% alcohol om te macereren

Geupdate 4 dagen geleden in Likeuren
13 op 14 juli 2019

De T500 aangeschaft en gisteren oude alcohol terug gedistilleerd. Ongelooflijk maar waar, resultaat alcohol van 94%! Ik lees verschillende recepten waarbij gemacereerd wordt. De ene keer spreken ze over macereren in 94% alcohol, de andere keer in 40% alcohol. Kan het niet evengoed in 40% alcohol (misschien iets langer laten trekken?). Laat je trekken in 94% alcohol moet je het achteraf toch ook nog op drinksterkte brengen en verlies je toch ook smaak (veronderstel ik)?

 
  • Geliked door
Antwoord
6 op 14 juli 2019

Macereren gebeurd met vele dranken, en op vele percentages, wat de macerator wil. Ik persoonlijk koop een fles wodka, stook zelf geen pure alcohol, gooi er krieken in, en als de smaak naar mijn zin is, “Klaar”. Pak een 2 flessen van 0.7 liter giet die in twee ,1 liter, weckpotten, aanvullen met vruchten, of wat je wil, en laten trekken.

Sköll William

Forum Lid
op 14 juli 2019

edit: ik werk vaak met een fles of 10, (heb veel krieken over), en andere drinken het meeste op. Ik ben meer een Rum, Cognac, Berenburger, Jenever, fruit-vergister type.

Forum Lid
op 14 juli 2019

Waarom niet zelf drank stoken,beter en goedkoper.ik koop alleen bier.

Crew member
op 14 juli 2019

Waarom niet zelf drank stoken,beter en goedkoper.ik koop alleen bier.

Van ChrisV

Bier kun je ook zelf brouwen Chris…… ook beter en goedkoper 😉

Forum Lid
op 14 juli 2019

Ja dat weet ik,heb dat van Jan op de bbq.gedronken,maar daar heb ik helaas geen tijd voor.werk,mantelzorger,stoken vlees roken,paddenstoelen plukken,inmaken,kaas maken,worst maken,slachten,etc,een etmaal is 24 uur,en voor mij te kort,was gisteravond pas om 24 u thuis.ga volgende jr.minder werken.dan kijk ik wel maar af en toe een beetje rust kan ik ook wel gebruiken.ik rij soms per week 2000-2500 km,soms 10 -12 uur per dag,zonder te eten en pauze.en dat voor de belasting.😏denk te veel aan anderen maar vergeet te vaak mij zelf.

Forum Lid
op 14 juli 2019

En daarbij moet ik Lummel en Nimrax ook nog in de gaten houden op het forum.😂😂😂

Crew member
op 14 juli 2019

En daarbij moet ik Lummel en Nimrax ook nog in de gaten houden op het forum.😂😂😂

Van ChrisV

Dat is een legitieme reden 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juli 2019

Een dag heeft 24 uur, een week 168 uur, voor inleggen van krieken, die andere graag drinken, ga ik geen drank van mezelf gebruiken. Heb al eens gemeld, ik stook niet voor anderen. Eentje die op 1e hulp komt, omdat hij zich klem zuipt aan eigen productie, en deze jonge is de banaan. (pisang). Weinig mensen in mijn omgeving kennen mijn hobby(‘s), en zo valt er mij ook niemand lastig. Als ze graag goeie drank drinken, dat ze zelf gaan stoken. Ik kan ze adviseren bij inmaken, macereren, koken op een gewoon fornuis, tuinieren, etc. Maar dan moeten ze zelf gaan werken, en ze “werken” bij de baas al zo hard. Maar ik sta bekend als brave jongen, die zelden de regels overtreed, en ik wil dat graag zo houden. 

Forum Lid
op 14 juli 2019

Dat kan ik begrijpen,helaas sta ik bekend als niet zo’n brave jonge,dus als iemand een flesje wil ben ik niet te beroerd,mijn hele omgeving,mijn baas iedereen weet dat ik stook,maar voor ik een fles afgeef heb ik er zelf drie gedronken,als ik dan niet blind ben of dood of op intensiefcare lig geef ik er pas weg.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2019

Bij het macereren lossen smaak- en geurstoffen op in de alcohol. Welke smaak- en geurstoffen oplossen is o.a. afhankelijk van de sterkte van de alcohol: bij hoge percentages lossen andere stoffen op dan bij lage percentages. Uiteraard ook van temperatuur en duur.

Voor kruiden en specerijen is het dus een beetje zoeken naar de optimale percentages, temperaturen en tijdsduren per kruid. Ik zag laatst ergens een lijstje, maar daar stonden ook wel erg vreemde kruiden op.

Voor vruchten raden sommigen ook wel gebruik van een Soxhlet-extractor aan.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 dagen geleden

Waar staat een lijstje waar deze percentages op staan, bij aardbeien en blauwe bessen is het mij niet gelukt om er met 94%alc. een fatsoenlijke smaak uit te krijgen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 dagen geleden

Aardbeien en blauwe bessen kan je perfect macereren in 90% alcohol. Het is een kwestie van dagen, 2 tot 7 dagen. Elke dag even schudden en een druppeltje proeven. Dan filtreren en op drinksterkte brengen. Dat kan je experimenteel met een injectiespuit (een nieuwe bij de apotheek).

Bvb om van 90% naar 25% te gaan gebruik ik 2 ml maceraat, 1 ml muntsiroop en 4 ml water. Wil je het zoeter dan verander je de verhouding siroop en water, 2 ml siroop en 3 ml water. Ben je happy met de smaak dan kan je je flessen gaan vullen in dezelfde verhoudingen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 dagen geleden

Macereren van kruiden , fruit , wortel , bloem , tak , noten maakt inderdaad verschil in op welke methode je macereert .
Dat kan oo kamertemperatuur , verwarmd en ook onder druk .
Met zaden en houtachtig producten moet je ook rekening houden met looizuren die je zo weinig mogelijk ook mee wil nemen .
Een fruit maceraat als aardbeien die je ook als maceraat verder tot likeur maakt kun je het best macereren op Drinksterkte + reking8ng houden met hoeveelheid toe te vroegen suikers en of siropen .
Een deel meceraat wat deels dus gedestilleerd wordt is 60 % een richtlijn
Voor destilaten 68 -92 % afhankelijk van product en temperatuur waarop wordt gemarcereerd .
( Een lijst met temp en percentage heb ik niet digitaal bij de hand maar zal ik proberen later te kopiëren uit boek en hier plaatsen )

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren