Alternatief schroten – de klompendans

Geupdate op 13 november 2018 in Stooktips
37 op 2 juni 2018

Het schroten is tot nu toe bij mij altijd een heel karwij geweest. Ik heb geen schrootmolen. Tot nu toe me beholpen met een staafmixer die is uitgerust met een hulpstuk om groenten te snijden. Best nog een heel gedoe en. Ruim een uur in de weer voor 4 kg mout met twijfelachtig resultaat en een oververhitte staafmixer, die ik uit voorzorg 2 maal 10 minuten in de vriezer heb moeten leggen om af te koelen….

Ik heb geen zin een hoop geld uit te geven aan een schrootmolen. Daar is ook geen uitdaging aan.  Er zelf 1 maken lijkt me best lastig. Ik vond een paar voorbeelden op het internet, maar daar werd ik niet heel blij van.

Diverse fora suggereerden dat je ook een deegroller kan gebruiken, maar degene die dat geprobeerd hebben, hebben dat idee snel laten varen: goed voor de spierballen, maar niet echt een alternatief voor de staafmixer.

Toen zag ik iemand opperen te schroten met een honkbalknuppel in een emmer en iemand anders dit dat een geweldig idee vond. De ouderwetse stampmethode dus. Dat leek er al meer op, maar evengoed krijg je het daar nog behoorlijk warm van. Leuk in de winter, maar meet die zomerse meimaanden van tegenwoordig nog niet helemaal wat ik zocht. Dit bracht me echter wel op een goed idee:

Waarom geen klompendans in een speciekuip…

Ik heb mijn vrouw om een paar nieuwe klompen gestuurd en heb dit ’s avonds geprobeerd…

Dit gaat wonderwel goed! kost helemaal niet veel moeite en je kan vrij grote porties in 1 keer verwerken waardoor je 4 kg mout in ruim een kwartier wegwerkt. Het is niet stampen, maar meer rollen van je voet om de gerstkorrels te kraken/pletten. De vliesjes blijven zoals het hoort mooi heel. Mijn nieuwe klompen heb ik na afloop afgespoeld en opgeborgen voor de volgende keer. Zo zal ik het voortaan doen…

 
 • Geliked door
 • aukedebier
Antwoord
2 op 2 juni 2018

Hier nog wat foto’s

Forum Lid
op 2 juni 2018

Na het schroten

Detail

Detail 2

Forum Lid
op 2 juni 2018

Vandaag hier inmiddels mee gemaischt. Prima resultaat. Filteren met een hevelfilter ging ook super!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juni 2018

Dit is geweldig ik loop mn hele leven op klompen en ben niet op dit idee gekomen, vorig jaar een schrootmolen gekocht shit. Perfect gewoon de gemoute gerst hoeft niet helemaal gedroogd te worden om het te kunnen schroten.kortom laten kiemen pletten maisen in gist ton gooien water erbij en gisten maar.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 juni 2018

Wat een geweldig idee zeg. Een molen heb ik nog niet en mijn klompen staan bloemen in.

Zal wel een plankje  onder mijn schoenen worden, kijken of dat ook lukt.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2018

Met klompen gaat het denk ik beter dan met een plankje. Klompen zijn nl. iets rond van onderen. Daardoor krijg je plaatselijk een hogere druk dan bij een vlakke plank en je kan net als bij de draaiende walsen van een molen de zaden heel zachtjes pletten door de bal van je voet te draaien.

Ik loop ook mijn hele leven al op klompen. Op de 1e foto zie je mijn oude klompen naast de speciekuip staan. Omdat gebruikte klompen nogal zanderig zijn, heb ik voor dit doel nieuwe gekocht. Die zijn ook nog mooi droog en dus lekker hard van onderen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 3 juni 2018

De gerst drogen hoeft inderdaad niet. De gerst koop ik trouwens bij de veevoerhandelaar. Dat is daar te koop als duivenvoer. 25 kg voor 11 euries.

 

Forum Lid
op 3 juni 2018

 

Gerst zelf kiemen is heel makkelijk:

 • 4 kg een nachtje in een emmer onder water.
 • Afgieten en de gerst over 2 ovenbakplaten verspreiden. Je hebt dan een laag van ca. 5 cm dik.
 • Dit 2-3 dagen laten staan bij 15 – 22 graden en 1-2 maal daags even omscheppen, zodat de bovenste korrels, die anders uitdrogen ook vochtig blijven. Indien het te snel indroogt, met de plantenspuit wat water nevelen.
 • Na 1 – 2 dagen zie je de kiemen ontstaan. Na een dag of 3 (4 bij 15 graden, 2 bij 24 graden) haken die worteltjes al in elkaar en krijg je kluwen. Dan is de mout klaar om te schroten.
 • Op het internet zeggen ze dat je moet drogen (eesten) en dan de korrels op een zeef moet schudden om die worteltjes te verwijderen. Dat zou een bittere smaak geven. Dat doe ik allemaal niet. Van die bittere smaak heb ik nog nooit wat gemerkt.
 • In de duivengerst zit hier en daar een verdwaalde maiskorrel. Op 4 kg niet meer dan een handje vol. Die kan je eruit vissen. Onze kippen zijn er gek op. Maar meestal laat ik ze zitten. Het is zo weinig dat je er geen last van hebt.
Forum Lid
op 7 november 2018

Hoeveel wort maak je van die 4kg? Ik ben door je info behoorlijk aangestoken, en wil zelf ook aan de slag. Ik noem het ‘het oerbier’ project. Ik heb al wat ervaring met brouwen van een bierkit, en heb de matrialen daarvoor. Ik bereid me altijd graag goed voor alvorens ik begin. Heb jij ergens een hele werkwijze? Dus van Gerst tot Bier?

Forum Lid
op 13 november 2018

Hoi Auke
Jouw vraag stond een beetje middenin de topic. Dus duurde het even voor ik hem zag.

4 kg mout verdeel ik meestal over 2 porties. Ik heb 2 20-literpannen. Als ik brouw, maak ik 2 batches in 1 keer. Dwz als de 1e batch staat te maischen dan schroot ik de 2e helft voor in de andere pan, enz. Als je dat een beetje goed uitkient kan je 2 verschillende batches van ca. 10-15 l in 5 uur brouwen.

Ik hou altijd een logboek bij. Als ik thuis ben kan ik je het laatste resultaat wel sturen dan kan je van minuut tot minuut volgen wat ik gedaan heb.

De hoeveelheid wort is afhankelijk v hoe dik je het beslag wilt maken. Vaak roer ik 1 kg bloem door 2 kg geschroot mout. Dat geeft een zachte smaak ah bier en dik schuim en een hogere SG.

Er zijn veel bierbrouw sites. Kijk eens op: t Wort wat. Daar vind je heel veel info en recepten.

Forum Lid
op 13 november 2018

Hoi Auke. Kijk eens op www.twortwat.nl.
Daar vind je veel recepten en zelfs een complete bierbrouw cursus.

Zelf heb ik 2 20-l brouwpannen. Ik maak meestal 2 batches parallel waarover ik de 4 kg mout verdeel. Als batch 1 maischt, schroot ik batch 2, enz. Zo kan je in 5 uur 2 verschillende bieren brouwen. Leuk voor een experiment.

Forum Lid
op 13 november 2018

Dag Auke,

Dat logboek waar ik het hierboven over heb, heb ik gezet in het lijntje ‘traditioneel bier brouwen’. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2018

 

De speciekuip had ik trouwens al. Gebruik ik ondermeer voor het schoonmaken van flessen. Water met een beetje chloor er in. Flessen een paar uur laten weken en steriel zijn ze…

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2018

Niet alleen handig voor bier, wijn, whiskyflessen, maar een speciekuip is ook groot genoeg voor gistflessen…

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2018

Van de overgebleven bostel heb ik gisteren brood gebakken.

Oude kaas, pesto, olijven en een zelf gebrouwen wit biertje erbij… Heerlijk! 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 juni 2018

Erg mooi om te zien. En ook erg herkenbaar trouwens. Groenmout laat zich inderdaad slecht schroten. Het drogen heeft alleen nut om het fijner geschroot te krijgen met normaal schrootmateriaal. En die bittere smaak is onzin. Ook de zogenaamde gras/komkommer smaak in het eindprodukt. Gewoon niet aanwezig.

Die verontreiniging met andere granen/zaden vind ik trouwens best fors. Heb nu Beyers uit België. Daar zit hoogstens nog een klein strootje in. 

Waar ik benieuwd naar ben is of je met deze methode alles eruit haalt wat erin zit. Spoel je na bij het maischen? Ik vond de beslagdikte al erg fors worden om een hoger Sg te krijgen. Ik overweeg een elektrische graanmolen te kopen hiervoor. Ik ga dan ook niet filteren over een filterbed.

Groeten Catnip

Forum Lid
op 3 juni 2018

 

Catrip, Ik kwam uit op een SG van 1038 (20 liter, 4 kg gerst). Dat viel me wat tegen dus ik heb om op 6.5% uit te komen nog wat suiker toegevoegd (SG 1048, inclusief spoelwater). Dat ik lager uitkwam dan verwacht, komt misschien omdat ik de nog vochtig geschrote mout 36 uur heb moeten laten liggen wegens andere werkzaamheden (het kiemen ging sneller dan verwacht en was woensdagavond al klaar ipv vrijdag).

Ik had de mout nog wel geprobeerd te drogen in de oven (24 uur bij 50 graden), maar dat was toch niet helemaal gelukt. Daarbij zijn natuurlijk wel suikers ontstaan die in die 36 uur standtijd iets aan het gisten zijn gegaan (de mout rook nog goed, maar wel een duidelijke CO2 lucht waarneembaar). Ik heb het gebruikt voor bier. Dus de alcohol die je daarvan krijgt is bij het koken wel verdampt.

Forum Lid
op 3 juni 2018

Dus mijn klompen hou ik in ere,zijn dus niet alleen gezond aan de voeten,maar ook goed voor te schroten?

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 juni 2018

Nim, plaats hem even opnieuw, ik drukte per ongeluk op verwijderen ???

Forum Lid
op 3 juni 2018

Hahahaha is ok.

 

 

Forum Lid
op 4 juni 2018

Klompen kosten 22 euro ex btw , voor die prijs wil ik wel 50 paar heb ik tot mn 75ste genoeg hi hi .Weer lekker ant grutten met de computer Nimrax prachtig.

Forum Lid
op 4 juni 2018

Hahahaha is ok.

 

 

Van Nimrax

Man hoe krijg je het voor elkaar om dit zo inelkaar te zetten. 

Forum Lid
op 4 juni 2018

Pino, ze bestaan echt. Kijk maar op https://www.klompjes.com/product/wit-geschuurde-houten-klompen-2/?attribute_pa_maat=18-12-cm&gclid=EAIaIQobChMIi7GjkIW62wIVFofVCh1OdwCKEAkYASABEgJhZ_D_BwE

in de maten:18-35= 12cm tot 23cm. Wel 5 euro verz.kosten.. 🙂 (Bijna de kostprijs vd klompen).

Lummel, ik moest het Jan ook al opbiechten, hoe bedenk ik het… Ik denk dan, Oww…klompendans in de metselkuip..”Kan ik daar iets mee”? Yes we can… Leuke accessoires voor de Stookwinkel(not)… Het lastigste was het lettertype vinden die de stookwinkel gebruikt. Dit is: LetterOMagic
Cheers 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 juni 2018

Hoe bedenk je het he haha, echt geweldig ?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 juni 2018

 

Het scheelt natuurlijk als je net als ik ruim 90 kg weegt. Dus vooral voor mannen. Dames mogen de druiven doen…

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 juni 2018

Haha ik ken stellen waarbij je beter de vrouw de mout kan laten schroten 😉

Maar wat een geniale uitvinding zeg!

Forum Lid
op 4 juni 2018

Hahaha, ” de vrouw “, zie ik altijd een brave man in een spencer voor me. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 4 juni 2018

Jan, je bedoelt toch dat de vrouw beter op klompen kan lopen zeker, of gaat het over vrouwen

met stevige kuiten?

Admin
op 4 juni 2018

Dat laatste, en niet alleen de kuiten

Forum Lid
op 1 november 2018

We zijn inmiddels een paar maanden verder. Het schroten op klompen bevalt me nog steeds uitstekend. Ook voor het bierbrouwen trouwens. De kafjes blijven mooi heel. Filteren met een hevelfilter is geen probleem.

Forum Lid
op 1 november 2018

Top Rob! Het blijft uniek, deze “graan-klompendans”. Met prima resultaat dus…

Forum Lid
op 2 november 2018

Tja dat hadden we op de klompen kunnen aanvoelen.?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 november 2018

Goed idee! Ook dat duivenvoer is een goed idee. Gerst van de molen of uit de winkel kiemt helemaal niet zo goed, maar als het niet gepeld is, gaat het beter.

Forum Lid
op 13 november 2018
Ook dat duivenvoer is een goed idee.Van Kees22

Terwijl dat echt alleen maar als foute grap bedoeld was…verdikkeme…
Mijn vader houdt duiven. En weten jullie wat?
Die gaan vanaf volgende week op dieet !

Forum Lid
op 13 november 2018

Straks gaan jullie nog Koeren? roekoe. 

Groet, @ndré??

Forum Lid
op 13 november 2018

Nimrax?laat die beestjes met rust,magere duif is niets voor in de soep,ik ben nog bezig met wijn te maken,maar dan komt de mais aan de beurt,heb 25-30 kg staan.?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren