Animo Vereniging.

Geupdate op 12 juli 2019 in Het Café (praathuis)
3 op 12 juli 2019

Ik ben benieuwd hoe men ertegenover staat voor een vereniging op te richten om een toekomstig of bestaande stoker met vergunning zijn “brouwerij” beschikbaar stelt voor hobby stokers.
Zoals bij iedere vereniging heb je een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage.

Als er genoeg intresse is voor de moonshiners onder ons om het toch legaal te doen is dit een goed alternatief.
Wanneer er genoeg intresse is word er natuurlijk gekeken naar een plaats, hoeveel ketels en ruimtes om alles te kunnen onderscheiden van elkaar en wat het zou gaan kosten jaarlijks om dit intressant te houden voor de desbetreffende person die zijn lokatie beschikbaar stelt.

zelf heb ik al wat leuke plekken bekeken, maar dit is dan wel in het zuide van het land en is voor het meerderdeel te ver reizen.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 12 juli 2019

Op deze manier zal er toch accijns moeten worden afgerekend. In frankrijk heb je de mobiele Alambiek die langs de dorpjes gaat en waar men dan zijn of haar vergiste fruitsappen kunnen laten stoken. Je betaalt dan voor het stoken en voor de accijns. Dan heb je legale drank van je eigen vruchten.

Toch denk ik niet dat hier animo voor is onder onze leden. Het spannende stukje van het grijze gebied maakt de hobby leuk, en mensen die nu al jaren voor eigen gebruik een borreltje stoken moeten dan ineens accijns gaan afrekenen. Wellicht dat je nieuwelingen hier enthousiast voor kunt maken, maar bestaande stokers zeker niet.

Forum Lid
op 12 juli 2019

Ben het met Jan eens,ok ik woon in het zuiden des lands.maar ik zie er geen meerwaarde in.waarom comercieel,je zult dan met zo’n clubje moeten zorgen dat je telkens exakt de zelfde drank stookt.nu hebben we geen papieren rompslomp,stoken wanneer we willen en wat we willen,ik denk dat er zeer weinig van onze leden zijn die zijn begonnen met de gedachte om er een handeltje van te maken,en als je zoiets begint,heb je stookketels nodig van 200 ltr.minimaal,ik heb er nu een van 100 ltr.die is zelfs te klein voor mij.ik kom makkelijk aan 1000 kg druiven of 500 kg mais,kost mij bijna niets,maar dan zul je moeten gaan kopen.nu stook je wat je zelf drinkt,en dat is voor iedereen verschillend,dus je kunt stoken zo duur maken als je zelf wil.mijn investering is totaal €150.00 ,een fles drank kost mij max.€1.00

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juli 2019

Een hollander die in een ander deel van Nederland gaat wonen, is niet gek, maar die komt tot betere inzichten. Zeker als hij in het zuiden gaat wonen!

Dat terzijde: in Frankrijk en Duitsland bestaat inderdaad een dergelijk systeem, waarbij een Stoffbesitzer (Duits) zijn vruchten kan laten verstoken door een legale stoker. Dat zou interessant kunnen zijn voor mensen die veel fruit hebben en alles al geprobeerd hebben: sap maken, jam maken etc. En de neven en nichten kiezen schielijk het hazenpad als ze hun fruitoom zien aankomen.

Voor mij ligt dat anders: als stoker probeer ik van allerlei plaatsen vruchten en andere grondstoffen te verzamelen. Je zou kunnen zeggen dat ik dan als loonstoker optreed. Ik loop hoogstens tegen een probleem van capaciteit aan (mijn ketel is aan de kleine kant), maar zo ver is het nog niet en een grotere ketel is snel genoeg gebouwd.

Dus wat mij betreft: aardig idee, maar niet voor mij.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren