Antischuim en klaringsmiddel?

Geupdate op 26 augustus 2019 in Gist vragen
5 op 25 augustus 2019

Beste medestokers,

Een week geleden heb ik een stookwijn gemaakt op basis van mout van castlemalting. Omdat ik graag zo puur mogelijk wil werken zonder extra additieven, zou ik graag willen weten of het voor mij noodzakelijk is om antischuimmiddel of klaringsmiddel te moeten gebruiken, kan het ook zonder?

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 25 augustus 2019

Ik gebruik zo iets niet,maar andere stokers mischien wel.dus effe geduld.

Crew member
op 25 augustus 2019

Antischuimmiddel kan vervangen worden door een lepel plantaardige olie (slaolie/zonnebloem) en als je haast hebt kun je klaringsmiddel gebruiken.
Heb je geen haast dan klaart het zichzelf.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 augustus 2019

Dag Ruben,

Klaringsmiddel is niet nodig hoor. Klaringsmiddel alleen bij een suikerwash. Antischuim tijdens het stoken kan wel fijn zijn als je stookt met een stookwijn op graanbasis. Aanwezige eiwitten kunnen zorgen voor overkoken en dan gaat het schuim je koeler in. En dat zorgt weer voor troebel distillaat. Je hebt maar een paar druppels nodig. Het scheelt een hoop ellende.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 augustus 2019

Klarings middelen is niet nodig .
Bij distillatie zal een goed ingerichte ketel geen problemen hebben met vertroebeling te werken .
Schuim kun je tegen gaan met antischuim middelen maar simpeler , goedkoper en natuurlijker is gebruik van wat plantaardige oliën . Deze voeg je toe vlak voor starten distillatie .
zorg ook dat de stookwijn zoveel mogelijk de nog aanwezige co2 kwijt is voor stoken .
Koud wegzetten van stookwijn zorgt dat co2 moeilijker vrij komt . dus wanneer vergisting over eerst kans geven co2 kwijtraken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 augustus 2019

 Om te beginnen om zo natuurlijk en puur mogelijk te werken. Hebben we onze eigen BIO dealer https://bio-brouwmaat.nl/ 

(Chauvinisme heeft de overhand) Plantaardige olie die je in je ketel gebruikt wel even controleren, of deze geschikt is om te verwarmen.  De natuur zijn tijd geven, en klaringsmiddel is niet nodig. (en weggegooid geld) Zit je met tijdschema’s wegens verplichtingen, zeker een aanrader. Heb van de week te laat willen gaan stoken wegens werkzaamheden, en mijn lage alcoholgehalte beschermde niet tegen bederf.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren