Aanpassen copper dome

Geupdate op 11 januari 2019 in Stookforum
16 op 18 december 2018

Ik was wat aan het nadenken over het automatiseren van het controleren van de temperatuur met de copper dome. Nu meet de grainfather onderaan en volgens mij is dat niet ideaal.
De plaats in de afloop waar nu de thermometer zit is niet bereikbaar omdat de draad te kort is en het is ook te smal. Als ik nu een gat boor in de helm zelf en daar de temperatuursonde van de grainfather in steek dan meet ik in de damp en dat is uiteindelijk de belangrijkste parameter dacht ik.
Is dit een dom idee of boor ik voor ik de volgende keer gewoon een klein gaatje in de copper dome? Ik veronderstel dat ik het stuk waar de sonde nu in steekt gewoon kan nabestellen en dan zit ik zeker veilig.

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 18 december 2018

Met de Grainfather meet je de temperatuur niet als je deze i.c.m. de copper dome gebruikt. Je stookt dan op vermogen en det temperatuur van de vloeistof in de ketel wordt dan niet weergegeven. Is ook nergens voor nodig want de temperatuur boven in de bocht van de condenser is voldoende.

Forum Lid
op 18 december 2018

Maar als ik de temperatuur in de bocht het vermogen laat bepalen heb je toch een meer automatisch systeem? Ik denk dan dat als ik boven in de helm meet ik meer in in de buurt kom of ga ik hier te kort door de bocht?

Brouwmaat
op 18 december 2018

Het vermogen wordt bepaald door de controller. Stel je deze in op bv 35% dan gaat het element (of de elementen) op 35% vermogen draaien. Zie het als bij een gasfornuis, koken de aardappels dan draai je het gas terug maar blijft het koken. Dus je begint op vol vermogen tot de eerste druppels komen en dan schakel je naar een lager vermogen.

De temperatuur in de bocht is enkel een leidraad voor het verloop van de stook. Aan de hand van de temperaturen weet je waar je ergens bent van voorloop tot naloop. 

Wanneer je de controller van de Grainfather op vermogen zet, geeft deze geen temperatuur meer aan. 

Admin
op 19 december 2018
Maar als ik de temperatuur in de bocht het vermogen laat bepalen heb je toch een meer automatisch systeem? Ik denk dan dat als ik boven in de helm meet ik meer in in de buurt kom of ga ik hier te kort door de bocht?Van SirOlf

Het heeft geen zin, je zal toch met de hand vermogen moeten regelen op het moment dat het nodig is. Als hij stopt met druppelen omdat er verhoudingsgewijs minder alcohol in de ketel zit moet het vermogen omhoog om de resterende alcohol er uit te krijgen. De temperatuur in de helm weet niet wat de verhouding alcohol/water  is. Automatiseren werkt dus niet, de thermometer is wat Erik ook al zegt puur een leidraad. Ik gebruik hem helemaal niet meer. Ik kijk alleen naar de druppelsnelheid.

Forum Lid
op 19 december 2018

Uitstroom snelheid en alcohol percentage in uitstroom in de gaten houden .
Hierop handmatig wat bijstellen .
Net als voorgangers al zeiden de temperatuur is geen zuivere indicatie alleen een kleine leidraad met een bodem en maximale grens . ( bodem alleen in voorloop . later is bodem Toch dat druppen stopt ) .
I.d.d.
theelepeltje voor smaak controle ( scheiden ) en stroom / druppel snelheid laag en constant houden .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 december 2018

Zoals gezegd is de temperatuur bovenin een aaduiding iets wat je niet kunt beinvloeden.

Het enige wat ik zou kunnen bedenken is als je een constante flow koelwater van een constante temperatuur (al een uitdaging op zich) je de snelheid zou kunnen regelen door de uitgaande temperatuur van het koelwater te regelen met je vermogen.

De opgenomen warmte is dan een maat voor hoeveel je condenseert.

Vanwege lange vertragingen en kleine wijzigingen in temperatuur denk ik dat dit een heel lastig regelbaar systeem is.

Wat ik gelezen heb van automtische systemen regelen die voor al op basis van temperatuur bovenin (en druk als je het goed doet) waar de afloop heen gaat (voorlooppot, hearts of tails).

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 19 december 2018

Mijn eigen koppige zelve indachtig vandaag toch de temperatuursonde tegen de copperdome geplakt met wat isolatie erover (een gat boren vond ik na de bovenstaande commentaren er wat over). Het ging verbazingwekkend goed. Het op evenwicht brengen van het systeem kostte wel wat tijd maar na een tijdje was het systeem stabiel en druppelde constant. Ik moest enkel de temperatuur van de sonde ongeveer elk half uur een graad verhogen. Ik overweeg dus serieus toch nog dat gat te boren 😉

Forum Lid
op 20 december 2018

Heb je ook de output  van de regelaar genoteerd? Het zou kunnen dat je steeds op ongeveer hetzelfde vermogen zat (steeds een heel klein beetje hoger naar het (eind)) en dat je ipv het vermogen bijstellen nu steeds aan je setpoint hebt zitten draaien (en vakere dan je het vermogen aangepast zou hebben.

Hier ben ik wel benieuwd naar!

Forum Lid
op 20 december 2018

De output van het vermogen volgens de Grainfather bleef ongeveer tussen de 10 tot 30% (ik wist het niet maar de bluetooth connect zit gewoon als een gek de verwarming aan en uit te zetten, ik dacht dat er een vermogensregelaar ging tussen zitten). Het ging druppelsgewijs dus het heeft lang geduurd maar ik kon ondertussen dus ook andere dingen doen. De temperatuur een graad omhoog doen deed ik als het te langzaam begon te druppelen.

Admin
op 20 december 2018

Dat is het hele punt als je stookt op thermostaat en daarom zeggen we ook altijd dat je dat niet moet doen ;). Je kunt de Bluetooth Connect instellen op vermogen, zoals Erik al zegt verdwijnt dan de temperatuurweergave en stook je op percentage vermogen, bijvoorbeeld 30%. Dan gaat het element niet uit maar blijft warm zodat je distillatie niet stopt. Erik legt het heel goed uit met de vergelijking met een pan aardappelen 🙂 

Maar denk niet dat je systeem met temperatuur meten dan gaat werken.

Forum Lid
op 20 december 2018

Hoe krijg ik dat geregeld om op vermogen te stoken? Ik zie dat niet op de app.

Admin
op 20 december 2018

Zo uit mijn hoofd moet je volgens mij de heat knop een paar seconden inhouden tot je een piep hoort. Daarna kun je het vermogen met 5% per keer naar boven of naar beneden bijstellen. Je element blijft dan aan maar met minder vermogen zodat je de druppelsnelheid heel eenvoudig kunt regelen.

Brouwmaat
op 20 december 2018

FOR USE WITH THE GRAINFATHER CONNECT ALL IN ONEBREWING SYSTEMThe Copper Dome and Alembic Condenser can be attached to the Grainfather to turn it from abrewing unit to a distilling unit. The Grainfather Connect Control Box (included with the Grainfather)has a ‘Power Control Mode’ where you can specify the power output rather than specifying the targettemperature. To enter (or exit) power control mode, hold the heat button for 6 seconds (there is alsobe an option to enter this mode from the mobile device app). Once power control mode is active, theLCD screen will change to only display the current temperature and power output. You can use theup/down buttons to change the power output in 5% increments.The benefit of this for distilling is that you can lower the power output to slow down the speed atwhich the distilled spirits comes out. This is desirable during the spirit run when you are makingcuts to separate the heads and tails from the hearts. You should make your cuts at specific outputtemperatures (or ABV) which changes constantly, but if you slow down how fast the spirit comes outyou have more time to take the measurements and make your cuts at the right time.

https://www.grainfather.com/media/wysiwyg/PDFs/SS_ALEMBIC_INSTRUCT_WEB.pdf 

 

 

Jan je weet meer dan je denkt 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 december 2018

Ik buig mijn hoofd en moet nederig toegeven dat stoken gebeurt op vermogen (al kijkend naar de gewenste druppelsnelheid). Ik ben mijn 2de run met de Grainfather aan het doen en het gaat heel vlot. Ik moet wel zeggen dat na mijn ervaring met de copper dome met de T500 de Grainfather véél beter te regelen is. Ik heb een vermogensregelaar bij de T500 maar dat ging toch een pak minder vlot. Wil je zoals ik stoken met een copper dome, koop dan geen T500.

Ooit koop ik waarschijnlijk die kolomvoor de T500  wel maar (tot) nu is die leergeld gebleken.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 januari 2019
Mijn eigen koppige zelve indachtig vandaag toch de temperatuursonde tegen de copperdome geplakt Van SirOlf

Hoy,

Ik heb daar ook al aan gedacht van zoiets te proberen, maar dan de sonde vanboven in de bocht te steken, en dan te werken met de controller in maïs stand en niet op vermogen te werken dan kun je bv op damptemperatuur stoken, ik weet wel niet hoe hoog je de controller kunt instellen in mais stand, en of hij snel genoeg gaat reageren voor de temp constant te houden weet ik niet, toen ik nog stookte met den oude box van de grainfather en ik op temperatuur stookte, met de temp sonde beneden ( bij die box kon je niet op vermogen stoken), als hij dan stopte met verwarmen dan stopte hij met druppellen en zakte de temperatuur in den helm ineen.

Het is maar n’en gedachtegang,  ik ga dat wel eens proberen, als het maïsshen op vermogen en temperatuur tegelijk werkt dan moet dat wel lukken denk ik.

nu stook ik ook op vermogen en het werkt wel prima, het gevoel voor het vermogen te regelen dat komt wel na een paar maal stoken.

 

groetjes

Forum Lid
op 11 januari 2019

Het jammere is dat je niet in de bocht geraakt omdat het draadje van de sonde te kort is 🙁

Anders had ik dat gewoon wat uitgeboord.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren