Alle vragen en antwoorden betreft de T500 mogen hier!

Geupdate op 20 augustus 2019 in Mijn installatie
6 op 3 januari 2019

Hallo ik heb een T500 in gebruik dat ding werkt perfect alhoewel de temperatuur met de koeling wat lastiger te regelen is. Wel heb ik ontdekt dat als ik de water uitloopslang in de wasbak laat uitlopen en de wasbak helemaal laat vollopen en dus het koelwater via de overloop wegloopt dat de temperatuur al een stuk beter te regelen is. Wellicht komt dat doordat het koelwater in de spoelbak net dat beetje tegendruk geeft waardoor de waterflow net iets stabieler is. Echter overweeg ik ook een waterflow regelaar aan te schaffen of zelf te maken.

Nu mijn vraag heb op een Amerikaanse site gezien dat ze de kolom ook gebruikten om smaak mee over te hevelen. Originele pakking eruit. De koperen pakking weer terug erin en dan de kolom tot ongeveer een derde vullen met knikkers. Je zou dan voldoende smaak mee kunnen overhevelen en er zou toch nog sprake zijn van enige reflux waardoor je alcohol percentage ook acceptabel zou zijn. Heeft iemand daar enige ervaring mee ? Dat filmpje heb ik trouwens gezien op Barley and Hops Brewing.

Forum Lid
op 17 februari 2019

Ik heb hetzelfde probleem, de temperatuur is erg moeilijk te regelen met het originele naaldkraantje wat met de T500 geleverd is.

Heeft iemand ervaring met de ‘Waterflow regulator’ van de Stookwinkel? Dit lijkt mij in theorie een betere oplossing maar dan moet het naaldkraantje wat hier in zit wel beter regelbaar zijn.

Forum Lid
op 18 februari 2019

Ik heb er enen ik heb hem nog niet gebruikt, de waterflow regelaar moet volgens mij goed werken als je van de waterleiding water neemt, omdat dat niet meer is als een vlotter bakje met een pompje erin, dan hang je niet af van het drukverschil op de waterleiding, bij mij omdat ik met n’en eigen hydrofoor instalatie zit liep dat drukverschil op tot 3 bar. ( de pomp springt op bij 2,5  – 3 bar en springt af op 5,5 bar) 

 

Forum Lid
op 18 februari 2019

tegen dat ik de waterflow regelaar had ( was niet op stock), had ik ondertussen een koelvat geïnstalleerd van 300 liter met een dompelpomp, ik had tussen de pomp en mijn keteltjes en Y gezet met een bol kraantje en ik geef terugloop naar mijn vat zodat ik het kraantje van mijnen T 500 reflux verder kan openzetten en zo gemakkelijker af te regelen is.

Ik regel eigenlijk nu mijne reflux temp met twee kraantjes, Volgens mij ga je dat effect ook hebben met de waterkraan en de waterflow regelaar omdat je dan de leiding druk niet op uw naaldkraantje krijgt.

grts.

Forum Lid
op 18 februari 2019
Heeft iemand ervaring met de ‘Waterflow regulator’ van de Stookwinkel?Van Obelix

Ik ben hier zeer tevreden over, ik stel hem in na de voorloop en ik moet er niet meer naar kijken tot ik klaar ben met stoken. Het meegeleverde naaldje moest ik steeds bijregelen, met de waterflow regelaar is het goed zetten en afblijven.

Forum Lid
op 18 juni 2019

Ik heb een simpele oplossing voor het naaldkraantje van de T500, gewoon een houten latje van een cm of 30, gaatje erin, bij het begin/ een uiteinde, ter grootte van het draaiknopje en voila. 1 mm aan het knopje is 10 cm draaien aan het uiteinde.

Zeer makkelijk af te stellen. T500 aanzetten, na 50 min je temp checken, tussen de 55 en 60 graden blijven en je voorloop (ik doe 100 ml) weggooien, daarna rond de 60 graden afstoken.

Mijn turbogist zet ik weg met 7 kilo suiker, geen 8 of 9, laat het anderhalve week staan, en hevel dan nog enkele malen over… totaal 2 weken, niks klaarmiddel of andere zooi en helder als een mooie bouillon! 93% zonder geur of kleur fijne shine.

Kind kan de wash doen 😉

 

Forum Lid
op 13 juli 2019

Ik heb er een tuinslang van 15m tussen 

Deze komt op druk en bij drukverschil in de leiding krimpt en zet de tuinslang uit 

Daardoor zeer stabiele waterflow kan niet stuk en geen enge techniek nodig 

De slang zorgt ervoor dat de druk als een elastiek altijd hetzelfde is 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 januari 2019

Hallo Allen,

Ik ben totaal nieuw in dit wereldje van stoken en wil met deze hobby beginnen om whiskey, sambucca,… (kortom sterkere dranken) te maken voor eigen gebruik.

Dus geen grote hoeveelheid liters.

Ik heb ik al een beetje gelezen over de T500 en andere koperen alambieken.

Wat is voor mij nu de beste aankoop?

T500 met koperen dome of condensor (wat is verschil)

of

Een koperen alambiek (bvb zie foto)

Kortom, waar zal ik het meeste plezier aan beleven?

 

Alvast dank!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 januari 2019

Wil je neutrale alcohol maken voor bijvoorbeeld likeuren zoals Limoncello Dropshot of weet ik wat de T500. Voor een whiskey of andere dranken waar je geen neutrale alcohol wilt maar ook smaak die in de mash zit mee overhevelen de alambiek. Dus in feite heb je ze beide nodig wil je goed in staat zijn om alles te maken.

Of T500 met kolom en extra koperen alambiek met liebig koeler plus extra vermogens regelaar samen dan ben je ook in staat om alles te maken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 januari 2019

Hallo, ik ben nieuw op dit forum maar heb al meerdere jaren ervaring in het stoken en distilleren. Aangezien mijn installaties nogal groot en moeilijk zijn voor kleinere hoeveelheden bestelde ik de T500 alambiek wat me ideaal lijkt voor het maken van gin, jenever enz.
Mijn vraag is nu of de “copper reflex condenser” op de dome van mijn T500 past. Ik kan die nog apart bestellen en dat lijkt mij ook wel een handige tool om een kleinere hoeveelheid alcohol te distilleren!
Ik hoop dat dit kan en zal niet nalaten om mijn ervaring te delen op het forum.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 29 januari 2019

Oeps, houtje, het is niet “copper reflex condensor” maar “copper kolom” want de condensor zit natuurlijk al bij de T500 alambiek …

Crew member
op 29 januari 2019

De refluxkolom past op de dome 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 februari 2019

Is er al iemand die de T500 gebruikt in combinatie met de brewmonk?

is hier een passend deksel voor? 

Zo gouw opgemeten is d buitendiameter van de ketel 36 cm

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 maart 2019

Hallo!
Ik heb een probleem met de t500 reflux als ik botanicals gebruik. Ik heb het geprobeerd met een zak en met de botanical basket.
In beide gevallen volg ik hetzelfde proces als normaal.
Op het moment dat alles op temperatuur is, komt er heel weinig alcohol tot geen alcohol uit. De kolom wordt super heet en vervolgens klimt de temperatuur en komt er af en toe veel vloeistof uit van ongeveer 65%.
Heeft dit iets met verstopping te maken?
Je zou zeggen dat de basket die ervoor gemaakt is, niet voor complicaties zou moeten zorgen.

Dank en groet

Jille

Crew member
op 12 maart 2019

De basket is er voor ontworpen maar wanneer je deze helemaal volstopt kan er geen of te weinig damp meer langs. Droge botanicals nemen vocht op en zetten uit.

Forum Lid
op 12 maart 2019

Je kan ook je wat inoxen ringen uit je kolom halen en die mengen tussen je botanicals zodat je goede flow hebt.

Forum Lid
op 12 maart 2019

Als je een verstopping krijgt door die basket kan de ketel wel eens uit elkaar knallen..

Zorg dat je minstens een drukbeveiliging op je boiler maakt voor dat je zoiets doet…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 maart 2019

Vorige week de T500 van Still Spirits aangekocht en 2 dagen later aan huis toegeleverd gekregen (bedankt voor de perfecte afhandeling en de leuke goodie, Jan!). Vrijdagavond het toestel ingewiijd en een sugarwash afgestookt, zaterdagmiddag een all feints run met resterende alco van minder kwaliteit. Ik stond versteld hoe eenvoudig en gemakkelijk dit toestel circa perfect neutrale alcohol van 93% produceert. Effe het juiste debiet instellen van de waterflow regulator en de komende 3u druppelt het magische vuurwater eruit. Ik had nooit gedacht dat stoken zo simpel kon zijn. Het toestel in bedrijf is fascinerend en snort gelijk een perfect afgestelde motor. Daarentegen is het ook vreselijk saai en mis ik het continu tweaken,  de instabiliteit van mijn goedkoop chinees stookketeltje en de hulpmiddelen/zoektocht om toch tot een van middelmatige kwaliteit eindprodukt te komen. 

Doel van de aankoop van de T500 was dan ook het verkrijgen van zuivere alcohol om nadien verder te verwerken in likeuren of andere spirits die opnieuw destillatie nodig hebben mbv mijn chinese stookketel, zoals gin, jenever, absint,…..

Daarenboven heb ik nu meer tijd om mij te verdiepen in de wereld van gisten en wil ik tegen het einde van het jaar een lekkere maïs moonshine/Bourbon brouwen. Bedoeling is nog zelf een alambiekhelm te maken + condensor …..nog een leuk projectje 🙂

Al bij al supercontent van de aankoop en onder de indruk van de kwaliteit en gebruiksgemak. Missie geslaagd!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 19 maart 2019

na een poosje stoken met eigen ketel nu maar een t500 besteld 🙂 kan niet wachten 🙂 🙂

Admin
op 19 maart 2019

Daar ga je heel veel plezier van hebben! 😁

Forum Lid
op 19 maart 2019

Dat denk en hoop ik wel Jan 😁 Ik heb er laatst mijn oude hobby voor verlaten….25 jaar vogels…van postduif tot tropische vogels wildzang en kanaries….vind het leuk en uitermate interessant 

Admin
op 20 maart 2019

Als alles goed gaat heb je hem morgen in huis 😉

Het is een totaal andere hobby. Ik vind vogels ook erg gaaf overigens. Nooit iets mee gedaan op spreekbeurten voor de kinderen maken na dan haha.

Forum Lid
op 20 maart 2019

ik zag het al via de mail, TOP en kan niet wachten, kan ik eindelijk wat meer experimenteren want dat schiet niet echt op met een 10 liter keteltje waar je ook nog 2x voor moet stoken om aan de 85% te komen. Het zal aan mij liggen maar was dan toch bijna 2 middagen bezig om een litertje van 85% bij elkaar te krijgen.

Admin
op 20 maart 2019

Nou dan gaat er nu een wereld voor je open en blijft er een hoop tijd over voor andere dingen.

Staat er al wat te vergisten?

Een emmer van 25 liter met Turbo en 8 kilo suiker levert je ongeveer 4,5 liter van minimaal 92% op. Dit duurt tussen de 4 en 5 uur, dus 1 middag inplaats van 2 🙂

Forum Lid
op 20 maart 2019

er staat zeker wat te vergisten 25 ltr….heb inmiddels 2 gisttonnen dus dat gaat goedkomen. Doe nu langzame gisting, suiker, tomatenpuree en natte bakkersgist, duur een 3 weken.

Met turbo gist geen ervaring nog…..jammer anders had ik dat even meegenomen bij je …nou ja wat in het vat zit verzuurt niet 🙂

Forum Lid
op 21 maart 2019

Hij is binnen 😁👌

 

is het nodig hem eerst uit te koken of is dat niet nodig?  En zoha met liter of 6 of vol?

nu wachten tot ton is uitgegist 

Forum Lid
op 21 maart 2019

Ben dit toic nog aan het doorlezen en zie dat uitkoken niet kan 😁

Admin
op 21 maart 2019

Uitkoken hoeft niet hoor, gewoon in gebruik nemen 😉 na gebruik spoel ik hem alleen door met kraanwater. Heel gebruiksvriendelijk.

Forum Lid
op 21 maart 2019

ik zag het al via de mail, TOP en kan niet wachten, kan ik eindelijk wat meer experimenteren want dat schiet niet echt op met een 10 liter keteltje waar je ook nog 2x voor moet stoken om aan de 85% te komen. Het zal aan mij liggen maar was dan toch bijna 2 middagen bezig om een litertje van 85% bij elkaar te krijgen.

Van Ronnor

Ik ken het probleem. Om 2 à 3 flessen van matige kwaliteit te krijgen, vergde veel tijd en energie. Dit is met de T500 van de kaart geveegd. Ik ga mijn primitief keteltje wel houden en ga binnen enkele weken deze gebruiken om een lekkere absint mee te distilleren. Kwestie van voorbereid te zijn op een zomer vol BBQ’s en een lekker absint voor de genodigden.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 maart 2019

Zojuist de t500 besteld voor op mijn koperen boilerketels ik heb er 2 een van 60 liter en 1 van 10 nu even wachten tot hij binnen is. Kan ik eindelijk weer stoken 

Forum Lid
op 27 maart 2019

En hij is binnen bedankt voor de snelle levering!

Admin
op 27 maart 2019

Heel veel plezier en succes met de aankoop! Je zal er geen spijt van krijgen 😁

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 maart 2019

hij gaat lekker, dit is relaxed stoken 😁👌

 

 

Admin
op 30 maart 2019

Ja mooi he! Fijn dat hij al in gebruik is 😎

Forum Lid
op 30 maart 2019

Echt TOP ga hier heel veel plezier aan beleven dat weet ik zeker. Dit is heel anders dan met een 10 ltr ketel en vlam …..opbrengst is veel en veel meer en de tijd is om te lachen 2,5 uur bezig waarvan 45 minuten opwarmen en ik schat 1,5 ltr van 93%

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 31 maart 2019

Gisteren mijn allereerste stook ooit gedaan, met een gloednieuwe T500.

Liep prima, 5 uur voor 4,5 liter aan 92%.

Ik heb twee vragen als gevolg van deze eerste ervaring:

 1. Is het normaal dat in de uitgang van de koelleiding ongeveer de helft aan luchtbubbels zitten? Indien niet, hoe te verhelpen?
 2. Als ik het debiet wil verhogen van +/-400ml/minuut naar 600 of 700 dan spuit het water uit het gat van de thermometer en vliegt die sonde eruit. Is dat normaal? Hoe te verhelpen?
Forum Lid
op 31 maart 2019

Die luchtbellen is heel normaal had ik ook, het tweede heb ik geen last van gehad maar ik let op temp niet op hoeveelheid water per minuut.

mooi resultaat, top apparaat!

Forum Lid
op 13 mei 2019
 1. Als ik het debiet wil verhogen van +/-400ml/minuut naar 600 of 700 dan spuit het water uit het gat van de thermometer en vliegt die sonde eruit. Is dat normaal? Hoe te verhelpen?Van brice3010

Heb je misschien een vernauwing in de uitgaande leiding van het koelwater?

Forum Lid
op 13 mei 2019

Heb je misschien een vernauwing in de uitgaande leiding van het koelwater?

Van Mick

Nee, de uitgaande leiding is vrijlopend, geen restricties. Ik vraag mij af of het gat waarin de thermosonde zit niet open is naar de koelwaterleiding; daarvan heb ik op dit forum geen bevestiging of ontkenning gekregen. Zaterdag doe ik een tweede “suikerrun” en dan bekijk dat wel eens dichterbij.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 maart 2019

Ik gebruik altijd 20 liter water en 8 KG kristalsuiker. 1 zakje Double Snake C48 gist en vlak voor het einde de Extra Clear.

Met mijn Grainfather en de T500 krijg ik altijd 5 liter alcohol van 90+%

Sinds kort is mijn ‘vaste opstelling’ klaar en dat scheelt een hoop heen en weer gesjouw met pannen, zie foto.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 maart 2019

Een Belgisch 3-kleurtje met Ikea tafeltjes 😁
Wel leuk gedaan met die wasknijper.

Forum Lid
op 31 maart 2019

Tsja, die wasknijper.

Dit was een noodgreep, ik moet de uitloopslang nog wat inkorten maar wilde dit niet doen tijdens het stoken.

Ook een tip voor het regulatorvaatje wat het koelwater regelt: De INvoerslang moet van hard plastic zijn en GEEN SILICONEN, siliconen kan de waterdruk niet aan. Ik had na 5 minuten een gebarsten slang en een zeer nat plafond… 🙁

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2019

Jan bedankt voor de goede service van stookwinkel, klein defect maar keurig opgelost.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 13 mei 2019

Beste,

Ik ben van plan om een T500 met RVS kolom te kopen. Ik zou dit willen aankopen om zelf o.a. Limoncello mee te maken. Ik heb ervaring in het bierbrouwen maar ben nog een leek aangaande alcIohol stoken. Ik heb hier al veel gelezen over de smaak en sterkte. ik heb echter nog 2 vragen: 

Is er nu veel verschil in smaak tussen de alcohol afkomstig van een T500 en alcohol van 96° dewelke men in de winkel kan kopen?

Met de T500 haalt men gemiddeld tussen 90° en 93 °. De alcohol waarmee ik bv. limoncello maak komt van de winkel en heeft 96°.  Maken deze 3° meer iets uit of is dit te verwaarlozen?

Met vriendelijke groeten.

 

Forum Lid
op 13 mei 2019

T500 is een goed toestel, en zeker een aanrader voor distilleren van neutrale. Zelf heb ik thuis eenzelfde opstelling en gekocht via de stookwinkel. Veel hangt af van het type gist dat je gebruikt om je basis te maken. De ethanol bereid uit een sugarwash met Turbo8 vind ik persoonlijk minder goed dan eentje gemaakt uit zachtere gisten. Dit merk je minder op wanneer je citroenzeste macereert daar de smaak van de citroen alom aanwezig is.

93% of 96% ABV maakt geen verschil.

Forum Lid
op 13 mei 2019

Beste,

Ik ben van plan om een T500 met RVS kolom te kopen. Ik zou dit willen aankopen om zelf o.a. Limoncello mee te maken. Ik heb ervaring in het bierbrouwen maar ben nog een leek aangaande alcIohol stoken. Ik heb hier al veel gelezen over de smaak en sterkte. ik heb echter nog 2 vragen: 

Is er nu veel verschil in smaak tussen de alcohol afkomstig van een T500 en alcohol van 96° dewelke men in de winkel kan kopen?

Met de T500 haalt men gemiddeld tussen 90° en 93 °. De alcohol waarmee ik bv. limoncello maak komt van de winkel en heeft 96°.  Maken deze 3° meer iets uit of is dit te verwaarlozen?

Met vriendelijke groeten.

 

Van amateurke

93 versus 96% is afhankelijk van de reflux factor die op zijn beurt oa. afhangt van de kolomlengte, de vulling etc..

 

Forum Lid
op 13 mei 2019

Bedankt voor je antwoordt Papabeer. 

Dus voor een zo neutraal mogelijk alcohol te krijgen kan ik best geen Turbogist gebruiken? Welke gist raadt u dan aan? 

Groeten

Forum Lid
op 13 mei 2019

Bedankt voor je antwoordt Papabeer. 

Dus voor een zo neutraal mogelijk alcohol te krijgen kan ik best geen Turbogist gebruiken? Welke gist raadt u dan aan? 

Groeten

Van amateurke

Zoek eens het birdwatchers recept op. Dat zou 1 van de betere zijn om mee te starten.

 

Crew member
op 13 mei 2019

Turbogist kun je wel gebruiken. Het resultaat is afhankelijk van veel factoren. Jij als brouwer weet dat waarschijnlijk als geen ander.

Gebruik je Pure Yeast van Still Spirits met 6 kilo suiker ipv 8 dan krijg je een heel mooi schoon product. Gebruik je glucose ipv suiker dan wordt het enkel nog schoner. 

Zorg je ervoor dat je gist niet gestrest raakt (temperatuur gecontroleerd vergisten) dan krijg je een heel mooi eindproduct. 

Forum Lid
op 13 mei 2019

Zoals Munckerik aangeeft geeft de Pure Yeast (via stoowinkel verkrijgbaar), ook een turbogist weliswaar, in combinatie met geïnverteerde suiker en eventueel een zakje carbon een heel goed resultaat. Zelf heb ik ook al een soort champagnegist gebruikt met een gelijkaardig resultaat. De naam moet ik opzoeken daar ik deze reeds een jaar niet meer gebruikt heb en even niet op de naam kom.

Forum Lid
op 13 mei 2019

Als jou beslag een goede kwaliteit is kun je een goede bruikbare alcohol hebben vanaf 88 % .
Elke ketel kun je de stook forceren waardoor je hoger alcohol percentage krijgt . ook Een T 500 kun je percentage nog enkele procenten boosten .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 mei 2019

Beste amateurke (uit Vlaanderen??) ik heb enkele heel eenvoudige tegenvragen nu vast staat dat je met de t500 van 19% tot 92% kan komen. Daar is toch geen dispuut over???

 

Zou het dan ook niet zo kunnen zijn dat je van 92% tot 96% kan komen. Ja dat kan met de t500. Is toch logisch!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 13 mei 2019

hallo ik heb ook een T500 met refluks voor de suikerwash en met copperdome en condenser voor het fruit werkt perfect met de T500 kan je alle kanten uit voor het stoken alleen bier niet denk ik 

gr erik

 

Forum Lid
op 13 mei 2019

 Van slecht bier kan je super wodka, whiskey, jenever maken. Maar nooit meer van gestookt bier goed bier.  Het is maar een idee. Wie het weet mag het zeggen. 

Forum Lid
op 13 mei 2019

hallo ik heb ook een T500 met refluks voor de suikerwash en met copperdome en condenser voor het fruit werkt perfect met de T500 kan je alle kanten uit voor het stoken alleen bier niet denk ik 

gr erik

 

Van evds3

Ik heb in hongarije een brouwerij bezocht waar ze met de restanten van hun bier brouwen een soort van bier palinka stookten.

Forum Lid
op 13 mei 2019

Heb zonet mijn T500 en RVS kolom besteld samen met tubro pure en classic 8 gist. Kan al niet wachten tot hij aankomt. 

Ergens op het forum heb ik gelezen dat men de RVS en koperen zadels uit de kolom kan verwijderen om alzo ook de smaken in het alcohol te krijgen. 

Volgens evds3 is het niet mogelijk om bier te stoken. Maar als ik de RVS en Koperen zadels uit de kolom verwijder, is het dan mogelijk om mijn zelf gebrouwen bier te stoken om er dan whiskey van te maken of is dit onmogelijk met de RVS kolom?

gr

Forum Lid
op 13 mei 2019

sorry verkeerd uit gedrukt ik bedoel geen bier met brouwen  !!! stoken wel natuurlijk 

gr erik

Forum Lid
op 13 mei 2019

Zadels eruit kieperen en koelen via de liebigcondensor is zeker mogelijk. Zelf heb ik het nog nooit gedaan daar ik een goedkope ketel gebruik zonder reflux om maximaal de smaak mee over te brengen.

Er zijn er die een voltregelaar plaatsen tss het net en de T500 en op minder wattage stoken voor een beter eindprodukt. 

Veel plezier.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 15 mei 2019

Met de dopper dome is het voor mij soms lastig om de vloeistof efficiënt terug te koelen, Heeft iemand enige ervaring met een extra koeler na de koeler die bij de dome zelf hoort? 

Crew member
op 15 mei 2019

Heb je ook last met terug koelen wanneer je het koelwater harder laat stromen?

Forum Lid
op 15 mei 2019

Ik had eerst een T500 met copperdome maar ik ben overgeschakeld op een Grainfather (op vermogen stoken). De T500 gaat veel te hard.

Ik werk als koeler met een aquariumpompje en als het koelwater boven de 20°C begint te komen merk ik dat het allemaal minder goed begint te gaan.

Forum Lid
op 22 mei 2019

als ik hem harder laat lopen koelt hij wel terug maar blijft dan nog relatief warm, toch altijd zo’n 30 graden ondanks het koelwater nauwelijks is opgewarmd. Heb nu wel een vermogensregelaar om terug te komen op SirOlf maar ook dan gebruik ik relatief veel water om te koelen.

Forum Lid
op 22 mei 2019

Ik meet niet het koelwater maar de alcohol uitstroom. Met een koper dome heb je mijn inziens altijd een vermogensregelaar nodig, strip run 70%, spirit run 40% vermogen. De alcohol probeer ik rond de 20 graden te houden maar het koelwater wordt dan wel lauw.

Forum Lid
op 18 juni 2019

Ik heb inderdaad ook een vermogensregelaar en gebruik nu de bronpomp voor koelwater, of ik dan 5kub of 5 liter per uur gebruik is dan even duur. Op zich werkt dit wel maar zou toch graag een extra koeler willen

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 21 mei 2019

Beste stokers,

Mijn eerste suikerrwash (classic 8) is ondertussen uitgegist. Heb er deze morgen turboclear ingedaan en ben van plan om morgen mijn eerste stook met de T500 te doen. Ik heb in al mijn enthausiasme dagen aan een stuk jullie forum gelezen. Enige minpunt is dat ik door het bos de bomen niet meer zie!

Ik lees verschillende zaken over baking soda (natriumbicarbonaat) toevoegen voor de stook om een meer zuivere alcohol te verkrijgen. Dit zou nare smaken en geuren verwijderen. Ook heb ik vanalles over citroenzuur gelezen.

Is het nodig om baking soda toe tevoegen of heeft dit geen nut? Dient citroenzuur enkel toegevoegd te worden bij bakkersgisten?

Ik heb tevens Jan zijn recept (appelcider) en alle commentaren hierop gelezen. Deze ga ik morgen als mijn vat leeg is onmiddellijk proberen. Lijkt redelijk simpel maar wel erg lekker!

Groetjes

Crew member
op 21 mei 2019

Hoi Amateurke, goed van je dat je je een beetje ingelezen hebt en ja, je hebt gelijk.
Soms gaan we volledig offtopic en maakt dat een en ander iets wat onoverzichtelijk.
Gelukkig kun je gewoon gerichte vragen stellen. Toevoegingen als baking soda en citroenzuur zijn voor een suiker vergisting niet nodig.
Appelcider is een aparte tak van sport. Teveel suiker kan je flessen doen laten klappen. Te weinig: geen of weinig bubbels. Als je het Betweter recept aanhoud met 2kg suiker op 25 liter appelsap, krijg je al een erg sterk cidertje.  Probeer ook eens andere soorten appelsap. Jumbo supermarkt verkoopt bijvoorbeeld appelsap-mild. Die is zoveel lekkerder dan de Aldi/Lidl variant. Experimenteer er vooral lustig op los.
Alvast veel succes en cheers man! 😉

Forum Lid
op 21 mei 2019

Je kan neerslagkalk of calciumcarbonaat toevoegen in je sugarwash (gewoon kalk dus). Deze gaat chemische bindingen aan met enkele onzuiverheden die je niet in je eindprodukt wil hebben. Robbert heeft dit meermaals in geuren en kleuren uitgelegd op dit forum en kan je terugvinden via de zoekfunctie. 

Natriumbicarbonaat of baking soda wordt niet zozeer in de stripping run (eerste stook) toegevoegd maar in de spirit run (wanneer je na verdunning van je eerste run opnieuw stookt voor een zuiverder eindprodukt). 

PS houd de temperatuursonde zoveel mogelijk op +/- 57°C (zo’n 440ml  koelwater/minuut, op voor hand in te stellen). Wanneer je merkt dat je na opvangen van zo’n 4l alcohol de temperatuur ziet stijgen en er nog nauwelijks alcohol wordt opgevangen, best ermee stoppen. Nadien vang je bucht die je liever niet riekt, laat staan wilt drinken.

Bonne chance !!!

Forum Lid
op 22 mei 2019

Eerste stook is bijna afgerond. Heb de eerste 250 ml weggegooid. Deze had een fel geurtje. Zit momenteel op bijna 4 liter aan een gemiddeld van 92%. Sta ervan versteld hoe simpel dit gelukt is. 

Er hangt wel een licht geurtje aan de alcohol, weet niet precies naar wat het ruikt. Heb wel de indruk dat de 3de liter het minste rook. Nu is het nog steeds redelijk goed aan het druppelen maar begint het precies terug feller te ruiken dus denk dat ik de T500 af ga zetten. Aangezien dit mijn eerste stook is kan ik niet vergelijken of de alcohol goed is qua smaak en geur. Kan goed zijn dat deze geur normaal is, ben er dus nog niet uit wat ik ga doen. verdunnen met water en opnieuw stoken of zo laten.

Bedankt voor de eerdere reacties

grtjs

Forum Lid
op 22 mei 2019

Die lichte geur heb ik ook steeds als ik met de t500 neutraal maak, ongeacht de soort gist dat ik gebruik. Na het stoken laat ik alles nog 2 dagen staan onder een koffiefilter, de geur is dan zo goed als weg.

Forum Lid
op 22 mei 2019

Je kan ook verdunnen en opnieuw stoken. 40% is normaal geloof ik maar wellicht minder is ook prettig want je alcohol wordt gewassen en je verliest niks met de t500. Behalve wat stroom en water dan. 

 

Wat ik zou doen, en gedaan heb, een liter van 92% en daar 3 liter water bij en gewoon nog eens overhalen. Kan niks gebeuren met de ketel want er zit voldoende water in (eigen risico, anders doe je 5 liter, maar dat is mijn ervaring) en de alcohol komt er een stuk zachter uit. ik vind het blauwe zakje overigens geweldig ruiken, ook de eerste keer. Super fris. 

Forum Lid
op 22 mei 2019

@ Jeroen: wat bedoel je met 2 dagen laten staan onder een koffiefilter? 

@ Lummel: ik moet zeggen dat ik de geur inderdaad wel begin te appreciëren. Heb enkele vrienden laten ruiken en ze vinden dit allemaal goed ruiken. Zeker geen aceton geur. Sommige zeggen dat het naar een droge wijn ruikt. Andere zeggen fruitig. Zelf kan ik er geen geur op plakken. 

Mvg

Forum Lid
op 22 mei 2019

Is de smaak niet belangrijker dan de geur ?

Soms ruikt het goed maar smaakt het niet goed.

Forum Lid
op 22 mei 2019

gompje, smaak is zeker belangrijk maar aangezien dit mijn eerste stook ooit is kan ik  niet vergelijken. De smaak is volgens mij ok. Als ik een beetje op mijn tong doe voelt dit aangenaam warm aan en smaakt het zeker niet slecht. Ik ga deze week nog een suikerwash maken met 7kg dextrose en de pure van still. Ben benieuwd of de smaak en geur anders zal zijn. Heb er een leuke hobby bij! 

Forum Lid
op 22 mei 2019

Bijsmaak na stook kan na enige dagen verdwijnen maar kan ook verergeren . Je kunt beter overwegen een 2 e overhaal .
Bijsmaak is altijd zonde . Gewoon paar X proberen zal je met ervaring alleen beter worden
Uiteindelijk met wat voor ketel je ook werkt je kunt altijd smaak en geur vrij alcohol krijgen .
Komt vanzelf .

Forum Lid
op 22 mei 2019

Geur zegt niets, smaak moet zo neutraal mogelijk zijn na het stoken van je sugarwash. Wat ik vaak doe wanneer ik turbogist gebruikt heb, is de alcohol na de stook enkele uren op 58°C opwarmen en een nachtje open laten afkoelen. Nadien bottelen en een week laten rusten op fles. Dan meng je een gelijke hoeveelheid alc met water in een lepel en proef je het resultaat. Ofwel zit het goed, ofwel merk je dat er nog bijsmaken inzitten. Iig zal je merken dat wanneer je de Pure gist van Still Spirit gebruikt in combinatie met actieve kool het eindresultaat een veel neutralere smaak heeft dan de turbo 8. Er staat niet voor niets 5* op ipv 4* met de turbo 8.

Forum Lid
op 23 mei 2019

Een verse alcohol 48 uur aan zuurstof laten ademen en oxideren zou de geur en smaak neutraal moeten zijn . Gebruik van correctie middelen als actief kool betekent dat de gist niet goed heeft gewerkt of van mindere Kwaliteit is of het apparaat waarmee de distillatie wordt uitgevoerd niet geschikt of verkeerd is ingericht .
Een goed basis product en goede distillatie heeft geen correctie nodig .
vergeet niet dat correctiemiddelen als ook actief kool residuen achter laten ..
Na een normaal uitgevoerde distillatie met 2 x overhalen hoort alcohol schoon neutraal te zijn zonder te hoeven na corrigeren . wanneer er nog water aanwezig is dus percentage b.v. 92 – 96 % kun je alcohol drogen tot puur 99,9 %

Forum Lid
op 23 mei 2019

@ Jeroen: wat bedoel je met 2 dagen laten staan onder een koffiefilter? 

Van amateurke

Als je het in glazen bokaal hebt opgevangen het deksel er niet opzetten maar wel een koffiefilter er over zetten gedurende een dag of 2, zo kan de geur ontsnappen en kan er niets anders inkomen.

Ze hebben mij eens verteld van dit met alles zo te doen en waar je cuts moet maken  ga je dit ook makkelijker ruiken dan.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 mei 2019

Weet iemand of je de grainfather g70 in de toekomst ook kunt uitbreiden tot stookketel? Ik neem aan dat de diameter van deze grainfather een stuk groter is dan zijn kleine broertje. 

Admin
op 22 mei 2019

Er is helaas nog heel erg weinig bekend hierover. Ze richten zich met de G70 op brouwerijen die proefbatches willen draaien of juist op microbrouwerijen voor de reguliere productie. Ik verwacht dat er op termijn ook steeds meer accessoires voor beschikbaar komen. Dat is toch wel een beetje de manier waarop zij werken.

 

Forum Lid
op 23 mei 2019

Deksel die past, en vastgeklikt kan worden zoeken, gat boren, uitbouwen via StilDragon. En de deksel die je niet kunt vinden , maak je zelf, van RVS

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 juni 2019

Sinds 2 dagen de T500 in bezit . Ik gebruikte op mijn vorige installatie een dompelpomp (veel te grote capaciteit voor de T500).

Aangezien ik bijgeleverde regelkraantje niet kan monteren  heb ik het als volgt opgelost.

Vat van 200 liter => Arsegan magneetpomp (braumarkt) => 1/2″ bolkraan => aansluiting koeling zoals beschreven door Still Spirits => retour koelwater aangesloten op naaldkraan => terug naar vat.

Ik kan mijn debiet dus 2 maal regelen , de kraan net na pomp is een grof afregeling . Deze staat ongeveer half open/dicht . Met de naaldkraan op mijn retourleiding kan ik water zodanig afknijpen dat het er uit spuit aan de temp.sensor.

Heb zonet een 2de  (korte) testrun gedaan en kan zowat elke temperatuur tussen 52°c en 65°c stabiel houden.

Vrijdag D-Day en gaat er 25L ruwbrand in de ketel ( neutraal voor Gin )

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2019

Gisteravond eerste officiële stook . Ketel gevuld met 20 liter suikerwash ( 15% ) .Na 4 uur nog steeds 94% en 4 liter opgevangen . Naloop ( geur niet de smaak ) begon dan naar voor te komen , hierdoor gestopt . Vindt dat niet slecht . Koelwater eerste 3 uur rond de 53° , nadien is het langzaam beginnen stijgen tot 58 .
Ik kon waarschijnlijk nog langer door gaan , maar dit is 4 liter van perfecte kwaliteit . In totaal 100ml voorloop afgenomen ( tss de 47°c en 50°c )

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 juni 2019

Mijn T500 lekt aan de zwarte beugel ( aansluiting koelwater / aftap destilaat) . Er lekt alcohol (damp )van tussen de kolom en zwarte beugel .

Ik zal hem deze week eens proberen open te maken , op het eerste zicht kan ik dit niet zomaar bijspannen ( zwarte beugel dichter bij kolom trekken )

Iemand een idee ?

Forum Lid
op 16 juni 2019

Zoek anders even een plaatje op internet en omcirkel het gebied…

Forum Lid
op 16 juni 2019

heb er een grote metalen spanring  omgedaan . Dus rond kolom en zwarte beugel onderaan waar koeler met bevestigd is . Door deze spanring aan te spannen druk ik alles dicht en nu lekt het niet meer. Op engelstalige forums zijn de meningen blijkbaar verdeeld ( wel oudere posts) over de T500 . 

Anyway komt wel goed 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 juni 2019

Zelf heb ik dit probleem niet maar is het niet beter om je garantie aan te spreken? Als ik goed begrepen had zit er een opening in de zwarte beugel dat als overdrukventiel werkt. Ik hoop dat deze nu niet dichtgeknepen is door het opspannen.

Admin
op 17 juni 2019

De kap bovenop de kolom werkt als overduk ventiel, niet het gedeelte waar wezze het over heeft. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 juni 2019

Ik kreeg laatst deze foto door gestuurd. Hij stond gewoon af te koelen zoals die hier bij staat met de uitgang open en koeler uit. Uit voorzorg maatregelingen haal ik nu mijn deksel er gelijk af.  Iemand dit ooit eerder mee gemaakt sweat_smile

 

Admin
op 18 juni 2019

Haha ja die foto heb ik eerder gezien. Onbegrijpelijk. Als hij echt geimplodeerd is moet er dus een extreme verstopping zitten. Dat kan bijna niet.

Laatst had ik wel iemand die een dergelijke Grainfather had, maar hij gaf gewoon toe dat die in de garage stond en er per ongeluk met de auto tegenaan geparkeerd had.

Forum Lid
op 18 juni 2019

Het kan zijn dat ik deze foto een keer in deventer heb laten zien. Theoretische gezien kun je meer dan genoeg (onder)druk opbouwen om hem zo te laten imploderen maar dan moet hij wel echt helemaal verstopt zitten 

Admin
op 18 juni 2019

En dan had hij tijdens de stook ook moeten opbollen en was er gecontateerd dat er geen distillaat uitkwam. 

Volgens mij heb jij inderdaad de foto aan mij laten zien 😁

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 juni 2019

Hoi, ik ben nieuw hier en ik zit erover na te denken om ook te gaan stoken, vooral whisky en likeuren. De t500 lijkt me er perfect voor. Alleen met de koperen helm is het zeker niet mogelijk om neutrale alcohol te stoken of vergis ik me hierin?

En is er ook een manier om het vermogen te verlagen zodat je whiskey niet op vol vermogen stookt?

Alvast bedankt 😁😁😁

Forum Lid
op 20 juni 2019

Zelf ben ik nog maar onlangs met deze hobby begonnen en ik kan je dit forum allerwarmst aanbevelen! Ik heb bij Jan een T500 met reflux en met een koperen dome gekocht, en alle bijhorende gerief. Hij heeft alles wat je nodig hebt om te beginnen.

Neutrale alcohol vereist de reflux boven op de T500, werkt super. Ik heb intussen een onvoorstelbaar lekkere frambozenschnaps gestookt met de alambiek, maar ik heb er wel een 4000W dimmer op gezet anders stookt die te hard. Vol vermogen tot de temperatuur is waar je hem wilt en vanaf dan aan +/-30% vermogen zodat het er druppel na druppel uit komt.

 

Forum Lid
op 20 juni 2019

Voor whiskey kun je het beste een alambiek  / potstill gebruiken .  Bij een whiskey of soortegelijke drank heb je zoveel mogelijk aroma overdracht nodig .

Dat betekent ook dat de stookwijn / mash rauw met zoveel mogelijk smaakstoffen in ketel zou moeten .

De T500 is minder geschikt voor niet heldere stookwijnen .

 

Om grote variatie te hebben in diverse producten ben je aangewezen op meerdere type ketels of mogelijke universele meerdere ombouw delen 

Forum Lid
op 20 juni 2019

hallo allen 

ik heb een T500 met reflux en copperdome en heb er al 2000l fruit en suikermash mee gestookt en is een prima apparaat en loopt op dit moment weer !!!! is een echte aanrader !!! ok een zelf gemaakte koper apparaat is mss beter maar ik ben zo geen handige man dus ????

gr erik

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 20 juni 2019

De bolier van de T500 kun je niet regelen. Voor de T500 reflux waar je alleen zuivere alcohol mee stookt is dat prima. Maar gebruik je de dome om stookwijn over te halen waarvan je juist wel smaak wilt meenemen naar je distillaat dan is het noodzakelijk dat je het vermogen van de boiler kunt regelen.

Er zijn vermogensregelaars in omloop, voorbeelden hiervan zijn wel te vinden op het forum. Maar meest ideaal is een Grainfather waar de Dome ook weer op past. De Grainfather kun je sturen in vermogen en  je kunt er nog mee maischen ook. Als je toch whisky wilt gaan maken….! En de refluxcondensor past ook weer op de Grainfather. Het is wel even een uitgave maar dan kun je wel meteen alle kanten op. Oh ja, je kunt er natuurlijk ook nog bier mee brouwen 😉

Als je eens kennis wilt maken met stokers, dan ben je zaterdag ook welkom op de grote Stookforum BBQ! 

Forum Lid
op 20 juni 2019

Dank voor de uitnodiging. Helaas ben ik vrij druk bezet dit weekend. Zelf kom ik uit opmeer, dus een ritje naar België is net te gek. Misschien volgend jaar 😁

Ik zal eens kijken wat een grainfather beginpakket ongeveer zal kosten. Zodat ik meteen alles heb en meteen kan beginnen.

Forum Lid
op 20 juni 2019

daarom wil ik zaterdag ook wat horen over bier maken en de grainfather en andere mogelijkheden en dit kan toch best met een natje en een droogje

 

Forum Lid
op 20 juni 2019

robbert heb je een kleine ketel over breng zaterdag mee enik neem hem over

 

Forum Lid
op 20 juni 2019

Erikjan

ik ben vandaag 65 km moeten rijden voor 6 flessen goede wijn die ik mee breng en voor de BBQ moet ik 350 km rijden maar ik denk dat de tips  enz. veel waard gaan zijn en ook het samen zijn met de forumleden  leuk gaat zijn dus is voor mij het de rit wel waart 

gr erik

Forum Lid
op 20 juni 2019

Zelf ben ik voor fruit en gin snel overgeschakeld van een T500 met copperdome op een Grainfather. Achteraf gezien was de T500 bij mij een beetje geldverspilling. Ik gebruik hem nu als vergistingsvat …

Dat stoken met de Grainfather is zo veel leuker dan met de T500 en een vermogensregelaar (nog weggegooid geld trouwens).

Admin
op 20 juni 2019

De T500 kun je ook nog goed gebruiken als spargewater heater voor bier, whisky etc..

Forum Lid
op 20 juni 2019

SirOlf

ik ben begonnen met  een smartstill en later drie dan een koperding en later een T500 en nu wil ik op de BBQ eens horen wat een Grainfather mij beter is dan een T500 ik heb 3 vermogensregelaars zo voor mij gaat de BBQ een vragenlijst worden ik rij ook voorbij familie en vrienden die ik even hallo zeggen kan en de BBQ gaat door bij een van mijn beste vrienden dus een top weekend

gr erik

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 juni 2019

Wat zal de uitkomst zijn van een suiker oplossing door een de copper dome te distilleren?

Forum Lid
op 28 juni 2019

Niet best, je zal dan vaker moeten overhalen voor een zuiver resultaat.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 29 juni 2019

Ik heb mijn t 500 uitgepakt en de kook steentjes zitten vol met gruis
Foto erbij gedaan naar volgens mij upload die niet ( kleiner dan 5 mb)
Deze steentjes bevatten allemaal cementresten lijkt het wel zitten ook vastgeklontert aan elkaar sommigen
Is dat de nieuwigheid ????
Nu allemaal gruis onder in mijn ketel die ga ik niet gebruiken om te stoken

Crew member
op 29 juni 2019

Gruis blijft wel liggen op de bodem. Na de stook steentjes eruit halen en het gruis met het restant stookwijn weggooien. Weg gruis.

Admin
op 29 juni 2019

Ik heb de steentjes nooit gebruikt, en als je ze wel gebruikt is het precies wat Erik zegt.  Het komt niet in je distillaat terecht.

Forum Lid
op 29 juni 2019

droogstook neem eens contact op met jan die vind wel een oplossing !

ik gebruik in de T500 nooit kooksteentjes ik heb een dubbele bodem van robbert voor fruit en wat heb je gestookt ? waar je steentjes voor nodig heb?

gr erik

Crew member
op 29 juni 2019

Erik, de steentjes zorgen voor kookvertraging. Het blijft wat rustiger in je ketel 😉

Forum Lid
op 30 juni 2019

Bij mijn t500 zaten er ook kooksteentjes bij die stuk waren, ik heb het zakje weg gegooid en wat raschig ringen in de ketel gedaan, ik had hier nog een grote zak van liggen. Ik gebruik dit altijd, geen idee waarom 😀

Forum Lid
op 30 juni 2019

Ik heb er inmiddels een keer mee gestookt 

Daar worden ze heeeeeel schoon van

Uiteindelijk is de t500 boiler een veredelde waterkoker met een kraantje ( wat ik niet nodig heb )

Een tomado waterkoker kost 10,- euro 

Deze in in rvs maar mag dan wel perfect wezen voor die andere 190 euro of is dat een vreemde constatering 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren