Afgevallen peren gebruiken

Geupdate op 16 september 2019 in Gist vragen
22 op 14 september 2019

Deze peren zijn niet op een Sonja bakker dieet geweest maar wel van de boom gevallen en liggen daar al enkele dagen. Hierdoor beginnen ze al ligt te verrotte en komen er aan gevreten plekjes op. Nu is mijn vraag kun je deze nog wel gebruiken om te laten vergisten ?

Menno

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 14 september 2019

Ja dus,word heeeeel lekker.zit nu de meeste suiker in,kapot malen,de ton in gist er bij,en wat water.en stoken.als je hem gestookt hebt,waakhond bij de flessen leggen,je kunt er ook appels bij doen,kijk wel even of ze goed zoet zijn.anders wat suiker er bij.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 september 2019

Ja je kunt ze gebruiken . Probeer wel ze allen even met  een doek op te wrijven . peren schil is ruw er zijn soorten met wat haartjes . Deze poets je weg . laat je ze zitten kan het een iets bittere gronderige smaak geven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 september 2019

Iemand een receptje inzake peren?

Ik heb begrepen dat ze niet geschikt zijn voor wijn, maar voor een stook dus wel? Nog iets waar ik rekening mee moet houden (pulp gisting of sap gisting?, zetmeel enzymen gebruiken? Gistvoeding per liter? Etc etc)

Gr. Erwin

Forum Lid
op 15 september 2019

een algemene manier voor peren verwerken :
Belangrijk is de schil even op te poetsen .
hierdoor gaan de haartjes weg die bitter maken .
de meeste vruchten proberen we snel te verwerken maar laat peren altijd even liggen .
Narijpen zo gezegd .
Hierdoor breekt het looizuur af .
dus meer smaak en betere vergisting ( looizuur werkt gisting tegen) .
steeltjes eraf .
De peren stampen en even doorkoken .
Tijdens koken komen pitjes boven drijven schep deze af .
doorkoken maakt het enzym dat methyl vormt kapot .

( er zijn voorstanders van enzym toevoegen . enzym hydroliseert maar gaat ten koste van het al schaarse aroma van peren)

voeg wat wijnsteenzuur of melkzuur toe . PH 3,5 – 4
Voeg gist en gistvoeding toe .
na gisten meteen afstoken

sommige ketels en ketels met ingebouwde warmte elemente willen wel aanbranden . pulp in kookzak in ketel en kooksteen onderin kunnen dit voorkomen .
Stook daarna nog een 2 e keer met verwijderen van voor en naloop .

Na zoeten met wat rietsuiker en eventueel wat kaneel toevoegen

Forum Lid
op 15 september 2019
sommige ketels en ketels met ingebouwde warmte elemente willen wel aanbranden . pulp in kookzak in ketel en kooksteen onderin kunnen dit voorkomen .  Van Robbert

En daar om voor elke stook een speciale ketel. Hier in dit geval heeft Stookwinkel normaal gezien: https://www.stookwinkel.nl/product/10-liter-bain-marie-distilleerketel/

Maar ik zie dat van vele ketels de voorraad op het moment laag of op is. Maar ik neem aan dat Jan weer snel zal proberen aan te vullen, maar ja , het seizoen he.  Tijdens de vakantie , was de voorraad nog groot (Misschien kun je van een collega stoker even een juiste ketel lenen.) Heb er zelf een overgenomen van een mede forum lid. Met een extra raffinage lens. https://www.stookwinkel.nl/product/raffinage-lens-voor-hoger-alc-percentage/

 

 

Forum Lid
op 15 september 2019

Je kunt er mee lachen, maar ik ben iemand die zelf altijd alles zelf wil hebben, om het te kunnen pakken, wanneer ik het nodig heb. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 september 2019

hier steenpeertjes staan . 😌😌😌 .
Ik zou in winter reces . . 😌 zucht .

Admin
op 15 september 2019

Ach Robbert, lekker bezig blijven toch 😉

Forum Lid
op 15 september 2019

Robbert, je komt zo nooit aan je rust toe. 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 15 september 2019

William, klopt. Veel ketels zijn hard gegaan. Het is fruit seizoen en dan gaan die spullen als warme broodjes. Dit samen met de ltraagheid van de zuid europese fabrikant zorgt voor lege schappen. Echt iedere dag is het tomorrow we send… tel er maar rustig een weekje bij op 🤣

Bain marie keteltjes verwacht ik over een week of 2. Ik heb nog wel een hele vette 50 liter Bain Marie staan 😉

Forum Lid
op 15 september 2019

Heb zelf een kleinere, was voorzien voor dit najaar, helaas heeft het fruit veel geleden. Weinig opbrengst ,en al slecht voor dat ze rijp zijn. Alles wat er nu nog hangt, is voor de vogels. Als je een landschapstuin inricht, voor de vogels, moet je ze ook hun eten niet afpakken. Specht, sperwer, en havik zijn hier vaak te zien. Egel houd de slakken onder controle, wespen (tegen muggen) gebruiken het afgevallen fruit. Bijen drinken vroeg in het voorjaar suikerwater, en als dank bevruchten ze het fruit. Waterbakken worden ook voor de vogels voorzien, op hoogte. Alleen de kraaien en eksters zitten vaak aan mijn fruit, terwijl ze kunnen drinken. Rest blijft bij mijn kersen weg, als ze drinken hebben. Fruit telen, en vogels gaat perfect samen, wespen blijven bij je terras weg, als ze je fruit (eten) op afstand kunnen halen. 

Forum Lid
op 15 september 2019

Mooi zo,Wiliam ik laat de natuur ook met rust,en geniet er van.ik spuit ook nooit iets.

Forum Lid
op 15 september 2019

vind ik ook.. de natuur moet ook zijn deel kunnen nemen. en tjaah.. vogels kunnen snel door je appelboomies heen razen, zoals mij is overkomen .. dan maar volgend jaar meer geluk hebben 

 

Crew member
op 16 september 2019
vogels kunnen snel door je appelboomies heen razen, zoals mij is overkomen .. danVan kusleon

dan had je ze moeten voeren met brood en dergelijke. Vraag maar aan ChrisV, die is ook mussenfluisteraar. Ik heb echt een goeie deal met mijn mussen hier bij mij. Hennepzaad als vrijdagmiddagborrel, gejat van mijn pa die duiven heeft. Wie lust hier trouwens bio duivenborst?  gna gna….haha

Forum Lid
op 16 september 2019

Wat voor duiven heeft pa? Of kan ik beter vragen, “Hoeveel duiven in een pekingeend?” Vraag is eigenlijk, heeft hij “romeinen” die wegen 1.5Kg of Turkse tortels, die wegen niet zo veel. 🙂 🙂

Forum Lid
op 16 september 2019

dan had je ze moeten voeren met brood en dergelijke. Vraag maar aan ChrisV, die is ook mussenfluisteraar. Ik heb echt een goeie deal met mijn mussen hier bij mij. Hennepzaad als vrijdagmiddagborrel, gejat van mijn pa die duiven heeft. Wie lust hier trouwens bio duivenborst?  gna gna….haha

Van Nimrax

  • Yes kom maar door!
Crew member
op 16 september 2019

William, mijn vader word langzaam dement en geeft ze wel 5x per dag voer en die duiven komen niet meer los van de grond. Obese pigeon…
Bauke, ik smokkel er wel een paar mee naar Rick in December. Mogelijk zijn ze dan al bezweken aan overgewicht…

Forum Lid
op 16 september 2019

Hoe vetter hoe beter. Heerlijk.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 september 2019

Volgens mij dealen we een beetje af van het onderwerp maar dat we het nu toch over onze gefladderde vrienden hebben..
Vanmorgen zaten er ongeveer 1583 spreeuwen in mijn perenboom. Deze beste vrienden gingen zo te keer in de boom dat alle peren pardoes op de grond lagen, nog bedankt hiervoor.

Forum Lid
op 16 september 2019

Ach veel gevogelte is heerlijk met stoofpeertjes .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 september 2019

ik maal de peren door de molen en dan gist en zien dat ze onder water staan en die kan ik zelfs een jaar laten staan

Forum Lid
op 16 september 2019

De vogeltjes lusten mijn druiven,maar laten genoeg staan voor mij,Flits de tuinmuis heeft volgens mij een groot gezin,of is zo groot en vet als een kat,ik voer ze elke morgen en ze laat niets liggen,kan zijn dat ze een diepvries heeft of maakt ook in net als wij.ik gun het die beestjes,zolang ze van mijn drank afblijven.we horen allen bij de natuur en moeten allen eten,dus gun ik ze dat.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren