Aardappelen drank

Geupdate op 5 april 2020 in Spirits
22 op 5 januari 2020

Vandaag mijn projectje aardappelen vergisten gestart. 

Ingrediënten:

10 kg aardappelen

1 kg gerstemout 

500ml bakkersgist giststarter

Eerst de aardappelen gekookt en nadien het kookwater bijgehouden. Dan de aardappelen tot moes gestampt met een stamper en dan heb ik alles in mijn brouwketel met filterbodemplaat en brew in a bag gedaan. Die extra filter zak leek mij een goed idee aangezien de gaten van de filterplaat redelijk groot zijn voor puree.

Dus de puree in de ketel en het overgehouden kookwater er terug bij dan laten afkoelen tot 65 °C en dan de geschrote mout erbij. 1 uur laten inwerken en daarna kort even warmen tot 75°C. Alles verliep prima mooie omzetting van zetmelen naar suikers volgens jodium test.

Maar dan ben ik begonnen aan de filtering. Ik lift de brouwzak op en hing hem aan mijn statief om zogezegd rustig uit te lekken. Ondanks het feit dat het filteroppervlak bij het gebruik van zo een zak erg groot is bleef al de vloeistof hangen in het midden. Het lijkt mij een onmogelijk iets om aardappelen deftig te filteren. Dus ik heb gewoon alles bij elkaar gegooid in het gistingsvat, dit is nu gevuld tot 20 liter. Later ga ik alles gewoon zo in mijn ketel gooien en zo rustig mogelijk uitstoken.

Ook ben ik benieuwd naar het resultaat met bakkersgist, dat is voor mij de eerste keer dat ik dit gebruik.

Cheerz

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 5 januari 2020

Leuk experiment, ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Heb je het sg gemeten voordat je gist erbij deed?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 januari 2020

Lekker ouderwets poteen whiskey maken of ga je voor een vodka ?

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 januari 2020

Ik heb het topic expres aardappel drank genoemd omdat ik er zo zelf mijn eigen draai aan kan geven. Sommigen noemen het aardappel jenever, vodka, poteen of whatever… Tot in den draai! 

Forum Lid
op 5 januari 2020

Ik heb Robbert zijn aardappelen recept ook gedownload en wil ik ook eens maken. 

Old school drank stoken van oost naar west.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 januari 2020

Dat filter probleem ken ik ook. Wat een ellende… rijsthulzen of knikkers helpen. Ik heb gisteren voor whisky eerst grof gefilterd door een stuk rvs horrengaas, daarna door een kussensloop. Het is niet helder maar dat hoeft ook niet.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 januari 2020

De brij leek mij teveel vaste deeltjes te bevatten voor een deftige meting uit te voeren. Ik zie gewoon wel wat er van komt.

Forum Lid
op 5 januari 2020

als het te breierig blijft . afstoken op De au bain Marie methode .
Of vries distillatie .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 januari 2020

Ik had 10kg aardappelmeel gebruikt en dat filteren viel ook niet mee

Ik denk dat de buren nieuwe vloeken hebben geleerd.

Forum Lid
op 6 januari 2020

haha! ik vloekte met woorden die ik nog nooit gehoord had. 

Forum Lid
op 26 januari 2020

Filterzak goed dicht knopen oid. En dan paar seconden in de centrifuge van je oma haha.
Ze worden ook nog steeds nieuw verkocht.
Werkt perfect zonder geknoei.

Forum Lid
op 26 januari 2020

ik ga straks als ik weer gestabiliseerd ben serieus een centrifuge overwegen! Marktplaats staat er vol mee.  

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 25 januari 2020

Ik heb ondertussen het resultaat van mijn projectje mogen proeven en ik moet zeggen dat ik wel erg tevreden ben met 1,5 liter opbrengst. toch enkele downsides, de brij was lichtelijk verzuurd maar wel goed uitgegist. Ik vermoed dat deze verzuring deels werd veroorzaakt door de op het oppervlak drijvende pulp. Dus is nogmaals mijn vraag hoe krijgen jullie dit een beetje deftig gefilterd. Ik hoop hier echt op een gouden tip want de grondstoffen voor dit soort vergisting spreken mij echt wel aan.

Forum Lid
op 25 januari 2020

Verzuring kun je misschien wat calcium toevoegen om verder problemen van doorslaan tot acetaat te voorkomen .
(Verzuring kan komen door te trage gisting of te lang laten staan .)
Met extra water door strofilter halen of rijst hulzen .
Lukt het niet verdunnen en met kooksteentjes afstoken .
Eventueel linnenzak ( of kookzak ) in ketel en daarin vullen .
Ik weet niet wat voor ketel je gaat gebruiken maar Een goed ingerichte ketel zal geen problemen hebben met troebel product.

Forum Lid
op 26 januari 2020

Stevie, beste advies komt van Robbert 😂
Mijn idee/ervaring, mocht je een iets heldere vloeistof in je vergist emmer willen.. indien je een brouwketel hebt met aftap kraan, je vergistemmer eronder en een vergiet onder de kraan. Telkens laten vullen en kraan sluiten, met een soeplepel doorroeren tot de vocht erdoor is, leeg kiepen en weer opnieuw vol gieten.. gaat sneller als een kookzak proberen leeg te laten lekken.

Forum Lid
op 26 januari 2020

vergiet met daarin een kaasdoek werkt ook prima als filter .
Kookzak gebruik je niet als filter of zeef als je die in ketel doet . Hij hoeft dan niet ook niet leeg te lekken . Kan gewoon de zak in stookketel en dan vul je in de zak .
Zak met knopje of band dichten .
Stoken met zak in ketel .
Alcohol verdampt door zak en eventueel prut blijft achter in kook zak .
Bij normale stook kan elke ketel wat vertroebeling verwerken .
bier en wijnen wil men helder hebben .
Maar Een stookwijn hoeft niet helder te zijn en zeker niet als je gebruik wil maken van smaakstoffen in foesels en vezels .
Een goed werkende ketel kan pulp verwerken zonder aanbranden of schroeien .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 februari 2020

Vandaag 10 kilo aardappelen geschild. Wat een pokkewerk. Staan nu te koken en straks zal ik ze stampen dan tot 30 liter aanvullen en een zakje vodka gist van still spirits bijvoegen. Daar zit amylise in. Dan misschien doorstoken tot vodka of poteen whisky. Ik zit nog in twijfel. Ben benieuwd naar wat jullie me zouden aanbevelen

Forum Lid
op 7 februari 2020

Still spirit gebruikt Amyloglucosidase hou dus rekening met een laag PH te verzorgen anders doet de enzym erg weinig .
Controleer dan ook tussentijds in vergisting dat de PH niet te laag wordt .
Tijdens gisten veranderd pH dus hou daar rekening mee .
Je kunt het ook omzeilen door na koken de aardappelen in vriezer te zetten .
Door vriezen gaan cellen kapot en kan de gist bij de vrijgekomen polysachariden .
is enzym verder niet meer van belang .
Na flink invriezen ontdooien laten en een gewoon gist erop .
Werkt sowieso beter dan die gemodificeerde gist .

Forum Lid
op 7 februari 2020

Dankje robbert. Ik heb bij een vergistingsemmer een startpakket gekocht. Daar zat deze gist bij. Zonde om niks mee t e doen dacht ik. Ik heb nog een flesje melkzuur liggen om het ph bij te stellen. Misschien ga ik wel voor de vries techniek. Klinkt makkelijker

Forum Lid
op 7 februari 2020

Er zijn diverse manieren om aardappelen te verwerken .
Makkelijkste is doorkoken vol laten zuigen daarbij met water en dan vriezen .
Daarna vergisten met een neutraal gewoon gist .

Ook kun je aardappelen koken daarna met mout mengen en op 65 Gr houden . ( Mout bevat alfa en bèta amylase en aantal andere co amylase )
Hierna afkoelen en vergisten met een gewoon gist

Ook kun aardappelen koken en wild vergisten . Met toevoegen van karnemelk of wei .
Hierdoor krijg je diverse gisten en schimmels . Dan breken die zelf de enzymen af .

Ook kun je gebruikmaken van speeksel van b.v. bijen door ongepasteuriseerde honing te gebruiken als suiker toevoeging .hierna een gewoon gist

Dit zijn o.a. 4 manieren waarbij je zeker beter resultaat boekt dan het commerciële gist .

(Voor poteen whiskey 2 x overhalen voor vodka 4 tot 5 x )

Forum Lid
op 8 februari 2020

Je hoef je aardappels niet te schillen hoor, gewoon in stukken snijden en koken. Doe voordat je de gist er bij doe even een jodium test of alle zetmeel is omgezet. Maar verwacht geen hoge opbrengst, het viel mij de eerst keer wat tegen. En ook ik kan je aanraden om minimaal 1 kg mout toe te voegen. Niet alleen voor de enzymen maar om ook wat extra suiker te krijgen en je heb niet zoveel gistvoeding nodig. Ik doe dit tegenwoordig bij al mijn vergistingen.

Forum Lid
op 5 april 2020

Vandaag gestookt. De opbrengst valt inderdaad tegen. Ik had wel veel verlies tijdens het filteren dus uiteindelijk 15 liter over om te verstoken. 2 keer een snelle ruwstook gedaan vandaag en nog geen 2 liter over. Als ik het nog een keer zou doen dan zou ik zeker mout toevoegen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 april 2020

Om filteren te vermijden of aanbranden te voorkomen stook ik met een ketel met bijvat. Liefst met sap in de ketel en droesem in het bijvat, maar desnoods met water in de ketel en vaste prut in het bijvat. Je kunt dan alle alcohol en alle smaak uitstoken zonder problemen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren