aandachtspuntje

Geupdate op 14 februari 2019 in Stooktips
10 op 5 mei 2018

l Rvs pannensponsjes horen niet aan
te blijven hangen .
Wanneer dit wel het geval is bevatten ze ijzer . Deze zijn niet geschikt om te gebruiken in kolom . Het ijzer kan reageren met alcohol en de aanwezige vocht wat dus de smaak aantast van de alcohol .


Op dit deksel van ketel zie je groenblauwe aanslag . dit is koperoxide en is giftig . Dit ontstaat wanneer een koperen ketel is gereinigd met schoonmaakazijn en een paar dagen is blijven staan . Ook wanneer wijn is gestookt en restanten een paardagen blijft staan kan dit gebeuren .
Alleen na spoelen met water is niet afdoende om dit te verwijderen .

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 5 mei 2018

Ik spoel om die reden juist alleen maar met water, voor en na ieder gebruik. Met zuur wordt een ketel prachtig schoon maar daarna gaat hij er uitzien zoals op de foto. Heb ik nooit last van gelukkig.

Wat betreft de sponsjes die ijzer bevatten, dat klopt, dat is ook zo bij de koperen sponzen. Als je sponzen wilt gebruiken als pakking moet je echt zeker weten wat je koopt. En anders neem je je magneet mee naar de winkel, slim!

Forum Lid
op 5 mei 2018

Klopt . daarom liet ik dit even zo zien. Er zijn toch veel mensen die met citroenzuur , azijn of schoonmaak azijn werken maar ook wijnen stoken en daarna even snel spoelen en dan wegzetten . men dank dat het dan schoon is maar residuen kunnen achterblijven en deze oxidatie kan ontstaan . Het zuren van Koperen boilers na veelvuldig gebruik haal je kalk en aan branding aanslag mee weg wat nu en dan niet verkeerd is maar daarna is het dus zeer aan te raden om vat met schuursponsje en wat soda en afwasmiddel nog maals te reinigen voor gebruik .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 mei 2018

Ik heb mijn ketel ook al een paar keer opgestookt met water en azijn, dit is dus niet goed? Hoe kan ik dan het beste mijn koperen leidingen ‘schoon’ spoelen?

Forum Lid
op 6 mei 2018

als je met azijn hebt gespoeld in belangrijk om goed na te spoelen .
Afwasmiddel en soda gaat prima .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 10 februari 2019

Wat betreft die die rvs pannensponsjes die aantrekken, dat ijzer is toch gebonden in de legering.  In mijn kolom zit onderaan een klein stukje spons om de rashigringen vast te houden. Mag dat helemaal niet gebruikt worden?.

ik heb al jaren een rvs plaat (wat magnetisch is) buiten liggen in weer en wind, nog altijd blinkt zoals nieuw en niet roest.  

Forum Lid
op 10 februari 2019

Er zijn diverse r.v.s kwaliteiten .
Rvs 304 en 316 zijn meest gebruikt .
RVS 316 is meer bestendigt dan 304 tegen b.v.b zouten .
304 kan licht magnetisch zijn en is minder hoogwaardig .
Wanneer je distilleert komen er ook zuren en zouten vrij . Deze oxideren op de minder hoogwaardige r.vs en kunnen o.a. verontreinigingen en metaal bijsmaken geven .
vandaar gebruik alleen hoogwaardige r.v.s in kolom

Forum Lid
op 14 februari 2019

https://www.sav-webshop.com/waarom-is-roestvrij-staal-niet-magnetisch-sp-60.html

Forum Lid
op 14 februari 2019

En hier zie je dat niet alle magneten hetzelfde zijn.

Forum Lid
op 14 februari 2019

Volgende reeks zegt iets over de edelheid (hoogwaardigheid) van metalen en legeringen:   De galvanische reeks, van edel > minder edel
 Platina
 Goud
 Aquamet22 (austenitisch RVS)
 Roestvast staal 316
 Aquamet 17 (martensitisch RVS)
 Roestvast staal 304
 Nikkel-aluminum-brons
 Mangaanbrons
 Koper
 Tin
 Messing
 Staal C45
 Staal C35
 Staal C22
 Aluminium legering
 Zink
 Magnesium

Forum Lid
op 14 februari 2019

Maar de corrosie vastheid word vooral bepaald door de eigenschappen van de oxidelaag. Bv staal word verzinkt en koper voor gebruik in agressief milieu wordt vaak vertind. In de galvanische reeks kan je goed zien welke metalen gecorrodeerd worden in contact met andere. Als je een verzinkte stalen buis (waterleiding) verder aftakt door koper is geen probleem. Omgekeerd gaat de stalen buis kapot door de koperionen in het water zelfs al zijn ze galvanisch gescheiden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren