Amoniaklucht

Geupdate op 19 oktober 2020 in Stooktips
4 op 16 oktober 2020

Hallo allemaal. De afgelopen dagen heb ik 75 liter stookwijn verstookt in mijn T500.

Nu was ik al behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit alcohol en qua geur. Nu heb ik de gewoonte om altijd mijn alcohol nog een keer over te halen om het nog zuiverder te krijgen.

Alles bij elkaar en verdund met water.. Uiteraard het hele toestel schoongemaakt en gespoeld. Alles absoluut vrij van zeep etc. Maar de eerste liter (150ml. voorloop weggenomen) ruikt sterk naar amoniak.

Ik gebruik Turbo-8 van alcoferm. En heb dit probleem nog nooit gehad met deze gist.

Iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Grtz, Bas. 

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 16 oktober 2020

Hoe lang heb je de stookwijn laten staan na einde gisting ?
Simpel gezegd . Veel organisch afval . Dode gistcellen , slechte vergisting waarbij veel afvalstoffen zijn gevormd door gist en foute ph waarde grote kans op vormen amoniak en of ammonium

Forum Lid
op 16 oktober 2020

Hallo Robbert,

De stookwijn heb ik alle drie op dezelfde dag gemaakt. Een van de emmers stond in de keuken op een koude vloer en heeft een dag of 3 meer nodig gehad om uit te gisten. De overige twee in de woonkamer met vloerverwarming met een gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden.

Ik weet vrij zeker dat de fout dan moet liggen bij een of beide emmers die in de woonkamer hebben gestaan.

Na het toevoegen van de turboclear twee dagen gewacht met overhevelen in de ketel.

De alcohol die hier van kwam had alleen in de voorloop wat van die geur en de rest was op het eerste gezicht qua geur best okay. En de smaak prima.

De emmer die in de keuken heeft gestaan heb ik precies na 24 uur overgeheveld in de ketel. Die alcohol had gek genoeg meer voorloop. Maar de algehele kwaliteit van deze alcohol was weer een slagje beter. Dit kan ook hebben gelegen aan de rustigere vergisting.

Nu had ik alle alcohol bij elkaar gevoegd en verdund en weer afgestookt. uiteraard ketel en kolom goed schoongemaakt.

Nu heb ik iets meer dan een liter die naar amoniak ruikt. De rest van de alcohol is echt absoluut TOP!.

PH waarden heb ik bij gebruik van Turbogist nog nooit gedaan. Maar ik heb ook nooit problemen gehad met vergisting van een simpele suikerwash.

Maar wat ik me afvraag is, hoe het mogelijk is dat er nu ineens 1 liter naar amoniak ruikt en dit terwijl deze geur bijna niet waarneembaar was..

 

Forum Lid
op 17 oktober 2020

Turbo gisten op erg hoog sg met bijv 8 kilo suiker op 25 liter betekend hoog concentratie afvalstoffen waar gist in werkt !
Gist stress zorgt voor nog meer afvalstoffen.!
, organische stoffen en gistresten en door het gist geprocedeerde zuren , fout in Gistvoeding , ph van het water .,gebruikte hoeveelheid citroenzuur laag of juist te hoog ph ( te weinig zuur ).
Kan allemaal leiden tot zowel acetaat vorming ( bij veel zuren ) ammoniak bij lage zuren .
Bij vergisten van suiker en water krijg je niet alleen ethyl en co2 maar ook diverse bijproducten wat bij foute / slechte vergisting of verkeerde verhouding problemen kan geven .

Een gistton moet een gelijkmatige temperatuur hebben kou onder in en warmer bovenin kan al zorgen voor slechte vergistingen .
Maar ook wanneer het op vloerverwarming staat en boven in kouder door tocht .
Fluctueren in temperatuur kan ook problemen geven .
Alleen langzaam geleidelijk verlagen in temperatuur in gistings periode wordt wel eens gedaan om aroma’s en esters te vormen bij enkele dranken maar dan moet er wel een geschikte gist daarvoor zijn .

Toevoegen van te weinig gist kan ook zorgen voor giststress , roeren of schudden van stookwijn kan zorgen voor een zuurstof toevoer wat ook de stookwijn zou kunnen bederven.

Was jou stookwijn minder van kwaliteit of brand jou ketel snel aan ?
Bij een goede stookwijn en goed werkende ketel is heldere vloeistof niet nodig .
De een goede destilatie maakt helder .
Ook na gisten zijn diverse processen gaande dus vers verwerken en niet te lang laten staan is belangrijk.
Meegenomen fouten uit stookwijn bij destilleren kunnen na de tijd doorwerken en smaken veranderen en zelfs de drank alsnog verpesten .

Er zijn dus diverse mogelijke oorzaken.

Nu zijn er vele gisten op de markt .
Ik zou in ieder geval advies geven voor een ietsjes betere kwaliteit te kiezen .
En een gist die wat gewoon tempo vergist .
toevoegingen van diverse stoffen om maar hoger te presenteren en sneller te gisten is als elke extra toevoeging overbodig en vragen om problemen.

Forum Lid
op 19 oktober 2020

Duidelijk verhaal Robbert.

Bedankt!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren