Absint zelf maken

Geupdate op 30 juni 2018 in Spirits
71 op 8 maart 2017

Distillatie van absint
Wie tegenwoordig naar de slijter stapt om een fles “gedistilleerd” te halen, loopt grote kans thuis te komen met een product dat in het geheel niet gedistilleerd is. Uiteraard is de alcohol ooit door distillatie versterkt, maar het uiteindelijke product is niets anders dan een mengsel van deze alcohol met smaak- en kleurstoffen uit de voedingsmiddelenindustrie. Men drinkt ze om dronken te worden en synthetische snoepjessmaken zijn daarbij populair. Gelukkig zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld dranken waarvoor kwaliteit in de mode is, zoals single malts.

Van absint leeft nog altijd het beeld van bittere, giftige en felgroene troep. Daarom zal de liefhebber van gedistilleerd er niet snel voor kiezen en de liefhebber van spannende en ranzige dranken juist wel.

Wat we in de Nederlandse winkels als absint aantreffen is dat doorgaans helemaal niet. Het zijn kunstmatig gekleurde oliemengsels en filtraten die als absint worden verkocht en die meestal volstrekt niet naar absint smaken. De Tsjechische producten zijn berucht, al denkt de doorsnee Nederlandse absintconsument nog altijd dat het echte spul uit Praag komt. Hij wil graag bedrogen worden, betaalt zich blauw aan Ersatz en denkt zelfs dat hij erop tript.

Echte absint is gedistilleerd, dat wil zeggen dat de oliën en aromatische bestanddelen middels maceratie (trekken in alcohol) gevolgd door distillatie worden geëxtraheerd. We laten graag zien hoe dat in zijn werk gaat.

Maceratie

Het maceraat maken we door de plantaardige bestanddelen te laten trekken in alcohol van ongeveer 85%. De basis wordt bepaald door anijszaad, venkelzaad en alsem (=absintalsem). Aanvullende kruiden in het recept zorgen voor diepte, achtergrond en “body”.

De venkel en anijs zijn van mediterrane herkomst. De alsem doet het goed in alle gematigde streken, dus hebben wij een eigen veld aangeplant met dit uiterst belangrijke ingrediënt.

Na het maceraat te hebben ingezet sluiten we de ketel hermetisch af en laten we het gedurende een etmaal trekken. Vervolgens verdunnen we het met water tot onder de 50%.

Vóór de distillatie

Als we straks hebben gedistilleerd zal het product nog groen worden gekleurd, met onder andere hysop en Roomse alsem. Dit gebeurt door deze planten onder geleidelijke verhitting in het distillaat te laten trekken. De kleuringskruiden die zijn overgebleven uit de vorige productiegang voegen we nu toe aan het maceraat voordat we gaan distilleren. Ze hebben aardig wat alcohol geabsorbeerd.

De distillatie zal een aantal fracties opleveren: de voor-, de midden- en de naloop. De middenloop zullen we gaan verwerken tot eindproduct. De voor- en naloop verzamelen we in het “foezelvat”. (Die naam is niet correct, omdat onder foezels strikt genomen hogere alcoholen verstaan worden die meekomen in de naloop van een alcoholdistillatie. Wij doen een aromadistillatie met een alcohol die al helemaal schoon is. Onze “foezels” zijn de bittere en ranzige componenten uit de planten die we niet in ons eindproduct willen hebben.) Het foezelvat bevat ook wat restanten uit een eerdere kleuring (plantaardig bezinksel). Al met al is het een wat viezig geheel.

De inhoud van het foezelvat voegen we bij het maceraat. De gedachte is dat een deel van wat er aan gewenste aroma’s en alcohol in zit meekomt in de middenloop, terwijl al het ranzige weer in de nieuwe foezelfracties terechtkomt. Hergebruik van “foezels” is absoluut vereist om een absint diepte te geven.

Distillatie

Uiteindelijk hebben we een tamelijk volle ketel en kan er gedistilleerd worden. We brengen de helm aan en plaatsen de ketel in een waterbad. Dit zorgt ervoor dat er zo gelijkmatig mogelijk wordt verhit: er ontstaan geen grote temperatuurverschillen binnen de ketel en er kan niets aanbranden.

Ondertussen maken we een beslag van roggemeel en water (niet te dik, zodat het nog wat kan vloeien). Daarmee dichten we alle verbindingen en naden af waaruit damp zou kunnen ontsnappen. Rogge heeft de eigenschap zelfs de kleinste kieren hermetisch te dichten. Het beslag hardt snel uit tijdens de verhitting. Mocht er onverhoopt overdruk ontstaan, dan barst het. Wel zo veilig.

In de helm plaatsen we een thermometer. Het gebruik daarvan is onder amateurs wat overschat. De meter zegt ons niets over de temperatuur van de vloeistof, noch over de damptemperatuur in de brug, en geeft enkel de damptemperatuur op dat specifieke punt in de helm aan. Wij kennen de ketel en kunnen wat met die informatie. Het belangrijkste is dat de thermometer aangeeft wanneer de ketel bijna op temperatuur is en de vlam omlaag gedraaid moet worden. Als de distillatie eenmaal loopt vertellen de alcoholmeter en de zintuigen veel meer dan een thermometer in de helm.

Aan de uitloop van de koeler bevestigen we een sifon waarin de alcoholmeter wordt geplaatst. Die werkt op soortelijk gewicht. Hoe meer alcohol, hoe lager de dichtheid en hoe dieper de meter zakt.

We verhitten met een propaanvlam. Terwijl de temperatuur oploopt zetten we de koelwaterstroom aan. Het koelwater loopt door een vat waarin een een spiraalvormige buis is aangebracht. Daarin condenseert de damp tot distillaat.

Als de temperatuur oploopt richting 80 graden Celsius begint er wat te vloeien. Een hemelse geur vult de ruimte. Allereerst vangen we de voorloop op. Die is gering want we werken met een schone (volledig “gerectificeerde”) alcohol. Toch is de voorloop wat scherp en er kunnen wat onzuiverheden uit de ketel in zitten.

Vervolgens schakelen we over op de middenloop, die we urenlang opvangen in fracties van 2 liter. In het begin komt het distillaat er op meer dan 80% uit. Dat loopt eerst langzaam en later wat sneller af richting 70.

Als de middenloop ver is gevorderd kan het distillaat wat gelig worden. Dat is de alsemolie. Er dreigen dan ook meer bitterstoffen mee te komen. Om deze minder vluchtige bestanddelen terug te laten vloeien in de ketel, leggen we een natte doek over de helm: een eenvoudig en effectief refluxmechanisme.

Juist voordat het distillaat te onzuiver wordt schakelen we over op de naloop. Alleen de ervaring leert wanneer dat is. Het waterbad kookt nu bijna en levert nauwelijks meer genoeg warmte om de ketel verder te verhitten. Daarom stoken we de naloop met directe verhitting af. Op zuiverheid komt het nu niet aan. Wel is het zaak om te voorkomen dat de boel aanbrandt (een fout die niet is te corrigeren).

De temperatuur loopt langzaam op richting 100 graden, het kookpunt van zuiver water, en het alcoholgehalte van het distillaat loopt af richting 0%. Op een gegeven moment is er niet meer genoeg alcohol om de oliën in oplossing te houden. Het distillaat slaat blind. We stoken door tot er bijna geen alcohol meer in de ketel zit.

Uiteindelijk hebben we een vat vol begeerlijke middenloop, een nieuw gevuld foezelvat en een dampende pot met uitgekookte planten. Die planten zijn uiteraard uitstekend afbreekbaar en kunnen met het snoeigoed op de composthoop.

Die middenloop is nog geen groene absint. Daartoe moet eerst worden gekleurd, zoals we hierboven hebben beschreven. Die “kleuring” is bedoeld om een karakteristieke geur en smaak toe te voegen. De groene kleur is eigenlijk een bijverschijnsel. Hoe onze kleuring precies wordt uitgevoerd is ons geheim…

Vervolgens wordt het gekleurde distillaat gelagerd en op sterkte gebracht (68%). Er vormt zich in de eerste weken na de kleuring veel bezinksel. De vloeistof wordt afgeheveld en gebotteld.

Het product is (eindelijk) klaar.

Het kan natuurlijk eenvoudiger. Je kunt simpelweg alcohol met alsem door een koffiefilter halen, bottelen en tegen woekerprijzen verkopen. Dan heb je authentieke absint in de verzonnen Praagse traditie.

 
 • Geliked door
 • Pedro101
Antwoord
0 op 8 maart 2017

Bedankt maar ik wil het simpel houden ik ben hier nieuw dus no absihthe

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 april 2017

Hoi allen,

Ik ben een maandje of zo begonnen met deze fantastische hobby.

Ik ben al jaren fan van anijsdranken zoals ricard, pastis, ouzo, raki, absinth enz … Laatst ben ik overgegaan tot het maken van mijn eigen absint maar ik stuit op een klein probleempje.  Hopelijk weet iemand hier het antwoord op.

Voor mijn absinth heb ik 1l alcohol van 65° genomen.  Hierbij heb ik gevoegd :

30gr alsem
30gr anijszaad
30gr venkelzaad
5 gr zoethout
3gr citroenmelisse
2 gr koriander

Het resultaat na een week maceratie ziet er goed uit.  Een leuke groene kleur, geur is perfect, ietsje te bitter naar mijn mening maar dat pas ik nog wel aan.  Na een weekje dacht ik dat het wel tijd was voor een kwaliteitscontrole vooraleer ik een 2de keer zou distilleren dus filterde ik 1/3 glaasje uit de oplossing.  Smaak, kleur en geur zijn ok, maar bij toevoeging van water krijg ik geen vertroebeling zoals ik van de anijs had verwacht, maw de oplossing blijft groen, maar verder helemaal doorzichtig.  Weet iemand hoe dit komt ?  Doe ik iets verkeerd ?  

Forum Lid
op 17 april 2017

Echte absint is gedistilleerd, dat wil zeggen dat de oliën en aromatische bestanddelen middels maceratie (trekken in alcohol) gevolgd door distillatie worden geëxtraheerd. We laten graag zien hoe dat in zijn werk gaat.

Maceratie

Het maceraat maken we door de plantaardige bestanddelen te laten trekken in alcohol van ongeveer 85%. De basis wordt bepaald door anijszaad, venkelzaad en alsem (=absintalsem). Aanvullende kruiden in het recept zorgen voor diepte, achtergrond en “body”.

De venkel en anijs zijn van mediterrane herkomst. De alsem doet het goed in alle gematigde streken, dus hebben wij een eigen veld aangeplant met dit uiterst belangrijke ingrediënt.

Na het maceraat te hebben ingezet sluiten we de ketel hermetisch af en laten we het gedurende een etmaal trekken. Vervolgens verdunnen we het met water tot onder de 60%. De oliën zorgen er voor dat na de distillatie, door toevoeging van water, de witte kleur te voorschijn komt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 april 2017

Dank je voor je antwoord Betweter !

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 april 2017

Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan met het maken van Pastis. Alcohol van 45% weg gezet met anijszaad, lindebloesem wat suiker en zoethout. Na 2 weken trekken is de smaak heerlijk maar als ik water toevoeg blijft de drank helder. Ik denk dat t met het alcoholpercentage te maken heeft, hoe hoger hoe beter t werkt. Met de zelf gemaakte limoncello gaat t nl wel heel goed maar die trekt in 92%. Ben wel benieuwd naar je bevindingen na distillatie. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 april 2017

Ik ben in de wolken 🙂

Vandaag heb ik mijn maceraat in de distilleerketel gedaan.  Oorspronkelijk was mijn basis 65° alcohol.  Ik heb hierbij eenzelfde volume water toegevoegd.  Er zat dus iets van 32° alcohol in de ketel.  

Ik kon niet wachten op het finale product dus nam ik wat voorloop in een glas.  Wat ijswater erbij en ja hoor … daar was de kleuring ! 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 april 2017

En hoe is de smaak?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 april 2017

De geur is er, de smaak nog niet.  Je kan evenwel alle ingredienten in het distillaat onderscheiden. Bijna alle bitterheid van de alsem is verdwenen na distillatie, de citroenmelisse komt heel overheersend (en storend) door, dus daar moet ik nog iets aan doen.  Venkel en anijs zitten goed.  Koriander komt pas op ’t laatst. 

Ik ben nu een tweede maceraat aan ’t maken waarin de verhoudingen venkel/anijs/alsem wat anders liggen en waarin ik de citroenmelisse heb weggelaten en vervangen door kalmoes.

Bevindingen zal ik hier plaatsen.

Forum Lid
op 19 april 2017

Laat zeker rusten, de smaak kan nog sterk verbeteren na geruime tijd

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 april 2017

Hey Absint makers 🙂 ik heb ook een maceraat staan maar doen jullie daar geen suiker bij op het laatst??Voor het bottelen bedoel ik.

Groeten

Forum Lid
op 20 april 2017

Suiker erbij voor het bottelen wordt bij bier gedaan om op die manier koolzuur te verkrijgen in de fles.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 april 2017

Okey Betweter mercikes

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 april 2017

Wat ik heb begrepen en gelezen is dat er bij het maceraat zelf meestal geen suiker wordt gevoegd omdat bij een eventuele distillatie naar een ‘echte’ absint deze suiker gaat karameliseren en een ongewenste smaak geeft.  De suiker wordt pas toegevoegd na distillatie en dan nog liefst onder de vorm van suikersiroop, omdat kristalsuiker op zich niet oplost in alcohol. De zaak ligt natuurlijk anders als je van plan bent het maceraat te drinken, dan kan je daar inderdaad suiker naar wens aan toevoegen.  Wat Betweter schrijft over suiker en bier is op zich wel juist, maar gaat niet op bij likeuren en/of sterke drank. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 21 april 2017

Ja het was de bedoeling na het stoken 200gr suiker opgelost toe te voegen per liter absint

Forum Lid
op 21 april 2017

Gebruik absint

Absint smaakt bijzonder bitter. Om de bittere smaak te verzachten worden aan de absint kruiden toegevoegd zoals anijs en koriander. Ook wordt suikerwater toegevoegd. Dat gebeurde eind negentiende eeuw volgens een vast ritueel. Eerst deed men de absint in het glas. Vervolgens hield men een geperforeerd lepeltje met daarop een suikerklontje boven het glas. Daar overheen goot men water waardoor de suiker langzaam oploste. Het drankje werd troebel van kleur, zoals ook gebeurt bij het toevoegen van water bij Pernod.

Gezien het hoge alcoholpercentage beveelt men tegenwoordig aan om de absint aan te steken zodat de helft van de alcohol verdampt (2). Ook kan men een suikerklontje op de absint leggen en dan aansteken waardoor het een lichte karamelsmaak krijgt en de alcohol verdampt

Forum Lid
op 21 april 2017

Jullie zien dat er bij absinthe absoluut geen suiker voor het bottelen toegevoegd hoort te worden. De suiker met water hoort nou eenmaal bij het bovenstaande ritueel.

Zo kun je speciale absinthe glazen en geperforeerde lepeltjes kopen.

Ook zijn er houders te koop waar je de fles omgekeerd in kan plaatsen, waar als je het glaasje er tegenaan houdt, er precies 2 cc uit komt.

Forum Lid
op 21 april 2017

Ik ken het ritueel en heb thuis alle accessoires om op de traditionele manier absint te drinken, van geperforeerde lepels, absintglaasjes tot absintfontein toe.  Altijd leuk als er bezoek komt maar als ik een absint wil drinken thuis alleen, dan hou ik er niet van om 5 minuten op een druppelend kraantje te kijken totdat het suikerklontje opgelost is en glaasje volgedruppeld.  Bij mij moet alles snel gaan, zowel het vullen van het glas als het ledigen 🙂

Forum Lid
op 21 april 2017

Skoldt schreef: Wat Betweter schrijft over suiker en bier is op zich wel juist, maar gaat niet op bij likeuren en/of sterke drank.

=======================

Het gaat niet om likeuren en/of sterke drank in het algemeen, suiker met water voeg je bij absinthe  toe bij of tijdens het inschenken.

Forum Lid
op 21 april 2017

Betweter, je doet je forumnaam alle eer aan, maar dat is niet wat je schreef ….

Suiker erbij voor het bottelen wordt bij bier gedaan om op die manier koolzuur te verkrijgen in de fles.
Forum Lid
op 21 april 2017

Skoldt, Als er suiker bij likeur wordt gedaan, heeft dat niets met het bottelen te maken maar met de bereiding.

Bij bier is dat wel het geval.

Bij absint wordt het suikerklontje bij het inschenken samen met het water toegevoegd en is het een beetje een ritueel.

Bij alle inzendingen van mij krijg ik zo nu en wel eens een leuk  pb-tje van die of geen.

Maar jij wil graag spijkers zoeken op laag water, geluk ermee.

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 april 2017

Absint

Absint werd voor het eerst commercieel geproduceerd door Henri-Louis Pernod in 1805.

Hij had het recept voor de drank eerder gekocht van de Franse arts Ordinaire, die te paard door de Zwitserse Jura trok om zijn panacees te slijten.

Hoewel van oorsprong een volksdrank, werd absint in de 19e eeuw vooral populair onder kunstenaars, die het de bijnaam De Groene Fee gaven. De Fee zou een belangrijke bron van artistieke inspiratie zijn. Deze veronderstelling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de mythe rond de psychoactieve effecten van absint. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben, en Ernest Hemingway zou zijn For whom the bell tolls onder invloed van absint geschreven hebben.

Absint is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden. Absint heeft meestal een groene of geelgroene tint, maar wordt soms als kleurloos distillaat gebotteld (blanke absint). Absint wordt op de markt gebracht met een variërend alcoholpercentage, dat soms flink boven de gangbare 40% (60 tot 70% of meer) kan liggen.
Absint wordt soms puur gedronken, maar gebruikelijk is om volgens een vast ritueel water en suiker toe te voegen. Een absintlepel met een suikerklontje wordt op het glas geplaatst. Vervolgens wordt ijskoud water over het suikerklontje gedruppeld en ten slotte wordt er goed geroerd. In een moderne variant van het absintritueel wordt het suikerklontje met absint geflambeerd.

Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinerende werking door het bestanddeel thujon. Aanleiding tot het verbod was onder andere het tragische geval van de Zwitserse alcoholist Jean Lanfray, die na overmatige alcoholconsumptie, waaronder twee glazen absint, zijn gezin uitmoordde.
Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem. Andere fabrikanten betraden de markt met hun pastis, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen.
Recent onderzoek heeft de psychoactieve werking van thujon slechts kunnen aantonen bij zeer hoge doseringen, veel hoger dan waarvan bij normale absintconsumptie sprake is. De groene kleur van absint is afkomstig van chlorofyl uit een extract van bladeren van absintalsem, citroenmelisse, hysop en venkel. Slechts in zeldzame gevallen werd de groene kleur verkregen door het toevoegen van koper of indigo.
Tegenwoordig is absint weer toegestaan in de Europese Unie. Echter de huidige absint is niet te vergelijken met die van vroeger: de maximale concentratie thujon in absint is wettelijk vastgelegd, en is thans tenminste 25 maal lager. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt sinds de jaren ’90 weer absint geproduceerd. Andere absintproducerende landen, zoals Spanje en Portugal, hebben nooit een verbod op absint gekend. In Nederland was de verkoop van absint verboden bij de absintwet van 1909. In 2005 werd deze ingetrokken, gevolgd door België in hetzelfde jaar.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 23 april 2017

In 2005 werd het Absint verbod aangevochten door een nederlandse slijter die het gewoon in het assortiment had staan. De voedsel en waren authoriteit legde hem een dikke boete op en nam de drank in beslag. De beste man won de zaak en mocht weer Absint verkopen. Dat was meteen het einde van het Absint verbod.

Is toendertijd veel in het  nieuws geweest. Door het verbod kende de mensen Absint niet. Ze kenden alleen de verhalen van Vincent van Gogh die onder invloed van Absint zijn oor er af sneedt, dat is uiteraard nooit bewezen.

Crew member
op 24 juni 2017

Maar wel uiterst aannemelijk. Vincent van Gogh zat in een GGZ instelling vanwege zijn psychoses. Elke vorm van drugs/alcohol kan extra psychose effect bij dit soort patienten activeren en of ver ergeren. Bijzonder is wel dat Vincent van Gogh in die instelling onder invloed van alles de meest briljante meesterwerken produceerde die momenteel nog steeds onschatbare waarde hebben.

 

Forum Lid
op 24 juni 2017

Volgens mij zaten er vroeger in de absintheplant stoffen die psychoses veroorzaakten.

Tegenwoordig zijn deze stoffen in deze plant niet meer aanwezig en kun je met een gerust hart deze drank zelf stoken.

Admin
op 24 juni 2017

Dat stofje (Thujon) zit nog wel in het plantje maar tegenwoordig in veel mindere mate in de commerciele Absinten. Als je het zelf maakt kun je natuurlijk net zoveel Alsem gebruiken als je wilt. Ik heb wel eens gehoord dat de ouderwetse absint die zo lang verboden is geweest ook veel bitterder was dan de absint die vandaag de dag te koop is. Dat zal dus zeker te maken hebben met het verminderde gebruik van de Alsem plant. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit echte Absint gedronken heb, laat staan de ouderwetse.

Forum Lid
op 24 juni 2017

Absinthe is een van de oudste kruiden en werd al in de Romeinse tijd gebruikt.

Soldaten deden het in hun schoenen om de moeheid in de voeten te verdrijven.

Men noemt het ook wel wiegekruid en geloofde dat het allerlei kwade geesten en kobolden op een afstand hielden.

Overigens zit er in Vermouth ook absinthe

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 mei 2017

Eindelijk mijn absint is klaar deze morgen gestookt en nu een proef beurtje ,naar mijn inziens mag ik meer anijszaad of venkel bijdoen dit heb ik nu niet gebruikt en iets minder alsem want hij smaakt een iets bitter .Misschien dat het na een week al wat zachter van smaak is .Ga nog eventjes afwachten

Forum Lid
op 12 mei 2017

Stokerke, alsem hoort bitter te zijn maar ook niet te bitter.

Suc6

Forum Lid
op 13 mei 2017

Goed man.

Zou de smaak erg veel zachter worden door de tijd?

 

Anyway cheers.

 

Forum Lid
op 13 mei 2017

ik heb er twee eetlepels suiker aan toegevoegd ,twee eetlepels anijszaad en venkelzaad dat heb ik in de vijzel gedaan en in een gaasje in de fles gehangen  .Ik had gisteren een glaasje geproefd dat vond ik nog iets te bitter wat suiker bijgedaan en dat was veel beter .Ik heb daarna de suiker ook aan de fles toegevoegd zoals hierboven beschreven

Op hoop van zegen 🙂

Groetjes

Forum Lid
op 23 juni 2017

stokerke, niet iedereen vindt absinthe lekker, immers is de smaak een combinatie van bitter en anijs, waar pas in het ritueel suiker + water wordt ntoegevoegd.

Een oud Hollands spreekwoord zegt: over smaak valt niet te twisten en als je meer een zoetekauw bent, past dit drankje niet bij jou en kun je je beter werpen op vruchten macereren.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 juni 2017

Hoi Betweter na de toevoeging van de suiker is de absint veel zachter  van smaak ik heb nu ook  een pot pastis staan laat die nog een tijdje macareren 

Groeten

Forum Lid
op 24 juni 2017

stokerke, natuurlijk kun je je absinthe aansuikeren, waardoor die voor jou lekkerder is, immers gooi jij er net zoveel suiker bij totdat de absinthe aan JOUW SMAAK voldoet.

Maar daar gaat het bij het ritueel nu juist om, dat suikerklontje en het gedistilleerde water zorgen ervoor dat:

 1.  je door de olie in de absinthe de kleur wit wordt.
 2. het drankje wordt iets minder bitter
Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 juni 2017

Yep Betweter de drank kleurt mooi naar groenig wit maar dat (ritueel) of het origineel gebruik van dat suiker klontje op de lepel doe ik niet ,daarmee heb ik de absinthe zo aangesuikert  natuurlijk niet te veel he want hij smaakt nog altijd wat bitter 🙂

Gtoetjes

Forum Lid
op 24 juni 2017

stokerke, wist je dat in Vermouth ook absinthe zit.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 juni 2018

“De groene kleur is eigenlijk een bijverschijnsel. Hoe onze kleuring precies wordt uitgevoerd is ons geheim…”

Piet, zou je een tipje van de sluier willen oplichten? Of wordt absint uit zichzelf groen als je jouw instructies volgt?

Admin
op 5 juni 2018

Piet gaat niet meer reageren Matt, hij heeft de club verlaten ? maar er is vast wel iemand anders die hier meer vanaf weet.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 5 juni 2018

Ah ok. Jammer. Nou ja, iemand anders dan 🙂

Forum Lid
op 5 juni 2018

Absinthe recepten van voor de absinthe wet
zij er makkelijk te vinden .
De franse en Zwitserse absinthe zijn er in geel en groen .
De kleuring komt al over tijdens de distillate volgens de oude methode.
Maceraten benaderen absinthe maar absinthe hoort gedistilleerd te zijn .
Wanneer een “absinthe” kleurloos is zal hij ook moeilijk wit uitslaan bij toevoegen van water door gebrek aan etherische oliën .
Absinthe is van origine hoog alcohol percentage groen of geelachtig/ groen van kleur .
wanneer je verdunt met water hoort de drank wanneer deze onder 55% komt al biginnen blind te slaan . ( wit worden )
De kleur is eventueel simpel ook te krijgen door aan een blanke ” absinthe ”
Chlorofyl toe te voegen .
dit kan door in het distillaat brandnetel en / of spinazieblad te laten trekken voor enige uren dan krijg je de absinthe kleur .
Absinthe , chartreuse en benedictine Zijn niet moeilijk te maken . alleen iets bewerkelijk .

Forum Lid
op 5 juni 2018

Dank Robbert! Ik ga ermee aan de slag 🙂

Forum Lid
op 6 juni 2018

ik heb ergens hier op de site een oud recept gezet van absint .
Bij het distilleren zal je zien dat na enige tijd de drank met kleurtje uit de koeler komt . ga dan de uitstroom in de gate houden en let op scheiding . Zodra de alcohol met wat kleur ook troebel word is het tijd om te stoppen .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 juni 2018

Ik maak al geruime tijd mijn eigen absint. 

@Robbert: in andere topics geef je voor 99% goeie info, maar hierboven vertel je toch onzin. 

 1. Wanneer je absint destilleert is ie altijd(!) kleurloos
 2. Je kan de absint kleurloos laten, dan heb je een ‘blanche’. Je kan hem ook groen kleuren, dan heb je een ‘verte’.  Traditioneel bestond absint uit de kleurloze en de groene versie.  Uit commercieel oogpunt is men de laatste jaren absint gaan maken in iedere kleur.
 3. De kleuring komt niet(!) over tijdens distillatie, zoals hierboven vermeld is je distillaat kleurloos.
 4. Kleurloze absint kleurt evengoed wit (de ‘louche’) als de gekleurde.  
 5. Vergeet spinazie en brandnetel.  De typische groene kleur krijg je door aan je destillaat (munt), citroenmelisse, hyssop en romeinse alsem toe te voegen en enkele dagen te laten trekken.  De alcohol trekt de chlorofyl uit de kruiden en kleurt ’t groen.  Absint altijd op donkerkleurige flessen bewaren, want onder invloed van UV licht zal de chlorofyl bruin worden.  Tip: als je in de winkel groene absint ziet staan in kleurloze flessen, dan betekent dat de alcohol kunstmatig is gekleurd.
Forum Lid
op 6 juni 2018

Hoeveel citroenmelisse, hyssop en alsem heb ik nodig voor de kleuring?

Forum Lid
op 6 juni 2018

wat voor recept gebruik je ? wat is aantal liter?

Forum Lid
op 6 juni 2018

is het alleen kleuring of moet je het nog distileren?

Forum Lid
op 7 juni 2018

Wacht eerst nog op de gist van de stookwinkel. Ben nog op dag 0 zeg maar 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 juni 2018

Hier vind je een aantal traditionele absint recepten :

http://www.feeverte.net/recipes.html

Forum Lid
op 6 juni 2018

Ik heb het oude pontarlier recept . zal ik posten later.

Forum Lid
op 6 juni 2018

Gepost onder recepten .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 juni 2018

Dank allemaal! Super!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 juni 2018

Voor de volledigheid pen ik nog eens mijn recept neer.  Dit is min of meer mijn eigen Tried & True recept.  Smaken verschillen dus aarzel niet om zelf te experimenteren.

Neem neutrale alcohol van 85° à 90°.  Per liter voeg toe :

 • 40 gram alsem
 • 50 gram venkelzaad
 • 80 gram anijszaad (geen steranijs !)
 • 6 gram zoethout
 • 5 gram kalmoes
 • 3 gram gemalen korianderzaad

Laat dit geheel minimaal 2 dagen macereren.  Schud het mengsel regelmatig.  Het resultaat is een groen-bruin sopje die je al een idee geeft van hoe de absint zal ruiken.

Dump alles (ook de prut) in je ketel, voeg water bij om af te lengen naar een veilig distilleerbaar alcoholpercentage.  Per liter maceraat voeg ik 2 liter water toe.  

Voor de bereiding van absint gebruik ik een gewone alambiek met thumper.  De thumper is optioneel.  Distilleer de absint op klein vermogen.  Dit gaat traag maar garandeert wel een hoger alcoholgehalte.  Traag betekent ongeveer 2 à 3 druppels alcohol per seconde die uit je ketel komt.  Normaliter heb je in dat geval een start-abv van 80°+.  Probeer te eindigen met een distillaat van gemiddeld ongeveer 60° à 65°.  

Het resultaat is een kleurloos destillaat met de typisch bittere anijszoete geur.  

Nu heb je twee mogelijkheden. 

 1. Ofwel laat je het destillaat voor wat het is.  Dan  heb je een ‘blanche’ (een niet-gekleurde absint). 
 2. Ofwel wil je je destillaat kleuren en verder ‘fine-tunen’ met allerlei kruiden.  Traditioneel kleurt men absint groen.  Dit heet dan een ‘verte’.  Vandaar ook de naam ‘La fée verte’ (de groene fee).

Ikzelf kleur mijn absint altijd.  Ik gebruik daarvoor volgende kruiden :

 • Munt (vers) (10-tal muntblaadjes)
 • Citroenmelisse (gedroogd) (1 eetlepel)
 • Hyssop (gedroogd) (1 theelepel)
 • Citroenschil (2 citroenschillen 2cm breed en 6cm lang)

Laat macereren, schud ook regelmatig.  Je zal de kleur zien veranderen naar opaalgroen.  Als je vindt dat je drankje een mooi kleur heeft, filter alles door wat keukenpapier.   Trek vervolgens alles op donkerkleurige flessen.  De reden hiervoor heb ik hierboven reeds vermeld.

Als je wat in een glas giet en daarbij water voegt, dan slaat het mengsel wit.  Dit effect noemt men de ‘louche’.  De louche wordt veroorzaakt door de etherische oliën van anijs en het effect vindt plaats wanneer door toevoeging van water het alcoholpercentage onder 45 à 50° duikt.

Sommigen drinken absint met wat suiker.  Ik vind hem lekker als ie wat bitterder is.

Forum Lid
op 6 juni 2018

dat een frisse absint met munt .
Werd in zuiden van Frankrijk vroeger veel toegepast . Klinkt lekker .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 juni 2018

Skoldt, voeg hem anders even toe bij recepten, sprits en dan als nieuw topic. Dan maken we er een nieuw Tried and True recipy van, dan blijft hij bij recepten bovenaan prijken als goed recept zijnde.

Thanks!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2018

Moeten de ingrediënten eigenlijk nog in een vijzel oid?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2018

Ik stop ze in de blender voor een 15-tal seconden

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2018

Ok, dank!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2018

Kneuzen en eerst trekken op alcohol au bain Marie 50 gr 6 – 12 uur dan komen oliën goed vrij dan 5 dagen laten staan .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 juni 2018

Ow, zit al in de pot nu maar ik kan t nog wel even verhitten.

Ik heb trouwens wel meer alsem gebruikt dan hierboven aangegeven aangezien ik op andere plekken online ook grotere hoeveelheden tegenkwam. Misschien wordt t nu te bitter maar dat zie ik nog wel. Nu toch eerst een test met een beperktere hoeveelheid. Helaas is de alcohol die ik heb gebruikt niet zo sterk (~50%). Hopelijk beïnvloed dat de olieopname niet…

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 10 juni 2018

Ik weet niet hoeveel alsem je hebt gebruikt .
Je zou wat minder in de toevoeging kunnen doen na her distilleren . ook een beetje zoethout toevoegen verzwakt de bitterheid iets .

Forum Lid
op 10 juni 2018

100 gram op 2 liter. Maar zoals gezegd is het alcoholpercentage maar 50%

Forum Lid
op 11 juni 2018

beetje veel die 50 gr per liter .
25 tot 30 gr is wat vroeger gebruikt werd . ( die hogere hoeveelheden alsum is om dat men denkt lekker stoned te worden door de tujon maar gaat ten nadeel van smaak . te bitter )
Alcohol 50% is oke . zet jou ” brouwsel”
Even op 50 graden au bain Marie . en voeg wat zoethout toe zou ik adviseren . komt dan zeker goed .

Forum Lid
op 11 juni 2018

p.s. Ik maak al 30 j absint en drink het ook al in diverse variaties . Stoned nog nooit geweest . is puur suggestief door het verhaal . ?? dus daarom hoef je niet zoveel alsem te gebruiken .

Forum Lid
op 11 juni 2018

Bedankt Robbert! Bij de ‘grote’ stook zal ik doen wat jij schreef. Maar als die alsem niets doet, waarom moet het er dan eigenlijk in? Het is zo verschrikkelijk bitter… Hahahahha

Forum Lid
op 11 juni 2018

Tja dat is absinthe ! een kruiden drank goed voor de darmen . Maar verrekte lekker . ??

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 juni 2018

Iedereen nogmaals bedankt! De smaak is top en de bitterheid valt reuze mee. Ga dit zeker opnieuw doen 🙂

Forum Lid
op 22 juni 2018

Zoals ik hierboven heb vermeld doe je de absint best in donkere flessen.  Nu heeft ie een mooie groene kleur maar onder invloed van UV licht zal ie langzaam bruin worden.

Of je kan ook alles opzuipen vooraleer er verkleuring komt.

Forum Lid
op 22 juni 2018

Zo zeg dat is echt een mooie kleur. Kan niet anders dan goed zijn. 

Forum Lid
op 30 juni 2018

De fles is al leeg. Deze fles heb ik idd expres in een blanke fles gestopt aangezien deze met vrienden gelijk is opgedronken. De rest leg ik idd opmdonkere flessen weg.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren