Appels vergisten

Geupdate 15 uur geleden in Stookforum
137 op 22 september 2018

goede middag stokers,

Ik heb vorige week ongeveer 20 kilo appels (2e keus extra zoet) in stukken gesneden en de klokhuizen verwijderd. Daarna met een mixer erdoor en een zakje enzymen erdoor geroerd. Een paar uur later een zakje champagnegist erdoor geroerd en weggezet. Het begon een dag later lekker te bubbelen, en de dag daarna ging het flink te keer in het waterslot. Maar nu na 6 dagen is het bubbelen gestopt. Dat lijkt mij een beetje snel, of zou het kunnen dat het al uitgegist is. Ik heb er trouwens ook nog 1 kilo suiker bijgedaan! 

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.

vr Gr Bob 

 
  • Geliked door
Antwoord
8 op 22 september 2018

Vergisten verloopt nooit hetzelfde. Maar wat je wel altijd hebt is een hoofdvergisting en een navergisting. De navergisting verloopt veel rustiger en duurt ook langer. Soms zelfs weken zoals ik laatst bij mijn Kirsch had. Champagnegist staat erom bekend dat hij erg lang over een vergisting doet. Gewoon lekker uit laten gisten en het vat dicht laten.

Forum Lid
op 22 september 2018

erik

mijn tonnen staan ook bol met appels peren kersen en pruimen en ik laat die weken of maanden toe ik open ze niet alleen ben ik nu begonnen met de kersen die het eerste in de vaten gingen aan het openen en verstoken want ik heb geen lege vaten meer en ja de herfst begint en dan gaan we stoken !!! morgen weer 25 liter kersen

gr erik

 

Forum Lid
op 22 september 2018

De herfst is de mooiste periode Erik. Tenminste dat vind ik 🙂

Forum Lid
op 22 september 2018

erik 

vind ik ook maar wel veel werk fruit van de bomen halen bladeren ruimen fruit stoken !!! heerlijk

gr erik

Forum Lid
op 28 september 2018

Hoi Erik, morgen ga ik met de camper naar Schweich, dat is toch bij jou in de buurt?
Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 28 september 2018

andre ja een beetje ik denk 50 km

 

Forum Lid
op 28 september 2018

Schijnt dat ze daar goede schnitzels hebben. Moet aansterken want maandag weer werken.
Hoe is het met je vrouw en het aanstaande bevallen?
Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 29 september 2018

we blijven in verwachting het zal voor een deze dagen zijn andre dus wij wachten tot hij wil komen

Forum Lid
op 29 september 2018

Succes Erik, gewoon van genieten aks het zover is, wij gaan morgen weer naar huis.
Was vandaag nog goed weer in deze regio, heb tot vanavond Mn korte broek nog aangehad.
Groeten @ndré😎☀️

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 september 2018

Maar nu na 6 dagen is het bubbelen gestopt. Dat lijkt mij een beetje snel, of zou het kunnen dat het al uitgegist is. 

vr Gr Bob 

Van Bob

Volkomen normaal dat het gisten na een paar dagen wat kalmer gaat of op het oog gestopt is. Waarschijnlijk is het niet helemaal gestopt hoor en gist het heel kalm nog door. Lekker een tijdje laten staan. Maar als ik het zo lees gaat het gewoon zoals het hoort. 

 

Forum Lid
op 22 september 2018

Geduld.net als bij vrouwen.ik moet 400 kg druiven van de tros halen da’s ook geduld.moet nog 250 kg🙄ja Jan ben te lui geweest om die pers te halen,maar zo doe ik twee dagen geen domme dingen.😇

Forum Lid
op 22 september 2018

Chris, volgend seizoen neem ik van iemand een tuin over met druiven. Dit seizoen kwam er 150 kg rode druiven vanaf. Ik heb begrepen dat je de druiven eerst van de steel moet halen en dan de schil breken (crushen). En na een aantal dagen vergisten de zaak uitpersen, en daarna navergisten. Doe jij het ook zo? Heb wat gezocht en kwam dit ontwerp tegen om te ontstelen? http://www.homebuiltwinery.com/destemmer-updated-092412.pdf Mooi project voor van de winter.

Forum Lid
op 23 september 2018

Cobus je moet ze inderdaad van de steel halen,is wel wat werk maar dat maakt mij niet zo veel uit,als ik wil kan ik een fruitpers lenen,maar twee daagjes heb ik ook 400 kg.van de steeltjes,muziekje er bij en mijn nichtje van 20 mnd.dan hebben we samen twee leuke dagen,ik gooi het er in zij er uit,zo hou je pas werk,ik ontsteel ze,mix ze met mijn mixer op het boormachine kapot,gooi op 100 kg 180-200 gr.natte bakkersgist,en laat het vergisten,als het uitgegist is laat ik het nog een of twee wkn staan,mag rustig langer gebeurt niets mee,je kunt het dan in een kussensloop gooien en de ketel in voor te stoken of uitpersen,ik gebruik bij druiven geen suiker,bij het meeste fruit niet.nog iets,ik zou me nu al verdiepen in het houden van druiven,snoeien,onderhoud,etc.en ik vergist maar een keer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 september 2018

Bedankt voor alle reactie’s weer. Ik laat de ton nog maar een tijdje staan, dan kan hij nog even langzaam door gisten. Ik hoop dat het lukt.

gr Bob

Forum Lid
op 24 september 2018

Komt goed👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 september 2018

Hoe bepaal je het potentieel alcoholgehalte van appelsap met een refractometer zoals die op stookwinkel verkrijgbaar zijn? Bestaan er tabellen met de potentiële alcoholgraad na vergisting?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Ik heb 20 kilo appels ontdaan van het klokhuis en steeltje en geraspt met de Magimix.. Fantastisch ! dat werkt perfect binnen een mum van tijd was ik klaar. Nu alles in het vat gedaan en een zakje champagne gist erbij.. (is dit trouwens voldoende 1 zakje ?) en nu maar wachten…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 26 september 2018

Hoi Menno,

1 zakje Champagnegist is voldoende voor 50 liter, dus dat zit wel goed. Heb je ook nog pecto enzymen toegevoegd? Dat breekt de celstructuur van de appel nog verder af waardoor er meer sap vrijkomt.

Ik heb ook zo’n emmer staan gisten nu, laatst een glaasje afgetapt met een ijsklontje er in, nu al heerlijk om zo te drinken!

Ik heb ze met de hand geraspt maar er komt een professionele appelvreter en een hydraulische pers aan. Als je dan eens veel appels hebt kun je ze bij mij komen verwerken 🙂

 

Forum Lid
op 26 september 2018

Nee helaas heb ik de pecto enzymen niet kunnen toevoegen. Ik had eigenlijk gehoopt dat deze in de “snelvergistings starterskit super compleet” zouden zitten maar deze ontbraken.

Admin
op 26 september 2018

Helaas zijn deze enzymen een groot deel van het jaar niet beschikbaar bij mijn leverancier. Op dit moment is er veel vraag naar vanwege het vele fruit. Ook gistvoedingszouten verkoop je eigenlijk alleen deze maand. De kans is groot dat ik binnenkort weer door de voorraad heen ben, vandaar dat ik ze niet standaard in de kit aanprijs, ik kan de kit dan niet compleet uitleveren.

Forum Lid
op 26 september 2018

Anders na het vergisten een paar weken koel zetten,krijg je ook meer sap.

Forum Lid
op 26 september 2018

wanneer enzym niet verkrijgbaar is kun je ook het fruit even 30 min koken voor te vergisten .
Maar je kunt ook i.p.v. enzym wat hoog diastatische neutraal mout gebruiken .
Diastatisch mout bevat ook actieve enzym .
Bij fruit kun je minder diastatisch mout gebruiken dan bij granen en andere mouten .
Bij graan is minimaal 1 : 10 . Bij fruit 1 : 50 .
Het zal zeker meer sap en betere vergisting geven .
Munckerick zal zeker kunnen helpen met mout dat neutraal , licht en hoog diastatisch is .

Forum Lid
op 26 september 2018

munkerick ? Pilsmout Bio 3-4,5 EBC ?

Forum Lid
op 26 september 2018

Of distillatiemout Bio https://bio-brouwmaat.nl/product/distillatiemout-bio-25-37-ebc/

Is ook heel neutraal en heeft een zeer hoog diastatisch vermogen 😉

Forum Lid
op 26 september 2018

Daarom verwees ik even naar jou Munckerik . Dank voor jou aanvulling.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 september 2018

Maar geeft dit niet een extra smaak aan het distillaat ?

Forum Lid
op 26 september 2018

Niet wanneer je niet teveel gebruikt, daarom kun je beter distillatiemout gebruiken.

Forum Lid
op 26 september 2018

Ik ken de distillatie mout van Munckerik nog niet. ( komt zeker nog aanbod ) . Voorzorg is altijd een licht en neutraal diastatisch mout te nemen . Wanneer je 1 deel mout op 50 delen Fruit neemt zal de smaak niet beïnvloed zijn . Ten hoogste is het eindprodukt wat zachter ( minder scherp in afdronk) van smaak dan zonder enzym te vergisten .
1:50 is voldoende .( 1: 20 max . !!)

Zo ik begrijp van Munckerik is het distillatie mout zeker een goed alternatief voor enzym .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Iemand een idee of er genoeg suiker in goudrenetten zit om het sap te gebruiken in de mix met sap van andere appelen?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Een goede zomer zal percentages hoger maken .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 september 2018

Thanks Robbert. Op de moestuin heb ik een achterbuurman met minimaal 40 kg val appels (jonagold) voor het oprapen :-). Tel daar bij de 40 kg die ik zelf al heb staan bij op en je hebt een leuke emmer. Jammer alleen dat de Champagnegist out of stock is….

Forum Lid
op 26 september 2018

bakkersgist , zelf gist maken of wild laten vergisten zijn dan ook goede opties

Forum Lid
op 30 september 2018

Ik heb 400 kg druiven die staan wild te vergisten,geen suiker,geen gist,niets alleen druiven.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Momenteel gaat alles dat met wijnmaken te maken heeft erg hard. Ik hoop champagnegist in de loop van volgende week weer op voorraad zal zijn. De cidergist is er sowieso begin volgende week weer.

We hebben inmiddels wel een aantal nieuwe wijngisten die je natuurlijk ook voor andere fruitsoorten dan druiven kunt gebruiken. De SN9 van Mangrove Jack’s is een erg populaire fruitgist met een hoge alcohol tollerantie

Hier vind je alle wijngsiten en toebehoren. https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/wijnen-en-ciders/

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Thanks voor de tip en bevestiging van mijn vermoeden. Ik heb inderdaad de SN9 bij de koperen speeltjes besteld. Bestelling is afgerond, dus zal morgen/overmorgen wel binnenkomen :-). Kunnen we van het weekend lekker ontsappen….

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 4 oktober 2018

Net 25l troebel appelsap (recht van de boer) in mijn vat gegoten.

De start Brix is 12 en SG dus 1.048, voor appels is dit blijkbaar geen slechte waarde maar ook geen topwaarde want dit kan variëren tussen 4 (slecht) en 16 (uitstekend). Hoeveel alcohol mag ik in mijn eindproduct verwachten?

Ik heb net mijn champagnegist in lauw water gedaan en op het zakje staat 3-4u laten hydrateren. Mag dit ook korter? Ik moet nog ergens naar toe en ik vrees dat ik het straks als de kinderen thuis zijn ga vergeten.

Admin
op 4 oktober 2018

Dit is goed voor een ruime 6%. Dat klinkt niet heel veel, maar voor Cider zou het perfect zijn. Wil je een hogere opbrengst dan kun je extra suiker toevoegen. Niet teveel want dat verpest de smaak. Lummel hier op het forum gebruikt helemaal geen suiker meer en neemt genoegen met een lage opbrengst in ruil voor een heel hoge kwaliteit.

 

Gebruik je toch suiker dan is het aan te raden om glucose te gebruiken. Ook wel Dextrose of druivensuiker genoemd. Dat geeft een heel mooie vergisting met eigenlijk (naar mijn mening) geen bijsmaken.

 

Wat betreft het hydrateren, gooi het gewoon bij je sap. Het komt wel op gang hoor! Met of zonder hydrateren doet Champagnegist er vrij lang over om op gang te komen. Het vergist overigens wel heel mooi. Mischien juist omdat het zo  mooi rustig zijn werk doet.

Forum Lid
op 4 oktober 2018

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Dit is dus een betrouwbare calculator. Aan 40° geeft dit toch een 3 liter als realistisch haalbare hoeveelheid. Ik denk dat ik een aanhanger van de Lummelse school ga worden, als ik veel alcohol wil ga ik voor suiker met turbogist (die trouwens klaar ligt).

Ik ga het erin kappen vlak voor ik vertrek want er stond ook iets op ivm geen te grote temperatuursverschillen als je de gist bij het sap gooit en het sap stond in de winkel buiten.

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Bij deze is de gist uitgewerkt en donderdag zou ik willen gaan distilleren (toch minstens de ruwe stook).

Als ik het goed begrijp doe ik best sowieso een ruwe en een fijne stook. Van de ruwe stook gooi ik de voorloop weg maar gooi ik de heads en de tails wel gewoon in de ketel voor de fijne stook of laat ik die er ook best uit? Ik prefereer kwaliteit boven kwantiteit dus op dit moment denk ik dat ik wat niet lekker is niet opnieuw gestookt wordt. ANderzijds zitten er misschien toch nog belangrijke aroma’s en de heads en de tails?

Leng ik voor de fijne stook in de T500 best aan tot 40° of leng ik aan tot 10l?

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Ik gooi alles bij elkaar en verdun naar 40% ivm brandgevaar.alc.brand.zeker als die boven de 40% utkomt.

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Spannend, je hebt met goede ingrediënten gewerkt dus moet perfect worden. Je hebt een paar opties maar ik zou gewoon lekker de t500 (met reflux aanzetten) dan heb goud in handen. Doorgaan tot er niets meer uitkomt en dan het sap verder distilleren voor schoon water met appelsmaakje en dan terug mengen naar 40% en klaar. Zo zou ik het doen. En ga ik doen als ik mijn appels krijg. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 4 oktober 2018

Alsof ik het hoorde dat er over mij gesproken werd.

 

Sirolf ik wacht nog op mijn appels en dan ga ik 100 liter sap vergisten. Die laat ik bij Jan persen, ik denk dat ik ga vergisten met wodka gist uit Stookwinkel en het zijn Granny Smith, ze hangen de boer niet in de weg. Dienen alleen voor bestuiving dus laat maar hangen voor zoveel mogelijk suiker. Misschien heeft hij nog wel wat meer en dan koop ik die ook op. Zo’n appeljaar krijg je niet vaak. Het bederft niet, sterker wordt alleen maar beter. Beter mee verlegen dan om verlegen. 

 

En ja, alleen fruit vergisten zonder suiker is het beste wat er is. Alleen best duur. Maar je weet n iet wat je proeft. Waar stook je eigenlijk mee? 

Forum Lid
op 4 oktober 2018

Een lokale boer in de buurt heeft ook een winkel en die koopt 1 keer per jaar heel wat appels in de buurt op om er sap van te persen. Hij verkoopt die per 5 liter aan €10. Het enige wat hij doet is lucht pasteuriseren (is nu eenmaal verplicht in België). Ik wou eerst zelf persen maar de appels stonden er aan €2/kg. Tel zelf maar uit wat het voordeligst is.
Ik weet dat het duur is maar het is om de eerste keer te proberen en ik vind lokale economie belangrijker dan een paar euro winst en een appel uit Australië met een ecologische voetafdruk van een koe…

Forum Lid
op 4 oktober 2018

Komende jaren ga ik proberen met fruit van mijn vader. Die heeft een boomgaard met een 40tal bomen (pruim, peer en appel in allerlei variëteiten, hij weer zelf niet meer wat hij geplant heeft).

Forum Lid
op 4 oktober 2018

sirolf das wel veel geld 

en ja belgie is duur daarom ben ik er gaan lopen hier krijg je voor 15 kg appels 10l sap

gr erik

Forum Lid
op 4 oktober 2018

Misschien komt het omdat ik ook van een boerderij kom, maar ik heb nog nooit betaald voor mijn fruit. Meestal ga ik langs en maak een praatje vertel tussen neus en lippen dat ik drank maak. Vaak vinden ze dat nog mooi ook, en bieden ze zelf aan dat je na de pluk de val en wat blijft hangen kan ophalen. Of je helpt een middag plukken of oude bomen rooien dan is het win win. Een paar weken terug had ik het met peren, als ik gewild had, had ik wel 1000kg kunnen rapen/plukken. Alles wat afwijkt van het ideaal is helaas economisch oninteressant en blijft hangen of gaat naar de grond. Heb trouwens al afnemers genoeg van de drank want de plukkers heb ik al tuica beloofd.

Forum Lid
op 4 oktober 2018
Een lokale boer in de buurt heeft ook een winkel en die koopt 1 keer per jaar heel wat appels in de buurt op om er sap van te persen. Hij verkoopt die per 5 liter aan €10. Het enige wat hij doet is lucht pasteuriseren (is nu eenmaal verplicht in België). Ik wou eerst zelf persen maar de appels stonden er aan €2/kg. Tel zelf maar uit wat het voordeligst is. Ik weet dat het duur is maar het is om de eerste keer te proberen en ik vind lokale economie belangrijker dan een paar euro winst en een appel uit Australië met een ecologische voetafdruk van een koe…Van SirOlf

Een Apel uit Australië de het goed doet in Nederland omdat zomers hier frans worden. Daarom worden ze beperkt gekweekt en koop ik ze ook waarschijnlijk allemaal op. Zal er geen buil aan vallen al weet ik nog niet wat de boer gaat rekenen en Jan voor het persen. 

 

Zie het maar als een beetje avontuur. Net zoiets als stoken zeg maar. 

Forum Lid
op 4 oktober 2018

Ik bedoel de appel die letterlijk vanuit Australië komt, niet de Australische variëteit. Ik zag onlangs pink lady’s liggen in een bio winkel, van waar kwamen ze? Australië. Dat vind ik niet bio …

Forum Lid
op 4 oktober 2018

hallo hier bij mij ook ik heb zoveel fruit dat ik het niet verwerken kan al mijn buren en ook de kindergarten kunnen gratis fruit afhalen zoveel ze willen maar ik pluk het niet !!! ik pluk alleen wat ik voor mij zelf wil en ben nu met een buur aan het zagen en snoeien hij het hout en de rest naar de afval !!! zo gaat dat hier

gr erik

Forum Lid
op 4 oktober 2018

Er zijn appels genoeg,zie vaker bordje staan zelf plukken,steun onze fruitboeren,niet die uit de rest vd wereld.met die hete zomer hebben ze al genoeg elende gehad,winkelketens pakken fruit niet om dat het te klein is,koop direct bij de boer,doe ik ook.

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Mijn druiven staan heel mooi te vergisten,ontdanks dat ze wild staan te vergisten,geen gist en suiker toegevoegd,staan nu een week mijn aansteker uit te blazen.als dat goed gaat gebruik ik ook geen gist meer.dan heb je ook geen probleem met event.gistsmaak.

Admin
op 5 oktober 2018

Wilde gist smaakt ook naar gist 😉

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Ok Jan maar ik ben ook wild dus zal wel beter bij me passen😂 ik ben benieuwd naar het resultaat anders zit ik met 400 kg mislukte druiven,wel veel voor gft.bak😢maar het zal wel weer lukken.maar ik wist niet dat het dan ook naar gist kon gaan smaken.maar is ook gist,had zo ver nog niet na gedacht.👍

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Een wilde vergisting en dan met een gistmaak zitten? Kan me er wel iets bij voorstellen. Ik geloof dat ik dan in een hoekje zacht ging zitten snikken met af en toe een hysterische uithaal. Gelukkig is Chris wel een echte kerel. Die draagt dat als een man. 

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Lummel heb meestal wel geduld en vertrouwen,dat komt wel goed,meestal is het gewoon koppie gebruiken.het staat mooi te gisten,als het uitgegist is laat ik het nog een tijdje staan,en dan zie ik wel wat het wordt.als onze voorouders het konden moet ik het ook kunnen ben nog met dinosourus opgegroeid was ons huisdier.

Forum Lid
op 5 oktober 2018

ik ga dadelijk nog een ton uitwassen en er weer 60l appels in draaien

Forum Lid
op 5 oktober 2018

En evds3 zitten ze in de ton?volgens mij wel,we komen deze winter niet om vd.dorst weet ik zeker😜

Forum Lid
op 5 oktober 2018

chis nee morgen nog een uurtje werk 

de dochter wilde mee malen en het is niet zo snel gegaan maar het was plezant samen dat malen met de dochter ( 5 jaar oud) de rest is voor morgen

gr erik

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Heerlijk kinderen om je heen die helpen,duurt alleen wat langer dan,hier rent er nog een rond van een jaar en acht mnd.helpt mij ook altijd met de druiven.mijn nichtje,maar ze woont bij me.ik zit 24 uur met kinderen rij autistische en probleemkinderen naar school vermoeiend maar leuk,soms vreten ze mijn energie totaal op maar ik vind het prachtig,als ik thuis kom en heb drie groepen van 8 naar huis gebracht heb ik soms twee uurtjes slaap nodig om bij te komen ,maar dan komt er eentje naar mij en roept dis dis die vraagt dan ook om mijn aandacht.ze noemt mij dis kan niet Chris zeggen,ze houden mij jong en daar ben ik dankbaar voor.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 oktober 2018

Goede avond,

ik heb afgelopen zaterdag mijn vergistte Elstar appels gestookt, en ik moet zeggen dat het resultaat perfect geworden is. Het smaakt en ruikt zo ontzettend naar appels. Het is na 1 stook al onvoorstelbaar lekker, en ik wil hem geen 2e keer gaan stoken. Het resultaat van 22 kg appels is 3 liter van 40%. Voor een beginner als ik vind ik het een geweldig resultaat. Ik ga het zeker weer proberen!

Gr Bob 

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Goed zo,als je het nog een tijdje laat staan komt de reuk,en smaak nog meer naar boven,drink hem met kerst😋👍

Forum Lid
op 15 oktober 2018

Ik ga het proberen zo lang vol te houden, maar ik ben bang dat ik het niet redt😀

ik heb wel al weer een optie genomen op de nodige kilo’s appels die nog bij die boer liggen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 15 oktober 2018

Ik kan niet wachten tot het donderdag is 😋

Forum Lid
op 17 oktober 2018

Morgen D-day en dus nog een paar vraagjes om mij op mijn gemak te voelen met mijn T500 met copper dome:

  • Ik las dat een aantal mensen hun stookwijn op voorhand opwarmen met een waterkoker. Ik veronderstel dat dit een grote tijdwinst is maar is er ook aroma-verlies?
  • Hoe hoog of laag moet de temperatuur van de condensator zijn? 50°C begreep ik. Ik heb een aquariumpomp gekocht en de test met water gaat goed (morgen met coldpacks in de pompbak/gootsteen). Het debiet is nog een beetje zoeken maar dat zien we morgen wel weer.
  • Ik blijf bang van de methanol. Hoe veel neem ik als voorloop op 25l appelwijn van 6°? 50ml? Of toch liever veiliger en 100ml? Misschien ga ik het echt wel ruiken? Eerlijk waar, ik doe het in mijn broek bij het idee van methanol alleen al …
  • Iemand nog een laatste tip, altijd welkom!
Forum Lid
op 17 oktober 2018

Ok, laatste tip dan. Ga stoken, proeven en geniet. Voor het in je broek doen ben je een beetje te oud toch? 

Forum Lid
op 17 oktober 2018

SirOlf,ik heb pruimen en abrikozen met pitten gestookt en ik leef nog en ben niet blind,dus als je twee a drie glaasjes van je voorloop weggooid,gebeurd er niets,zou je toch doodgaan dan betaal ik je begrafenis,dus stook je stookwijn.en maak je niet zo druk.gr.Chris.

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Jan de Granny Smith hangen nog aan de bomen maar ze gaan er waarschijnlijk zaterdag of anders volgende week af. Als het weer tenminste omslaat want ze hangen er nog mooi bij zei hij net.

 

Jij hebt alles op orde toch om te kunnen persen. Dan hopelijk ergens volgende week. 

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Volop bezig, wat ben ik blij dat ik het vermogen van de T500 kan regelen, hij staat al bijna heel de tijd op 40%. Ik denk dat die anders wel heel hard gaat.

Wat dat in de broek doen betreft, vanaf een zekere leeftijd doen we dat gewoon terug 😉

Forum Lid
op 18 oktober 2018
Forum Lid
op 18 oktober 2018

Mooi man! Lekker bezig!! Cheers alvast 😉

Forum Lid
op 18 oktober 2018

GRRRRRRRR

Tot net allemaal mooi helder vocht. Het liep wat langzamer en ik had nog steeds 47% alcohol dus ik dacht ik voer het vermogen wat op en ineens een hele gulp “vuil” vocht en alles ziet troebel … Komt dit omdat het vermogen te hoog stond? Het koelwater was nog steeds ongeveer 20°C.

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Goed zo👍En als je bang bent om het te drinken?heb ik een oplossing voor,help Chris de winter door😂😂😂🥃🥃🥃

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Nu loopt er weer helder vocht door (vermogen terug gehalveerd).

Ik denk dat ik zak tot 20% en dan volgende week een 2de stook doe. Ik was sowieso van plan een 2de keer te stoken. Zal ik nu 3 keer moeten stoken?

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Nee je kunt het door wit keukenpapier met wat laagjes wc papier tussen filteren,of gewoon weer stoken.je had inderdaad de themp.te hoog staan.je hoeft het geen drie keer te stoken.sucses verder.

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Bedankt voor de snelle respons, volgende week gewoon herstoken. 

Wat een mens al niet doet voor een origineel kerstcadeau …

In ruil krijg ik wel een leuke hobby heb ik de indruk 🙂

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Als het virus je te pakken heeft dan kom je er moeilijk van af,ik stook ongeveer 15 jr.op de Roemeense manier,met een Roemeense ketel van 100 ltr.en op een zeer primitieve manier,ben het nog niet moe.staat 400 kg druiven te vergisten,een vrijdag middag een zaterdag en zondag, met veel plezier opofferen,en dan event weer de vaten vullen.ik stook zelfst als ik op vacantie ben in Roemenie.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 oktober 2018

Ik had het zelfde afgelopen zomer met Kirsch en ik huilde. Nooit met Reflux vermogen dimmen want je verkloot de boel. Advies van Chirs en het is nog waar ook.

 

Doe je het met de Dome ( zie plaatje) dan hoef je niet koelwater te kijken. Gewoon zorgen dat de alcohol koel uit de condensor komt. Zet lekker de reflux erop is mijn advies. En niet dimmen op vermogen maar op de koeling. Dus Max vermogen de ketel. Temp koelwater rond 55 graden. 

 

 

Forum Lid
op 18 oktober 2018

En de ketel voor twee derde vullen,anders loop je ook de kans dat je schuim mee krijgt.

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Het was inderdaad schuim.

Ik heb nu gewoon doorgestookt tot ik 6l had (is ongeveer 26%) en nu het een tijdje stil staat is het helemaal aan het bezinken. Volgende week leng ik aan tot 10l en ik doe een 2de run. Ik gok dat die niet echt gaat schuimen. Nu vroeg ik mij af of ik niet beter met de rest van mijn stookwijn aanleng ipv met gewoon water?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 18 oktober 2018

Leng de ene helft aan met de rest van je stookwijn, en de andere helft met water.

Als je het dan 6 weken laat staan , proef je, en weet je meteen wat je volgend jaar moet doen.

Oh Ja…… en ons op de hoogte houden natuurlijk.

ps met 400 liter wilde vergisting, komt ChrisV de Herfst al door, voor de rest moet hij nog maar wat extra stoken.

Anders zit hij achter, de geraniums, of Adriana, weet niet wat het ergste is. En voor wie. 😉 😉 😉

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Wat achter de geraniums?heb veel hobby’s hoort Adriana ook bij,ja en 100 ltr.is niets,heb nog een reserve rekje in de kelder maar dat is voor noodgeval,dus probeer nog aan fruit te komen,heb ook nog 25 kg.mais liggen,en ik zit best graag achter Adriana aan.😜

Forum Lid
op 18 oktober 2018

chris 

ik zit ook graag achter Sylvia aan maar moet nog even geduld hebben de vooruitzichten zijn voor zaterdag en heb nu 1500l in de vaten zitten dus ga in de winter wel wat kunnen doen en gisteren kwam mijn buurman mij vertellen dat er aan de glascontainer veel flessen van 5 liter stonden ! ik direct in de auto en wat stond daar ja 20 snapsflessen van 5 liter leeg maar wel mee naar huis genomen das voor 100l snaps in te bewaren !!!! ik heb dezelfde flessen maar die kosten €25 per 6 dus mooi meegenomen

gr erik

 

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Dat is geluk hebben,ik krijg vaak,wodka flessen,heb er ongeveer 200-300.ook gratis.en met die 1500 ltr.ben je nog wel even bezich.met kerst doe ik eens een paar dagen rustig aan,maar dat denk ik nu,wil ook nog parma ham maken.enz.enz.

Forum Lid
op 18 oktober 2018

chrisv

ja de tonnen zijn veer vol en er hangt nog veel aan de bomen van appels en peren maar nu een vraagje voor u ik heb ook uitten of in het nederlands kweeperen en bij de bennerei waar ik vroeger mijn snaps liet branden kast dat €20 per liter en dat is de duurste snaps daar ! ooit heb ik gevraagd hoe ik de maische moet maken omdat mij dat niet goed lukte en die zei voor het vergisten eerst kokend water er in kippen (int vat)en dan de gist nu heb ik een massa kweeperen aan de struik hangen en wil er een vat van 150 l mee vullen wat is uw mening er over ? alvast bedankt als jij een reactie hierover geeft chris want ik heb er geen idee van 

gr erik

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Wij maken er jam van kweeperen zijn erg hard maar lekker,meestal laten ze die liggen tot in de winter om ze zachter te krijgen,ik zou ze of wat zacht koken of inderdaad in kokend water gooien,maar nog geen gist er bij doen,laat ze eerst een paar dagen zo staan en kijk dan of ze zachter zijn geworden en event.nog een keer kokend water er op,maak ze wel eerst kapot,event malen voor je er kokend water bij doet.het water dat je de eerste keer er bij hebt gedaan dan wel op nieuw gebruiken en weer koken ivm smaakverlies.

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Evds3,kweeperen zijn niet erg zoet dus je zult er wel suiker bij moeten gooien,maar wacht daar mee tot je de gist er bij doet.bakkers gist 200 gr.natte.gebruiken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 31 oktober 2018

Jan weet niet of je dit vanavond nog lees anders bel ik je morgen wel maar ik hoorde net dat de appels er zijn. Schikt vrijdag om te persen? 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 31 oktober 2018

Jawel hoor, komt goed! Ben ook benieuwd hoe het allemaal gaat!

Hoeveel kilo heb je?

Ik moet nog iets van een grote speciekuip hebben om de gehakte appels in op te vangen.

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Dat is mooi, ik weet nog niet hoeveel kilo ik kwijt kan. Hij heeft zeker 250 kilo, die wil ik ook wel hebben want het is een uitzonderlijk mooi jaar.  Hij zuchtte al dat ze eigenlijk te mooi waren voor sap hahaha, maar dat zou betekenen 8 tonnen en die kan ik niet kwijt in de auto vrees ik. Maar minstens 4 tonnen is 100 liter sap en ongeveer 130 kilo appels. Misschien dus het dubbele als het lukt. 

Admin
op 31 oktober 2018

Heb je een trekhaak? Anders aanhangertje van iemand lenen en vol kieperen!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 1 november 2018

Lummel kom maar op met je appels!

Alles getest en klaar voor aktie!

Ik moet alleen nog even een paar speciekuipen halen, is wel handig voor de op te vangen gehakte appels en voor de perskoek (we weten nu hoe dat heet)

Forum Lid
op 1 november 2018

Alles getest en klaar voor aktie!Van Stookforum

Wat een geweldige spullen heb je ervoor Jan!
Mega blender met giga sap pers…
Ik heb momenteel geen auto ter beschikking,anders was ik al onderweg naar Deventer… maar film het een beetje als je wil.
Ps. Mediacode afspraak met Lummel: Als je zijn gezicht niet filmt, vind hij alles best.

 

Forum Lid
op 1 november 2018

Ziet er allemaal top uit! Ben ook wel benieuwd naar beelden 🙂

Admin
op 1 november 2018
Wat een geweldige spullen heb je ervoor Jan!Mega blender met giga sap pers… Ik heb momenteel geen auto ter beschikking,anders was ik al onderweg naar Deventer… maar film het een beetje als je wil. Ps. Mediacode afspraak met Lummel: Als je zijn gezicht niet filmt, vind hij alles best.

 

Van Nimrax

Gaan we doen Nim! Ik app wel wat filmpjes door, dan kan jij ze bij elkaar plakken 😉

Ik heb meer dan een maand moeten wachten tot het betreffende bedrijf de appelvreter ging versturen. Na het terugdraaien van de Paypal betaling kwam hij toch ineens binnen 🙂 Opgelost!

 

Forum Lid
op 1 november 2018

Ik app wel wat filmpjes door, dan kan jij ze bij elkaar plakken Van Stookforum

Top, ik wacht het af en zal meteen de youtube link hieronder plaatsen als het klaar is.

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 november 2018

Ik ga zo de achterbank plat gooien kijken hoeveel tonnen ik kwijt kan. 6 moet lukken hoop ik dat zou ongeveer 200 kilo zijn.  Heb je 6 still wodkagist op voorraad want het gist gaat er uiteraard direct bij. Puur natuur. 

Admin
op 1 november 2018

Ja hoor, heb ik liggen 🙂

Forum Lid
op 1 november 2018
Admin
op 1 november 2018

Hahahaha 🙂 🙂 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 november 2018

@Lummel, heb je de appels vandaag opgehaald of moet je dat morgen nog doen? Laat maar ff weten hoelaat je hier kunt zijn. Blijf je hier ook lunchen?

Forum Lid
op 1 november 2018

hoi Jan, nee nog niets opgehaald. Ik ga proberen zoveel mogelijk mee te nemen. 6 tonnen zou moeten kunnen. Lukt 8 tonnen doe ik dat ook. Dat zou ongeveer 250 kg zijn maar moet wel lukken in de auto. Je ziet ons morgen. zal vroeg in de middag zijn denk ik als het jou ook schikt. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 november 2018

Is goed hoor, zie ik je morgen!

Het malen is snel gebeurd, het uitpersen kost wat meer tijd omdat het in kleinere hoeveelheden gaat. Maar is vast leuk om te doen 😎🍏🍏🍏🍏🍏🍷

Admin
op 1 november 2018

Oh ja, wel naar het nieuwe adres he. 

Westfalenstraat 14a in Deventer

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 2 november 2018

De filmpjes ga je zo ontvangen Nimrax, het was een leuke middag!

Forum Lid
op 2 november 2018

Voer de spanning maar goed op Jan 😉

Forum Lid
op 2 november 2018

Ohhyeahh… ik kan aan iedereen nu al verklappen, het is echt fantastisch zo mooi als het gaat. Nim krijgt nu het laatste bestand binnen. Ik probeer op te schieten…

Admin
op 2 november 2018

Ja filmpjes zat haha, als ik de smaak van het vloggen te pakken krijg pak ik stooktv weer op hanha.

Lummel is met ongeveer 115 liter sap huiswaarts gekeerd, ze waren lekker zoet. De gist zit er al bij. Lummel zal ons verder op de hoogte houden.

Maar wat een beest is die appelvreter zeg…..🍏

Forum Lid
op 2 november 2018

Okeey okeey…. een fragmentje dan…!
https://youtu.be/MM5qPKdqwi4

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 november 2018

Net het waterslot (na 4 uur) op de tonnen gezet en het gist nu al als een gek. Temperatuur in de cave 17 graden.  Perfect dus. Over 2 weken stoken. Heb er heel veel zin in. 

 

Was een leuke middag Jan. En wat gaat die appelvreter als een gek zeg. Niet normaal. 

Admin
op 2 november 2018

Ja mooi he! Dat het staat te gisten als een gek had ik ook zeker wel verwacht.

Ik vond het ook een gezellige middag. Bedankt voor de Kirsch 😁 ik hoop dat deze appels net zo’n godendrank op gaan leveren.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 november 2018
Forum Lid
op 3 november 2018

P.s. Geluid van de video valt soms deels weg. Jan, tijd voor een nieuwe smartfoon?
Verder erg gaaf, sap persen, goed gewerkt jongens!

Admin
op 3 november 2018

Heel leuk gedaan weer Nim, Bedankt! 

Al met al zijn we nog geen 2 uur bezig geweest. De appelvreter kan zeker 1000 kg per uur aan, het persen moet in delen gebeuren en de perskoek moet worden afgevoerd naar de schapen. Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt gaat het als een speer.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 3 november 2018

Hahaha, weer een leuk filmpje en heel informatief ook. Alles zit erin zelfs het gist toevoegen. Zo simpel is het dus om stookwijn van fruit te maken. En kicken als je het sap ziet lopen, bijna net zo leuk al straks het eerste distillaat maar dat duurt nog een week of 2 helaas. Ga zo wel even een glaasje proeven. 

Forum Lid
op 3 november 2018

Geweldig mannen! En Lummel, wat zal die lekker smaken. Mooi gezegd ook in de video: Wat je er instopt aan kwaliteit betaald zich dat dik uit. Ik heb onlangs nog een paar bio appels met een keuken sapcentrifuge gemaakt, een heel karwei voor een paar kilo’s… tegenover wat je op de video ziet hoe mooi die sap pers, samen met die appel hakselaar het zware werk doen.
Nu zou een vervolg video leuk zijn door een appelsap ton te “volgen” tot aan dat het een borreltje wordt. Nu eerst bijkomen en geniet alvast van je vloeibare goud! Cheers man 😉

Forum Lid
op 3 november 2018

 geniet alvast van je vloeibare goud! Cheers man 😉

Van Nimrax

Dat is het zeker! Goed bezig geweest Jan en Lummel en mooi ge-edit door Nimrax.

We lezen het vervolg wel 🙂

Forum Lid
op 3 november 2018

In memoriam …. Hahaha.

 

Tonnen ontsmet? Ech nie,

 

klimaatkast? Ech nie!

 

Temperatuur Cave 25 graden? ech nie slechts 17,5!

 

Staat het gisten? Ech wel! 

 

Jongens ze konden het in de middeleeuwen al zonder klimaatkast. 

 

Kom er maar weer in Nimrax Hahaha. 

Forum Lid
op 3 november 2018

in de middeleeuwen al zonder klimaatkast. Van Lummel

Turbo bestond ook nog niet. En ontsmettingsmiddelen? Welnee. Is ook nergens voor nodig bij turbo. En het boeit die sap ook al niet wat de temperatuur is. Zal mogelijk iets langer duren met na gisten. Wie weet wel een hele dag langer!  Mwoah, dit gaat goed komen hoor!

 

Forum Lid
op 3 november 2018
Turbo bestond ook nog niet. En ontsmettingsmiddelen? Welnee. Is ook nergens voor nodig bij turbo. En het boeit die sap ook al niet wat de temperatuur is. Zal mogelijk iets langer duren met na gisten. Wie weet wel een hele dag langer!  Mwoah, dit gaat goed komen hoor!

 

Van Nimrax

Soms is gisten goed, drank heeft tijd nodig.  Om een vrouw te lang te laten gisten. Zal heus wel en nieuw spektakel zijn. Of Lummelientje accepteert dat ik haar laat gisten is de vraag. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 3 november 2018


Hierbij de sap pers video.<KLIK> Have fun en Cheers! 😉

Van Nimrax


Viraal gaat de video nog niet maar wel voorbij de 50 vieuws en 2+likes. Thanks!

Admin
op 3 november 2018

Dan moet hij op Stooktv, meer dan 700 leden. Maar als ik dat nu doe dan is hij dubbel en dat ziet Youtube als plagiaat 😂

Forum Lid
op 3 november 2018

Gooi hem er gewoon maar erbij op. Als het echt niet mag upload jij de video en schakel ik bovenstaande uit. Kijk maar effies, ik vind alles best en jij hebt alle media rechten van de video..

Forum Lid
op 3 november 2018

en ik maar aan mijn fruitmolen draaien

Forum Lid
op 3 november 2018

Ik draai ook wel eens aan een knopje en dan gebeurd er niks maar soms spuit het sap eruit. Een goede boer weet wanneer hij moet oogsten. 

Admin
op 3 november 2018

Gooi hem er gewoon maar erbij op. Als het echt niet mag upload jij de video en schakel ik bovenstaande uit. Kijk maar effies, ik vind alles best en jij hebt alle media rechten van de video..

Van Nimrax

Top! Zou je het filmpje ook met we transfer naar mij kunnen mailen? Ik kan hem niet downloaden. Dan ziet Youtube mischien ook niet dat hij dubbel is. Dan kunnen ze beide blijven staan 😀

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 november 2018

Staan ze

Forum Lid
op 3 november 2018
Forum Lid
op 4 november 2018

Jeetje wat mooi allemaal jammer dat ik niet in de buurt woon . 👍👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren