Aardappelen met een luchtje

Geupdate op 4 februari 2019 in Stooktips
9 op 4 februari 2019

Gegroet allen,

Afgelopen week heb ik bij wijze van experiment voor mijzelf 9 kilo aardappelen verstijfseld en met enzymen en wodka gist te gisten gezet (die kant en klare mix van StillSpirit). Het is toch zonde om die spruitende aardappelen die ik over heb van mijn oogst weg te smijten. De vergisting startte in een goed tempo en het waterslot danste vrolijk op de ton gedurende enkele dagen waarna het tempo afnam. Nu is mijn vraag het volgende, vanaf de derde dag (ongeveer) is de wash vreselijk gaan stinken. Een penetrante meur die in je neus blijft plakken. Helemaal ranzig was het moment waarop ik de boel door het filterdoek gehaald heb om de grove delen eruit te filteren. Toen zat die zooi ook nog op mijn handen…. Hoort dit stinken erbij zodra je aardappelen gaat vergisten of is dit afwijkend en zit er een bacterie besmetting in?  

Ik hoor graag jullie ervaringen met de nobele aardappel…!

 

groet

T

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 4 februari 2019

Ik weet alleen dat,suikerbieten ruften naar grond,ook als het gestookt is,ik weet niet waar de aardappelen naar ruiken,maar zijn ze vergist?en zit er alc.op?ik laat ook wel eens wild vergisten en dat gaat ook goed.dus proberen ,niet geschoten niet geraakt,ruikt je drank dan nog zo,dan stook je hem nog een keer en gooi er dan vlierbessen bloesem bij.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 februari 2019

Aardappelen hebben i.d.d. wat meer geur .
Maar te veel kan komen doordat het gist het erg zwaar heb om alles om te zetten en daardoor ook meer eigen afval produceren .
Een deel van de zetmeel niet goed omgezet of zuurtegraad niet in orde .
Heb je met jodium even getest of er nog veel zetmeel was ?
Je zou een citroen kunnen uitknijpen in de wash .
misschien verbetert het iets .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 februari 2019

Mijn stookwijn van aardappels stinkt niet meer als de stookwijn van andere produkten(het  ruikt nooit helemaal lekker). Maar ik filter wel voor ik ga vergisten.

Forum Lid
op 4 februari 2019

voor een goede vodka zijn foezels / vezels essentieel in vergisting ze mee te nemen .
Belangrijk is dat de zetmeel eerst goed is omgezet .
Daardoor zal gisten makkelijker gaan
Simpele truc is aardappels goed koken .
Na koken de puree invriezen waardoor cellen barsten daarna verder verwerken .

Forum Lid
op 4 februari 2019

Ik gebruik nu meestal aardappelmeel die ik met water en enzymen vloeibaar maak. Daarna kook ik het een aantal minuten en na afkoelen tot onder de 70 graden voeg ik nog wat enzymen toe. Hierna filter ik de boel en laat het vergisten. Het invriezen na het koken ga ik eens proberen, want ik vind de suiker opbrengst wat tegen vallen. Alhoewel de jodium test aan geeft dat alle zetmeel is omgezet.

Forum Lid
op 4 februari 2019

Je kunt ook op 10 kg aardappelen 1 kg diastatisch mout toevoegen om de zetmeel om te zetten .

maar met koken en vriezen gaan de cellen kapot .
Zetmeel bestaat zelf uit polysacharide . polysacharide zijn weer gebonden stoffen die opgebouwd zijn uit glucose moleculen.
door dat bij het vriezen celwanden knappen komen er al een soort pectine en amylose vrij . hierdoor worden de glucoses al vergistbaar .
(Hetzelfde kun je doen met mais )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 februari 2019

Even googlen en samengevat: Naar het schijnt leeft 70% van de bacterien onder de grond. ( dus op aardappel.) De meeste van die bacterien maken echt vieze luchtjes. Zoals de groep van clostridiumbacteriën waaronder de boterzuurbacterie maar ook de botulismebacterie( die maakt dan weer geen geur maar gif). Als je ooit een stinkbom ( boterzuur/ butaanzuur) hebt gemaakt van aardappelschillen vergeet je die geur nooit weer. Mijn gok is dus  onvoldoende ontsmet voor het vergisten. Trouwens, boterzuurester van ethanol ruikt naar ananas. 

 

Groeten Catnip

Forum Lid
op 4 februari 2019

je moet ook altijd goed schoonmaken en blauwe plekken verwijderen .

Forum Lid
op 4 februari 2019

Ah ja clusterbombacteriën nu snap ik het geurbombardement (LOL) Even serieus, bedankt allen voor het meedenken. Ik heb helaas op dit moment geen jodium (alcohol genoeg hier) of lakmoes/pH testje dus ik kan nog even niet testen of er op dat punt iets mis is.

Ik heb de aardappels wel lang gekookt totdat de brij glazig, als stijfsel, eruit zag, daarna de boel gestampt en fijn gemaakt en op een laag vuurtje laten staan totdat ik het als een dikke brij kon storten in de gistton. Koud water erbij zodat de mix van gist en enzymen erbij kon. Zo’n mix uit een zakje is niet zo handig omdat je niet optimaal gebruik kan maken van de hogere temperaturen voor de enzymen. Volgende keer los kopen denk ik dan maar.

sg in de start was niet te meten door de dikte van de brij (9 kilo aardappel op 24 liter) maar na het filteren kon het wel en zojuist was de sg 1000

Morgen even naar de drogist zodat ik nog even na kan meten en dan beslissen of ik de stinkbom van 24 liter in mijn ketel wil hebben…

Nogmaals bedankt voor het meedenken!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren