Alternatief voor schroten

Geupdate op 18 januari 2020 in Stookforum
13 op 18 januari 2020

Voorheen deed ik al mijn mout/gerst in de blender en maalde alles tot meel. Hier deed ik warm water bij en vergiste dit zodra het afgekoeld was.

Nu wil ik ook het maischproces eens ondervinden en heb mais en mout besteld. Helaas beschik ik niet over een schrootmolen.

Kan ik het gewoon in de blender blijven doen of weet iemand een andere manier waar ik geen klompen voor nodig heb 😉

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 18 januari 2020

Vergisten op gemalen mout heb ik ook gedaan en met goede resultaten.

Maar een alternatieve schrootmethode hebben we al eens voorbij zien komen, kijk maar eens hier: https://www.stookforum.nl/thread/alternatief-schroten-de-klompendans/

 

Forum Lid
op 18 januari 2020

Deze had ik gelezen ja, maar aangezien ik geen klompen heb en niet kan dansen zocht ik daaom een andere manier als deze 😉 maar wel fijn om te horen dat ik gewoon kan blijven malen

Forum Lid
op 18 januari 2020

Ik wil even voor de volledigheid toch een toevoeging doen, de keuze om te malen of te schroten heeft een impact op het wort wat je maakt. Voor welke optie gekozen wordt is natuurlijk het recht van de brouwer maar voor de volledigheid toch even de volgende informatie.

 

Het idee achter schroten of malen is om de extractie van aanwezige stoffen in de mout te versnellen, het zetmeel beschikbaar maken, de enzymen en eiwitten die hun ding tijdens het maischen kunnen doen, maar ook tannines. Tannines zijn zogenoemde polyfenolen, complexe moleculen die in planten voorkomen, zo ook in de mout. Tijdens het maischen doe je een gedeelte hiervan extraheren die ook bijdragen aan de smaak van een bier bijvoorbeeld. Hoe fijner je  de mout maakt (lees: grof schroten, fijner schroten, nog fijner schroten en uiteindelijk malen) des te makkelijker deze tannines vrij komen.

 

Er is een bepaalde balans in de hoeveelheid tannines die je vrij wilt hebben, een teveel aan tannines zorgt voor een adstringerende smaak, denk aan thee die je te lang hebt laten trekken (komt ook hierdoor). Afhankelijk van de nuances die je aanbrengt in de overige processtappen van Whisky productie (waar ik even van uit ga in dit geval) kan dit een bitterheid meegeven die ongewenst is.

 

Er zijn alternatieven ook op bierbrouwfora gemeld zoals pastamolens die lichtelijk aangepast worden. Soms vind je ook de graanmolens voor een 30 a 40 euro. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2020

Dankjewel alchemist. Op ali had ik ze ook al gevonden. En misschien maak ik er zelf wel 1. De vorige keer dat ik whisky maakte kreeg ik door het malen wel heel erg veel rooksmaak mee. Er was zelfs iemand die dacht dat ik een pak shag erin had laten trekken. Dus daar heeft het malen denk ik wel invloed op

Forum Lid
op 18 januari 2020

Rooksmaak kan ook aan je mout liggen haha (gebruik zelf graag de meest gerookte die Erik heeft), bij mijn eerste drie Whiskies heeft het gebruik van geroosterd Amerikaans Eiken blokjes ervoor gezorgd dat de hoofdsmaak een pruim- of sigaren tabak smaak mee gaf. Misschien dat ik zo toch wat reageerbuisjes daarvan vul om morgen mee te nemen naar de borrel. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2020

De borrel ga ik niet redden helaas. Ik gebruikte de whisky mout van braumarkt. Is tot 45ppm. Lekker gerookt dus.

Bij de volgende whisky word dat gemengd met mais, whiskumout, diastisch mout en chocolade mout

Forum Lid
op 18 januari 2020

In principe is het gerookt mout ook al diastatisch maar liever teveel dan te weinig diastatisch vermogen. Het chocolade mout is ook een favorietje van me, de laatste vergisting daarmee gaf een mooie toets van noten aan het gefermenteerde goedje.

Waar ik je wel even voor wil waarschuwen is dat je even moet kijken hoe je de mais doet behandelen, ik heb dat bij mijn eerste Bourbon niet goed gedaan en daardoor heeft de rogge toen de overhand gekregen. Afhankelijk van het type mais moet je deze eerst koken zodat de zetmeel beschikbaar wordt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2020

Bedankt voor de tip, het zijn maisvlokken eigenlijk. Misschien eerst malen en samen met diastisch mout verwarmen tot 75 graden?

Forum Lid
op 18 januari 2020

Ik ga er even van uit dat je deze ook van de Braumarkt hebt, bij beide versies staat 30 minuten koken voor gebruik. Maischen op 75 graden is aan de hoge kant al, wat mij betreft maar ik werk zelf met uitvoerige maischschema’s.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 januari 2020

Volgende keer bestellen, bij onze huisleverancier. Bij https://bio-brouwmaat.nl/  (zie desnoods bovenaan startpagina) kan je geschroot bestellen, kost een paar centen meer, maar je hebt 10x minder stof. Het voordeel van schroten is, dat je ook met een Graanvader/T500 kunt maischen, zonder verstoppingen, en aanbranden. Ik gebruik overigens alleen bio grondstoffen, maar om terug te komen op het schroten. Een walsenmolen is volgens de kenners, heel makkelijk in gebruik, en houdt de kaftjes mooi heel. Een schrootmolen is daar wat minder precies in. Voor het schroten even met bloemenspuit bevochtigen, lost veel problemen op.

Forum Lid
op 18 januari 2020

Klein maar belangrijk puntje dat je vergeet aan te halen William, dat is ook verrekte goed spul. Ik bestel daar iedere keer en top service.  

Forum Lid
op 18 januari 2020

Er zijn zoveel leveranciers.

Als je de app van biobrouwmaat doorstuurt zal ik dxssr ook eens kijken

Forum Lid
op 18 januari 2020

Zover ik weet geen app, “old school” op de website kijken die William al linkte.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren