Antiek

Geupdate op 3 augustus 2019 in Mijn installatie
136 op 29 mei 2019

Deze is van voor 1930 .
Ik zal schoonmaken en uitproberen in dit lange weekend .
Gekregen vandaag via oud ijzer boer .

 
  • Geliked door
  • @ndré
Antwoord
1 op 29 mei 2019

Mooi man! Hoeveel liter?

Forum Lid
op 29 mei 2019

hij komt uit op 7,85 liter .
Dus daaruit kun je opmaken dat hij nog ouder moet zijn . ook dia meter en hoogte is in aparte maten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 mei 2019

Leuk! Benieuwd naar het resultaat!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 29 mei 2019

Super cool Robbert. Ook leuk man iets ouds.

Forum Lid
op 29 mei 2019

ouwe mannen , ouwe dingen .😊

Forum Lid
op 29 mei 2019

Mooi keteltje,denk dat hij na 1945 is gemaakt,of goed verstopt geweest in de oorlog,moeilijk in te schatten de leefdtijd denk dat het huisvlijt is maar rond 1920-1945.niet poetsen laat de oude patina,maak hem van binnen schoon als je hem wil gebruiken,en wat oude mannen oude dingen🤔ik heb nog een jong ding😂😂😂😂

Forum Lid
op 29 mei 2019

hij van ruim voor de oorlog Chris .
Hij is geklonken . en gezoomd / gefelst .
Ook is het niet een liter maat . Dia meter is 23 cm = 1 span . hoogte is 28,3 cm . = voet maat .
beetje vreemd maar daarom zou je zeggen dat hij ouder moet zijn .

Forum Lid
op 29 mei 2019

Het is ook geen huisvlijt ding de koperen ” buis ” is ook met een fels naad langs gehele lengte en niet gesoldeerd .
Is echt wel een zeer goede koperslager geweest die dit heeft gemaakt .
Nee poetsen doe ik niet .
Wel verder goed reinigen .
Ik ga komend weekend proberen te stoken ermee .

Forum Lid
op 30 mei 2019

Van foto kun je moeilijk taxeren,maar zo als jij beschrijft kun je gelijk hebben.rond 1880.

Forum Lid
op 30 mei 2019

Aan verbindingen / maten en een kleine reparatie te zien is vermoedelijk i.d.d. in die tijd geweest zo rond 1880 .
Hij staat nu met schoonmaak middel gevuld .
Geen lekkage te ontdekken .
Dus ik zal zien wat hij nog kan doen . 😊

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 mei 2019

De eerste druppels vallen 😃😃 even doorstoken .
Even zien voor een schuif bus overgang te maken naar een van mijn koelers .
Dan wat stookwijn erin . 😊😊
Old timers do it old style .

Crew member
op 30 mei 2019

Werkt deze zonder koeling Robbert?

Forum Lid
op 30 mei 2019

Ik vind het alleen al super dat zoiets ouds er nog is en dat het gewoon in gebruik word genomen.

Forum Lid
op 30 mei 2019

Bij heel zacht vuur drupt het vocht eruit maar er komt ook damp mee zonder koeler verspil he te veel.
Deze “vintage” pot still hoort eigenlijk ook een spiraal koeler achter.

Forum Lid
op 30 mei 2019

Murmello , Ik kan het niet laten om juist zoiets authentieks te proberen .
Mijn favoriete dranken om te maken werden vroeger juist op dit type apparatuur gemaakt .
Ik gebruik ook meestal oude recepten .
( gewoon mijn vermoedelijk aanwezige dwang neurose 😅😅 )

Forum Lid
op 30 mei 2019

Maakt niet uit. Blijf die neurose voeren. Leren wij er weer wat van!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 mei 2019

Mooi ding Robbert!

Forum Lid
op 30 mei 2019

Ik ben er ook blij mee Kees .
Was verrast deze te krijgen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
19 op 9 juni 2019

Na schuur overhoop te hebben gehaal toch gevonden een koelertje en wat ander geneuzel wat ik jaar of 39 geleden heb gemaakt toen ik overging van glas naar koper .
Was ooit te klein geworden bij ketels die ik gebruikte maar ,
“Wie wat bewaard heeft wat!”
Nu bruikbaar voor het oude k😞
eteltje . even door zuur gehaald .

Forum Lid
op 9 juni 2019

Wat leuk zeg. En zelfs glimmend. :p

Forum Lid
op 9 juni 2019

Het was dof . even door zuur gehaald en doekje erover gehaald .
Moet even klem of steuntje bedenken dan kan de koeler op de oude ketel .
schuift mooi over uitstroom van keteltje .
Zou kunnen afdichten met deeg .
komt ouwe meuk toch weer van pas .😁

Forum Lid
op 9 juni 2019

Wie wat bewaart, heeft een hoop spullen!

Forum Lid
op 9 juni 2019

Ja kees . En dan soms dat heldere moment van ” He , dat moet er toch nog wezen” zoek ik me de pleuris voor 2 dagen . en nooit gelijk op goeie plaats .
Ik heb nu al medelijden met de nabestaanden die het moeten uitzoeken 😄😄😅

Forum Lid
op 9 juni 2019

Bij mij vinden ze niets,ze weten niet waar het voor dient,erg he,na mijn dood gaat er veel verloren van mijn kennis.computer is belangrijker.

Forum Lid
op 9 juni 2019

Mijn gereedschap en mijn Motoren zit meeste geld onder en wat schilderijen . dat zullen vast voordat ik koud ben al Verdeeld of verkocht hebben en de rest in vrachtwagen container . 😅😅
Maar het maakt niet uit Ik heb mijn taak volbracht .
ik heb mij voortgeplant 😅 het behoud van het soort gewaarborgd .😊😊

Forum Lid
op 10 juni 2019

Mijn beoogde executeur eiste dat ik eerst flink zou opruimen.

Zij wees me op een liedje van Kees Torn, die zich verkneukelt over de mensen die zijn troep moeten opruimen.

Forum Lid
op 10 juni 2019

Ik ruim af en toe ook wat op thuis.
Ik heb het systematisch verplaatst naar loodsje dat ik huur . 😊😊

Forum Lid
op 10 juni 2019

Hahaha wij mannen zijn allemaal het zelfde. We zien overal een 2de kans in. Mooi is dat.

Forum Lid
op 10 juni 2019

Dat ze mijn spullen dumpen ben ik niet bang voor,maar ik vind het jammer dat niemand het stokje over neemt,ze drinken het wel maar hebben geen interesse om het te leren,net als zoveel van de dingen die ik doe,brengen wel het vlees voor te roken,maar het zelf leren ho maar,dus als ik de pijp uit ga dan moeten ze naar de winkel.😂zo vergeten ze mij niet.😜

Forum Lid
op 11 juni 2019

Indd ChrisV. Mijn generatie en die er na zijn van het makkelijke. Mensen begrijpen mij bijvoorbeeld nooit als ik iets wil leren hoe het vroeger ging. Dan zeggen ze elke keer “het is achterhaald” “het kan veel makkelijker of sneller”

Forum Lid
op 11 juni 2019

Makkelijker is ook inleveren van authentiek finesses .

Forum Lid
op 11 juni 2019

Ja Robbert, dat wil ik niet daarom rustig en juist.

Forum Lid
op 11 juni 2019

Ja Bauke .
Jammer dat laatste 50 jaar alles industrieel steeds sneller moet .
Suikeralcohol met essences , smaak kleurstoffen en stabilisators .
Nog even en je neemt een whiskey pilletje en men weet niet meer beter .
Ik drink liever water of het bloed uit de hals van die essence mengers dan die fake dranken.

Forum Lid
op 11 juni 2019

Vooral dat bloed doet het hem. Hihi

Forum Lid
op 11 juni 2019

Zit een voordeel aan ik kan overleven,als er wat gebeurd zij niet.zij moeten alles laten doen en moeten daar voor betalen,zij eten en drinken rotzooi 50 % vd.Nederlanders te dik vreten en zuipen troep.een pot pastasauce kost mij €0.30 fles drank €.40 en dat is zonder rotzooi.

Forum Lid
op 13 juni 2019

Maar het vreemde is ze vinden alles lekker wat je op de oude manier en zelf maakt.maar als je er over begint om het hun te leren hebben ze geen tijd.of je zanikt en krijg je te horen dat heb je al zo vaak verteld,ze slikken zich 20 30 jr kapot aan medicijnen terwijl met gezonde voeding en iets op natuurbasis ze niet intreseerd.ik ben van plan om 105 te worden maar wel met een borrel in mijn hand.en niet de laatste jaren van mijn leven als een plant om dat ik rotzooi gegeten en gedronken heb.als ik als een plant eindig dan heb ik er alles aan gedaan om het tegen te gaan.ik heb mijn leven geschonken gekregen en ga er ook als een kado mee om,dat ben ik aan God en mijn voorouders vrouw en kinderen verplicht.

Crew member
op 20 juni 2019


ChrisV tegeltje…ehh tegel!

Forum Lid
op 20 juni 2019

Tegel was te klein om mijn gezanik op te krijgen😂😂😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
22 op 20 juni 2019

Sowieso een schitterend project Robbert en nu helemaal met deze koeler erbij. Helemaal leuk dat dit nog gewoon werkt 👍

Forum Lid
op 20 juni 2019

Paolo , ik heb wat kruiden op wat alcohol laten trekken en met oudje verwerkt
Hij werkt perfect .

Forum Lid
op 20 juni 2019

Echt gaaf Robbert, zoiets is echt iets voor mij.

Over Wat voor kruiden heb je het dan Robbert? Ik ben zeer van de kruiden. Ik had een 40tal kruiden in m’n tuin en gebruikte gewoon wat er voorhanden was. Vandaar mijn vraag 😉.

 

Forum Lid
op 20 juni 2019

Citroen melisse , kinabast , valeriaan , grapefruit , zoethout , nootmuskaat en kruidnagel .

Forum Lid
op 20 juni 2019

( een van de ” scheeps bitters ” dus Paolo

Forum Lid
op 20 juni 2019

Ik heb zo’n idee van de smaak. Ik begrijp zoals je schrijft dat je voor je fijnstook de kruiden in de alcohol laat trekken of zoals ik denk gewoon erna? 

Ik neem aan dat je alle kruiden ‘gedroogd’ koopt? Dit is echt een receptje voor mij 😬

Forum Lid
op 20 juni 2019

alcohol 80 % -88 % . daarin de kruiden trekken .
Je giet de alcohol door kaasdoek ik ketel .
Vouw kaasdoek met kruiden erin dicht . en kaasdoek dichtbinden met katoen draad en erbij in ketel .
water erbij ! .
En overhalen .
zoveel mogelijk verse kruiden probeer ik te gebruiken maar is vaak lastig .

Forum Lid
op 20 juni 2019

Was vandaag aan het kijken voor een nieuwe hoed,ik heb er 6 maar,een draag ik het liefst.ik had een broer die 15 jr geleden overleden is die ook altijd een hoed droeg.bij zijn overlijden heb ik een hoed gekregen van de fam.om dat wij twee alleen een hoed dragen.heb hem maar uit de kast gehaald van stof ontdaan en weer in model gemaakt,kijken of hij me staat heeft de zelfde maat,dus passen zal wel,vind het wel een leuk idee om hem ter eren van hem weer te dragen.een goeie hoed mits dat je hem goed verzorgd gaat heel lang mee.net zo als oude ketels.en ik zelf😂

Forum Lid
op 21 juni 2019

in Arcen zit nog een echte hoedenwinkel Chris. Ik sta er altijd bij te kijken maar mijn vrouw vind het mij niet staan. Overigens nog een prachtige Statson hangen van mijn moeder. Zij droeg ook altijd een hoed.

Forum Lid
op 21 juni 2019

Ga ik proberen Robbert, Uitstekende tip. Snel weer een keer alcohol stoken voor dit heerlijke recept. Betreft de verse kruiden, inderdaad vrij lastig. Soms geven gedroogde zelfs nog meer smaak maar ook ik ga indien mogelijk voor vers.

Forum Lid
op 21 juni 2019

Voor Chris gewoon een franse baret adviseren

Forum Lid
op 21 juni 2019

Paola als je van smaken als bitterlemon houd dan is het zeker een aanrader .
Ook lekker met bruine suiker of klontje kandij in glas serveren .

Forum Lid
op 21 juni 2019

Ja juist, voor mij één van de lekkerste dorstlessers. Jammer dat ik geen alcohol meer heb staan, alhoewel nog wel wat vodka van de meergranenborrel. Heb jij vaste  verhoudingen of ‘naar inzicht’?

Forum Lid
op 21 juni 2019

met kinabast en valeriaan is gauw erg bitter .
voor 5liter :
60 gr citroen melisse.
15 gr valeriaan .
25 gr kinabast
5 a 7 kruitnagel .
5a 7,5.
– 500 a 750 gram grapefruit schil + vruchtvlees .

Forum Lid
op 21 juni 2019

oeps + 30 gr zoethout

Forum Lid
op 21 juni 2019

En een stuk of tien nootmuskaatjes 🥴?? 

Denk een paar gram, Robbert? Of is dat de 5 a 7,5 , wat ik denk?

Forum Lid
op 21 juni 2019

Ik ga van de week gelijk op zoek naar de kruiden 👍. Als ik het helemaal klaar heb laat ik het je weten maar duurt natuurlijk wel even. Dank je nogmaals !

Forum Lid
op 21 juni 2019

klopt de 5 a 7,5 gr moet nootmuskaat staan Paolo

Forum Lid
op 22 juni 2019

Paolo ik ga eens in Arcen kijken,wist niet dat daar een hoeden winkel zit,bedankt voor de tip.🕵️‍♂️

Forum Lid
op 22 juni 2019

Trouwens over antiek gesproken ik heb nog een mooi hangertje van 67 jr oud als dames zijn die interesse hebben,werk ook nog😂😂😂

Forum Lid
op 22 juni 2019

Vraag ik me af wat voor ‘hangertje’ dat moet zijn, eeeuuh of eigenlijk liever niet 😝.

inderdaad Chris, stonden mooie hoeden bij.

Forum Lid
op 22 juni 2019

alle kruiden staan genoteerd Robbert 👍. 

Ik heb net al wel 6 kilo suiker gehaald voor de alcohol, de vodka laat ik maar de vodka, is te lekker………😬

Forum Lid
op 22 juni 2019

Goed plan . Paolo

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 25 juni 2019

Toch leuk als alsnog het oude bijbehorende opvangvat wordt door de deur gebracht .

Forum Lid
op 25 juni 2019

Dat is gaaf zeg! Nu is hij compleet zeg maar… je hebt een museumstuk  in huis Robbert.

Forum Lid
op 25 juni 2019

Ja zegt mijn vrouw ook als ze naar mij kijkt dat ze een museum stuk heeft .😌

Forum Lid
op 26 juni 2019

Hahahaha…. gelukkig weet ik beter. Mare ze schat je dan iig op waarde!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 25 juni 2019

Wat leuk Robbert zo’n complete set bij elkaar. Denk dat je daarin heel wat lekkers kan maken. Het past trouwens aardig bij je houten tuin set 😉

Forum Lid
op 25 juni 2019

De ketel heb ik mee gestookt en werkt nog altijd met een heerlijk resultaat .

Forum Lid
op 25 juni 2019

Top, zeker omdat het al zo oud is 👍.

ps.: nu bezig alcohol te stoken voor de schippersbitter. Stook jij de alcohol gewoon eerst 2 keer of nu 1 keer en dan nog en keer met de kruiden ?

Forum Lid
op 25 juni 2019

Voor bitters en dergelijke stook ik altijd alcohol 2 x dan de kruiden trekken en dan op smaak overhalen met het maken van scheidingen .

Forum Lid
op 26 juni 2019

Dank je, weer iets geleerd. Leek mij ook wel omdat de te gebruiken alcohol natuurlijk veel zuiverder is. 👍

Forum Lid
op 26 juni 2019

Mooi keteltje zeker kompleet,zou mij ook bevallen,ben liefhebber van antiek.(volgens mij Adriana ook)😂

Forum Lid
op 26 juni 2019

Dat moet haast wel Chris, mijn dochter heeft ook een kerel die 23 jaar ouder is ofwel bijna net zo oud als ik. Moet toegeven, het klinkt wel met hem. Komt denk ik omdat beiden van halverwege de vorige eeuw zijn.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Sorry Robbert, hoop je hier niet meer over lastig te vallen maar nog wat vraagjes over de schippers bitter, 5 liter van 80 a 88% neem ik aan ? Hoelang laat jij de kruiden er in trekken voor je gaat stoken en op hoeveel % ongeveer maak je het af? 

Overigens, tonnetje stookwijn voor de alcohol staat al te pruttelen. Nu nog op zoek naar de kruiden😬.

Forum Lid
op 26 juni 2019

Je kunt de kruiden op alcohol trekken 12 u op 50 -55gr of 7 tot 10 dagen gewoon .
drink sterkte 32- 38 %

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 5 juli 2019

Vandaag maar even wat ander ouds van zolder gehaalt . Alvast weer klaarmaken voor de komende projecten . 

Eerst maar weer schoonmaken met wat zoutzuur . Ook al telt deze wat jaren hij heeft altijd prima voldaan . Het is wat primitief maar goed dat ben ik zelf ook .😈

Forum Lid
op 5 juli 2019

Wat gaaf. Ga je appels verwerken?

Forum Lid
op 5 juli 2019

Weet ik nog niet . Komt vast wat op het pad wat geperst kan .
Appels , pruimen , peren , agave , iets van groentes , de koikarpers van de buren .

Forum Lid
op 5 juli 2019
Weet ik nog niet . Komt vast wat op het pad wat geperst kan . Appels , pruimen , peren , agave , iets van groentes , de koikarpers van de buren . Van Robbert

 

Hahaha!!! Ga stuk hier. Robberts biokoikarperolie.

Forum Lid
op 5 juli 2019

WAt een gaaf ding, zou ook wel eens op jouw zolder willen kijken. Elke week komt er weer wat leuks👍. Wel ideaal, inderdaad kan je er elke vrucht mee uitpersen 

Forum Lid
op 5 juli 2019

Ik heb door de jaren heen dat ik thuis distilleer al van alles gehad en geprobeerd . Zooi weggegooid en spul wel bewaard .
Deze pers heb ik ooit meegenomen uit magazijn van distilleerderij waar ik wat heb bijgeklust na mijn stage . ( was vervangen door iets van kunststof en r.v.s.. mocht hem hebben ) .
Ik heb hem al ongeveer 38 jaar of zo en was toen al oud .
maar zelf diverse liters sap mee geperst .
Ach er ligt nog een paar dozen boeken , laboratorium glas , een oude gaschromatograaf , schroot molen en wat zooi .
Vroeger was ik wat actiever met allerlei dranken te stoken .
was toen meer hobby . nu een dwangneurose of een oude gewoonte .
Doordat hier op site dingen ten tafel komen als b.v. appels persen maar uit nostalgie dat ding weer te voorschijn gehaald 😅😅
Je bent zeker welkom om eens langs te komen Paolo.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
34 op 7 juli 2019

dus letterlijk vanaf je jeugd met de distillatie bezig geweest. Ik kan me zo voorstellen dat als veel gestookt hebt je het op een gegeven ogenblik zat ervan wordt of inderdaad een vorm van neurose. Al die oude spullen zijn voor mij ook nostalgisch omdat ik zoals ik eerder schreef ermee opgegroeid ben. In de loop der jaren had ik dus ook al heel wat antiek, volgens mijn vrouw ouwe troep, verzameld. Ik heb I de loop der jaren ook heel veel weggedaan. Je moet wel af en toe ivm ruimtegebrek. Ach op m’n zolder ligt nog genoeg.

betreft het distilleren van fruit, dat hoop ik eerdaags voor het eerst een keer Te dien. Is weer heel wat anders. 

Een keer langskomen lijkt me erg leuk maar denk dat je te ver van Almere af woont. Ik heb door een bepaalde makke er weinig energie maar dank voor je uitnodiging, je weet maar nooit😉.

 

 

Forum Lid
op 7 juli 2019

Vreemd, op de een of andere manier lukt het me niet meer plaatjes te uploaden vanaf de iPad.

Forum Lid
op 7 juli 2019

Zelf ook wat mankementen waardoor ik laatste jaar sommige periodes eruit lig . Maar Almere kom ik vrij regelmatig langs vanwege werk .
Ja als ik goed uitrekenen ben ik nu 41 ste jaar met distileren ingegaan 😅😅
Ja ik heb vrij veel liters al gemaakt .
Ik heb bij een distilleerderij paar maand rondgelopen waar 900 liter per ketel per stook uitkwam .😅 In begin stookte ik met glas thuis en na enkele maanden Met 3 120 liter ketels simultaan . Tijdje weinig gestookt en ketels naar oudijzer gegaan en met kleinere 80liter wat gestookt . en uit “noodzaak” omdat bodem was doorgebrand paar jaar met rvs keteltje gestookt . nu realistischer en serieuzer bezig dus RVS er uit en Iets kleiner .
10 , 30 , 50 en 80 liter ketel maar de 80 liter is al half jaar uitgeleend .
Met grote ketels stook je voor andere en de gootsteen .

Fruit producten destilleren kun je veel kanten mee op . Ook veel verschillende manieren van distillatie .
Leuk 👍

Forum Lid
op 7 juli 2019

Het stoken word je nooit moe,tenminste ik niet,ik vind het altijd geweldig als er iets goeds uit komt.en telkens probeer ik het nog beter te maken,maar het hoort ook gewoon bij mijn levenswijze,en ik hou van oude ambachten,daarom ben ik zo blij dat Adriana mij altijd stimuleerd en zelf ook van die dingen houd,ik stook en rook en slacht zij maakt kaas worst,we doen  samen inmaken,heb van haar geleerd welke paddenstoelen eetbaar zijn.heeft haar tomaten plantjes augurkjes bonen en kruidentuin.dus passen goed bij elkaar.het is mooi om iets samen te doen en interesse er in te hebben,ik heb maar een klein tuintje hier maar kunnen altijd wel een paar tomaten of id.in.maar ik leer ook graag zulke dingen.

Forum Lid
op 7 juli 2019

paddenstoelen kun je ook heerlijke crèmekleuren mee maken 👍

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ik eet ze liever ziten veel antioxidanten in.goed tegen kanker etc.heb ook nooit griep.en lekker bij wild,of in de soep.macaroni.etc.je mag ze niet plukken maar waar wij plukken komen er steeds meer,we laten er wel staan .

Forum Lid
op 7 juli 2019

Aardige ervaring dus ook opgedaan Robbert. Ook leuke verzameling ketels heb je. Ach, nu kan je kiezen, ook leuk. Ik nog steeds rustig op zoek Nasr een iets grotere ketel. Nu 20 liter maar wil toch naar 30 a40 want dan kan ik tenminste in een keer een emmertje a 25 liter stoken. Ofwel veel tijdwinst, al heb ik genoeg tijd.

mocht je een keer in de buurt zijn, altijd welkom Robbert👍.

btw, kruiden heb ik ondertussen allemaal, moet alleen nog wat grapefruit zien te scoren.

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ja ik heb i.d.d. paar dagen ervaring 😅 .
De ketels die ik heb zijn zo dat ik ze ook kan koppelen en op diverse methodes gebruiken .
Gister een bourbon 1e stook gedaan . Volgende week koppel ik voor tweede stook een drystill aan de ketel waardoor ik meteen een drinkbaar resultaat heb .
( nou ja paar weken even rijpen dan nog )

Forum Lid
op 7 juli 2019

Ach, met stoken moet je de tijd nemen. Niet alleen het stoken maar juist het rijpen, dat heb inde korte tijd dat ik stook wel geleerd. 

Mooi Robbert dat je de spullen van je kan koppelen. 1 ketel met meerdere mogelijkheden. Ook dat is iets wat ik in de nabije toekomst wil. Nu kom ik niet boven de 82%. 

Ik heb hier nog een antieke koperen ramenspuit, ik denk dat ik tegen de tijd dat ik een andere ketel heb deze als kolom ga ombouwen. 1 meter hoog en een 8 cm doorsnee dus moet lukken. Eerst andere ketel dan de rest. Ach, ik heb nu al veel plezier met mijn zelfbouw, simpel maar het werkt voorlopig prima.

 

Forum Lid
op 7 juli 2019

Een goede zelfbouw doet niet onder voor menige dure fabrieks dingen .

Forum Lid
op 7 juli 2019

Hi Paolo,

Let er op dat de ramenspuit niet gesoldeerd is met lood-soldeer.

Groet,Rik

Forum Lid
op 7 juli 2019

Rik, ik wil je echt niet de les lezen of irriteren. Maar tijdens mijn bezoek in Rome leerde ik dat oude waterleidingen daar nog steeds lood bevatten. Ik snap je zorgen maar ik denk soms dat het beetje overvraagd is. Ik vind het interessant net als het methanol verhaal. 

Forum Lid
op 8 juli 2019

En we weten allemaal hoe het met dat Romeinse rijk is afgelopen …..

In het verleden hadden we hier ook waterleidingen van lood. De kalkafzetting in de leidingen hield per slot van rekening toch het meeste lood wel tegen. Ook mocht er asbest gebruikt worden in gebouwen en herinner ik me hoe er tijdens verjaardagen glaasjes sigaretten op tafel stonden, terwijl iedereen zat te paffen met de kinderen in de kamer.
Lood is niet echt gezond voor een mens, al denk ik dat de ingenomen alcohol een grotere aanslag is op het lichaam dan de eventuele sporen van lood (of methanol). Maar hè …. waarom niet de opgedane kennis gebruiken en zo alle gezondheidsrisico’s minimaliseren.

Met de kennis uit het verleden, genieten van een gezonder heden 😁

Forum Lid
op 8 juli 2019

Wat is de damp temperatuur en moleculair gewicht van alcohol en van lood ?
Waar zit eventueel het lood ?
Is het te isoleren ?

Forum Lid
op 8 juli 2019

Oude moonshiners in de VSvA hebben een tijdje oude radiatoren van auto’s gebruikt als condensor. Slim natuurlijk, want alles was al in elkaar gezet. Alleen zat er wel loodsoldeer in. Met lethale gevolgen. Dat was dan weer dom, want het kost je klanten!

Lood in de ketel lijkt me minder gevaarlijk, zolang je zeker weet dat er geen vluchtige loodverbindingen kunnen ontstaan. Maar verderop in het systeem, zoals kolom en vooral koeler, lijkt het me geen goed idee. Het blijkt dat zelfs messing koppelingen in koudwaterleidingen nog relatief veel lood afgeven.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Na de brug is beter om geen lood te gebruiken maar in ketel of kolom zal het niet bij normale distillatie geen problemen opleven . .
Brug en koelers moeten vrij zijn Van schadelijke stoffen .
Net als met koperoxide eigenlijk .

Forum Lid
op 8 juli 2019
Forum Lid
op 8 juli 2019

Hehe, tis gelukt 😄

Forum Lid
op 8 juli 2019

Wat is dat?

Forum Lid
op 8 juli 2019

Haha, een waterspuit.

Vroeger werd dit gebruikt om hoge ramen schoon te spuiten. Ik kan het verkopen voor wat je er tegenwoordig voor krijgt ofwel een paar tientjes of zit ik nu aan te denken de pijp gebruiken als kolom.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Mooi ! zonde om te slopen voor andere doeleinden .

Forum Lid
op 8 juli 2019

Indd museumstuk. Weer wat geleerd.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Zou ik niet gebruiken,is jammer,je ziet ze niet vaak meer,heeft mischien geen waarde in geld,maar historisch wel.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Ik zou het ook zonde vinden. Een stuk nieuwe pijp van passende diameter is makkelijk ergens te vinden, zeker op dit forum.

Forum Lid
op 9 juli 2019

Eigenlijk ook wel mee eens.

Ik heb de spuit nooit eerder gezien op internet of waar dan ook. Ik denk zelf dat deze gebruikt is in de jaren 20/30 vorige eeuw in Amsterdam. De herenhuizen werden te hoog dus….. deze spuit.

ik kan er ook mee bij de zeer vrijwillige brandweer 

Forum Lid
op 9 juli 2019

Paolo .Op Ameland hangt er een in hotel aan de muur Maar grappig dat je het zegt maar ze werden ook vroeger door brandweer gebruikt . Bij collega bedrijf van ons hangen er een paar aan wand en in brandweer oefen centrum van west- graftdijk is er ook een .
Dus de gedachte naar brandweer is zelfs zeer goed .
Ze werden ervoor gebruikt .

Forum Lid
op 9 juli 2019

Wat ontzettend leuk om te weten Robbert. Een ramenspuit vertelde mijn moeder mij dus die heb ik er maar ingehouden😬. De betreffende brandweerman van destijds moet overigens een aardige conditie hebben gehad. Nu sloop ik de spuit helemaal niet meer 😄

Forum Lid
op 9 juli 2019

Er was toen niet echt waterleiding netwerk dus alles ging met handpompen ook wel op karen waar 4 man de pomp bediende .
Dat was inderdaad zwaarwerken .
De man aan het eind van de slang met spuitstuk / staalpijp had het makkelijker .
Leuk te weten dat het koperen spuitstuk aan slang noemde men de ” Lul ” Dus wanneer je als beroep ” lulhouder” ( echte benaming uit die tijd ! ) was had je een voorname functie .

Forum Lid
op 9 juli 2019

Lul de behanger ken ik maar lul houder😄. 

Erg leuk zulke wetenswaardigheden👍

Forum Lid
op 9 juli 2019

Ja soms ben je de lul.            Houder.

Forum Lid
op 9 juli 2019

lullig maar waar . 😅😅

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 11 juli 2019

Robbert, probeerde een prive berichtje te sturen maar mislukte. 

Betreft de kruiden en macereren.

Het macereren van kruiden moet voor zover op alcohol van een 80 a 88%. 

Helaas is het me niet gelukt om dit te behalen maar een totaal gemiddelde van helaas maar 70%. Heeft dit gevolgen op het macereerproces? Moet ik langer of korter de kruiden laten trekken. Ik heb al lopen zoeken naar het antwoord maar tot op heden niet gevonden.

Forum Lid
op 11 juli 2019

Paolo , Er zijn diverse percentages en tijden voor verschillende kruiden en vruchten maar omdat jij een mengsel hebt kun je als fruit aanhouden
.Je macereerd voor nog een keer over te halen . dus op 60- 68 % trekken 10 -12 dagen .
Je zou ook het maceraat kunnen verwarmen op 55gr 12 uur op jou 70%
en daarna afstoken .

Forum Lid
op 11 juli 2019

Haha, nee, ik heb de tijd Robbert. Ik moet ook m’n rum nog stoken😬.

ik had al wel zo’n idee, maar toch.

dank je weer voor je advies, super, ik ben echt benieuwd wat dat gaat worden👍

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Robbert, mijn dank. De Schippersbitter is super geworden al is deze nog vrij scherp. Het moet nog echt verouderen. Volgende keer iets meer bitter erin maar dat is natuurlijk persoonlijk.

 

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Geniet ervan Paolo , .
Ja Je moet het eigenlijk enige maandelijks rijpen laten .
Bitterder maken kun je met de kinine doen .👍👍

Forum Lid
op 2 augustus 2019

We hebben de tijd, inderdaad misschien iets kinine 👍.

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Lekker en goed tegen verkoudheid 👍🍻👌

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Haha, jazeker, een ‘verplicht’ drankje als de R in de maand zit 😜

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Ook de maanden met een U voor de verfrissing Paolo . ☀

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Inderdaad Robbert, maar eerst maar even wat zachter worden, helaas nog veel te scherp.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 1 augustus 2019

 

Vond dit heel oude tonnetje nog.

Kijken of ik het weer goed dicht krijg. Misschien leuk om er mijn rum in te ‘bewaren’ .

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Wat voor tonnetje is dat origineel ?

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Mooi zo een oude ton .
Controleer wel of het voor drank is gebruikt en niet voor één of ander zuuropslag voor je gaat gebruiken .

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Haha anders denk je, dat tintelt lekker op de tong… en voor je het weet tong weg… 🙂

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Geen idee waarvoor het gebruikt is. Uiteraard nu nog lek als een zeef, heeft 25 jaar bij mij onder een afdakje als sier gehangen. Ga het straks in een bak met water leggen zodat het hout weer kan uitzetten.

lijkt me niet dat er zuur in heeft gezeten maar een vloeistof zo aan de mond te zien maar kan het natuurlijk mis hebben.

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Mooi als decoratie,maar ik zou het niet gebruiken voor mijn drank.ik spoot vroeger veel meubels,etc.in tegen houtworm.je weet nooit waar het voor gebruikt is.dat je de drank weg zou moeten gooien is niet het grootste probleem maar je zou er wel flink ziek van kunnen worden en dat is erger.

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Ik dacht aan een veldfles of zo, maar misschien zie ik de maten niet goed. Bij het woord tonnetje denk ik dan weer aan iets groters.

Forum Lid
op 2 augustus 2019
Forum Lid
op 2 augustus 2019

Goed gevonden Robbert. 

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Hey, wat ontzettend leuk Robbert en ik had zo’n ‘tonnetje’ nooit eerder gezien.

Vroeger dacht ik dat het voor buskruit was juist omdat  ‘blazen’ natuurlijk veel lichter zijn voor vervoer van water. Drank lijkt me dan ook zelf waarschijnlijker.

Hoe heb je dat gevonden, met de foto laten zoeken? Anders ben je wel een paar uurtjes bezig 😄.

 

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Ik denk dat ik de gedachte voorlopig maar laat varen er drank in te doen maar ben weer een stukje wijzer 👍. Had wel leuk geweest.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren