Dit topic is gesloten, u kunt alleen lezen

Alle vragen en antwoorden betreft de T500 mogen hier! (corrupt topic)

Geupdate op 4 oktober 2020 in Mijn installatie
1 op 26 mei 2020

Inmiddels al verschillende liters pure alcohol staan, omdat het stoken zo leuk is 😉.
Wat kan ik nog meer met de T500 stoken, behalve pure alcohol. Heb geen alambiek en condensator. En als ik gin wil stoken hoe doe ik dat dan? Suikerwash ? En dan gin basket met kruiden erin? En dan verdunnen tot ?
Ik hoor graag van jullie . Wil graag blijven stoken 🤣🤣

Crew member
op 26 mei 2020

https://www.lovebrewing.co.uk/videos/t500-still-videos/

Ik zou hier eens kijken, daar staan heel veel antwoorden op je vragen wat je allemaal met een T500 kan.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 26 mei 2020

En als je je afvraagt wat je met al die alcohol moet doen, dan vind je hier nog wat recepten 😉

Forum Lid
op 28 mei 2020

Niet verwacht dat er nog iemand op mijn website kwam :-). Is al haren niets meer aan gedaan. Toch nog eens tijd vinden om deze nieuw leven in te blazen.

Gr. Bertel

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 26 mei 2020

Daar kan ik denk ik wel iets mee 👍

 • Geliked door
Annuleren
0 op 26 mei 2020

Morgen komen de RVS T500’s weer binnen en vrijdag de koperen. Uiterlijk zaterdag zijn alle T500 bestellingen bij iedereen in huis en mogen meer dan 50 gebruikers een lang weekend oefenen met de nieuwe aanwinst. Dit topic waar al veel in besproken is zal zeer nuttig zijn voor al onze nieuwe hobbyisten 🙂

Heel veel plezier met jullie nieuwe aanwinsten alvast!

 • Geliked door
Annuleren
0 op 28 mei 2020

Iedereen die een T500 met reflux of helm besteld heeft krijgt hem vandaag of morgen in huis. Alleen enkele waddenbewoners moet ik morgen Postnl voor regelen want ik moet ineens bovenop het basisbedrag 21,50 waddentoeslag gaan betalen dus dat moet even appart.

Iedereen heel veel stookplezier met de nieuwe aanwinst!

De RVS T500 is vanaf nu voorlopig uitverkocht. De koperen versie is nog op voorraad.

 

 

 • Geliked door
Annuleren
0 op 2 juni 2020

Weet iemand of dat de kolom van de T500 met een klem op een 50 liter bier vat te monteren is?

 • Geliked door
Annuleren
0 op 7 juni 2020

Ik ben sinds kort in het bezit van een T500. Gisteren was het apparaat voor het eerst in bedrijf. Ik had nog 5 liter alcohol van 82% staan die nog een keer door gestookt moest worden. Deze sterk verdunt in de ketel gedaan. Ik heb een 200 liter vat met koelwater en een aangesloten aquariumpomp die max 4 liter per minuut  verpompt. Kraantje ingeregeld op 400 ml per minuut. De temperatuur is maar even op 50 gr blijven staan en liep al snel op richting 60 gr. Telkens iets meer water gegeven tot het maximum. Begon te lekken bij de temperatuur voeler. In deze situatie kreeg ik de temperatuur niet onder controle. Ging zelfs boven de 60 gr. Ketel vervolgens aangesloten op de vermogensregelaar die ik normaal gebruik bij mijn oude ketel die lek is. Toen was de temperatuur wat beter in de hand te houden. Het was wel regelmatig bijstellen van vermogen en water.  Ik voelde met net zo’n machinist. De water temperatuur liep op een gegeven moment op naar 85 gr. Ik ben er maar mee gestopt. Ik heb uiteindelijk 3 liter van 92 % overgehouden. De ketel doet niet wat ik ervan verwacht had. Ik zie dat anderen ook gebruik maken van pompjes met koelwater. Heeft iemand een idee hoe ik dit werkend kan krijgen. Ik zie dat anderen hem allemaal op de waterleiding hebben aangesloten. Dan zal het waarschijnlijk wel werken. Het water uit de kraan is kouder. Die oplossing gaat het bij ons niet worden. 

 • Geliked door
Annuleren
6 op 7 juni 2020

Hoi Guil,

Heb je de koelwaterslangen aangesloten als reflux of als potstill? Als het als reflux is dan is het korte slangetje bovenop aangesloten op beide uitgangen. Als je hem gebruikt als potstill is dat niet het geval en in dat geval hoef je niet naar de uitgaande water temperatuur te kijken. Als je hem gebruikt als reflux dan komt het afstellen heel precies, draai vooral niet te ver aan het kraantje. 1 mm draaien en vervolgens enkele minuten wachten op de uitwerking. Teveel water blaast idd de temperatuurprobe er uit en is echt niet nodig, maar als ik het zo hoor lijkt mij haast dat je de slangen op een of andere manier verkeerd hebt aangesloten. Zie je kans een fotootje te plaatsen van de opstelling zoals hij nu is? Dan kunnen wij eens meekijken.

 

 

Crew member
op 7 juni 2020

Wanneer je een vat koelwater gebruikt is de start temperatuur van het water van belang. Is die al hoog (en dat is te verwachten met de temperaturen  van de afgelopen dagen) dan loopt deze door het koelen enkel meer op en moet je steeds meer water laten stromen om de temperatuur in de hand te houden. Kraanwater is van start af al kouder en blijft nagenoeg constant van temperatuur. Te hard dan gaat het lekken bij de temperatuurmeter. Wat je kunt proberen is een stukje huishoudfolie gelijk met de temperatuurmeter in het daarvoor bestemde gaatje stoppen.

Forum Lid
op 7 juni 2020

Ik heb op dit moment de installatie ontmanteld. Ik stookte in reflex. Zover ik weet waren de slangen goed aangesloten gezien de waterloop. Ben begonnen met 400 ml pm. Telkens iets met het kraantje moeten bijregelen. Dit gedoseerd gedaan. Temperatuur bleef maar oplopen. Uiteindelijk stond het kraantje helemaal open. De temperatuur liep zelfs richting 70 gr. Bleef maar stijgen. Stook afgebroken.

Admin
op 7 juni 2020

Hoe deed je dit met de vorige ketel? Het koelwater steeg daar dan ook in temperatuur toch? Als ik de T500 thuis gebruik kan ik hem niet direct op de keukenkraan aansluiten omdat die een bijzondere aansluiting heeft. Dan pak ik water van de tuinslang 20 meter verderop en kan zo toch in mijn keuken stoken. Dat werkt prima. Kun jij ook niet een tuinslang gebruiken? 

Toch zijn er veel mensen met vijverpompjes en 200 liter zou meer dan genoeg moeten zijn. Maar ik denk wat  unckerik zegt ook wel klopt, door de warme dagen was dat water bij aanvang al niet erg koel meer.

Forum Lid
op 7 juni 2020

Bij de vorige ketel werd de temperatuur boven in de kolom gemeten. Stookte de ketel eerst goed op. Als de temperatuur tegen de 80 gr liep werd het vermogen terug gedraaid. Ketel liep ca 2,5 uur op constante temperatuur. Ik zal nog een gaan oefenen met de T500. Aanvoerslang van het koelwater dichter bij de bodem brengen kan misschien nog helpen. Anders de tuinslang maar door het zolderraampje. Sta altijd nog open voor suggesties. In ieder geval bedankt voor de reacties 

Forum Lid
op 7 juni 2020

@Guil

 ik heb met mijn T500 al meer dan 2000l verstookt en nooit problemen gehad ik heb een vat van 120l regenwater met een aquarimpompje staan en als ik rond de 60° ben maak ik dat pompje aan en ja in het begin even regelen maar als ik rond de 62° ben blijft het constant en ik stook potstil en reflux ! bij potstil met een vermogensregelaar en bij reflux regel ik het met het water en nog nooit problemen gehad

grt erik

Forum Lid
op 7 juni 2020

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
5 op 7 juni 2020

In mijn koelvat van 200 liter zit bovenin een overloop pijpje met een slang naar de tuin. Het vijverpomje staat op de bodem. Wordt de temp. van het vat te hoog dan voeg ik vers leidingwater toe en het warme water bovenin loopt via een slang de tuin in en dan zakt de temp snel genoeg.

Ik begin al met verversen voordat de temp. te hoog oploopt..

Forum Lid
op 7 juni 2020

Nu ik het plaatje ven evds3 zie begin in te twijfelen of ik de slangen wel goed heb aangesloten. Het schaamrood stijgt mij naar de kaken. Ik hoop eerlijk gezegd dat dit wel zo is want dan zit waarschijnlijk daar het probleem. Ik heb momenteel geen wash en zal even moeten wachten met het uitproberen. Ik zal het laten weten als het zover is.

Forum Lid
op 7 juni 2020

Guil 

we zijn hier op het forum om elkaar te helpen daarom dat schema erbij gemaakt

gr erik

Forum Lid
op 7 juni 2020

Alles nog een keer geëvalueerd met mijn echtgenote en tot de conclusie gekomen dat de slangen wel goed aangesloten waren.

Forum Lid
op 8 juni 2020

Hoi Guil,

Ik heb een paar tips voor je.

Je schrijft dat je koelt met een vat van 200 liter en een pompje. Ik heb sinds een paar weken ook een T500 in huis en heb op dezelfde manier gekoeld. Je moet je realiseren dat het retourwater uit je condensor al behoorlijk hoog van temperatuur is ( 50-65 gr C.) Je vat warmt dus flink op tijdens het stoken.

Als je water in een vat gebruikt dan zal het waarschijnlijk niet zo koud zijn als kraanwater. Je flow van je koelwater zou tussen de 400ml en 700ml per minuut moeten zitten. In jouw geval dus eerder richting de 700ml ivm de starttemp van je water in het vat. Let er nu goed op dat je pompje op de bodem van het vat staat en dat je retourslang op de oppervlakte van het water in je vat loost. Zo rustig mogelijk, zonder veel water te vermengen

Wat er dan gebeurt is dat je het vat van boven naar beneden verwarmt. Zolang je niet in het vat roert zal je merken dat het warme water op het koelere water blijft liggen.

Bij 4 uur stoken met een flow van 700ml  verbruik je 168 liter water, dat zou je met je vat ( als er werkelijk 200 liter in zit) nét moeten kunnen redden. Als je een vriezer hebt zou je kunnen overwegen om een stuk of 8 1,5 liter plastic flessen met water in te vriezen en die te gebruiken om van te voren je koelwater op een lagere temperatuur te brengen.

Je zou ook nog kunnen overwegen om het water niet retour te laten lopen in je vat. Dan krijg je ook geen vermenging. Heb je wel aan het eind van de stook een leeg vat.

Laatste tip: gebruik je warme retourwater gelijk om je vaten, flessen en je installatie te reinigen.

 

Gaat lukken, weet ik zeker.

 

Groet,

Nico

 

Forum Lid
op 10 juni 2020

Is de opvoerhoogte van het pompje wel groot genoeg,hier zit waarschijnlijk het probleem,ik stook op de zelfde manier.Heb ruimschoots genoeg aan 200 liter koelwater.

gr Soepkoppe.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
3 op 12 juni 2020

Ja ik ben net lid geworden van het forum en ik ben aan het denken om een T500 te kopen niet alleen voor een drankje te stoken maar ook voor mijn auto ik heb nl een nissan figaro en heb daar een water/methanol injectie in laten bouwen al een paar jaar geleden maar die methanol is ook niet echt goedkoop dus ik dacht 2 vliegen in een klap ,ik heb bij de fabrikant gevraagd of ik ook alcohol in plaats van methanol kon gebruiken en dat kon mits alcohol voor menselijke consumptie dus zonder toevoegingen van > 90% maar dat is veel te duur schreef hij, maar zelf distilleren natuurlijk niet maar dat weet hij niet.Dus ik ga nog wat lezen erover en dan beslis ik of ik het koop.

Forum Lid
op 12 juni 2020

Even uit de losse pols: 8 kilo suiker + turbogist, zeg dat dit 10 euro kost. Weekje (minimaal) vergisten, 5 uur stoken in de T500 , dus 5 x 2000W = 10kWh, met een gemiddelde prijs met belasting van 0,20ct = 2 euro. Dan heb je ongeveer 4,5 liter van 92% voor 12 euro = 2 euro 67 per liter. Ongeveer…

Ik ben dan wel benieuwd naar hoeveel je in een tank moet gooien hiervan en wat het verbruik is. Oftewel: Is dit rendabel om te doen?

Forum Lid
op 12 juni 2020

Ik schat dat het ongeveer de helft van de prijs van een liter methanol aan productie kosten kost. Je bent dan wel eerst een sugar wash aan het maken, dat moet ergens staan en vervolgens moet je 5 uur stoken voor max 5 liter “brandstof”.

Ik heb wel een idee waar deze investering beter zou passen!

Forum Lid
op 12 juni 2020

Dan nog een andere berekening: gebruik 6 kilo suiker en bakkersgist. Kosten pakweg 5 euro. Dit twee keer stoken in de T500, heb je voor 9 euro zo’n ruime 3 liter aardige alcohol van 92%. Dit levert verdunt met water bijna 7 liter op van 40%. Probeer maar eens die hoeveelheid in die kwaliteit te kopen bij de slijter voor dat geld 😉

Dat is nog eens besparen….

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
5 op 13 juli 2020

Hoi iedereen met het het lezen op de form en op internet  kom  ik het volgende tegen de copper parrot head ik ben nog aan het studeren om na mijn verlof aan mijn nieuwe hobby te beginnen. en dit leek mij interessant voor het stoken met de T500. Heeft er iemand ervaring mee en deze is blijkbaar ook niet te koop via de winkel hier.

kan gebruikt worden op de kolom als op de helm. 

Admin
op 13 juli 2020

Hoi Ppeterke, de parrothead wordt al biijna 2 jaar niet meer gemaakt helaas. Ik denk dus niet dat je die nog ergens kunt kopen. Je kunt wel een losse parrot gebruiken. Persoonlijk zie ik er het nut niet erg van in. Ik check gewoon per druppel met de refractometer.

Forum Lid
op 14 juli 2020

Met de refractometer is waarschijnlijk met de helm?

Mijn refractometer gaat meer tot 80% (en meet eigenlijk pas fatsoenlijk onder de 70%) en met de T500 is hij dus niet bruikbaar.

 

Heb jij er een die tot 100% (of 96%) gaat?

Admin
op 14 juli 2020

Klopt, refractometers gaan idd niet verder dan 80%. Maar met de reflux heb je niets aan de parrot omdat het percentage dat eruit komt van de 1e tot de laatste druppel gelijk blijft.

Forum Lid
op 14 juli 2020

Bij de fijnstook kan ik het eerste deel nooit meten met de refractometer. Is niet zo erg, cuts maken doe ik niet op %.

Was wel leuk geweest als het wel kon.

Forum Lid
op 14 juli 2020

idd kan ook de refractometer gebruiken die ik reegd heb .Ik kwam het bij het lezen tegen en dacht mee wel handig bij de t500

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 15 juli 2020

Hoi Wurmpie, om het topic leesbaar te houden heb ik je vraag even op het eind geplaatst, anders word hij nooit gevonden in dit enorme topic.

Vandaag een suikerwash proberen te verstoken Sg 980 goed geklaard maar met geen mogelijkheid kwam het er uit. Ja bij een temperatuur boven de 65graden van het koelwater. Gebruik de reflux kolom met een bubble plate. Pijp zit goed gevuld met koperen en rvs ringen. Heb later de bubble plate verwijderd en ook toen kwam er geen moer uit na 2 uur nog geen halve liter. En het percentage was ook lager als normaal 86 %. Kan er iets met de kolom zijn thermometer klopt wel. Lekt nergens zover ik weet. Is de originele vulling vanaf dat ik hem kocht. Alleen goed schoongemaakt een keer. Graag hulpVan Wurmpie77
Admin
op 15 juli 2020

Wat was het percentage van je stookwijn? De suiker kan wel droogvergist zijn, maar wat was je start SG?

Heb je hiervoor al wel succesvol met deze kolom gestookt?

Wat bedoel je met bubbelplate? Is het een zelfbouw kolom op een T500 boiler? De T500 reflux kolom heeft geen bubbelplates.

Zijn de slangen juist aangesloten? Je zal de eerste niet zijn die hier de fout mee ingaat hoor.

Haal de vulling er eens uit en doe hem weer terug. Mischien zit er net een zadeltje dusdanig vast voor een opening dat er weinig damp doorheen wil. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
5 op 2 augustus 2020

Hoi, wij gebruiken de T500 nu een tijdje, ik denk dat we op zo’n 8e keer stoken (turbo pack 8kg suiker wash). Na de 5e keer heb ik de refluxkolom geleegd en goed afgespoeld.
Maar bij de laatste keer stoken kregen wij een percentage van niet hoger dan 91% (verder prima voor het doel). Maar beter zou natuurlijk zijn als dit hoge uitvalt.
We houden de temperatuur van de outflow op/rond 55 graden, dat zou toch goed moeten zijn?
Zie het verloop met meetpunten om de 15minuten in de toegevoegde foto.

Forum Lid
op 7 augustus 2020

Is er iemand die hier wat over kan zeggen?

Forum Lid
op 7 augustus 2020

Mmmm, als ik de grafiek zo bekijk zie ik geen dingen waar ik van schrik…
Wat me wel opvalt is dat de temperatuur van je distillaat 20 graden en meer is.
Dat lijkt erop dat je bij hogere buitentemperaturen aan het stoken bent (Ik stook zelf vaak in december en Januari en dat is de temp van mijn distillaat zelden 16-17 graden.  
Nu heb ik toevallig vorig weekend een keteltje gestookt, en daar viel mij het alcoholpercentage ook wat tegen.
Zou die buitentemp er wat mee te maken kunnen hebben?

Forum Lid
op 7 augustus 2020

Zou heel goed kunnen inderdaad!
Dat is een mooie om een bij te houden hoe de buitentemperatuur zich verhoudt tot de hoogte in alcohol percentage! Thank voor zover!

Admin
op 8 augustus 2020

Bij het meten moet je distillaat exact 20 graden zijn . Bij kouder of warmer moet je correctie toepassen. 

Forum Lid
op 15 augustus 2020

Dat hebben we nu gedaan, destillaat laten afkoelen naar 20 graden en dan gemeten. Ook dan kom ik niet hoger dan 91,5%
Ik heb toch zo’n vermoeden dat de buitentemperatuur een grote rol speelt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
3 op 15 augustus 2020

Dubio: RVS condensor in potstillmodus, koperen helm kopen of ombouwen via Alie

Voor de suikerwash gebruik ik de T500 en om smaak mee te krijgen een koperen alambiek. 
Om whiskey of rum te strippen wil ik de T500 gaan gebruiken. Ik lees en hoor hierover meerdere opties:

 • De vulling uit de condensor halen en de watertoevoer omleggen. Dat is de meest goedkope oplossing en dat wordt op dit forum al eens besproken. Nu hoor ik dat de fabrikant dit expliciet afraad omdat de toenemende hitte de kunststof verbindingen kapot zou maken.
 • Een koperen helm met condensor kopen. Dit is vrij kostbaar en ik hoor dat de condensor te kort is voor een goede koeling.
 • Alleen de koperen condensor (zonder helm) kopen is goedkoper en deze zou op de RVS deksel passen met dezelfde werking.
 • Een 2” potstill Met 180 gr bocht en koeler kopen bij de Alie incl. koppeling voor de rvs deksel.

Kunnen jullie mij helpen deze opties verder uit te werken zodat ik een goede keus kan maken.

Forum Lid
op 15 augustus 2020

Rum en whiskey’s strip je niet . De t 500 is een mooi toestel voor schone alcohol maar niet een rum of Whiskey ketel .

Optimalisatie komt voor dergelijke dranken zal inderdaad extra investeringen zijn en nog huisvlijt .

Whiskey en rum stook je het beste op koper .

Ali is wel leuk maar waarom niet even bij stookwinkel kijken voor een alembiek of whiskey keteltje .

Je ben dan goedkoper uit dan de t500 klaar te maken , je heb er minder werk van en je kunt een breeder scala dranken maken dan ooit met t 500 alleen .

Forum Lid
op 15 augustus 2020

Bedankt Robbert voor je reactie. Ik lees overal dat een koperen alembiek het beste werkt en dat klopt ook wel. Deze gebruik ik dan ook (naast de T500 voor schone alcohol). Mijn punt alleen is dat mij koperen keteltje van 20 liter maar maximaal tot 13 liter gevuld kan worden. De eerste stook moet ik dus in 2en verdelen en dat vind ik zonde van de tijd.

Mijn gedachte was om voor de eerste stook 25 liter in 1x in de T500 te kieperen en kijken of daar ook smaak meegenomen kan worden. De ervaringen zijn hierover erg verdeeld (rvs zadels eruit, knikkers erin, water toevoer omleggen, ombouwen via Alie, koperen helm met koeler kopen bij de stookwinkel..). De fijnstook blijf ik natuurlijk doen ik met de koperen alembiek.

Ik ben zeer benieuwd wat met de T500 hierin mogelijk/verantwoord is en wat er ervaringen hiermee zijn.

Forum Lid
op 15 augustus 2020

De eerste stook moet je nog meer de smaak stoffen behouden .wanneer je die op de t500 zal doen zal je toch aanpassingen moeten doen op de alambiek van de t 500 door bijvoorbeels een kroon ring te maken . Anders stook je toch de drank iets te arm .

Beter is gewoon de tijd te nemen en toch in 2 verdelen en op alambiek te stoken .

Het is nooit zonde van tijd als je daarmee wel een hogere kwaliteit krijgt.

Een goed product neemt tijd .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
2 op 31 augustus 2020

Wie kan me de juiste binnen diameter van de T500 ketel bezorgen aub

Forum Lid
op 31 augustus 2020

295 mm, met de rolmaat gemeten, dus niet nauwkeurig tot 0,01 cm

 

Forum Lid
op 31 augustus 2020

bedankt hier kan mee verder

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
6 op 22 september 2020

nog eens een vraagske.

Is het interessant of nuttig om in de t500 boiler een temperatuur meting te voorzien zodat je de temperatuur van de wash kan meten zoals bij de Grainfather of heeft dit geen enkele meerwaarde? Weet dat je temp meet in de kolom .

Iemand hier ook al aan gedacht of gedaan?

Crew member
op 22 september 2020

Heeft geen meerwaarde. Wanneer je met een Grainfather stookt is de temperatuur van het uitstromende koelwater van de reflux en, in geval van copper dome en condenser, de temperatuur op de condenser leidend.

Forum Lid
op 22 september 2020
Forum Lid
op 22 september 2020
Forum Lid
op 22 september 2020

Met de Grainfather kan je de temperatuur instellen om al de wash voor te verwarmen voor je begint te stoken , mss op tijd zo ver ben ik niet op de hoogte.

Dus ik dacht ik laat mijn wash al opwarmen om vb 6 uur naar een 65°,zodat je om 8 ineens kan beginnen stoken. en voor als je mout op temperatuur moet houden gedurende een bepaalde tijd.

Ik weet met de Grainfather gaat dat allemaal en met een app maar is wel een groot prijsverschil als beginnende stoker.

 

Crew member
op 22 september 2020

Je kunt de T500 ook met een simpele tijdschakelaar op een vooraf ingestelde tijd aan laten gaan zodat je mash/wash op de door jou gewenste tijd op temperatuur is.

Wanneer je het over maischen hebt dan zou ik toch gaan overwegen om de T500 om te ruilen voor een Grainfather, de voordelen zijn dan zoveel meer. Ga je een graan mash stoken dan doe je dat ook met een helm ipv een reflux en dan ga je op vermogen stoken. Wil je met een T500 op vermogen gaan stoken moet je ook weer een vermogensregelaar aanschaffen. 

Forum Lid
op 29 september 2020

idd erik  de Grainfather heeft mss wel veel voordelen maar is wel een prijsverschil van een 500€ dat vind ik als beginnend stoker veel .dan investeer ik dan liever de de kolom zoals DDM heeft gedaan met bubblecap en deze is moduleerbaar voor zowel puur als voor op smaak.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
3 op 25 september 2020

Zou ik een gaatje kunnen boren in de T500 boiler en deze temperatuurmeter kunnen plaatsen met afdicht ringetjes? Met een vermogensregulator kun je dan redelijk nauwkeurig stoken. ? Had ik gedacht.. temp metertje kost 3 euri bij wish

Admin
op 26 september 2020

Heeft geen meerwaarde, en je hebt een gat in je boiler. Een wish thermometertje zal niet zo lang meegaan als je boiler ben ik bang.

temperatuurgericht stoken werktt soweso niet. De samenstelling van je vloeistof verranderd continue, dus is er geen vaste temperatuur waarbij de alcohol verdampt. Daar is al heel veel over geschreven op het forum. Het stoken doe je op vermogen, steeds als de alcohol langzamer druppelt verhoog je het vermogen iets.

Let op, dit geld alleen wanneer je stookt met de helm als alambiek. Niet met de reflux. Bij de reflux let je alleen op de temperatuur van het uitgaande koelwater.

 

Forum Lid
op 26 september 2020

ok 🙂 Duidelijk verhaal… Geen gaatje maken dus. Thanks

Forum Lid
op 29 september 2020

tenzij je het geen gebruikt wat ik voorstelde . dan kan je zoals bij een  Grainfather de wash voorverwarmen naar vb 60gr . en dan erna gewoon stoken op temperatuur op de brug. of als je de t500 wil gaan gebruiken voor te Maischen dan kan je de ketel instellen op de gewenste temperatuur. natuurlijk hier is geen pomp bij zoals de Grainfather dus moet je blijven roeren .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
2 op 1 oktober 2020

Beste allemaal,
Wie kan mij de totale hoogte van de T500 geven

Bartje

Forum Lid
op 1 oktober 2020

Zie net dat de vraag al eerder is gesteld, helaas zie geen antwoord.

Forum Lid
op 1 oktober 2020

Inclusief het slangetje bovenop de refluxkolom kom ik uit op zowat 132,5cm.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
2 op 2 oktober 2020

Graag verneem ik wie er een vermogensregelaar gebruikt bij de T500 en hoe dit bevalt? Heeft het meerwaarde bij het stoken met de koperen helm en alambiek? 

En ik zit te twijfelen om de koperen helm en de alambiek te kopen voor de t500 , of apart een koperen keteltje van zo`n 15 liter voor betere kwaliteit?? Wat is wijsheid 😉 

Forum Lid
op 3 oktober 2020

Jan deze opstelling van Dirk vind ik interessant daar kan je alle richtingen mee uit.

Ik ben bij Dirk gaan kijken ben nu al deze onderdelen aan het kopen.

Babydragon op de grainfather

Forum Lid
op 4 oktober 2020

stuur me even een pb.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 4 oktober 2020

Is er iemand die ervaring heeft met het vervangen van het kraantje van de T500 boiler? Ik wil hem vervangen voor een kraan die iig sneller zorgt dat hij leeg loopt. Alle tips zijn welkom.

 • Geliked door
Annuleren
0 op 4 oktober 2020

Goedemiddag,

Net begonnen met het installeren van mijn T500 … en ik loop meteen tegen wat probleempjes aan, misschien is hier iemand die me op weg kan helpen.

Het draadeindje zit echt muurvast in de flow regelaar … die moet toch draaibaar zijn ?

Om e.e.a. op een kraan aan te sluiten moet ik deze twee verbinden .. maar het past niet … ik krijg die ring niet op die regelaar gedraaid. Waarschijnlijk doe ik iets niet goed .. maar mijn vrouw, die veel slimmer is als ik … krijgt het ook niet voor elkaar.

Als iemand mij vooruit kan helpen .. alvast bedankt !

 • Geliked door
Annuleren