Hallo medestokers,
Na het een aantal keren gemaakt te hebben, en diverese positiefe reacties van mensen die het geproeft hebben. Hierbij een simpel recept voor het maken van Whisky.
Modderman Friese Kruidrepenkoek (per 5 liter mash 1 complete koek = 3 plakken)
Suiker (per 5 liter mash 750 Gram)
Kaneel stokjes.
Gist
Blokjes/Stukjes Eikenhout.
Neem een grote pan met ruim water en zet die op het vuur. Verkruimel de koek en voeg die toe aan het water. Evenals de suiker toevoegen aan het water.
Laat het geheel langzaam opwarmen, todat de koek helemaal is opgelost. Een pan met een stroperige massa is wat over blijft. Pas op met knoeien, tenzij poetsen je ding is.
Giet het geheel in je vergistings emmer/fles, en vul het aan met kraanwater. Wanneer je dus 3 koeken + 2250 gram suiker in je mash hebt opgelost in 4 liter water, dien je nog 11 liter water tot te voegen.
Controleer de temperatuur, wanneer deze lager is dan 35 Graden kun je de gist toevoegen. 1 Gram gist per liter mash.
Zet het geheel weg totdat het is uitgegist (+/- 3 weken).
Na het gisten hevel de mash over in schone emmers/flessen/jerrycans, om het te laten klaren. Zet deze op koele donkere plaats. Of zoals ikzelf doe in de koelkast. Laat deze zeker 2 dagen staan in de koelkast, buiten de koelkast wellicht langer. Het geheel is uitgeklaard wanneer je stooksel zo goed als helder is, en er onderin een bruine laag koek/gistcellen ligt.
Stoken, eerste keer ruw stook. Daarna de fijnstook. Het maken van cuts voegt mijn inziens niet heel veel toe in deze, omdat de meeste smaak afkomstig is van het eikenhout. Hou wel rekening met voorloop met eventuele ongewenste stoffen.
Voor het eikenhout ben ik naar de plaatselijke houtboer gegaan, en gevraagd om wat afval stukken. Stuk of 5 blokken meegekregen, en deze vervolgens bewerkt met de decoupeerzaag. Ding had er best moeite mee, maar uiteindelijk een halve draagtas vol stukjes eikenhout overgehouden.
Neem een liter fles en vul deze met het gestookte sap, en breng deze op drink sterkte. ( Voor whiskey is dit rond de 40%). Voeg een handje vol eikenhout + een stokje kaneel toe. Sluit de fles en dan is het aan u wanneer deze weer wordt geopend.
Proost !!!