Appels of ander hard fruit ontsappen met Pectolase Enzymen stap voor stap

Geupdate op 3 november 2018 in Stooktips
113 op 16 augustus 2017

Zoals beloofd hier het ontsappen van appeltjes middels gebruik van enzymen.

Tip, de Jonagold, een middelzoete appel is nu bij albert Heijn in de aanbieding voor 0,99 euro per kilo. Ik heb 15 kilo opgehaald om dit verslagje te maken. Op de markt of bij de boer heb je nog wel eens betere deals.

11.00

De appels zijn behoorlijk groot, wat makkelijk is bij het verwerken.

Ik heb een keukenrasp met verscschillende soorten raspen er op, ik heb de kant gebruikt waar je dikke slierten mee kunt raspen. Dit ging zo goed dat ik nog geen half uur bezig ben geweest met 15 kilo. Als ik 100 kilo had moeten doen had ik het ook gedaan als ik wist hoe eenvoudig dit was. Deze rasp ligt ook voor een paar euro bij AH.

Ik heb alles geraspt en de klokhuisjes overgehouden (slechts 1 kilo afval) 

Na het raspen heb ik een stukje appel uitgeknepen boven mijn refractometer en die geeft een sg aan van 1040. Dat zou dus neer kunnen komen op ruim 7% alcohol. Het meeste sap zit echter nog in het geraspte vruchtvlees dus ik ga nadien nog een keer meten.

Nu heb ik 1 zakje Pecolase enzymen over de appelrasp gestrooid en daar 1 liter handwarm water overheen gegooid en alles goed omgeschept, zaodat de enzymen overal bij kunnen.

De enzymen breken de celwand van de appel af en geven zo het sap vrij, dat we later kunnen uitpersen in een filterzak waarna de gist erbij kan.

We zouden er ook voor kunnen kiezen alles mee te vergisten en nadien te filteren, maar dan loop je weer risico op gistsmaak in je stookwijn.

12.00

Nu ziet de appelrasp er nog zo uit, ik verwacht binnen enkele uren steeds meer vloeistof te zien.

12.45

En daar is het sap! Na slechts 3 kwartier is er al duidelijk te zien dat het de goede kant op gaat!

15.30

Zojuist alles geperst in een filterzak. 10,5 liter sap. Dat zou zeker 2 liter mee rgeweest zijn als ik een draaipers had gehad. Maar ik was aangewezen op spierkracht, en mijn linkerarm doet de laatste tijd een beetje moeilijk. Al met al best tevreden over het resultaat. Ik kan dit straks in 1 keer in mijn kleine 10 liter alambiek doen, dan meteen spiritrun voor een kleine hoeveelheid eau de vie waar ik eventueel nog Calvados van kan maken.

 

Soortelijk gewicht gemeten met mijn Oechslemeter omdat het mij niet lukte met mijn nieuwe camera de refractometer goed in beeld te krijgen. De Oechslemeter geeft 50 graden oechsle aan wat neerkomt op 131 gram suiker per liter. En kan een percentage van 7,7% behalen.

 

Ik heb er nu voor gekozen toch een zakje Champagnegist te gebruiken. Nu afwachten, binnenkort een stookje er aan wagen 🙂

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 16 augustus 2017

Kijk hier hebben we wat aan. Dus 250 kilo is ook te doen. Ben ik effe van de straat en geen investering van een slow juicer nodig, die er overigens toch wel komt want mijn vrouw wil er eentje.  

Admin
op 16 augustus 2017

Is heel goed te doen, inclusief de appels kopen (ik was om 10.30 in de AH, het is nu 12.00)  Het schoonmaken van de emmer en het raspen van 15 kilo was ik nog geen uur kwijt. Dan is alles inmiddels weer opgeruimd, schoongemaakt en het verslag staat online.

Puur en alleen het raspen kun je zeker als je de slag te pakken hebt 50 kilo in een uur doen, ben je met zijn 2en dan is het zo klaar.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 augustus 2017

Mooi verslag wat weer (veel) navolging zal krijgen Jan.

Ben benieuwd naar de resultaten.

 

Admin
op 16 augustus 2017

Ik ben ook heel benieuwd naar de sapopbrengst en het uiteindelijk SG. Ik heb eventueel nog wat glucose liggen maar denk dat ik het puur natuur houd met een zakje champagnegist 🙂

Brouwmaat
op 16 augustus 2017

En je hebt maar 1 zakje pectorale gebruikt? (heb ik ook nog liggen)

Ik zou ook niet te snel glucose toevoegen.

 

Admin
op 16 augustus 2017

Ja, 1 zakje Dat moet voldoende zijn voor 25 kilo fruit.

Als je ziet hoe weinig poeder er in zit kun je het je haast niet voorstellen, maar dat is wel met meer dingen zo 😉

Je mag het verwarmen tot maximaal 50 graden, dan gaat het allemaal wat sneller maar ik laat het vanzelf gebeuren. Kost misschien wat meer tijd maar zo gaat het ook.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 augustus 2017

Jij hebt slagen gemaakt Jan. In lienden heeft een boer 250 kilo voor mij gereserveerd. Hij heeft 1500 kilo ( naar verwachting) prijs zal liggen tussen 0,30 en 0,35 maar wel 2e keus. De Ahold heeft mooiere maar die zijn 3 keer zo duur en als echte Betuwenaar weer ik dat fruit waar iets mis mee is ( stukje bruin, niet zo mooi gevormd enz)  veel lekkerder smaakt. Sterker als kind at al het liefst een appel waar een worm in zat ( de andere kan dus). 

Brouwmaat
op 16 augustus 2017

Dan lust je ook wel Mescal 😉

 

 

Forum Lid
op 16 augustus 2017

Dat vind ik nou weer wat overdreven. 

Admin
op 16 augustus 2017

Idd 3 keer zo duur, al valt een euro per kilo nog erg mee hoor. 

 

Nu even afwachten wat de sapopbrengst gaat worden, eigenlijk zou je nu nog zo’n draaipersje moeten hebben om echt alles er uit te knijpen. We moeten een paar uur geduld hebben.

Wat ook nog kan, dat is een sla centrifuge gebruiken om de drap uit te slingeren om het maximale er uit te krijgen.

Forum Lid
op 16 augustus 2017

Of alles in brouwzak en in een 10 euro kringloop centrifuge……

grt DB

in het kader van 250 kg denken…..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 16 augustus 2017

Ik voeg de foto’s van het verloop steeds toe aan het originele bericht om het zo goed leesbaar te houden.

Het eerste resultaat is al heel goed zichtbaar, maar we hebben nog een paar uur geduld!

Admin
op 16 augustus 2017

Intussen staat het ook al spontaan te gisten 😉 

Forum Lid
op 16 augustus 2017

….doe eens gek,Jan….ga eens voor volledig  ‘wilde’vergisting…. niks erbij gooien haha

 

Admin
op 16 augustus 2017

Als het later na het persen nog steeds leeft laat ik het zo. Zo gaat dat bij de “echte” Calvados ook.

 

Anders gooi ik er een zakje Champagnegist doorheen.

Forum Lid
op 16 augustus 2017

Wordt echt spannend! Hahaha, Walt Disney voor ouwe zakken! 

Admin
op 16 augustus 2017

Foto’s zijn weer geupdate

Admin
op 16 augustus 2017

Als ik het nu achteraf vergelijk met de sapcentrifuge vind ik dat dit sneller is en minder troep geeft. Het raspen gaat heel erg snel en de enzymenbehandeling gaat vanzelf en is na 2 a 3 uur wachten al klaar.

 

bij een sapcentrifuge moet je alles heel klein snijden en steeds de prut er uit halen wat veel tijd kost. 

 

Als je een draaipersje hebt is je opbrengst mischien iets groter, maar ik kan deze manier echt van harte aanbevelen, ook voor grotere hoeveelheden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 augustus 2017

Voor wijn doe ik het altijd met met de stoomontsapper.
Nadeel is dat je dan geen puur sap hebt.. maar bekom wel elk jaar een lekkere wijn van een 14%..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 augustus 2017

Dit is inderdaad een mooi alternatief.. Ik ben vandaag de hele dag bezig geweest om 35 KG pruimen te ontpitten … was geen pretje .. En een aantal malen in mn hand gesneden )-:

 

Volgende week kan ik 2 perenbomen leeg roven …. Wat is wijsheid …. Inderdaad met een rasp ? Of zal ik stoomextractie eens proberen . Heeft hier iemand ervaring mee ? Hoeveel sap zal dit geven van peren ?????

 

Grz Jack

 

Admin
op 16 augustus 2017

Als de peren goed rijp zijn valt er bijna niets meer te raspen, zelfs de sapcentrifuge spuugde alleen maar drap bij mij omdat het vruchtvlees zo zacht is. Ze waren normaal rijp, niet overrijp.

 

Je kunt het beste het klokhuis er uit steken en alles klein snijden. Dan ook pecto enzymen erbij. Je krijgt zo vanzelf een scheding tussen sap en droge stof dat naar de bodem zakt.

 

Zo heb je het meest pure sap.

 

Als de peren nog een beetje stevig zijn zou je het wel kunnen raspen.

 

Ik heb zelf geen ervaring met de stoomextractor, ik weet ook niet hoeveel water daar meekomt in het sap.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 augustus 2017

Het appelsap staat nog lekker te gisten. Het gaat niet heel hard, of dat lijkt zo door de enorme leegte boven de most. Ik heb immers maar 10,5 liter in een 32 liter vat zitten. Het waterslot gedraagt zich in ieder geval niet als een mitrailleur.

De geur uit het waterslot ruikt wel heel lekker. Ik kan bijna niet wachten om deze uit te stoken. Toch wacht ik hier nog een weekje mee.

Forum Lid
op 18 augustus 2017

Jan … Stook jij deze in een alambiek ?????

 

Admin
op 18 augustus 2017

Jazeker, een gewone koperen alambiek. Bij het kirsch topic kun je hem zien..

Forum Lid
op 18 augustus 2017

Van appels word heel lekker zeker als je hem een tijdje laat staan dan ruik en proef je appels,ik maak er niet zoveel werk van ik snij het klokhuis er uit kiep het in een ton laat het een tijdje staan tot ze wat zachter zijn en ga er met mijn mixer doorheen gist en suiker en wachten,hahaha.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 25 augustus 2017

Ik kan 100kg appels krijgen voor 25euro..
Nu twijfel ik om ze in de stoomontsapper te steken of zoals de manier hierboven..

Ik zou dan rond de 50l sap moeten hebben.. 25 voor wijn en 25 voor te stoken haha

Admin
op 25 augustus 2017

Hoi Jens,

Hoeveel past er in je stoomontsapper en hoelang duurt het voor je dat ontsapt hebt? 100 kilo is best veel.

Als je de enzymen gebruikt zou je eigenlijk nog een draaipersje moeten hebben. Die kun je in nl huren, wellicht in belgie ook? Dan krijg je makkelijker al het sap uit de pulp.

Zijn het zoete appels? Dan zeker doen!

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Goh, rond de 5kg zou ik denken.. en een kwartiertje per mand denk ik.. 

Is dat zo een zakje enzymen dat ik van jou heb? anders ga ik ook gewoon raspen. 

 

 

Admin
op 25 augustus 2017

Een kwartiertje valt mee, ik dacht dat je er wel een uur mee kwijt zou zijn. Ik heb zo’n ontsapper nog nooit gebruikt.

Ik weet even niet meer welke jij hebt, maar de enzymen die jij nodig hebt staat pectolase op. 

 

Je hebt dan per 25 kilo 1 zakje nodig. Dat lijkt erg weinig maar het werkte fantastisch zoals je hierboven kunt zien.

Maar ik heb de restanten dus uitgeknepen in een filterzak, en dat kost behoorlijk wat spierkracht hoor. je haalt een beter rendement als je dat kunt persen.

 

Het voordeel hiervan is dat er geen water bij zit, je hebt dan echt puur sap. Dan proef je er na het stoken ook veel meer van terug. Water en suiker toevoegen doet altijd afbreuk aan de smaak van je uiteindelijke distillaat.

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Staat het bij jou nog te gisten? 

Ben een beetje aan het twijfelen aangezien het ook kleine en nog veel groene appels zijn.. die zijn meestal redelijk zuur hé.

Admin
op 25 augustus 2017

Nee, het is zelfs al aan het klaren.

Groen is inderdaad vaak minder zoet. Je moet er eens heen gaan met je refractometer en een stukje op je refrachtometer uitknijpen. heb je een refractometer voor je wortsuiker? Dan kun je die daar ook voor gebruiken.

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Nope, enkel eentje voor alcohol tot 80%. Moet me er nog eentje aanschaffen :p

 

 

Admin
op 25 augustus 2017

Dan gewoon eens proeven, smaken ze zuur dan zijn ze dat ook 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 augustus 2017

Ik ben trouwens van plan dit weekend alles te gaan afronden, ik ga de kirsch afstoken en deze appelmost. Eens kijken wat ik daarmee ga doen. Ik denk dat ik hem lekker blank laat en in een flesje stop als een gewoon goede verse Eau de Vie 🙂

 

Admin
op 27 augustus 2017

Gisteren de kirsch afgestookt, en nu zou eigenlijk het vergiste appelsap moeten gebeuren.

Maar ik heb een flesje afgetapt en hij is als appelwijn al heel lekker. Ik denk dat ik hem laat als appelwijn. Er zit niet heel veel alcohol in, 8% volgens de vinometer. Dit komt bijna overeen met mijn berekende 7,7%. De stookopbrengst is dus ook heel laag als ik dit ga doen. 

Hij is droog, smaakt naar appel, er had iets meer smaak aan mogen zitten maar hij is wel lekker. En ontzettend snel helder! Nu een fles de koelkast in, vanmiddag lekker in het zonnetje met een appelwijntje!

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 augustus 2017

Ik kon het niet laten en heb het toch maar even door de alambiek gejast. Zoals verwacht een niet erg hoge opbrengst. In een keer fijnstook gedaan vanaf 8%. Resultaat 1,5 liter van precies 40% (dit zonder aanlengen met water)

 

Ik heb er een handje houtsnippers bijgedaan en de kleur komt er al direct in.

Forum Lid
op 28 augustus 2017

Ziet er heerlijk uit!

Admin
op 28 augustus 2017

Dankzij de snippers 🙂

Nu een tijdje laten staan zo, hoop dat het lekker wordt! Het zijn toch 2 wijnflesjes vol.

Opbrengst was meer geweest als ik hem volledig had gestript, maar dan was het te weinig voor een fijnstook. Vandaar in eens de fijnstook gedaan. Iets meer verlies maar wel minder werk 🙂

Forum Lid
op 28 augustus 2017

Smaak je hier alvast de appels in? Mijn watermeloen tot nu toe nog niet. 

Admin
op 28 augustus 2017

Je proeft het wel, het is niet zo dat als je niet weet wat het is je kan zeggen dat het naar appel smaakt. Het blijft een eau de vie.

 

De volgende keer als je watermeloen gaat vergisten kun je het beste puur watermeloen gebruiken en dan zonder water. Dan komt de smaak al veel geconcentreerder in je stookwijn terecht. Als je opzoek gaat naar goedkoop fruit moet je zorgen dat je aan het einde van een marktdag bij de groente en fruitkraam bent. Dan is alles in de aanbieding en kun je nog wel eens bieden op een krat heel rijp fruit 🙂

Forum Lid
op 28 augustus 2017

ja, dat is voor de volgende keer. eventueel de watermeloen eerst wat leegknijpen haha :p

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 augustus 2017

Klaar voor de start

Een appelbadje in promo bij AH ik heb gelijk alles meegenomen 18 kg in tot morgen verwerken en een zakje pektolase toevoegen .Ga het een paar dagen laten trekken uitpersen en op champagne gist zetten 🙂

 

Forum Lid
op 28 augustus 2017

Mijn ervaring is als je gestookte van appels een tijdje laat staan je echt wel proeft dat het van appels is en heel lekker,ik denk dat het ook zo is met wein van appels dus,niet direct naar die fles grijpen effe geduld.gr.??Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 augustus 2017

Vandaag de appeltjes geraspt naar Jan zijn voorbeeld ,ik ben er toch eventjes mee bezig geweest ipv 18 kilo was het 21 ik was nog een zakje vergeten 🙂 .Ik heb er pecto  enzymen bij gedaan en goed gemengd met wat warm water niet te veel want in de appels zat veel sap ,dit kan alleen maar goed komen .Het vat zit vol pulp tot het 21 liter streepje op de foto zonder enzymen en water .Ga morgen alles zeven en op champagne gist zetten 

 

Forum Lid
op 29 augustus 2017

 

Waarom ga je eerst zeven en dan op gist zetten?

Is het niet beter om alles te vergisten en daarna pas te zeven?

Groet, @ndré

Forum Lid
op 29 augustus 2017

Ja Jan zegt dat je dan gistsmaak in je stookwijn kan hebben 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
21 op 29 augustus 2017

 

Oké, ik laat alles altijd gewoon mee vergisten, heb geen last van bijsmaakjes.

Goed laten uitgisten!

Groet, @ndré

Forum Lid
op 29 augustus 2017

Ja dat kan ik ook doen natuurlijk he dan heb je misschien wel wat meer alcohol 

 

Forum Lid
op 29 augustus 2017

 

En zeker meer smaak van de appels.

Laat maar horen hoe het gegaan is?

Groet, @ndré

Admin
op 29 augustus 2017

Dit is zeker een mogelijkheid!

 

Waarom ik het niet doe, het vruchtvlees wil je graag kunnen uitpersen voor een maximale opbrengst. Als het nog niet is vergist gaat dit heel goed. Ga je alles meevergisten dan zal al het gist residu bovenop het appel vruchtvlees terecht komen en dan wil je niet meer persen. Dan kun je alleen nog netjes afhevelen zodat de gistlaag niet meekomt.

 

Wacht je lang genoeg dan zakt alles wel goed naar de bodem en hoef je niet meer te persen. Maar je moet wel altijd proberen te voorkomen dat er gist in je stookwijn komt. Dat is echt zonde van je mooie appelsmaak.

 

Veel succes!

Forum Lid
op 29 augustus 2017

YEP 😉

 

Admin
op 30 augustus 2017

En, een goed resultaat met de enzymen?

Ik ben benieuwd hoe het na 1 dag is, ik was met een paar uur al gaan persen.?

Forum Lid
op 31 augustus 2017

 Na toch wel twee uurtjes raspen had ik 21liter appelrasp die heb ik aangelengd met twee liter warm water en twee zakjes pecto  enzymen  omdat het toch wel een hoop appel was dacht ik ik neem maar twee zakjes want er zit inderdaad heel weinig in .Dat heb ik goed gemengd  en  een nacht weggezet op een warmhoudplaat die ongeveer 25 °C aanhoud.Gisteren de emmer open gedaan en een brij( pap)van 21 liter. Als ik daar gist op strooi ga ik veel te weinig kunnen afhevelen daarom toch maar besloten om de brij in een kookzak uit te persen wat heel goed ging. resultaat 18 liter mooi appelsap en zere handen 🙂 Daar een kilo dextrose en een zakje champagne gist bij gedaan .Nu vandaag is het waterslot rustig aan het bubbelen. 

 

Admin
op 31 augustus 2017

Die zere handen had ik ook, maar 18liter is een mooie opbrengst hoor.goed dat je voor dextrose bent gegaan!

Forum Lid
op 31 augustus 2017

Yep en bruine vingernageltjes hi hi dat hebben we er wel voor over voor het resultaat 🙂 jamie jamie 

Wordt vervolgd 

 

Forum Lid
op 1 september 2017

Ik stook alles mee ik pers niets uit ik gooi alles in een zak en gooi die in de ketel in de drab zit ook alcohol en het komt de smaak ten goede ik moet wel zeggen ik rasp ze niet ik haal het klokhuis er uit gooi ze in een vat en laat ze een paar dagen staan word het wat zachter en mix ze met mijn boormachine ,ik proef daarna als het wat gestaan heeft heel goed appel.gr.??Chris.V.

 

Forum Lid
op 16 september 2017

Was ik ook zinnens maar moet nog eerst vergisten. Wat met de gist die inderdaad bij het klaren op de appel komt te liggen. Krijg je dan geen slechte smaak na het destilleren???

 

 

Forum Lid
op 24 september 2017

Gisteren gestookt ,het sap was helemaal geklaard resultaat 2250ml calvados aan juist 40° met cuts.Dit was de eerste stook de calvados heeft een nacht gestaan met een papiertje op voor het luchten. Hij ruikt heerlijk:)

 

PS nog een tweede keer stoken of niet wat denken jullie ??

Admin
op 24 september 2017

De mijne is slechts 1 x gestookt en ligt nu op houtsnippers, zie foto. Hij is echt heel erg lekker aan het worden. Probeer het maar, met een enkele stook heb je wel maximale appelsmaak.

Forum Lid
op 24 september 2017

Ja Jan ik was aan het twijfelen voor de smaak he hij heeft een heel goede zachte geur nu

 

Admin
op 24 september 2017

Dan zou ik er niets maar aan doen hoor ?

Forum Lid
op 24 september 2017

PS het projectje met het deksel van de T500 is geslaagd .Ik ga de boiler ook nog bestellen bij je 😉

Admin
op 24 september 2017

Dat is goed om te horen 🙂 maar dan heb je het deksel dubbel. Of is dat de bedoeling?

Forum Lid
op 24 september 2017

Stokerke,ik zou doen wat Jan zegt niet voor de tweede keer stoken,ik heb hem ook een keer gestookt,en als je hem dan een tijdje laat liggen proef je echt appels.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 24 september 2017

Ja Jan dat was de bedoeling dan heb ik een op overschot .Ik wacht nog op een dichting want nu heb ik verlies op mijn zelfbouw ketel (deksel) .Daarmee heb ik dit ook geprobeerd met het deksel van de T500 moest de zelfbouw blijven fitten.Ik heb sowieso toch nog een tweede ketel nodig 🙂

Ja dan zullen we de calvados maar zo laten rijpen zeker 🙂 Ik ben juist nog eens gaan ruiken  aan de fles mmmmm

Groeten

 

Forum Lid
op 25 september 2017

Stokerke,als je een naad in je ketel hebt die lekt,beetje cement met eigeel mengen tot een papje op de naad smeren en hij is dicht,moet hij niet permanent dicht omdat je het open moet maken,dik papje maken van maismeel of deeg en dichtsmeren.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 25 september 2017

Yep Chris ik maak soms een papje met rogge meel maar vindt het nogal veel en lastig dat ik bijna heel het deksel moet dichtsmeren .ik wacht nog op een andere silicone dichting en hoop dat het dan proper afsluit 

Bedankt voor de tip he

 

Forum Lid
op 25 september 2017

Stokerke,ik heb zo’n ketel waar ik hem altijd met deeg moet dichten,maar ik weet niet beter,en is 5 min.werk.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 17 september 2017

heb vandaag 20kg appels (12kg rechts streeks van de boom en 8kg uit de winkel) geraspt en verwerkt. Heb net als de topic starter dit een 4 uurlaten staan met Pecolase enzymen er door heen gemixt op 1 liter lauw water. Heb zonet alles uitgeperst en hield tot mijn verbazing maar 7,5 liter sap over 🙁 :(.

Volgens de meeting zou het na de vergisting ongeveer 7/8% alcohol moeten bevatten. Zal van de week kijken hoe het vergaat.

 

Forum Lid
op 18 september 2017

Ik heb nog nooit pecolase enzyme gebruikt,appes fijn maken gist er bij ( ik gebruik altijd bakkersgist verse.) event.suiker.laten vergisten geen klaringsmiddelen,uitgegist pulp in zak meestoken bezinksel ligt op de bodem en stoken.gr?Chris.V.

 

Forum Lid
op 18 september 2017

Ik heb mijn appels een nacht met pectolase

laten staan ,moet je misschien ook eens proberen

Groeten

Forum Lid
op 18 september 2017

Stokkerke ik ben in pricipe tegen alle toevoegingen het werkt ook zonder die ,ik vind het juist de sport om op een zo primitief mogenlijke manier te stoken,mischien is mijn opbrengst wat minder maar een of twee liter minder maakt mij niets uit,ik ga voor puur,daarom gebruik ik ook al die metertjes niet,als het moet stook ik nog op een fluitketel met een kaars er onder.gr.?Chris.V.eigenwijs.

 

Forum Lid
op 18 september 2017

zal het de volgende keer eens proberen met een nacht laten staan. Dit is pas de 4de stook die ik gaan doen. Ben nog beginnend, maar kon 12kg appels van iemand krijgen, dus was ene mooi kans om het eens te proberen. Al was het wel veel werk.

Forum Lid
op 19 september 2017

ChrisV …. Dat wil ik wel eens meemaken  🙂

Admin
op 19 september 2017

ChrisV …. Dat wil ik wel eens meemaken  🙂

Van oengabunga

ChrisV die 200 kilo druiven met een fluitketel verstookt  🙂

Forum Lid
op 19 september 2017

Als je pensionado bent kan het. Chris, Jan en Marnix. 5 keer morrelen gestookt is onderweg. Was 88% op mijn meter dus zelf verdunnen. 

Admin
op 19 september 2017

Bedankt Lummel! Ik ben benieuwd.

 

Zelf verdunnen geen probleem 🙂 Zo is Cognac ontstaan, wijn stoken om het volume af te laten nemen, dan ging het op een bootje in houten vaten naar de bestemming en kon het weer worden aangelengd. Toen bleek het onverdund toch ook wel erg lekker te zijn,

 

Ik heb 4 jaar geleden de Cognac route gevaren 🙂 Een aanrader!

Brouwmaat
op 19 september 2017

Zie ik daar een volgend uitstapje?

 

Admin
op 19 september 2017

Zie ik daar een volgend uitstapje?

 

Van Munckerik

Het is wel hard werken hoor! 17 sluizen gepasseerd die je met de hand moet bedienen. en dat ook weer op de terugweg.

Wij vertrokken vanuit Cognac en hebben de Charente afgevaren. Prachtige natuur, leuke plaatsjes bezocht (ook totaal verlaten spookdorpen) 

Als je niet te beroerd bent zelf de sluizen te bedienen is het heel goed te doen. 

Wij hadden geboekt bij www.vakantieboot.nl  Mijn vrouw heeft zelfs haar vaarbewijs er voor gehaald. dat bleek later helemaal niet nodig te zijn. Terijl het best een groot schip was.

Forum Lid
op 20 september 2017

200 kg met een fluitketel is wat veel gevraagd maar een ltr.in noodgeval als je ontwenningsverschijnselen krijgt is zeker te doen.hahaha gr?Chris.V.

Forum Lid
op 20 september 2017

Lummel ik laat me verassen,ik heb er het volste vertouwen in dat het lekker is.alvast bedankt,ik laat je weten wat ik er van vind.gr.??Chris.V.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
26 op 20 september 2017

Ik ben hem nu aan het proeven 🙂 1 op 1 verdund. Nog steeds behoorlijk pittig.

Ik vind hem lekker! maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de vorige batch beter de kers proefde. Wat je zelf al zei, na 3 keer stoken was het optimaal, en dat denk ik ook. 

Desalnietemin zit ik te genieten van een heerlijke borrel 🙂 Thanks man!

Forum Lid
op 20 september 2017

Graag gedaan was een leuk experiment. Helaas is je borrel nu op anders was ik wel benieuwd geweest naar de vergelijking tussen de eerdere kirsch van mij, die was 1 of 2 keer gestookt dat weet ik niet meer. De jouwe proef ik ook regelmatig hoor. 

Forum Lid
op 20 september 2017

Dit is trouwens ook grappig, ik had nog citroenschillen in de alcohol staan voor limoncello maar hoefde die suikerzooi niet meer. Ik had hem kunnen verdunnen maar ik heb hem verdund en overnieuw gestookt. Lekker, echt waar. Ik had laatst in een kroeg in Weesp ambachtelijke citroenjenever gedronken maar dit is veel en veel beter. Er zat ook voor een tientje citroenen in en dat doen ze commercieel niet maar toch! 

 

Dus wat zou er gebeuren als je kersen op 92% alcohol zet voor een paar weken en deze verdun en langzaam opnieuw stoken in de grainfather. Misschien nog wel beter en je hoeft niet te vergisten. Ga ik toch eens over nadenken. 

Admin
op 21 september 2017

Hoi Lum,

Dat kan ook hoor. Ik heb het dubbel op gedaan, het sap vergist, gestookt, daarna de kersen laten macereren en toen nog een keer gestookt.

Bepaalde Gin soorten worden ook zo gemaakt. Eerst de kruiden laten trekken in de alcohol en daarna stoken, dan zit de smaak er ook nog goed aan.

Ik heb trouwens ook wel eens limoncello teruggestookt, en het smaakje was idd best lekker. Wel de citroen maar niet de zoetigheid 🙂

Probeer het maar eens met kersen! 

Framboos is trouwens ook lekker op die manier. De geur van framboos blijft erg aanwezig en dat is juist zo lekker 😉

Forum Lid
op 21 september 2017

Dat geloof ik gelijk dat een framboos op deze manier lekker zal zijn. Zelf zat ik te denken om wat perziken te halen. Inmiddels heb ik citroen, kirsch en rum geproefd, de hele dag kleine beetjes. Hahaha,

 

De wodka van graan vind ik te jeneverig ook met verse sinaasappels dus die gooi ik nog minimaal een paar keer door de t500. Hoop dat het dan meer mijn kant op komt. Ook heb ik nog sinaasappelschillen en hazelnoten op alcohol staan, ga ik ook geen likeur maken maar door de grainfather. Hoop dat het lukt. De smaakjes waar ik mee geëxperimenteerd heb en de likeuren zijn aan mij niet (meer) besteed. 

Niet gek he dit allemaal in een jaartje op stookforum. Vergeet ik nog bijna de advocaat. 

Forum Lid
op 21 september 2017

Ben nu de herstookte Citroenen  aan het verdunnen met water maar het ouzo effect is niet verdwenen  had ik niet verwacht. 

Forum Lid
op 21 september 2017

Lummel als je het alc.persentage verhoogd word hij weer helder 50-55% komt door de olie die in de schil zit,of probeer eens door een paar lagen keuken papier te filteren blijft veel van de olie hangen,ja hij weer met z’n keukenpapier.gr.?Chris.V

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Ik heb nu 25 galameloenen staan te vergisten ben benieuwd wat dat word.druiven heb ik effe genoeg van na 700 kg schoonmaken wil nu nog pruimen stoken,niet zoveel werk.ben nu nog druiven op eikensnippers aan het leggen als Nimrax komt stuur ik een fles voor jou en Jan mee.gr.??Chris.V.

Admin
op 21 september 2017

Volgens mij kun jij bijna een zwembad vullen Chris! 

Ik ben ook wel heel erg benieuwd naar de Galliameloen. Volgens mij zit er aardig wat suiker in.

Een flesje van Chris zeg ik geen nee tegen 😉 

 

Ik schenk nu trouwens een op hout gerijpte druif van Chris in. Fles is van Juni 2017 staat er op. Mooi kleurtje en ruikt goed.

Forum Lid
op 21 september 2017

Jan die van nu op eiken is lekkerder,had meer tijd om hem op snippers te leggen,die galameloen zal ik ook mee sturen,en het zwembad is nog niet vol,heb net even mijn lege flessen vooraad gecontroleerd nog 90 stuks,trouwens ik heb ook druiven op moerbeihout gelegd als hij smaakt stuur ik daar ook iets van mee,heb 6 liter geprobeerd,als hij lekker is kan je vader de volgende keer een vaatje uit Roemenie meenemen.in die vaatjes kun je als ze nieuw zijn drank ingooien en laten staan,je hoeft niet de eerste keer 3 mnd.ivm smaakafgave,tenminste dat zeggen ze daar.gr.?Chris.V.

 

Admin
op 21 september 2017

Ik ben ook heel benieuwd naar die vaatjes Chris. Mijn vader wilde ze al voor mij meenemen maar na wat onderzoek kwam ik er achter dat ze eigenlijk alleen voor het rijpen van Balsamico worden gebruikt. Mocht het toch lekker worden dan kunnen we er mischien wat mee. Dan koop ik ze via jou, in in roemenie, dan hebben ze daar weer extra werk en wij mooie vaatjes!

Forum Lid
op 21 september 2017

Jan ik heb ze er dit jr.mee langs de weg zien staan,kunnen ook eiken geweest zijn.als ik ze dan niet vind zaag ik een boom om en neem ik 50 kg mee naar Nl.de rest laat ik na sturen.hahaha,kunen we stukjes in de fles doen.gr.??Chris.V.

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Jan ik heb zo net een beetje van die met moerbei geproefd,kan zeggen smaakt niet verkeerd,is pas 3 wkn oud maar ruikt en smaakt niet slecht.tegen de tijd dat jij hem krijgt is hij wat ouder en ik zet hem nu in de zon dus neemt wat sneller de smaak van het hout aan,dus geduld.gr?Chris.V.

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Lummel als je het alc.persentage verhoogd word hij weer helder 50-55% komt door de olie die in de schil zit,of probeer eens door een paar lagen keuken papier te filteren blijft veel van de olie hangen,ja hij weer met z’n keukenpapier.gr.?Chris.V

 

Van ChrisV

Hoi Chris, nu opeens vallen bij mij heel veel kwartjes met name met De olie. Het komt dus wel degelijk mee en dat idee had ik al wel eens maar kon er geen vinger achter krijgen als je begrijpt waar ik naartoe wil.

 

De citroen smaakt overigens heel erg goed maar denk dat ik hem nog eens overhaal ( waarom niet met een grainfather op stroom en een beetje water en wat tijd) en dan in het glas voor het ouzo effect.

 

Sterker, gooi die 2,5 liter nu weer in de ketel en 2,5 liter schoon water erbij. En dan zo het verschil proeven. Man man man, interessant forum dit! 

Forum Lid
op 21 september 2017

Dus ik mag rustig aan doen als ik maar opschiet!! De moonshine koerier met K9 chiwawa security… hahaha Maar dat gaan we fixen hoor.

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Nimrax die Chiwawa hier die doet ook rustig aan is nu dag 58 heeft het thempo van mij,dan word de drank ook nog beter kan nog effe de smaak er in trekken,en kan ik nog voor die tijd de galameloenen stoken.ik neem aan dat je die ook wil proeven.gr.??Chris.V.

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Ja man! daar komen we voor! en die dagen gratis drank en hangplek verrekenen we wel,hahaha Hondje(s) is/zijn leuk maar er moet ook gefilmd, ge moonshined en geborreld worden hoor. Maken we dr ook een feestje van ook.

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Mischien kunnen we het dan zo regelen dat ik dan mijn manier van stoken laat zien,jij bent goed met filmen,lijkt mij wel een goed idee ik ben zo antiek dat ik geen verstand heb van filmpjes op het forum zetten.gr.??Chris.V.

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Hiervoor wil ik ook wel komen filmen Chris! Denk dat er wel wat te zien is bij u 😀

Forum Lid
op 21 september 2017

Nou, Chris en Jens… top!! Ik denk dat er veel vraag naar is om te zien hoe dat gaat en zelfs een live-stream sessie is niet onmogelijk technisch gezien. Ik stel in elk geval mijn youtube account beschikbaar ervoor en wie weet kunnen we nog andere dingen eerdaags vanuit Zweden streamen en of compileren. Zo zijn de noodgedwongen thuisblijvers er ook een beetje bij.

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Als er iemand met het filmen bekend is is dat zeker mogelijk. Vrees alleen dat er geen technieker mee is haha.

Wanneer ziu dit doorgaan bij jou chris? Ik stel voor om op stookforum te streamen. Veel volgers etc..

Hopelijk kan ik erbij zijn!

Forum Lid
op 21 september 2017

Je bent welkom Jensvh.ik laat wel weten wanneer,Nimrax komt gelijk voor Chiwawa pups,en jij zit volgens mij in Belgie,ik zit in Noord Limburg,Venlo.gr.?Chris.V

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Ja, Jens, nu komen we u halen ook he. En ja, ik heb crew bij me die het technisch kan fixen, zolang Chris maar internet heeft. En dat heeft ie. En anders een compilatie van de stooksessie want bij Chris duurt een stookie 8 uur. Dus dan moeten we wel met wat komen want anders is iedereen al na 1 uur zen van Chris zijn vuurtje onder zijn ketel…

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Ik beschik ook over m’n apple laptop, en nodige film aparatuur hoor. Fix dat allemaal wel dan. En idd beste een compilatie maken.

momenteel kan ik zelf niet stoken aangezien ik maandag opgenomen word voor longonderzoeken.. even buiten strijd dus. 

 

Ik hoor het graag! Mss een whatsapp groepje,oprichten zodat we daar makkelijk kunnen afspreken? 

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Nimrax wat duurt 8 uur ja twee ketels een duurt 4 uur.maar ik maak hem dan half vol,ik ben anders bang dat die laatst 2 uur een beetje wazig en onverstaanbaar worden.hahaha.gr.?Chris.V

Forum Lid
op 21 september 2017

Oei, zal ik maar een bobientje meebrengen? Zelf bob zijn gaat moeilijk zijn denk ik hahaha

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Lijkt mij goed idee een bob Jensvh.gr ?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 september 2017

Ja psies Chris. volgens mijn(mams), laborante in da house volstrekt logisch. Ze zei ook: je hebt gelijk,Nim. Er zit een vrouwelijk gen in Ethanol alcohol. Naarmate je er teveel van zuipt krijg je het effect dat je stom gaat lullen en niet meer kunt autorijden. …Chris werkt nog met sms Jens, mij kun je, net als iedereen bereiken op +31645310101

 

 

Forum Lid
op 21 september 2017

Super, ik stuur je een whatsapp. 

 

Kijk er naar uit!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 september 2018

Ik haal dit topic nog even op. Met deze methode heb ik tot nu toe de beste Calvados gemaakt. Ik heb 2 hele grote kisten appels gekregen, geen idee van het soort maar ze zijn zoet en vrij klein. 

Ze staan op de zaak en denk dat ik er na het weekend mee aan de slag ga. Waarschijnlijk komen er nog een paar kisten bij. Deze methode is veel sneller dan de sapcentrifuge en het resulaat was zeer goed.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 september 2018

De appeltjes staan nu al een weekje te gisten met Champagnegist en zoals we inmiddels gewend zijn van de Champagnegist gaat dit heel erg rustig.

Zojuist een glaasje afgetapt en smaakt nog erg zoet, voorlopig bubbelt dit nog wel even door.

SG vooraf niet gemeten, want na het raspen bleek ik geen enzymen te hebben. De volgende dag was er nog amper sap uit het rasp gekomen. Uiteindelijk toch nog enzymen gevonden en toen ging het ontsappen erg hard. Wat werkt dat goed!

Dit waren ook verschillende soorten appels, meesten waren wel erg zoet. Ze waren vooral erg klein waardoor het raspen toch wel een beetje tijd in beslag nam. Maar ik heb het gevoel dat er weer wat lekkers uit gaat komen.

De Calvados die ik op de BBQ mee had was op deze manier gemaakt en het is erg jammer dat die op is. Ik ga deze op precies dezelfde manier laten rijpen met Zweedse houtsnippers. Precies hetzelfde zal hij niet worden omdat ik de appelsoorten niet weet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hier iets heel lekkers uit gaat komen.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 november 2018

Ook hier het filmpje  naar de nieuwe sappersmethode, scheelt je een hoop werk ?

https://www.youtube.com/watch?v=IbfUELkMlcs&t=5s&app=desktop&persist_app=1

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren