advies gevraagd: vreemde smaak likeur opnieuw stoken?

Geupdate op 22 juni 2020 in Stookforum
25 op 20 juni 2020

Ik heb Limoncello in flessen gedaan gisteren, nu ruikt en smaakt het vreemd. Kan ik dit is (33%) gewoon opnieuw stoken in de T500 mits ik minimale 10 liter in ketel doe? 

moet ik nog ergens rekening mee houden?

is me nog niet eerder overkomen dat het niet lekker smaakte, misschien niet de goede citroenen of toch de alcohol?

 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 20 juni 2020

Wat bedoel je precies met niet lekker smaken en ruiken? Is nogal een breed begrip 😉 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 20 juni 2020

Smaakt en ruikt niet naar limoncello zoals ik normaal gewend ben. Mis het citroen schillen gehalte 😉. Heb andere citroenen gebruikt, had hele grote biologische gekocht op de markt. Normaal koop ik daar de gewone maat biologische citroenen. Bijna 3 weken op 93% alcohol gestaan.
Kan dit gewoon opnieuw in de T500 gestookt worden en wat krijg ik dan?

Forum Lid
op 20 juni 2020

Ik heb geen ervaring met de T500 zelf, wel eens een maceraat van citroen en grapefruit gestookt, citroenachtige kwam duidelijk mee. Maar in hoeverre de T500 dat stript, geen idee.

Forum Lid
op 20 juni 2020

De T500 stript de smaak nauwelijks, om de smaak te verliezen kun je het beste over active kool filteren, wel extreem goed de active kool wassen.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Hoe werkt dat met actieve kool? Waar haal ik dat?
Haalt smaak en reuk eruit?

Forum Lid
op 20 juni 2020
Forum Lid
op 20 juni 2020
Forum Lid
op 20 juni 2020

Ik heb ook eens gehad dat mijn likeur een vreemd luchtje/smaakje had. Bleek dat de alcohol na een tijdje minder goed was. Ik wacht nu en test de alcohol eerst goed voor dat ik er een likeur van maak. Als je de likeur nu nog door de actieve kool haal zal je een hoop van de smaak verliezen(en misschien niet de smaak die je kwijt wil). De pure alcohol kan je de volgende keer wel door de kool halen. Was overigens de laatste keer dat ik een turbogist heb gebruikt. 

Forum Lid
op 20 juni 2020

Alcohol had ik nog geen maand terug gemaakt. Zal ook eens zonder turbogist gaan maken, maar misschien niet nu al aanzetten over 3 weken vakantie en dan tot begin augustus weg. Of kan dat zo lang blijven staan? Ongecontroleerd?

Forum Lid
op 20 juni 2020

Voor een suiker stooksel trek ik van begin tot stoken 3 a 4 weken uit. Voor andere stooksels wil ik ook wel eens wat langer de tijd nemen. Bij suiker vergisting wil je denk ik niet teveel bij smaakjes hebben, en dan moet je de gang er in houden.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Dan maak ik een emmer aan met DAP en gist en laat doe staan tot zeker na vakantie.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Tnx. Nu hoop ik dat ik nog iets met de limoncello kan doen.
Ik heb ook nog een pot met dezelfde schillen staan om op de fles te doen.
Wel of niet doen? Of iets toevoegen aan de pure alcohol?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 juni 2020

Ik ben net bij de groenteman geweest. Had bergamo citroenen schijnbaar. Alhoewel als ik google zien die toch nig iets anders uit.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Waren de schillen schoon van witte delen .
Deze kunnen een bittere en muffe smaak geven .
NEE ! Je krijt de alcohol niet smaak vrij alleen door met een t500 of kolom ketel opnieuw te stoken .
Actief kool zal ook niet afdoende zijn .
Bij citroenen werk je met hoger zuren .
Zuren en alcohol gaan ook bindingen aan waardoor je veranderen in esters en acetaten krijgt .
je zal dus andere hulpstoffen moeten toepassen om de alcohol weer te zuiveren .
Je zou ook de lemonchello contrast smaken aan kunnen toe voegen waardoor smaken blenden en andere meer naar voren komen .

Forum Lid
op 20 juni 2020

Schillen waren zonder wit. Blijkt dat het bergamot citroenen waren.
Robbert zou je me op weg kunnen helpen met contrast smaken en hoe dit aan te pakken?
Heb paar flessen likeur staan en 1 pot alcohol met schillen

Forum Lid
op 20 juni 2020

Je wil de huidige drank verbeteren en drinkbaar maken begrijp ik ..
Als je wil de alcohol opschonen zul je natrium chloride moeten Gebruiken .
Wat is momenteel de overheersende smaak , bitter , aards , zuur , zilt

Forum Lid
op 20 juni 2020

Wanneer je de drank zo als die is gewoon opnieuw zal destilleren kun je smaken aanwezig afzwakken maar ook bepaalde smaken concentreren .
Als je gewoon opnieuw overhaaltje moet het nu zien als een maceraat .met een fout
En zeker als er zure bindingen zitten aan alcohol .
Gebonden vormen als acetaten raak je niet makkelijk kwijt .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 juni 2020

het enige dat je rekening moet houden dat er in limoncello suiker zit. Dat kan eventueel een probleem geven met aanbranden. Hangt af van het vermogen van je ketel. Voor de rest kan het de beste limoncello worden als je van het destillaat nieuwe limoncello maakt. Ik wens je veel succes ermee.

Forum Lid
op 21 juni 2020

natrium chloride zal je RVS aantasten…

Forum Lid
op 21 juni 2020

Natrium chloride in te hoge verhouding wel maar in goede verhouding met zuren is het neutraal en geeft geen schade aan rvs

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 juni 2020

Probeer eens wat sinaasappel schillen en koriander zaad toe te voegen. Het is dan uiteraard geen limoncello meer, maar het verbloemt ‘vreemde’ smaken.
Als je alleen de schil gebruikt hebt is de drank niet zuur.
In de schil zit voornamelijk limoneen.
Ook een beetje wit is geen probleem. Het beetje bitter dat er in zit geeft met de hoeveelheid suiker in de limoncello een bredere smaak naar verloop van tijd.

Forum Lid
op 21 juni 2020

Smaakt nu niet fris maar heb gelezen dat dat juist aan deze soort citroenen ligt.
Is inderdaad wel een idee om sinaasappel schil en koriander zaad toe te voegen.
Heb ook al gedacht aan limoenschillen.
Ga een experiment van maken 🤣

Forum Lid
op 21 juni 2020

Je kunt dan inderdaad wat limoen en gentiaan toevoegen . Gentiaan voor contrast verhoogd de beleving van de citrus .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juni 2020

Is opnieuw maken en deze weggooien niet gewoon het makkelijkst. Gewoon je verlies nemen.

Ik heb ook nog oude mislukte limoncello staan maar ik ga het de volgende keer als mijn vergisting bijna klaar is deze verdund toevoegen om de laatste suikers te vergisten en dan afstoken. Ik gebruik turbo gist en klaar niet en krijg alcohol zonder bijsmaken. Ik ga de uitdaging de volgende keer aan, of mijn ketel deze smaken er ook uit stookt. Als het niet lukt dan wordt het handalcohol.

Ben wel benieuwd wat je uiteindelijk doet en als je deze herstookt naar het resultaat.

Forum Lid
op 22 juni 2020

Ja, weggooien hoeft niet. Het is altijd wel ergens voor te gebruiken. Is het niet voor ontsmetting dan wel om de BBQ er mee aan te steken. Het weg zetten van een drank waar je niet tevreden over bent is ook een goede optie. Ik heb dranken gehad waar ik na een jaar wel tevreden over was.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren