1 Gram gist per  liter mash.
Zet het geheel weg totdat het is uitgegist (+/- 3 weken).

Na het gisten hevel de mash over in schone emmers/flessen/jerrycans, om het te laten klaren. Zet deze op koele donkere plaats. Of zoals ikzelf doe in de koelkast. Laat deze zeker 2 dagen staan in de koelkast, buiten de koelkast wellicht langer. Het geheel is uitgeklaard wanneer je stooksel zo goed als helder is, en er onderin een bruine laag koek/gistcellen ligt.

Stoken, eerste keer ruw stook. Daarna de fijnstook. Het maken van cuts voegt mijn inziens niet heel veel toe in deze, omdat de meeste smaak afkomstig is van het eikenhout. Hou wel rekening met voorloop met eventuele ongewenste stoffen.

Voor het eikenhout ben ik naar de plaatselijke houtboer gegaan, en gevraagd om wat afval stukken. Stuk of 5 blokken meegekregen, en deze vervolgens bewerkt met de decoupeerzaag. Ding had er best moeite mee, maar uiteindelijk een halve draagtas vol stukjes eikenhout overgehouden.

Neem een liter fles en vul deze met het gestookte sap, en breng deze op drink sterkte. ( Voor whiskey is dit rond de 40%). Voeg een handje vol eikenhout + een stokje kaneel toe. Sluit de fles en dan is het aan u wanneer deze weer wordt geopend. 

Proost !!!

 
  • Geliked door
  • @ndré
Antwoord
0 op 2 april 2018

Top VSOP ga ik zeker eens proberen als ik die Kruidenrepenkoek hier kan vfinden. Misschien bij AH

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 april 2018

Ik geloof je op je woord als je zegt dat het lekker is maar lijkt dit op whiskey?

 

Forum Lid
op 3 april 2018

als totale leek op vlak van whisky is voor mij alles whisky wat van graan gemaakt wordt maar ik weet dat dit niet zo is daar ook wodka,jenever , enz van graan komt …. ach ooit zal ik dat allemaal wel eens proeven en weten wat nu eigenlijk de verschillen zijn 🙂

Forum Lid
op 3 april 2018

`Je zult versteld staan Mick,

En mocht je afvragen , het smaakt zeker ook niet niet naar kaneel. Deze zorgt er voor  in combinatie met het eikenhout, dat die lekker zacht wordt, en voller van smaak.

 

Forum Lid
op 3 april 2018

verassend. Eerst mijn eerste malt whisky maar eens tot een goed einde brengen en dan misschien de roggebrood- of deze whisky eens proberen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 januari 2019

VSOP, uit nieuwsgierigheid: wat is (in volume) jouw opbrengst van deze 15 liter mash? In ruwstook en fijnstook?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 januari 2019

Vraagje over het toevoegen van kaneel; voegt dit ook een kaneelsmaak toe? Ik heb namelijk een hekel aan kaneelsmaak. Maar als het iets anders doet zou ik willen overwegen om het te proberen.

Crew member
op 22 januari 2019

Voegt enkel kaneelsmaak toe, als je er een hekel aan hebt, gewoon niet gebruiken.

Forum Lid
op 23 januari 2019

Kaneel heel gezond,gebruik ik elke dag.maar ik heb laatst ook zitten denken om peperkoek bij de mais te gooien met roggebrood,lijkt mij lekker.als ik tijd heb ga ik dat doen,laat eerst wat mais sturen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 23 januari 2019
Forum Lid
op 23 januari 2019

Mijn laatste stook . 5 kg suiker met 1 kg muesli koken en aanvullen met koel water tot 25 l koelen tot 25 graden en dan gist er bij .na 3 weken eerste stook . Doorgestookt tot 40 % .

tweede stook middenloop op 78,5 graden . Met deze kolom 88 % en nu al goed te drinken . 

Forum Lid
op 23 januari 2019

Het was de eerste keer dat ik het met muesli heb gedaan en het was een meevaller wat smaak betreft , nu laten rijpen met Amerikaans eiken snippers en een dag in een pan water zetten op 45 graden en dan weer proeven . 🥃 proost .

Forum Lid
op 23 januari 2019

Goed zo,maar je kunt het ook afwisselend buiten en binnen zetten,is nu goed koud buiten s’nachts en overdag lekker bij de cv.wel af en toe de dop los draaien.

Forum Lid
op 24 januari 2019

Dat kan maar er word op zolder gestookt en naar buiten is veel trappen loper . En in de wekketel zetten is wel wat makkelijker .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 19 mei 2019

ben nu aan het stoken het smaakt super goed alleen het kleur geel heb vooraf schoongestookt met azijn en dan met water en alles nog eens na gespoeld. Kan de alcohol kleuren af gaat er iets niet goed. Ik ga nu door tot alles eruit is endan zie ik wel misschien een tweede stook nodig

 

Forum Lid
op 19 mei 2019

Als je op erg hoge temperatuur overhaalt kunnen diverse stoffen en oliën meekomen die de alcohol al een kleur geeft .

Forum Lid
op 19 mei 2019

dit was al meten bij de eerste druppels heb toen ook meteen de warmte geminderd maar het blijft zo. Ga een andere ketel maken met een thermometer in zodat ik een beter overzicht heb. Alles is nu nog experimenteren. bevalt me goed dus gaan we moderniseren. zit nu aan 78% gewoon een pan met koelspiraal. Ga nu ook meteen een ander glas eronder zetten kijken of de kleur verandert. dank je

 

Forum Lid
op 19 mei 2019

nu is het mooi helder en waterachtig en smaakt nog steeds goed. kieper morgen de gele bij mijn volgende stook en dan gewoon lagere temperatuur aanhouden. weer wat geleerd dank je wel Robbert.

Forum Lid
op 19 mei 2019

voor whiskey hoeft het niet zo modern .
uitstroom snelheid is ook indicatie van temperatuur . een straal en veel geur / damp geeft aan dat je te snel gaat .
Je kunt ook met blokje carnauba wax temperatuur in de gaten houden .
Maar als het al bij begin kleurde zat je meteen al vrij hoog . met snelle opwarming heb je ook amper kans om een goed te scheiden voorloop en ziel / hart.

Forum Lid
op 19 mei 2019

idd nu staat het rustig te druppelen en de geur is ook intenser ruikt echt de kruiden. morgen nog een deel te stoken laat het dan gewoon rustig opwarmen en dan nog eens een paar kannen opzetten voor een vervolg. Hoelang moet zoiets rijpen of is dat naar eigen smaak

 

Forum Lid
op 19 mei 2019

Een echte whiskey moet eigenlijk 3 jaar en 1 dag rijpen .
Maar met dit whiskey achtig gelijkend drankje is het aan jou zelf .
Enige weken laten staan en eventueel kunstmatig wat verouderen voor wat zachtere smaak.

Forum Lid
op 19 mei 2019

dan gaan we dat eens proberen vol te houden. bedankt voor de informatie gr Benny

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
29 op 22 mei 2019

Het idee vind ik leuk en ben ook zeker benieuwd naar de smaak maar waarom noemen we dit recept nog een “whisky” recept? 

Admin
op 22 mei 2019

Het is ontstaan in navolging van de roggebrood Whisky. Officieel is het natuurlijk geen whisky maar ik denk dat er slechts heel weinig echte whisky is gemaakt op het forum. Maar zo weet je wel waar de smaak heengaat. Kruidkoek drank zegt erg wenig oer de smaak 🙂

Kom je ook naar de BBQ Dutchgold? Dan kunnen we alles weer proeven!

Forum Lid
op 22 mei 2019

Persoonlijk snap ik niet dat roggebrood en kruidkoek gedoe niet . En helemaal niet dat het ” Whiskey” wordt genoemd.
Een kruiwagen rolt ook maar is ook geen Porche .
Daarnaast whiskey en bourbon zijn zeer eenvoudig om te maken .
Dus waarom iets maken wat er maar heel in de vertel op lijkt ?
En whiskey is een van de basis beginners dranken. En om mee te beginnen en een goede oefening .
En makkelijk te stoken ook met klein budget Te doen met simpelste ketel .
Ik zou het heel vreemd vinden als er maar weinig mensen Whiskey of Bourbon zouden hebben gemaakt .

Maar goed ieder zijn lol op eigen manier .
proost 🍻

Admin
op 22 mei 2019

Er wordt ook genoeg gemaakt met echte mouten, maar de meeste laten het geen 3 jaar en een dag rijpen, daarom dat ik zeg dat het meestal geen echte whisky mag heten.

Ik heb een roggebrood en een rye van roggemout naast elkaar staan, en hoewel ik de echte rye lekkerder vind kan ik de roggebrood toch echt wel rye whisky noemen en wordt hij ook gewaardeerd door iedereen die hem proeft.. vooral voor beginners een snelle methode om eens snel en goedkoop te beginnen. Uiteindelijk wil je toch steeds een stapje verder en kun je bij Eriks www.bio-brouwmaat.nl een mooi moutpakket bestellen voor een echte whisky 🥃🥃🥃

Forum Lid
op 22 mei 2019

ik ben misschien een beetje ouderwets en een puritein . vandaar .
Het is inderdaad waar dat whiskey tijd nodig heeft maar dat geld voor eigen alle dranken maken . maar Tijd geeft het beste resultaat.

Forum Lid
op 22 mei 2019

Ik kom zeker naar de bbq! Proef graag de creaties, ben nu bezig met mijn 2e “serieuze” ag whisky

Admin
op 22 mei 2019

Leuk! Ik zal je er bij zetten. 2 personen?

Admin
op 22 mei 2019

Je stond er al bij 😂😂😂

Forum Lid
op 23 mei 2019

staat nu in de klimaatkast te wachten tot ik tijd over heb, hoeft ook allemaal niet veel te kosten gelukkig 

Forum Lid
op 23 mei 2019

Staat nu 30 kg biomais te koken,vanavond suiker en gist en of peperkoek of en fries rogge brood,heb ook wat kaneel er bij gegooit voor bij het vergisten.kan een beetje experimeteren heb nog 120 kg mais.wil 100 ltr maken blijft er een keer iets langer dan 6 mnd.liggen.ik hou het ook geheim.😉dat ik zoveel maak,moet ook nog druiven stoken dit jr.

Forum Lid
op 23 mei 2019

Ok.ik doe het anders.alleen mais suiker en gist,en dan op eiken.vroeger hadden ze geen peperkoek en ook geen fries roggebrood in de USA.en aangezien ik het liefst op de traditionele manier stook doe ik het ook zonder dat.anders ben ik mij aan het belazeren.wacht op het resultaat of zo🤩of zo 🤮

Forum Lid
op 23 mei 2019

Ik doe het zo als ik het heb uitgevonden,vroeger leefde ik in een grot met mijn vrouw en dino(pracht beest)we zouden op mamoet jacht gaan met de buur grotbewoners,maar ik kon niet mee last van een pees,ik zat een beetje vellen schoon te maken toen mijn buurholbewoonster binnen kwam,in een kort sabeltandtijger jurkje,ze vroeg mij of ik haar grot met wat tekeningen op kon vrolijken daarvoor kreeg ik een pot mais.prima ik mee,ben bezich met tekeningen n stond op een rotsblok om bij het plafond te komen,zij stond voor mij en aangezien ik niet mijn panter onderbroek aan had werden we beiden afgeleid,tus geen tekening wel het potlood gebruikt,de pot met mais was ik vergeten en stond in de regen,heb die toen maar achter in mijn grot gezet,na een paar weken was het eten op en wilde ik er soep van maken,en dat werd whisky.😋en als je dat niet geloofd,verzin ik wat anders.

Forum Lid
op 23 mei 2019

Bij 30 kg gedroogde mais 80 ltr.water de mais pakt veel water,maar zwelt goed op nog even dan barst hij,dan kan het gas uit.dus hou er rekening mee dat de droge mais wel flink in volume stijgt.

Forum Lid
op 23 mei 2019

Klinkt als een idee, ik heb nog zo’n 25kg mais liggen waar ik me geen raad mee weet. Ik ga dan wel proberen om iets te maken waarbij ik geen suiker meer hoef toe te voegen. Op deze manier gaat mijn mout er wel met grote getale doorheen 

Forum Lid
op 23 mei 2019

DutchGold zonder suiker krijg je bij mais heel weinig opbrengst,ik heb bij 30 kg mais 10 kg suiker gegooid en 3 pakken havermout,totaal zit er in het vat ongeveer 130-140 ltr mash.de mais zwelt zo op dat de ketel van 100 ltr vol was het vocht was in de mais verdwenen.na het kapot koken heb ik er 10 kg suiker bij gegooid,in het vat en drie pakken havermout,dit goed doorgeroerd,emmers koud water bij gegooid zo dat de mais afkoeld naar ongeveer 25-27 graden 30 gr.natte bakkersgist opgelost in een emmer lauw water er bij gegooid goed geroerd,deksel met een steen er op en staan laten,morgen de rest,klimaatkast is buiten en watersloten gebruik ik niet.opbrengst denk ik 30 -35 ltr van 40% kosten 10 pakken suiker 3 havermout en €10 gas.

Forum Lid
op 23 mei 2019

Hebben jullie het over maïsmeel of over de gele maïs korrels?

Forum Lid
op 23 mei 2019

Ik heb het over gewone ongebroken bio mais.maar je kunt volgens mij ook gebroken kopen.ik laat hem uit Roemenie sturen kost mij alleen een beetje voor transport.maar je moet hem wel zo koken dat hij open springt.

Forum Lid
op 23 mei 2019

Ik gooi er onder het koken ook telkens heet water bij zo dat de mais onder water blijft.

Forum Lid
op 24 mei 2019

Heb op advies van Robbert er een flesje citoen bij gegooid,goed voor de ph waarden en vergisting.Robbert heeft op gebied van stoken zoveel verstand dat ik zijn advies op heb gevolgd.dat doe ik niet bij veel mensen.Robert dus bedankt.

Forum Lid
op 24 mei 2019

Mijn oprechte dank voor het vertrouwen in mij 👍👍. 🍻😘

Forum Lid
op 24 mei 2019

Ik stook normaal alleen fruit,nu voor de tweede keer mais,jij hebt meerdere soorten drank gemaakt en eerlijk gezegt meer kennis in huis dan mij,dus ere wie ere toekomt,👏

Forum Lid
op 24 mei 2019

Het borrelt als een gek,staat lekker buiten in de zon.😊

Forum Lid
op 24 mei 2019

goed voor de ph waarden

Van ChrisV

Om deze reden heb ik een ph meter aangeschaft en wat brouwzouten werkt geweldig

 

Forum Lid
op 24 mei 2019

Dutchgold Ph meter is eigenlijk ook een van de dingen die bij elke beginner set hoort .👍

Forum Lid
op 24 mei 2019

Heb ik! en wat is de beste PH voor vergisting? 

 

Forum Lid
op 24 mei 2019

Vroeger toen ik stekken kweekte gebruikte ik zo’n meter.nu niet meer.hij ligt ergens in de schuur zal eens kijken of hij nog werkt,als hij nog werkt neem ik hem mee naar de bbq kan ik iemand blij mee maken.

Forum Lid
op 24 mei 2019

Dat hangt af van een paar factoren .
Wat is het product en wat voor gist gebruik je .? En hoe wil je het resultaat beïnvloeden ?
De meeste commerciële gisten zullen tussen de 3,5 en 6 vragen .
MAAR dat is ook weer product afhankelijk . Bij Bierbrouwen komt het vaak ook nauwkeuriger trouwens.

Forum Lid
op 24 mei 2019

Bij rum zal ook rekening moeten gehouden worden wanneer je de Burned ale hergebruikt ( Dunder )
Mijn eigen gist werkt meest optimaal Rond 5

Forum Lid
op 27 mei 2019

De ph.meter gevonden en hij werkt,ik neem hem mee naar de bbq.heb er ook nieuwe baterijtjes bij gedaan zo dat je hem kunt uitproberen,is gratis.dus.?

Forum Lid
op 29 mei 2019

De mais staat lekker te vergisten,de 200 kg druiven staan mooi wild te vergisten,heb gisteren gehoord dat er 150 kg mais aankomt dus ik zal wel niet verdorsten.want druiven krijg ik ook wel weer.😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren