Alquitara aan het werk . [ boven 90 % ]

Geupdate op 6 maart 2020 in Stooktips
42 op 5 januari 2020

Dit is geen tiny project . 

[ niet de kwaliteit van een nimrax productie . ]

 
  • Geliked door
  • DeWitteLinde
Antwoord
13 op 5 januari 2020

 

Forum Lid
op 5 januari 2020

Super! Echt tof filmpje. Wat een top ketel!

Forum Lid
op 5 januari 2020

T hoeft ook niet duur en modern te zijn Murmelo .
Beetje vaardigheid en iedereen kan met simpele middelen alle kanten uit .

Forum Lid
op 6 januari 2020

Robbert de Alquitara Ambassadeur, mooi filmpje weer. 

Forum Lid
op 6 januari 2020

Ach Nick of het nu een Alquitara is of alambiek of de afgeleide daarvan door eeuwen heen en nog steeds zijn dat de ketels voor beste resulaat en betrouwbaarheid en flexabiliteit in mogelijkgeden .

Forum Lid
op 6 januari 2020
Ach Nick of het nu een Alquitara is of alambiek of de afgeleide daarvan door eeuwen heen en nog steeds zijn dat de ketels voor beste resulaat en betrouwbaarheid en flexabiliteit in mogelijkgeden . Van Robbert

Maar toen bestond de t500 nog niet. Hahaha plaag je maar wat. 

Forum Lid
op 6 januari 2020

Maar over honderd jaar bestaat de alquitara nog steeds en wordt nog steeds gebruik en is de T500 net al senseo vergeten .
Een goede machine en vaardigheid blijven en geven altijd kwaliteit !
wil je met weinig kunnen en simpel wat maken wat lijk op drank of koffie neem je de T500 en een senseo..

Haha wie kaatst kan de bal verwachten 😃

Forum Lid
op 6 januari 2020

Ik ga alvast patent vragen om over 100 jaar te stoken in een airfryer. 

Forum Lid
op 6 januari 2020

intressant filmpje robbert stemt tot nadenken

 

Forum Lid
op 6 januari 2020

back to basic Erik . ( Evds3 ) weinig middelen , weinig moeite en geen dikke inversteringen .

Forum Lid
op 6 januari 2020

robbert zo’n 30l is ook niet goedkoop maar ja back to basic en mss ooit wel ben nu mijn porsche proberen te verkopen een een mobilhome te kopen ! niet om het geld maar om de plaats in de schuur zo ik alles kan weg zetten en ja mss dan eens iets anders waar ik meer dan met de T500 mee kan dus mss

Forum Lid
op 6 januari 2020

Zo heeft iedereen wel eens momenten van bezinning en keuzes maken Erik .
t jaar is nog jong .komt tijd komt raad .

👍

Forum Lid
op 5 maart 2020

Dit filmpje is wat je toegezegd had , mooi hoor en zo simpel, ga het zeker proberen. 👍

Forum Lid
op 5 maart 2020

hoi Troet , ik meen te herriner en dat jij een grote broer er van hebt .
Dat geeft nog een voordeel .
die heeft een vrij grote koelbak boven op staan .
Wanneer je deze vult met ijsblokjes en laat langzaam het koelwater erdoor stromen krijg je nog meer interne condenseren . Als je dan ook doet als in filmpje + ijs zal je zien dat dan de 95 -96 % zeker geen probleem is te halen met de alquitara .

Toon meer reacties
  • Geliked door
  • 2
Antwoord
Annuleren
1 op 5 januari 2020

Mooi en duidelijk filmpje Robbert, leuk!

Forum Lid
op 5 januari 2020

De tiny’ s is Marnix zijn kwaliteiten voor nodig .
deze was simpel telefoon plak werkje .
Keteltje doet wat je van een dergelijk keteltje kunt verwachten .
En wat hiermee kan is net zo makkelijk te doen met de grote broer .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 januari 2020

Inderdaad, erg leuk filmpje. Ik ga zeker dat verband een keer proberen met de reflux. De eerste 10 cm bijv. Of zou hij stilvallen? Ga het in ieder geval proberen. Leuk! 

Forum Lid
op 5 januari 2020

Wie weet Lummel .
hoewel RVS slecht warmte kwijt wil .
Beetje calcium in jou stookwijn zal zeker wel merkbaar wezen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 januari 2020

Robbert jaman alles moet men leren ik ben begonnen met een smartstill( die jij nu heb) dan een tweede en een derde daarna een alambick dat mij niet zo goed is bevallen en ik aan een ander forumlid heb verkocht (zonder winst) daarna een T500 overgenomen van iemand en er nog bij jan de copperdome bij gekocht heb(ongeveer 2000l mee verstookt) maar ja we zullen eens kijken wat de volgende uitdaging is ! ik had nooit van de Alquitara gehoord !dus afwachten en voor zelf een ketel in elkaar te zetten nee dat kan ik niet denk ik

Forum Lid
op 6 januari 2020

Dat is ook zo Erik , alles moet leren . Veelal is er van alles wel te vinden over dranken maken maar niet echt praktische handleidingen voor ketels .
Daarom zeg ik altijd mooiste is voor een beginner om bij andere een dagje mee te lopen .
Alquitara , alambiek ,whiskey ketel liggen vrij dicht bij elkaar . De alquitara heeft omdat er een koelschaal opzit toch weer ander karakter .

je heb nu ook meer ervaring en inzicht in wat allemaal gebeurt als je bezig bent daarom zal je ook snel met een ketel als alquitara de slag te pakken krijgen .
ze zijn enorm veelzijdig en als je veel met fruit werkt perfect .
zeker betreft aroma’s .
Maar wat voor elke ketel type geld je moet even elkaar aanvoelen .

Een ketel zelfbouwen is inderdaad niet voor iedereen een optie .

Forum Lid
op 6 januari 2020

Robbert zo is dat ik heb van alle mensen wat geleerd en dan begin je met iets en leert wat bij maar zo gaat het natuurlijk ook en veel vragen en luisteren

 

Forum Lid
op 6 januari 2020

Erik vragen , luisteren en ook durven vragen leren we het meeste van .
Het hele maken van bieren , wijnen en gedistilleerd is ook een heel breed gebied .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 januari 2020

Mooi filmpje Robbert! Niet dat ik plannen heb om voor het hoogst haalbare percentage te gaan maar gewoon omdat het een hele leuke bezigheid is! Ik heb een paar vragen (zoals wel vaker) waarom gebruik je glycerol en calcium? en hoe werkt het?

Forum Lid
op 6 januari 2020

Simpel gezegt houden de glycerine en calcium het water vast waardoor de alcohol wel makkelijk vrij komt . Je ” vertraagd ‘ de verdamping .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 maart 2020

Zeer mooi filmpje! Ik ben benieuwd en in blije verwachting van een Alquitara. Heb er toch nog één kunnen vinden van 5 liter. Nu hopen dat hij tot bij mij geraakt!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 5 maart 2020

Kun je die calcium en glycerine truc ook doen bij een striprun van bv rum of houd deze behalve water ook smaak vast die dan niet mee komt?

Forum Lid
op 5 maart 2020

De calcium zal smaak doen behoorlijk doen afnemen . Glycerine zou eventueel wel kunnen maar ook dan is er kans op iets verlies in smaak .
Ik weet niet wat voor ketel jij gebruikt maar als het gaat om percentage boosten bij alquitara voor rum kun moet je bufferen.
Dus vertragen voor verzadiging .

Forum Lid
op 5 maart 2020

Dank voor je antwoord. Ik gebruik de t500 met copperdome en doe altijd een striprun en een spiritrun. Met dat systeem kun je volgens mij niet bufferen. Ben zelf nog niet zo tevreden over het eindresultaat maar dat kan aan zoveel andere dingen ook liggen.

Forum Lid
op 5 maart 2020

Wanneer je toch iets meer verhoging in alcohol percentage wil kun je een klein beetje dan nog veranderen door oppervlakte spanning te veranderen het gebruik van wat slaolie in kooknat gaat schuimvorming tegen maar al ohol komt ook dan wat makkelijker vrij .
Scheelt niet veel maar werkt wel mee .

Forum Lid
op 6 maart 2020

Goeie tip! Dank je wel. 

Forum Lid
op 6 maart 2020

Dank voor je antwoord. Ik gebruik de t500 met copperdome en doe altijd een striprun en een spiritrun. Met dat systeem kun je volgens mij niet bufferen. Ben zelf nog niet zo tevreden over het eindresultaat maar dat kan aan zoveel andere dingen ook liggen.

Van markb

Ik haal zelf met de T-500 en koperen hoed goede resultaten met een vermogensregeling. Je moet wel bij de fijnstook rustig stoken.

Sessies van 12+ uur geen uitzondering met de fijnstook. Heads druppeltje voor druppeltje afnemen en de hearts iets sneller.

 

Het duurt lang maar kan wel!

Forum Lid
op 6 maart 2020

Temperatuur beheer is enorm belangrijk . Des te nauwkeuriger de temperatuur op brug bij 78,3 blijft des te hoger en zuiverder je overhaalt .

10 tot 12 uur bij 50 liter is dan inderdaad vrij normaal .

Forum Lid
op 6 maart 2020

Ik heb het over bv whisky fijnstook van 15 l, 30% ruwstook.

Duurt me wat te lang en hoop het binnenkort sneller te kunnen doen.

Forum Lid
op 6 maart 2020

Dat zijn stevige tijden Mick, met de Alambiek 10 liter verwerk ik een 25 liter vergist spul binnen een uurtje of 6 a 7.

Dat is 3 keer een ruw stook en een keer een fijnstook.

Forum Lid
op 6 maart 2020

15 liter zou bij 2e overhaal ongeveer 3 uren kunnen .
Maar de ene of de ander ketel maakt wat verschil .
’t is samenspel van temp en koeling .
het mooie woord ” dampbeheersing ” gebruikte iemand eens .
Je stookt dan op smaak dus ook iets hogere temp .
Max 95 gr . Anders gaan de smaken stuk .
tja tijd is wat betrekkelijk maar goed het is ook een hobby waar geduld soms erg wordt beproeft .
( En altijd maar hopen dat de rest van huisgenoten je de tijd geven en niet 101 kut klusjes eerst willen laten doen 😃)

Forum Lid
op 6 maart 2020

@Robbert: ik wil deze trucs ook eens proberen met mijn whisky ketel! Maar waar haal jij de calcium vandaan? Die gezondheidswinkels die ik op internet zie vragen de hoofdprijs….

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 6 maart 2020

@McCorner het zal zeker ook met jou Whiskey ketel .
Ik denk dat je bij Stookwinkel of zo moet kijken of bij munckerik ( bio-brouwmaat ) .
Ik haal het zelf bij mineralen groothandel in iets grotere verpakkingen .

Forum Lid
op 6 maart 2020

Haha, ja dat is NET even te veel…..

Forum Lid
op 6 maart 2020

€6,00 per 20 kilo . 😃

Admin
op 6 maart 2020

Ik heb het nog niet in het assortiment. Zal het op de lijst zetten 😉

Forum Lid
op 6 maart 2020

Staat bij Bio-brouwmaat (niet op vorraad) als calcium-sulfaat. Is hetzelfde/wat je bedoeld?

Forum Lid
op 6 maart 2020

Gewone calcium carbonaat .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren