Alle vragen en antwoorden betreffende de Grainfather mogen hier

Geupdate op 20 februari 2019 in Grainfather
141 op 8 maart 2017

In navolging van het grote T500 topic nu ook maar een Grainfather topic erbij. Dus vanaf nu: Alle vragen en antwoorden betreffende de Grainfather mogen hier! Gebruikers en geinteresseerden, brand maar los! Vanaf heden beginnen we met het aanleggen van een klein basis assortiment Grainfather artikelen omdat er toch best veel vraag naar is en hij ook zo mooi aansluit bij de succesvolle T500 formule. https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/grainfather/

 
  • Geliked door
Antwoord
8 op 8 maart 2017

Vraag 1 : de prijs ..

Admin
op 8 maart 2017

Hoi kapisjon. Hier alvast het eerste opzetje: https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/grainfather/

 

Brouwmaat
op 8 maart 2017

Wel de juiste foto van de control box gebruiken 😉

Admin
op 8 maart 2017

Heb ik daar een fout mee gemaakt?  Direct ff checken!

Brouwmaat
op 8 maart 2017

Sorry, dit was een foutje mijnerzijds, het is de juiste foto.

Admin
op 8 maart 2017

Gelukkig, ik kon al geen verschillen ontdekken 😉 

Forum Lid
op 8 maart 2017

Ik wacht op de 10% kortings code ! Haha nee bizar spul ! Eerst maar eens veel maken en me erin verdiepen !!

Admin
op 8 maart 2017

Haha om te beginnen is hij al 100,00 goedkoper dan bij Brouwmarkt, dat is meer dan 10% 🙂

Forum Lid
op 8 maart 2017

Brouwmarkt koop ik niks !:)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 8 maart 2017

Ga je ook dit soort grainkits voeren?

https://www.grainfather.com/media/wysiwyg/PDFs/V1_MJ_HARD_MOCHA_INST.pdf

 

Mooie uitbreiding van het assortiment!!

Admin
op 8 maart 2017

Hoi Erik,

Daar ga ik mij ook in verdiepen! Eerst even klein beginnen en dan steeds iets meer. Net zoals we met de T500 gedaan hebben 🙂

Brouwmaat
op 8 maart 2017

Die grainkits zijn wel interessant maar ook niet in de Europese Grainfather shop te koop. 

Admin
op 8 maart 2017

Ik ga het allemaal navragen. Wellicht kunnen we hier de eerste mee zijn. Het is mooi spul met schema erbij, daar is zeker vraag naar kan ik me zo voorstellen.

Forum Lid
op 8 maart 2017

Erik, heb je het over bierkits of kits om whisky mee te maken?

Admin
op 8 maart 2017

De all grain kits zijn inderdaad bedoeld voor nieuw Zeeland, Wellicht bij een grotere afname dat ze er brood in zien om het ook hier te distribueren.

 

Forum Lid
op 8 maart 2017

Jan, “all grain kits” zegt me niets, welke biersoort en wat zit erin?

Ik koop nu ook diverse samengestelde brouwpakketten waardoor ik niet te grote voorraden er op na hoeft te houden, waardoor ik meerdere soorten bier kan uitproberen en op de lange duur maar twee soorten bier wil overhouden om regelmatig te brouwen.

Brouwmaat
op 9 maart 2017

Rob, dat zijn kits om b.v. whisky te maken die Grainfather in Nieuw Zeeland voert. Op de site Grainfaither.com kun je ze vinden. Zorg wel dat je als land Nieuw Zeeland invoert ipv Europa.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 maart 2017

Hoy,

ik zie dat jullie een nieuwe topic over de grainfather gemaakt hebben, is het beter hier alle vragen te stellen ook over de werking met de ketel, of is het beter hier de technische vragen te stellen en de andere gewoon verder doen op den topic 

https://www.stookforum.nl/thread/nieuw-hier/ 

Mvg 

Admin
op 9 maart 2017

Hoi Dumo,

Dat is een goede vraag. Laten we alles over de Grainfather verder hier bespreken. Ik zal straks het andere topic sluiten. (blijft wel leesbaar hoor) 

Dan hebben we nu voor zowel de Grainfather en de T500 een eigen topic.

Forum Lid
op 9 maart 2017

Geef ze een pinnetje :p blijven ze bovenaan staan :p

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 10 maart 2017

Hoy,

Ik zou de kookzak die ik gekocht heb in stookwinkel willen gebruiken met de grainfather als ik aan het distilleren ben, in mijn moutcilinder ofwel met een stoomschaal.

Die kookzak zou die daar tegen kunnen van zolang mee te koken, en geeft die geen smaken af ?

groetjes

Forum Lid
op 10 maart 2017

dumo, volgens mij is bij de Grainfather een kookzak bij het distilleren overbodig, immers zit er een binnenmand in en kun je met de bovenste geperforeerde plaat de mout samenpersen en met het hengsel de binnenmand eruit nemen.

Alleen tijdens het brouwen van bier wordt tijdens het koken van de wort het kookzakje met daarin de hopbloemen er in gehangen.

Forum Lid
op 10 maart 2017

Ja, ik weet het maar zouden de gaten niet te groot zijn van den onderste binnenmand als je wilt n’en whiskey mash maken zoals op stooktv daar wordt alles heel fijngemalen voor de smaak, het was zo fijn bij mij dat ik de stookwijn er niet uit gefilterd kreeg met de kookzak.

Als je bier maakt is alles veel grover gemalen, en is het schroot die eigenlijk de filter maakt.

mvg

Brouwmaat
op 10 maart 2017

Wanneer je een whisky mash maakt, en zeker met een Grainfather, kun je beter je graan schroten ipv fijnmalen. In de whisky stokerijen schroten ze ook ipv fijnmalen. Het fijnmalen zal geen gunstiger effect hebben op de smaak. Het belangrijkste is dat de zetmeel omgezet wordt in verwijtbare suiker en dan is schroten voldoende.

 

Ik kan het verkeerd zien maar zijn de gaten in de stoomschaal niet groter dan in de Grainfather?

Brouwmaat
op 10 maart 2017

Verwijtbare is vergistbare (leuk zo’n spellingscontrole….)

Forum Lid
op 10 maart 2017
Ik kan het verkeerd zien maar zijn de gaten in de stoomschaal niet groter dan in de Grainfather?Van Munckerik

 Ja, maar mijn oorspronkelijke vraag was om met een kookzak te werken.

Het is eigenlijk een experiment dat ik doe om het verschil te weten tussen whiskey te maken zoals op stooktv en met de bierketel ( Maissen). 

Forum Lid
op 10 maart 2017

Het is eigenlijk om het verschil te weten tussen vergisten met mout of zonder mout.

Want ik denk als je een bierketel hebt is het volgens mij gemakkelijker werken zoals je bier maakt om whiskey te maken.

maar als den whiskey veel beter is als je alles vergist, dan loont het misschien de moeite om zo te werken.

Mvg

Forum Lid
op 10 maart 2017

Zie deze site:

Dumo, hier wat info hoe je “echte whisky kunt maken:

https://wcboz.wordpress.com/whisky-hoe-maak-je-het/

Titel   Whisky : Hoe maak je het ?

Daarin staat o.a.:

  1. Malen. De mout wordt gemalen in de moutmolen nadat de mout eerst nog door een ontstener is gegaan. De meeste moutmolens zijn rood van kleur, uitzonderingen zijn onder andere Bruichladdich en Ardbeg waar ze groen zijn. De gemalen mout wordt grist genoemd en bestaat uit 15-20% husk (grove maling), 68-72% fine grit (fijne maling) en 8-12% flour (zeer fijne maling).

  2. Beslag maken. De in de juiste verhouding gemengde gemalen mout wordt vermengd met water van 64 graden in de mash machine. Het water komt van onder de machine binnen terwijl de grist van bovenaf wordt toegevoegd, waarna het mengsel de mash tun in stroomt. In de mash tun vindt de productie van wort plaats. De brouwketels zijn grote ronde bakken gemaakt van gietijzer (oude typen) of rvs (moderne typen). In de distilleerderij staan twee warm water tanks, eentje voor de eerste en derde water toevoeging en eentje voor de tweede toevoeging. Dit om alle enzymen hun werk te laten doen verschillen de temperaturen van het water in deze tanks. De watertemperaturen zijn respectievelijk 64, 75 en 85 graden.

  3. Koelen. De wort wordt afgekoeld in een zogenaamde wortkoeler. De wort wordt afgekoeld tot 16-20 graden.

  4. Vergisting. De vergisting vindt plaats in vergistingskuipen (wash backs). De bakken zijn pm 8 meter diep met een doorsnee van 4 meter. Aan de wort wordt gist toegevoegd. De eerste 14 uur vindt zuurstofvergisting plaats, waarna als alle zuurstof op gebruikt is de anaërobe vergisting (alcoholische vergisting) plaats vindt. De washbacks kunnen van hout, rvs of gietijzer gemaakt zijn. De meeste washbacks in Schotland zijn van hout gemaakt. Na afloop van de vergisting blijft de wash over met een alcoholpercentage van 8% en wordt naar een opslagtank gepompt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 10 maart 2017

De bedoeling dat ik met een stoomschaal of de moutcilinder zou willen distilleren, is om de kookzak en de mout van het verwarmingselement  van de grainfather, of voor mensen met een T 500, zou weghouden dat deze niet kan verbranden.

Zou die kookzak daar tegen kunnen om  2 – 5 uren mee te koken.

Groetjes

 

 

Admin
op 10 maart 2017

Dag Dumo, zolang hij inderdaad vrij ligt van het element kan hij daar gewoon tegen. Geen probleem!

Brouwmaat
op 10 maart 2017

Ik zou gewoon een mash maken zoals de whiskymakers het doen, maischen zoals bij bier (zoals Betweter dus omschrijft), gist erbij en na het gisten zo schoon mogelijk in de ketel. Met een Grainfather is dat een fluitje van een cent. Als eea vergist is dan wil je die “troep” toch niet meer in je ketel?

Forum Lid
op 11 maart 2017

 

Met een Grainfather is dat een fluitje van een cent.Van Munckerik

 Ja, ik weet het wel, als het verschil van smaak ongeveer het zelfde is ga ik ook met de grainfather werken. Het is gewoon voor een experiment, je kunt nooit niet eens weten voor fruit of zo dat het van pas komt, dan kun je dat dan ook zo oplossen, maar je moet wel geen vergif   gaan stoken.

Bij den koperen allembiek ketel is er ook zo’n roostertje bijgeleverd.

Ik denk ergens gelezen te hebben dat iemand een oplossing zocht voor fruit te stoken die kan dat misschien ook zo oplossen.

groetjes

 

Brouwmaat
op 11 maart 2017

Ik ben benieuwd naar de resultaten van je experiment en hoor het graag.

Forum Lid
op 11 maart 2017

het kan nog wat duren, ik ga het komende maanden druk krijgen maar ik post ze wel onder recepten.

groetjes

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 maart 2017

Hier een filmpje waar met de Grainfather + copper dome wordt gedistilleerd:

https://www.youtube.com/watch?v=xIx5dX8AFGE

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 maart 2017

Hoy,

die  nieuwe  control box kun je die ook instellen zonder app ( telefoon of tablet), of heb je de app nodig.

mvg

Brouwmaat
op 11 maart 2017

Kan ook zonder app hoor.

De app is er enkel voor om het je nog makkelijker te maken en die app komt met name tot zijn recht wanneer je een recept vooraf programmeert.

Forum Lid
op 12 maart 2017

kun je dan met die nieuwe control box alle maïs stappen programmeren in het begin van het mais proces.

Forum Lid
op 12 maart 2017

dumo, je kunt inderdaad alle stappen programmeren met tijdsduur en temperatuurhoogte t/m het koken.

Er is een Engelse handleiding van de Controlbox.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 maart 2017

Tip voor de bezitters van een Grainfather: http://brew.grainfather.com 

Je kunt je daar aanmelden voor de Grainfather comunity, een soort forum als dit maar dan voor de bezitters van een Grainfather.  Wel in het Engels.

Make your own beer recipes from scratch, have access to a large range of cloud based recipes and receive feedback from dedicated and knowledgeable brewing fans just like you!

JOIN NOW

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 maart 2017

Hoy,

Het oorspronkelijk bericht komt uit een andere topic.

Met de Grainfather kun je prima destilleren alleen moet je wel even de gebruiksaanwijzing lezen en ook de connect control box hebben.
Je een beetje verdiepen in de materie dus.  Van Munckerik

https://www.stookforum.nl/thread/zelfbouw-rvs-reflux-kolom-rvs/2/

 

 

Dat is dan de nieuwe controlbox volgens ik kan begrijpen waar je het vermogen van de weerstand kan regelen, ik werk nog met de oude.
dat is dan goed om weten.

groetjes

 

Admin
op 20 maart 2017

Hoi Dumo,

Dat klopt! Dit is de nieuwe controllbox: http://www.stookwinkel.nl/product/grainfather-connect-control-box-met-bluetooth/

je kunt hem zelfs met een app op je mobiel of tablet vanuit je luie stoel bedienen 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 maart 2017

De connect control box biedt meerdere mogelijkheden dus is best de moeite waard om aan te schaffen. De “oude” controller is niet meer of minder dan een STC200.

Deze STC200 kun je weer prima (her)gebruiken om bv. je vergistingskast mee aan te sturen. Of wanneer je een T500 hebt kun je deze (STC200) weer gebruiken om hier je sparge water op de juiste temperatuur te brengen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 maart 2017

Misschien wel handig om onderstaande tekst hier te zetten….

 

Uit de manual (pagina 3)

FOR USE WITH THE GRAINFATHER CONNECT ALL IN ONE BREWING SYSTEM
The Copper Dome and Alembic Condenser can be attached to the Grainfather to turn it from a brewing unit to a distilling unit. The Grainfather Connect Control Box (included with the Grainfather) has a ‘Power Control Mode’ where you can specify the power output rather than specifying the target temperature. To enter (or exit) power control mode, hold the heat button for 6 seconds (there is also be an option to enter this mode from the mobile device app). Once power control mode is active, the LCD screen will change to only display the current temperature and power output. You can use the up/down buttons to change the power output in 5% increments.
The benefit of this for distilling is that you can lower the power output to slow down the speed at which the distilled spirits comes out. This is desirable during the spirit run when you are making cuts to separate the heads and tails from the hearts. You should make your cuts at specific output temperatures (or ABV) which changes constantly, but if you slow down how fast the spirit comes out you have more time to take the measurements and make your cuts at the right time.

Forum Lid
op 2 september 2018

Vertaling van hier boven:

De Copper Dome en Alembic-condensator kunnen aan de Grainfather worden bevestigd om hem van een brouweenheid naar een distillatie-eenheid te draaien. De Grainfather Connect Control Box (meegeleverd met de Grainfather) heeft een ‘Power Control Mode’, waar u het vermogen kunt specificeren in plaats van de doeltemperatuur te specificeren. Om de energiebeheermodus in te gaan (of te verlaten), houdt u de verwarmingsknop 6 seconden ingedrukt (er is ook een optie om deze modus in te voeren via de app van het mobiele apparaat). Zodra de vermogensregelingsmodus actief is, verandert het LCD-scherm om alleen de huidige temperatuur en het vermogen weer te geven. U kunt de knoppen omhoog / omlaag gebruiken om het uitgangsvermogen in stappen van 5% te wijzigen.
Het voordeel hiervan voor het distilleren is dat je het vermogen kunt verlagen om de snelheid te verlagen waarmee de gedistilleerde dranken naar buiten komen. Dit is wenselijk tijdens de spiritrun wanneer je cuts maakt om de heads en tales van de harts te scheiden. U moet uw cuts doorvoeren op bepaalde uitgangstemperaturen (of ABV) die constant veranderen, maar als u snelheid waarmee de drank naar buiten komt vertraagd, heeft u meer tijd om de metingen uit te voeren en  uw cuts op het juiste moment te maken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 1 april 2017

Hoy,

Als jullie vlokken (gene mout) gebruiken in jullie moutcilinder van de grainfather of de mensen met n’en andere halfautomatische ketel.

Schroten jullie die vlokken dan mee met jullie mout of niet??

Groetjes.

 

Forum Lid
op 1 april 2017

dumo, natuurlijk hoef je niets aan de vlokken te doen en kun je deze zo bij de geschrote mout gooien.

Forum Lid
op 1 april 2017

Dat is goed om weten.

Ik had in mijne whiskey experiment, 2/3 geschrote maïsvlokken en 1/3 mout gedaan, bijgevolg was mijne moutcilinder verstopt door denkelijk de maisbloem en wou mijne wort niet meer circuleren.

Dan bij het uitlopen en spoelen wou er werkelijk niks meer uitlopen en heb ik in mijne mout moeten roeren om de wort er uit te krijgen en om hem te spoelen.

Met n’en melkachtige wort tot gevolg.

 

Forum Lid
op 1 april 2017

dumo, je zal daardoor wel een heleboel extra werk hebben gehad.

Dit vergeet je natuurlijk nooit meer.

Forum Lid
op 1 april 2017

Daar moogde gerust van zijn.

K’ zal de volgende keer mijn vlokken er op hun geheel bijmengen en nog eens proberen.

groetjes

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 april 2017

Wat betreft de all grain kits die Imake verkoopt, ik ben er mee aan de slag gegaan maar vooralsnog zijn ze alleen beschikbaar in Nieuw Zeeland. Het doel is wel om ze ook in europa aan te bieden maar dit kunnen ze nu nog niet op een kostendekkende (lees winstgevende) manier doen.

Imake is bezig een kantoor in Berlijn op te richten en dit is natuurlijk niet voor niets. Ik ga er dan ook van uit dat we op termijn deze kits ook hier kunnen aanbieden.

Brouwmaat
op 1 april 2017

Wat wel grappig is, ze zetten bij de all-grain-kits ook precies welke mouten en andere ingrediënten ze gebruiken dus je kunt e.e.a. zo “namaken”. Moet je wel de juiste mouten kunnen vinden en dat is lastiger dus met een beetje fantasie en hier en daar wat interpreteren moet je toch tot een mooi resultaat kunnen komen. 

 

Neemt niet weg dat het mooi zou zijn wanneer je ze in Nederland kunt aanbieden.

Forum Lid
op 1 april 2017

Jan, het lijkt mij inderdaad duurder en onzinnig om die kits naar Europa te exporteren.

Je kunt deze kits hier beter met Europees graan samenstellen. De Nederlandse en Duitse mouterijen staan aan de top en verkopen alle soorten mout van uitstekende kwaliteit.

Van de Gladfield granen zijn daar goede alternatieven te koop.

O.a. wordt de Mangrove Jack’s M36 Liberty Bell Ale gist ook in Nederland verkocht.

 

Admin
op 1 april 2017

Juist, de gebruikte mouten zijn natuurlijk iets anders, maar gebruik de recepten naar hartelust naar eigen inzicht. De kok bepaalt het eindresultaat, niet alleen de prachtige aparatuur en ingredienten. Een goede kok maakt altijd iets lekkers met wat voor handen is.

 

Een slechte kok krijgt het met de mooiste ingredienten en de mooiste keuken nog  voor elkaar iets te maken wat niet te vreten (in dit geval te drinken) is

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 7 april 2017

Te dik beslag! 

Vandaag voor het eerst gebrouwen met de GF. Ik brouw al enkele jaren, maar misschien maak je daarom ook snel de fout die ik maakte vandaag. Ik hou van zwaardere bieren en had een moutstort van 8 kg en omdat de ketel niet zo groot is als mijn oude ketel, zonder ‘goed’ na te denken een kleine 20 liter maischwater gebruikt. Gevolg een niet te roeren beslag. Na wat geklungel heb ik nog een beetje water toegevoegd, maar voor mijn gevoel is 8 kg niet te doen. Er staat een formule in de handleiding en daarmee kom ik tot de conclusie dat als ik een barleywine wil maken en nog beetje wil kunnen roeren de maximale stort zo’n 7 kg is. Je moet dan 22,4 liter maischwater gebruiken en dat zal denk ik maar ‘net’ gaan. Hierbij heb ik mijn hoeveelheid na koken gezet op 20,8 liter.

Wat ik de volgende keer ga proberen is de stort in 3x doen met tussendoor roeren en kijken hoe dat gaat, eventueel voeg ik op het laatst nog 1 liter of zo toe. Om aan 10% alc te komen zal ik dan een rendement moeten halen van 72% wat vrij hoog is met een dik beslag. Ik wil ook niet te veel suiker gebruiken.

Een optie is natuurlijk om de hoeveelheid na koken lager te zetten dan 20 liter. Kortom een zwaar bier maken betekent dat je de 23 liter zeker niet haalt.

Tips zijn welkom. 

🙂

Brouwmaat
op 7 april 2017

Volgens de calculator had je met 21,9 liter mashwater moeten starten en dan 12,5 liter spargewater gebruiken. Het zou moeten kunnen maar zelf denk ik ook dat 8 kilo iets te veel is.

 

Gebruik je deze calculators?

 

https://www.grainfather.com/brewing-calculators

 

 

Forum Lid
op 9 april 2017

Bedankt, ik had de berekening daarna in de handleiding gezien. Nu je het zegt, er zit ook een calculator in de app op mijn telefoon. Die had ik nog niet bekeken en ik zie nu pas dat je daar ook snel kan berekenen. Handig, thanks! Als je 75 minuten kookt is het spoelwater iets meer namelijk 13,2 ltr.  

Brouwmaat
op 9 april 2017

Uiteraard zit die calculator ook in de app, dat was ik weer even vergeten 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 april 2017

Ik heb hier een origineel recept gevonden van Sierra Nevada Bigfoot Barleywine, een American Barleywine met een moutstort van 8,45 kg en nog minder water????

Ingredients

  • For 5 gallons (19 L)

 

  • 15.5 lb (7.0 kg) pale two-row crystal malt
  • 1.0 lb (0.45 kg) English Crystal 75L malt
  • 1.0 lb (0.45 kg) English Crystal 105L malt
  • 1.0 lb (0.45 kg) Carapils® malt
  • 1.0 oz (28 g) Chinook hops, 13% a.a. (60 min.)
  • 0.5 oz (14 g) Chinook hops, 13% a.a. (45 min.)
  • 0.75 oz (21 g) Centennial hops, 10.5% a.a. (30 min.)
  • 0.5 oz (14 g) Centennial hops, 10.5% a.a. (15 min.)
  • 0.5 oz (14 g) Cascade hops, 5.4% a.a. (15 min.)
  • 1.0 oz (28 g) Chinook hops, 13% a.a. (dry hop)
  • 1.0 oz (28 g) Centennial hops, 10.5% a.a. (dry hop)
  • 1.0 oz (28 g) Cascade hops, 5.4% a.a. (dry hop)
  • Wyeast 1056 American Ale Yeast
  • 1 cup dry malt extract to prime

Specifications

  • Original Gravity: 1.099
  • Final Gravity: 1.020
  • ABV: 9.6%
  • IBU: 90
  • Boil Time: 60 minutes

Directions

Single infusion mash at 154° F (67° C).

Ferment at 68° F (20° C) until gravity drops to 1.020 (5° P), rack into secondary fermenter and dry hop for two weeks.

Bottle, using dry malt extract to prime. Allow to age about 6 months to reach maturity.

Forum Lid
op 9 april 2017

Cool recept! Wat wordt bedoeld is een eind aantal liters van 19 liter. Het recept zegt niets over maisch en spoelwater. Met de handige calculator (weet ik net pas) zie ik ook dat de gegevens niet helemaal kloppen, want het alc % is 10,37% bij deze getallen. Ook is 1099 echt hoog, dat is echt een zeer hoog rendement.

Ik ga zeker de grenzen op zoeken, wat voor mij werkbaar is, want goed roeren is wel essentieel voor het rendement. De volgende keer ga ik tot 7,5 kg en als dat goed gaat ga ik naar 8 kg met voldoende maischwater en voeg op het laatst nog wat water toe, waarbij ik kijk hoever ik aan de rand kom. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 april 2017

Hoe hoog is de binnen mand van de grainfather ??

Brouwmaat
op 17 april 2017

Ik had je vraag vanmorgen al gelezen en gedacht dat hij inmiddels wel was beantwoord want ik moet weg maar…..die is 45,5 cm hoog

Forum Lid
op 18 april 2017

De moutcilinder hangt bij de grainfather wel in een beugel, zodat hij ongeveer 5 cm van de bodem hangt ( weerstand).

grts.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 5 mei 2017

Misschien wel handig om onderstaande tekst hier te zetten….

Uit de manual (pagina 3)

FOR USE WITH THE GRAINFATHER CONNECT ALL IN ONE BREWING SYSTEM
The Copper Dome and Alembic Condenser can be attached to the Grainfather to turn it from a brewing unit to a distilling unit. The Grainfather Connect Control Box (included with the Grainfather) has a ‘Power Control Mode’ where you can specify the power output rather than specifying the target temperature. To enter (or exit) power control mode, hold the heat button for 6 seconds (there is also be an option to enter this mode from the mobile device app). Once power control mode is active, the LCD screen will change to only display the current temperature and power output. You can use the up/down buttons to change the power output in 5% increments.
The benefit of this for distilling is that you can lower the power output to slow down the speed at which the distilled spirits comes out. This is desirable during the spirit run when you are making cuts to separate the heads and tails from the hearts. You should make your cuts at specific output temperatures (or ABV) which changes constantly, but if you slow down how fast the spirit comes out you have more time to take the measurements and make your cuts at the right time.

Van Munckerik

Mensen ik gooi dit topic nog even omhoog, ik krijg van veel Grainfather gebruikers nog steeds vaak de vraag op welke temperatuur ze hem moeten zetten wanneer ze stoken met de alambiek condensor en de copperdome.

Je stookt met de Grainfather op vermogen en dus niet op temperatuur. Gebruik je de thermostaat, dan slaan je elementen steeds af als de betreffende temperatuur bereikt is en stopt je distillatie tot het moment dat de thermostaat weer aanslaat doordat hij afkoelt… 

Dus stoken doe je op vermogen! Zo blijven je elementen aanstaan en blijft je stook dus op gang! Je kunt dan zelf bepalen of je iets meer of minder vermogen geeft.

Vergeet dus die thermostaat!

 

Forum Lid
op 6 mei 2017

Hoy,

ik denk dat het niet slecht is dat er ook nog eens vermeld wordt, dat het vermogen kan geregeld worden met de nieuwe controlbox, met de oude zoals bij mij, wordt enkel op vol vermogen gestookt.

correct toch??

groetjes

Forum Lid
op 6 mei 2017

Ik gebruik voor fijn te stoken een koperen alembiek keteltje met een regelbare kookplaat

Grts.

Forum Lid
op 31 juli 2017

 

Hallo,

Ik wil zelf een moutcilinder maken, weet iemand Hoe fijn of grof het filtergaas moet zijn?

Alvast bedankt,

Groeten, @ndré

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 mei 2017

Klopt, het stoken op vermogen werkt alleen met de nieuwe controllbox. Je kunt de oude controllbox wel vervangen voor de nieuwe. De aan uit knoppen van de elementen zet je dan in neutraal en de box regelt de rest.

De oude Grainfather slaat steeds af bij de ingestelde temperatuur.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 21 mei 2017

Hoy,

Als jullie julie bier koken in de grainfather, zetten jullie dan het glazen deksel er op, zelfs na een kwartier koken kookt hij nog over, zelfs na veelvuldig roeren.

Ik heb het deksel er af gelaten.

grts.

Brouwmaat
op 21 mei 2017

Bij koken nooit het glazen deksel erop, staat ook in de gebruiksaanwijzing. Je kunt met een plantensproeier over het schuim spuiten dan zakt het ook in navolging van David Heath doe ik dat ook met mijn StarSan oplossing (maar kan ook met gewoon water). Erg effectief! 

Forum Lid
op 21 mei 2017

Ha, goed om weten,

als het deksel er af is en je roert dan gaat het schuim weg

Grts 🙂

 

Forum Lid
op 13 februari 2018

Misschien een ander trucje dat ik eens geleerd heb bij het koken een houten lepel of roerspaan bovenop leggen dan zal het schuim nooit erover gaan….jullie kunnen het maar eens proberen ; Gr RenéR

Forum Lid
op 14 februari 2018
bij het koken een houten lepel of roerspaan bovenop leggen Van RenéR

boven op de ketel??

Dat ga ik eens proberen.

Het is wel zo dat je alleen maar schuimvorming hebt in het begin, als het goed kookt heb je er niet veel last meer van, zonder deksel natuurlijk.

grts

Forum Lid
op 14 februari 2018

ja inderdaad boven op de ketel waar normaal het deksel zou liggen. Het schuim zal normaal hooguit de houten lepel even raken maar daar dan ook onder blijven. Als het dan goed kookt kan je de lepel er weer af nemen of gewoon laten liggen maakt niet uit.Voordeel is je moet er niet bij blijven  Gr RenéR

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 mei 2017

Voor het die (nog) niet weten wie David Heath is hierbij een link naar zijn Youtube-kanaal. Een abonnement op zijn kanaal is bijna een must voor iedere Grainfather gebruiker.

 

https://www.youtube.com/channel/UCb3HYxTpCaVDeulH1mZGW1Q

 

Forum Lid
op 31 juli 2017

Hallo,

Ik wil zelf een moutcilinder maken, weet iemand Hoe fijn of grof het filtergaas moet zijn?

Alvast bedankt,

Groeten, @ndré

Brouwmaat
op 31 juli 2017

Ook hier: 2mm geen gaas maar een plaat.

 

Forum Lid
op 31 juli 2017

 

Hoi Munckerik,

Ik snap dat het plaat kan zijn maar je hebt ook fijn (stevig) gaas.

2 millimeter is dus de maat van de gaatjes?

Groet,

@ndré

Brouwmaat
op 31 juli 2017

Dat is wat de meeste literatuur aangeeft. Voordelen van een plaat boven gaas is het schoonmaken en schoon houden ervan. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 augustus 2017

Vrijdag gaan alle Grainfather Conical Fermenters de deur uit, de Glycol Koelers zijn er nog niet. Iedereen die de complete set heeft besteld ontvangt de Conical Fermenter alvast.

Brouwmaat
op 1 augustus 2017

Ik kan haast niet wachten. Wel jammer dat de koeler nog op zich laat wachten maar volgens mij is de zomer al weer voorbij.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 17 augustus 2017

Ik had nog enkele vragen ivm een eigen recept maken op de grainfather app.. wat bedoelen ze juist met boilsize? En die effecientie? 

De knop onderaan, is deze nog altijd aan voor koken, uit voor temp behouden? Of is deze voor warmte element aan/uit?

Brouwmaat
op 17 augustus 2017

Waar zie je dat staan Jens? Ik zit op de app te kijken maar kom deze begrippen niet tegen. Wel boil time.

Met efficiëntie bedoelen ze het brouwzaalrendement. Het brouwzaalrendement is een maat voor de efficiëntie van het maischproces, het filtreren en spoelen. Het geeft eigenlijk aan hoeveel van de mout is omgezet naar suikers. Als het maischproces niet goed is verlopen, dan krijg je minder suikers en zal het brouwzaalrendement lager zijn. In de industrie is het een belangrijke maat, want hoe hoger het brouwzaalrendement, hoe minder mout er nodig is en dus minder kosten aan grondstoffen. In grote brouwerijen ligt het brouwzaalrendement meestal tussen de 75 en 80 %, bij amateurbrouwers ligt het rond 65%. Het halen van een zo’n hoog mogelijk rendement moet voor een amateurbrouwer geen doel worden. Wel geeft het goed aan hoe het maischproces is verlopen.

Berekening

Je kan het rendement berekenen met de volgende formule:

b =  l * e g

Hierbij geldt:

b brouwzaalrendement l aantal liters wort na het koelen e extractgehalte in °Plato g hoeveelheid gestortte mout en granen in kg

 

Bron: www.brouw-bier.nl

 

Overigens ligt mijn brouwzaalrendement en dat van de meeste Grainfather brouwers ook rond de 80%

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Het is op de site waar je u eigen recept kan invullen, het staat ook bij andere recepten van medegebruikers.

 

De knop staat op de grainfather zelf. Onderaan aan de voet.

ik vermoed dat deze is voor het warmte element aan of uit te zetten en niet voor meer of minder vermogen is?

Brouwmaat
op 17 augustus 2017

Die knop werd gebruikt met de oude controler, bij de connect control box hoeft die niet meer gebruikt te worden.

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Die knop werd gebruikt met de oude controler, bij de connect control box hoeft die niet meer gebruikt te worden.

Van Munckerik

Als ik deze afzet minderd het koken wel denk ik dus deze moet wel gewoon aanstaan dan?

Brouwmaat
op 17 augustus 2017

Gewoon op “NORMAL” laten staan, de connect control box regelt alles. Met de oude controller moest je dat steeds handmatig doen.

Forum Lid
op 18 augustus 2017

die knop onder op de voet van de grainfather was om met de oude controller te maischen op 500 Watt, om de temperatuur te houden, of om te koken op 2000 watt ( twee standen van de weerstand.

Forum Lid
op 18 augustus 2017

nu is het gewoon een aan/uit knop geworden dan?

 

Brouwmaat
op 18 augustus 2017

Nee het is geen aan/uit knop geworden maar de connect control box neemt de functies die je eerder handmatig moest uitvoeren (het schakelen tussen de twee verwarmingselementen) over.

Maar dan moet de knop wel in stand “NORMAL” blijven.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 augustus 2017

En weer een van de vele plus punten van de Grainfather , mijn Rum en Gin een verouderings boost geven.

 

 

 

Meestal wordt voor een versneld-verouderingsproces de  zg. “au bain marie” werkwijze toegepast. Het te verwarmen distillaat of drank wordt in een pan met water op het vuur gezet. Let erop dat je de fles verhoogd in de pan met water plaatst zodat deze niet direkt door de warmtebron verwarmt wordt. Open de fles en sluit de stop of kurk weer lichtjes af.  Laat de temperatuur niet verder dan zo’n 48-52 ºC oplopen. Laat dit zo minstens twee tot drie uur staan, let op dat de temperatuur niet oploopt. Laat de drank afkoelen in de pan met water, en verwijder even de dop of kurk. Er zal een rauwe alcoholdamp vrijkomen. Sluit de afgekoelde fles weer af. Het proces zet zich daarna in de fles nog enkele dagen tot weken voort en de drank is “jaren” verouderd. Zo kan men bv. in een “bain-marie” een goede jonge wijn in een paar uurtjes omtoveren tot een volgerijpte “Chateau von Habenichts”….! Na het openen van een “verouderde” fles voor consumptie, moet men deze goed laten “chambreren”. Dit moet trouwens altijd bij  “oude” Klasse-wijnen….hahaha!.
Ook bij dit “verouderingsproces” door oxidatie geldt, hoe langer hoe beter….men kan dus de fles ook op of tegen de verwarmingsketel deponeren en ze daar enkele dagen of zelfs een paar weken versneld laten “rijpen”.

 

http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/OUDERDOM-KWALITEIT/ouderdom-kwaliteit.htm

Van Piet

Forum Lid
op 27 augustus 2017

Kan je hem ook op uren zetten, ik kom met minuten maar op max 99 minuten toch maar weer eens de handleiding lezen.

Ben overigens nu rum aan het stoken op 30% vermogen zal zo eens proeven of het beter is dan mijn alambiek op stoom. Veel zal het niet schelen qua smaak verwacht ik maar qua gebruiksgemak wel. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 augustus 2017

Zal Vast wel Lummel ik heb hem via mijn tel zo ingesteld.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 september 2017

@Raymond

Wat een goed idee! nog een reden om er 1 aan te schaffen.

Nu de vrouw nog overtuigd krijgen…

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 november 2017

Hoi allemaal, even een vraagje aan de ervaren Grainfather bezitters. Ik heb een vraag van een klant en ik kan het even niet zelf nakijken omdat ik op dit moment door mijn voorraad heen ben.

De klant heeft de Grainfather uitgepakt en hij staat iets uit het lood. Met de waterpas er op zit er tussen de voor en de achterkant 12 mm hoogteverschil. Kan iemand zien of je de voet eenvoudig kunt verstellen waardoor je hem recht kan zetten?

Ik kan het pas maandag zelf nakijken dus ik hoop op jullie hulp 🙂

 

 

Brouwmaat
op 9 november 2017

Hoi Jan, ik heb net mijn Grainfather aan een grondige inspectie onderworpen. Je kunt de voet wel vervangen maar of dat eenvoudig gaat…??? Geen idee, hij zit goed vast bij mij. Kun je vragen of ze wat foto’s maken zodat je die hier kunt posten dan wordt eea misschien wat duidelijker?

 

Admin
op 9 november 2017

Ik heb alleen foto’s waar de waterpas er op ligt. Maar inmiddels al antwoord van iMake en ook zij zijn verbaasd… Ze vragen de klant nu een kort filmpje rondom te maken. Het zal wel een fabricagefout zijn. Omruilertje dan maar 🙂

Brouwmaat
op 9 november 2017

Filmpje is helemaal een goed idee.

Succes met de omruiling 😉

 

Forum Lid
op 9 november 2017

de mijne, staat redelijk goed vlak, die ring (voet), die staat bij mij vast met 6 schroeven en is volgens mij redelijk gemakkelijk te vervangen, hoe dat de zwarte plastieken mof rond de ketel waar het pompje opstaat vast zit kan ik niet goed zien, ik denk dat die er ingeduwd is en spant rond den inoxen ketel.

Hij kan misschien eens controleren of de ring er niet scheef onder geschroefd zit, hij moet ook zeker zijn dat zijne waterpas goed is want ik heb al van alles mee gemaakt, maar ja 12 mm op die afstand kun je bijna al zien met blote oog, anders moet hij hem eens vullen met water en dan gaan meten van de rand van de ketel  water staat altijd water pas.

grts.

Admin
op 9 november 2017

Het lijkt mij ook wel op te lossen, maar iMake geeft zelf aan dat er niets aan te stellen valt. Ik heb laatst een conical fermenter teruggekregen met een zelfde soort voet en die kon er gewoon af met 4 schroefjes en daar zat een silliconenring niet op zijn plek. Ik hoop dat iMake hem gewoon een nieuwe body gaat opsturen, dat zou het makkelijkste zijn. Deze is gewoon los te verkrijgen.

Brouwmaat
op 9 november 2017

Conical fermenter heeft toch een heel andere voet Jan?!

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 november 2017

Klopt, de voet is ook niet hetzelfde idd maar het is wel een hard kunsstofvoet die op de RVS body gemonteerd zit. Daar zitten meerdere silliconen seals in. Ik kan mij voorstellen dat dat bij de voet van de Grainfather misschien ook het geval is. Als zo’n seal scheef zit alvorens hij op de voet gemonteerd wordt kan het hele systeem scheef komen te staan.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 november 2017

Dat denk ik ook wel ja. Is de Voigt van de T500 niet hetzelfde of nagenoeg hetzelfde? De mijne staat al een hele tijd werkloos in de doos sinds ik alles met de Grainfather doe.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 maart 2018

even een kort vraagje (lang antwoord, let maar op):

ik heb net geprobeerd een gin te maken met de ginbasket  en de t500 waar ik de zadels uit gehaald heb. nu had ik moeite met mijn loop, waardoor ik de hele tijd met de temp aan het klooien moest (in het begin onder/boven 30 graden, waardoor het begon te lopen, later een iets hogere temp)

Als ik even niet opletten en de temp op de 50 graden kwam, kreeg ik een vloed aan lichtgekleurd vocht (soms wel een half liter) dat wel op 90% zat, maar dus troebel van de kruiden. het leek alsof er een hoeveelheid alcohol in de kolom ‘vast’ zat en er ineens uitliep. geur was heel goed en ben benieuwd hoe het strakkies smaakt.

Ik wil dit graag met een dome gaan doen, even doorsparen, maar het schijnt met de reflux ook te kunnen….

iemand ervaring of tips?

Forum Lid
op 25 maart 2018

wellicht een deel van het antwoord gekregen via een andere vraag die ik stelde (maar waarschijnlijk hetzelfde doel had), reflux bypassen is het antwoord gok ik 🙂

 

Forum Lid
op 26 maart 2018

In het andere topic kon ik niet echt volgen. Ik ben blij dat wat ik daar had voorgesteld (reflux bijpassen) blijkbaar het juiste was. Wat jij gedaan hebt (met de reflux) doet mij denken aan een continue extractie zoals in een soxhlet-apparaat.

 

De reden dat je destillaat troebel is zou kunnen komen omdat de concentratie aan aromastoffen in het destillaat veel te hoog is. Gewoon even opnieuw destilleren zonder gin-basket brengt je al veel verder.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 september 2018

Heren Grainfather-gebruikers, ik heb een vraag. Ik sta op het punt om nog beter mijn best te doen qua ontspullen (met name spullen die niks te doen hebben met stoken) zodat ik eventueel nog zo’n mooie glimmende ketel kwijt kan in mijn kleine berging. Kortom; ik zie dat wel zitten, maisschen, spargen, elektrisch pompen en dan stoken met een regelbare thermostaat. 

Over het spargen heb ik een vraag; je trekt de korf met de mout eruit en spoelt de mout door – dat snap ik (en is een heel stuk handiger dan hoe ik het nu doe). Maar die uitgespoelde mout, hoe raken jullie dat kwijt? Kieper je de binnenkorf gewoon ondersteboven boven de kliko? Of schep je de mout eruit? Gooi je het om in een zak? Wat is jullie ervaring en heb je daar een goeie tip voor?

 

En dan nog iets, Jan – zou het niet een superidee zijn als je in de T500 / Grainfather lijn een grotere ‘water-recirculator’ zou kunnen kopen, voor een recirculerend koelwatersysteem? Still spirits heeft al een koelsysteem, een pomp en waterdrukregelaars; als je dat combineert, tweakt waar nodig, en het juiste volume berekent, en in een RVS jasje steekt; dan is dat toch de ultieme manier om niet meer overbodig kraanwater weg te hoeven gooien voor je koeling (tijdens het stoken)? Ik zou er wel n paar honderd euro voor over hebben…….

 

Brouwmaat
op 4 september 2018

Ik laat altijd een dag de bostel helemaal uitlekken en trek dan een plastic zak over de korf. Omdraaien en alles komt er soepel uit.

Je kunt het in de kliko gooien maar je kunt er ook een bostelbrood van bakken of bostelkoekjes. Je kunt het ook aan dieren voederen maar ik weet zo niet welke juist wel of welke juist niet. Paarden niet of juist koeien niet…. of hoe dat zit durf ik niet te zeggen.

Forum Lid
op 4 september 2018

Even tussendoor:

Van welk materiaal is de wortkoeler gemaakt, RVS of koper?

Brouwmaat
op 4 september 2018

Ik heb geen idee, ik zie enkel kunststof, het metaal is niet zichtbaar.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren