Appels vergisten

Geupdate op 20 december 2018 in Stookforum
0 op 3 november 2018

mooie machiene jan en nim tof fimpje van gemaakt s spijtig dat het zo ver is anders was ik wel naar deventer gekomen maar wie weet

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 november 2018

Net even geproefd met mijn Ghanese vriendje en hij vond het sap smerig, ik kijk er anders na, een uitgegiste ton is niet mooi dus moet je destilleren om het goud eruit te krijgen daar doen wij stokers het voor maar leg het eens uit…

 

Dus effe de meter erin en inderdaad suiker is er nagenoeg uit. Stoken maar, tegelijk vraag ik me af of het wel zo handig is dit sap nog een keer te gaan gebruiken om graan te maischen. Word een kwestie voor morgen, eerst naar het bos. 

 

 

Admin
op 8 november 2018

Dan wordt het morgen een spannende dag! Ik vermoed een ronde met de Reflux en een met de Dome en dan maar vergelijken?

Mijn ervaring met fruit met de Dome is een 2e Keer stoken wel aan te raden. Ik heb nu een borrel van appel staan van 45% die toch een waterige smaak heeft, ik weet dat dit weg is als ik hem een 2e keer stook. Helaas heb ik daar te weinig voor. 

Je kunt natuurlijk ook de 1,5 keer stoken mehode gebruiken. https://www.stookforum.nl/thread/destilleer-anderhalf-keer/

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 november 2018

Loopt de ketel al Lummel?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 november 2018

Lummel, hoe is het afgelopen met de appels? Heb je al een update?

Forum Lid
op 17 november 2018

zal kort zijn jan die zijn nog aan het vergisten en uitklaren denk ik

 

Admin
op 17 november 2018

Nee het was al klaar om verstookt te worden. Er was geen suiker toegevoegd. Maar ik denk dat Lummel druk is met werk ?

Forum Lid
op 17 november 2018

mooi ik had ook 50l appels op de gist staan zonder suiker en pecto en 8 liter van 42° gekregen en met een lange nasmaak wel met de copperdome en 1 keer stoken morgen weer 25l suikermach ik wissel nu af

maar perfect 

Forum Lid
op 18 november 2018

Nee het was al klaar om verstookt te worden. Er was geen suiker toegevoegd. Maar ik denk dat Lummel druk is met werk ?

Van Stookforum

Hahahaha, inderdaad druk het is oogsttijd toch? Mooiste tijd van het jaar. Update appels, ze staan nog steeds lekker te staan. Als het overige verwerkt is ga ik stoken en lekker dronken worden. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 november 2018

Ik had de schapen even niet meer gezien, maar vanmorgen staan ze er ineens weer, staan ze alsnog de inmiddels zwarte perskoek te vreten 🙂

Forum Lid
op 21 november 2018

Stelletje vreters!!! 🙂
Nieuw bij stookwinkel: Appelsmaak shoarma en kebabpel…

Forum Lid
op 24 november 2018

Jan zijn die voor de bbq?dat je die nu al aan het marineren bent ???

Admin
op 24 november 2018

Dat is wel een idee ?

Forum Lid
op 24 november 2018

Je hebt nu de schaapjes op het droge,houden zo?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 december 2018

Gister 20 kilo appels voor een prikkie gekregen, vandaag maar met de sapcentrifuge het sap zonder suiker en de pulp apart met wat extra suiker op een vat zetten. Bij de pulp wat pecto-enzyme. 

Maar wat extra vaten gaan aanschaffen, ketel gaat overuren maken 🙂 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 1 december 2018

Aanstaande vrijdag ga ik mijn appels stoken. Heb een paar vrienden uitgenodigd om te komen proeven voor geestelijke bijstand mocht het niet smaken. Het is al wel mooi geklaard maar durf nog niet. Voor de zekerheid zal ik ook nog wat advocaat en Baleys maken. Daar ga ik zeker niet mee af. 

Forum Lid
op 1 december 2018

ach lummel

waarom zou dat niet lukken  de T500 met helm doet dat prima

gr erik

Forum Lid
op 1 december 2018

Lummel als je het een tijd laat staan na het stoken,twee drie mnd.dan komt de geur en smaak nog sterker terug.ik gebruik de voorloop voor mijn autoruiten mijn hele auto ruikt naar appels.😂

Forum Lid
op 1 december 2018

behalve dat ik 20/25 goede klanten heb uitgenodigd. Dan ga ik maar af..  hahaha.

Forum Lid
op 1 december 2018

Lummel niet zo negatief,ik heb er wel vertrouwen in,in die stookkunsten van jouw

Forum Lid
op 1 december 2018

Zeg er vooral even bij dat het vers gedistilleerd is die nog op dronk moet komen. Het verouderen. (De hel en leed die er vanaf blijven heet)..
Ligt aan je publiek maar ik zelf heb alle respect voor een zelfgemaakt product, zelfs als het beter zou kunnen. Smaken verschillen maar teut gaan ze worden! Cheers alvast 😉

Forum Lid
op 1 december 2018

Inderdaad ik drink liever een borrel die nog niet op smaak is,of niet dat geworden is wat ik dacht dan troep uit de winkel.maar tijd maakt veel uit,ik heb 50-60 liter op eiken met walnootdoppen gelegd,het begint nu elke week beter te smaken en ruiken,het is net als een vrouw geduld mee hebben.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 4 december 2018

Ik kwam deze tegen welke soorten appels geschikt zijn en de smaak e.d.

Appelrassen kiezen

 

Forum Lid
op 5 december 2018

En bedankt! Granny Smith staat er niet bij en ik ben al zo nerveus of het wel gaat smaken vrijdag als ik een feestje geef (zal ik stiekem alvast wat stoken?). Gisteren al wel baileys gemaakt en die is perfect gelukt met de laatste whiskey die ik had. Die is ook mee geweest naar de BBQ en gemaakt met houtsnippers uit Stookwinkel. . 

Forum Lid
op 5 december 2018

ik stook  4 verschillende soorten en daar is granny ook bij en verdomd lekker ik ben nu de T500 aan het vullen en dan gaan we weer eentje doen

Forum Lid
op 5 december 2018

Je stookt ze niet door elkaar toch? Zal ik een litertje of 10 doen? Of is dat laf? Het valt me overigens op dat het waterslot van die tonnen af en toe nog wel eens en uurtje loopt. Daarna weer stil. Maar wel perfect geklaard na al die tijd.  

Forum Lid
op 5 december 2018

Een litertje of 10 kan geen kwaad al zal het echt wel gaan smaken. Achteraf zal het zijn…….. “had m net zo goed vol kunnen gooien”.

 

Forum Lid
op 5 december 2018

ik stook de volle 25l 

 

Forum Lid
op 5 december 2018

lummel jawel ik heb de 4 soorten door elkaar gedaan en die stook ik ! heb ook pruimen kers appel en peren samen gedaan en die gestookt was ook lekker

Forum Lid
op 5 december 2018

hmm, weet ik nog niks. Wordt nog een paar dagen zenuwen of ik afga of niet. Vandaag maar extra mijn best doen op advocaat. 

Forum Lid
op 5 december 2018

Degene met een t500 die fruit stoken zijn er het volgens mij wel over eens dat het altijd lukt. De appel valt niet ver van de boom… zoiets 😉

Forum Lid
op 5 december 2018

ScS

25 liter sap en pulp in de kookzak en de T500 met koperhelm en ja gaan de appels hebben een 3 weken in de ton gezeten en dat gaat wel lukken en de legen ton net gevuld met 7kg suiker en 21l water en vodka gist en die kan weer beginnen pruttelen

gr erik

Forum Lid
op 5 december 2018

Ik heb net een ton voor 2/3 leeg gehaald om deze cold te crashen op 4 graden. Uit andere tonnen haal ik de rest tot de fermenter vol zit met 30 liter en die gaat vrijdag dus de Grainfather in met reflux. Als de alcohol eruit is gooi ik 3 kilo mout in de grainfather samen met sap en dat gaat weer op het oude gistbed. En dat gaat lukken want heb een handje suiker in de leeggehaalde ton gegooid en het gist viel gelijk aan. Op 200 kilo appels zal dat handje suiker niets uitmaken. 

Forum Lid
op 5 december 2018

Now you talking….. Gaat lukken Lummel!

Forum Lid
op 5 december 2018

25 liter sap en pulp in de kookzak

Van evds3

Lijkt mij ook de beste manier om zoveel mogelijk smaak te krijgen, ben benieuwd Erik.

Forum Lid
op 5 december 2018

Dit gaat zeker goed komen. Heb er weer al zin in. Laatst tijdens het uitgaan een flesje ‘calvados’ van 2016 in de binnenzak. Je hebt dan wat om te delen en het gaf bijna een hallucinerend effect, of er wat anders inzat dan alcohol. Was waarschijnlijk ook de setting. Gaf een beetje het zelfde effect als wat ik in India ooit gedronken heb genaamd: ‘bhang thandai’, drank met oa canabis.

Het direct schenken van gestookte drank bevalt me meestal niet zo goed, Een maandje of 2 laten rusten maakt al een wereld van verschil.

Forum Lid
op 6 december 2018

Ik heb vaker gehoord of ik meen zelfs hier te hebben gelezen dat oudere calavados inderdaad een licht hallucinerend effect heeft. Waar het aan ligt of waar is. Bij absint hebben ze dat effect toch nooit wetenschappelijk kunnen vaststellen of heb ik het mis. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 december 2018

Staat te coldcrashen en de appelstookwijn wordt al mooi helder. 

 

Temp kan je niet zien maar beweegt tussen 3,8 en 4,1 graden. Kom helaas niet toe om de 2e fermenter voor morgen te koppelen ben al blij als ik de zooi krijg opgeruimd

Forum Lid
op 6 december 2018

Gaat toch lekker vlot . Morgen weer een dag en een heel weekend erachteraan .
no hurry no worry .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
24 op 6 december 2018

ik meer pech gisteren kookzak gescheurd en alles onder in de T500 aangebrand maar heb toch 2liter van 60% 

nu maar alles poetsen en daarna weer vullen en morgen  weer 25l stoken  

gr erik

Forum Lid
op 6 december 2018

We hebben allemaal ons kruis te dragen.

Forum Lid
op 6 december 2018

klopt lummel maar ondertussen is de T500 weer proper en deze namiddag weer vullen om morgen te stoken en juist weer een vatje van 60l gevuld met appels en peren pecto erop gedaan en morgen de gist erop en hopelijk kan ik deze week nog de kweeperen binnen halen dat ie ook geplukt zijn door omstandigheden nog niet daar aan toe gekomen en dat is dan het laatste van plukken dit jaar en dan branden ik heb al ongeveer 80liter in de kelder staan alleen mijn stroomrekening is wel wat groter dit jaar maar wat maakt het uit

Forum Lid
op 6 december 2018

De mijne ook hahaha, Lummelientje vroeg of het niet wat minder kon. Nee dus, dan gaan de ijsberen maar wennen aan hogere temperaturen. Ik zou ervoor tekenen als ik ijsbeer was. 

Forum Lid
op 6 december 2018

hahaha zo denk ik ook morgen stoken vanaf 7h00 en achteraan de kweeperen plukken dat gaat allemaal perfect samen en hopelijk mijn auto morgen terug want in zo een kleine cabrio kan men niets inladen

 

Brouwmaat
op 6 december 2018

En dan hebben we het nog niet over de verhoogde CO2 uitstoot tijdens het vergisten….. 🙂

Forum Lid
op 6 december 2018

En dan hebben we het nog niet over de verhoogde CO2 uitstoot tijdens het vergisten….. Van Munckerik

Een plant heeft water (H2O), koolstofdioxide (CO2) en licht nodig. Koolstofdioxide is een gas dat in de lucht zit. Wij mensen ademen het bijvoorbeeld uit.
Dus terwijl de regenwouden gekapt worden, helpen wij juist de natuur…Toch?

 

Forum Lid
op 6 december 2018

Misschien wel, misschien niet wie boeit dat op dit ouwelullen forum. Gaat hier toch om te zuipen of ben je lid geworden van dierenpoes. Oja voor onze Belgische vrienden is een lekker wijf van de dierenpartij. Google maar Marianne thieme

Forum Lid
op 6 december 2018

lummel in belgie ook leuke wijven en in duitsland ook !!!! ik heb er eentje 25 jaar jonger

Brouwmaat
op 6 december 2018
Een plant heeft water (H2O), koolstofdioxide (CO2) en licht nodig. Koolstofdioxide is een gas dat in de lucht zit. Wij mensen ademen het bijvoorbeeld uit. Dus terwijl de regenwouden gekapt worden, helpen wij juist de natuur…Toch?

 

Van Nimrax

Ja maar…… als er geen regenwoud meer is zijn er onvoldoende planten om de CO2 op te gebruiken en er O2 van te maken en zitten we met een overschot CO2 en te weinig zuurstof.

 

Maar onze CO2 uitstoot komt niet van fossiele brandstof dus geen probleem 🙂

Vooral doorgaan!

 

Brouwmaat
op 6 december 2018

Misschien wel, misschien niet wie boeit dat op dit ouwelullen forum. Gaat hier toch om te zuipen of ben je lid geworden van dierenpoes. Oja voor onze Belgische vrienden is een lekker wijf van de dierenpartij. Google maar Marianne thieme

Van Lummel

Nee Lummel we zitten hier niet om te zuipen maar om een oud ambacht in ere te houden 🙂

Forum Lid
op 7 december 2018

Juist ja, met chillers, refluxen, fermenters. Tuurlijk. Maar Chris is ons alibi

Forum Lid
op 7 december 2018

kom op lummel mijn 2e 25 liter appels in 3 dagen verstookt !!!! werken lummel 

Forum Lid
op 7 december 2018

Werken! Heb de cave opgeruimd, advocaat gemaakt de Grainfather schoongemaakt want krijg zo bezoek en ze mogen natuurlijk niet weten wat voor bunzing ik ben anders zuipen ze niks. Wel zo goedkoop natuurlijk. 

Forum Lid
op 7 december 2018

lummel mijn mancave is ook ok en morgen een lading suiker water erdoor jagen  mijn T500 moet werken en ik probeer tegen eind deze maand 100l in de kelder hebben te staan

Forum Lid
op 7 december 2018

Ja jij moet door met al dat fruit. Mooie van de t500 is dat als je likeuren maakt je aan 2 tonnen genoeg heb. Kan je relaxed je kelder opbouwen. Fruit is toch echt wel wat anders.

 

Ik weet zo de opbrengst Granny smith want ga straks 20 liter stoken. Fik van nieuwsgierigheid maar of ik wordt een held of ga af. Interesseert me beiden niks want beiden is een reden om te zuipen. 

Forum Lid
op 7 december 2018

gaat zeker lukken lummel en het zal lekker zijn

Forum Lid
op 7 december 2018

Omdat je me ze gesteund hebt zal ik jou en het hele forum de smaak en opbrengst zo snel mogelijk melden. Ik hoop dat het net voor de kerst lukt anders wordt het 2 januari. 

Forum Lid
op 7 december 2018

das lief van u lummel

 je bent een goede mens

Forum Lid
op 7 december 2018

Weet je, daar zeg je zo wat. Ik was mij daar in vroeg stadium van mijn kinderjaren al van bewust. Dat besef is alleen maar sterker geworden en wordt ook bevestigd maar het is ook fijn om het Incidenteel eens bevestigd te krijgen van een man. 

 

Ojee voor we of topic gaan en ik weer de schuld krijg, heb net de koude stookwijn geproefd en smaakt heel fris. Heb geen idee wat het resultaat zal zijn. Weet niet of het vanavond lukt maar anders hoor je het morgen. Ik ben ook heel benieuwd na al die moeite. 

Forum Lid
op 7 december 2018

Lummel heeft ook niemand gezegt dat je niet lief bent,trouwens dat zijn alle stokers.😇

Forum Lid
op 7 december 2018

Lief voor hun ketel ja. Echte liefde, je leert dat een ketel zelfs meer diepgang heeft dan de gemiddelde vrouw. De tederheid die je in de ketel stopt krijg je terug. Gegarandeerd. 

Forum Lid
op 7 december 2018

Ik heb na de derde keer geluk ze neemt mij zoals ik ben,stimuleert mij om te stoken haalt gist en suiker voor mij had de ketel voor me besteld,volgens mij heeft ze de hersens van een man,en is ook zindelijk,nadeel ze drinkt ook,maar je kunt niet alles hebben.😉

Forum Lid
op 7 december 2018

Goddank drink Lummelientje ook als een vent. Ik zeg altijd maar, stap nooit dronken bij een vent in bed. Anders eigen risico. Ze zijn volwassen hoor

Forum Lid
op 7 december 2018

Was deze week ook een avond de film kwijt,heeft mij netjes naar huis gebracht,en ondergestopt.vanavond weer proberen.🤪🤫

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 december 2018

Half 12 en net wakker. Ga zo in de cave de ravage eens bekijken en eens kijken hoeveel dat er uit 20 liter vergist sap is gekomen. En opnieuw proeven. De smaak zat er heel goed in maar nog wel een beetje rauw.   Als je begrijp wat ik bedoel.

 

De advocaat, baileys en rum viel enorm in de smaak en iedereen was verbaasd dat 93% alcohol zo zacht en bloemig kan smaken.  Dat is de kracht van t500 en goede gist maar ik had hem wel 2 keer overgehaald. Wordt er echt beter van en in de t500 is het zo gebeurd. Veilig en efficiënt. Maar is niet nodig. Maar als je wilt kan het met dat monsterapparaar. Had zo tien t500 kunnen verkopen alleen het vergisten en de zooi , want dat is zo,  schrikt mensen af. Misschien een handel in kant en klare stookwijn beginnen. Niks voor jou Erik?

Forum Lid
op 8 december 2018

voor mij niet lummel ik heb gisteren 5liter appel eau de vie van 45% in de fles gedaan en op eiken houtsnippers deze kan ook in de kelder

Forum Lid
op 8 december 2018

En Jan heb het al eerder gevraagd doe eens safari essence in het assortiment nu heb ik weer de slijter moeten matsen. Snap niet dat die zooi wordt gedronken maar toch anderhalve fles op. 

Admin
op 8 december 2018

Daar kan ik niet zo snel aankomen. Maar maak deze eens. Als ze Safari lusten lusten ze dit ook. En veel kekkerder. https://www.stookforum.nl/thread/sinaasappel-koffielikeur-quarante-quatre/

 

Forum Lid
op 8 december 2018

Mooie test en bewaar de flessen. Snap niet dat ze die zooi lusten zelfs etiketten zijn niet eens gelijk. Hoe serieus ben je dan als bedrijf

Forum Lid
op 8 december 2018

Op de foto niet te zien maar het lijkt erop dat het huisvlijt is, etiketten er handmatig op geplakt. Zou het waar zijn? Het valt me in ieder geval wel op nu ik ze naast elkaar zie. Maar bovenal, wat een zooi dot moet beter kunnen. 

Forum Lid
op 8 december 2018

voor mij niet lummel ik heb gisteren 5liter appel eau de vie van 45% in de fles gedaan en op eiken houtsnippers deze kan ook in de kelder

Van evds3

Ik gooi hem nog een keer door de reflux. Hij wordt zachter dat week ik maar heb ook angst dat ik smaak verlies. Weet je wat, fuck het klimaat ik gooi alles weer gewoon terug in het eigen sap. Krankzinnig, maar als iemand het eens moet doen, waarom ik dan niet? 

 

Ga meten hoeveel er is uitgekomen en kieper het gewoon weer in de afgekoelde ketel voor een 2e keer. Als de overheid mij wil naaien mat belastingen op energie kunnen ze het krijgen ook. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 december 2018

 

Weet iemand hoe je makkelijk aangebranden appel pulp in een glazen kookkolf kunt schoonmaken. 

Forum Lid
op 8 december 2018

Menno, probeer eerst even azijn met dreft, kun je als dat niet goed werkt kun je altijd nog uitwijken naar iets sterkers.

Forum Lid
op 8 december 2018

Vullen met water en schoonmaak azijn . Daarna goed naspoelen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 december 2018

waarom worden trouwens de foto’s altijd verkeerd weergegeven

Forum Lid
op 8 december 2018

Dat weet niemand

Forum Lid
op 8 december 2018
Forum Lid
op 8 december 2018

geen idee menno deze foto zojuist gemaakt van mijn appel eau de vie en de foto staat erop wel verklein ik mijn fotos altijd als ik iets op internet zet dan staan ze er sneller op en is dit mss de oplossing

 

Forum Lid
op 8 december 2018

Als je foto’s upload vanaf een laptop staan ze recht. Zoals Erik het doet, doe ik het ook.
Uploads vanaf smartfoon / overige schermpjes geven gek genoeg het beeld gedraaid weer op het forum.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 8 december 2018

Gemeten, uit 20 liter is 1,2 liter gekomen van ruim 90%.  Ben te sloom om terug te rekenen wat het percentage van de stookwijn was, doe ik wel een keer als ik er zin in heb.  Maar hoe krankzinnig dat het klinkt. Ik flikker 1,1 liter opnieuw in het uitgestookte sap en stook opnieuw. Uitdaging wat komt er terug uit en wat is de smaak. Ik zal het jullie melden met kerst. 

Forum Lid
op 8 december 2018

lummel op de foto de linkse is de 5 liter die ik in drie dagen heb gestookt de rechtse is een 8 liter waar ik al heb gedronken

Forum Lid
op 8 december 2018

Gelukkig heb ik ook genoeg appelsap want Ik heb het gedaan. Eerste kwaliteit terug gemikt in het vergiste sap. Alsof er niks gebeurt is. Of toch wel….

 

ik weet het over een uur en voor de zekerheid neem ik ook maar een smeer olie dan komt de klap niet zo hard aan als ik mezelf voor mijn kop sla

Forum Lid
op 8 december 2018

heb ik ook al zo gedaan en er kwam wat lekker uit maar neem maar wat te smeren ik ga mijn T500 leeg maken en poetsen voor morgen 

Forum Lid
op 8 december 2018

Heb je al avond? 

Forum Lid
op 8 december 2018

ja als ik zin heb gisteren de buurman wat geholpen met zijn verhuis en door dat kloteweer of teveel gezopen op mijn knie gevallen en nog niet goed maar wel iets mooi gehad van de buurman een speciale vodka zoladkowa gorzka wat het is weet ik niet mss kenners hier

Forum Lid
op 8 december 2018

Hahaha dat horen we hier graag. Ik godver ook, laatst dagen met een blauwe knie gelopen. We worden oud en geen beter vermaak.. 

Forum Lid
op 8 december 2018

Dat word voor jullie twee geen hondjes stand voorlopig🙄

Forum Lid
op 8 december 2018

We zijn creatief

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 8 december 2018

Update, man man mandie kiwie,s zijn net gek wat een mooi spul. Was de eerste stook teleurgesteld, zeg het maar hardop dan is het eruit. Maar het wrange van de eerste stook is eraf. Man man man. Dit is het, ben blij maar gooi hem er voor een derde keer door. Dit kan niet verkloot worden. Hoop ik. 

Forum Lid
op 8 december 2018

Lum, zo te lezen heb je goeie shit! Ga anders eerst effe chillen, ik denk dat je het einde van die stook niet gaat halen namelijk… cheers man!

Forum Lid
op 8 december 2018

Hij is er al, zo meten en dan ga ik er eentje nemen. Toch gooi ik dit morgen terug voor een derde keer. Ben niet ontevreden. Heb genoeg om te experimenteren. Dan maar weer opwarmen en alweer een ijsbeer dood. 

Jongens tot morgen. 

Forum Lid
op 8 december 2018

Tot morgen man! En kijk nog eens rustig hoe het project allemaal begon…

Hierbij de sap pers video. Have fun en Cheers! Van Nimrax

https://www.youtube.com/watch?v=IbfUELkMlcs&t=94s

Jan, ik las op topic pagina1 dat je het bestand van de movie wou hebben. Is het je al gelukt? Ik lees het wel.

Forum Lid
op 8 december 2018

Weet je Grainfather piept dus hij is klaar, ik hou een deciliter achter, de tweede en knal de rest weer terug in reflux. Het is pas 5 uur dus waarom niet. Ga wel een borrel nemen. 

Forum Lid
op 8 december 2018

Nee serieus ben aan het proeven, dit is niet normaal. Het wrange is eraf en wat een smaakexplosie. Gewoon reflux en dat schijnt niet te kunnen. 

 

Nu de derde keer wordt steeds enthousiaster

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 december 2018

Net de Ketel open gegooid en het sap ruikt niet meer lekker. Dit moet nog schonere alcohol worden kan niet anders. Het is maar een simpel ambacht en hoe harder dat je werk.. des te groter de beloning  

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 december 2018

Loopt alweer voor de 3e keer en nu proef ik Granny smith. De geest van het fruit is gevangen. 

Forum Lid
op 8 december 2018

Jongens, dit lijkt wel een marathon vlog: Lummel stookt doorrrr…..

Forum Lid
op 8 december 2018

Heb ik wat anders te doen dan.

Forum Lid
op 8 december 2018

maar echt serieus. Het pure sap begint te stinken terwijl de alcohol steeds zuiverder smaakt. Best bijzonder althans ik had dit niet verwacht

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 december 2018

Puur goud

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 december 2018

Nooit geweten en nooit geproefd dat Granny smith iets bitters over zich heeft, iets wrangs zelfs dat komt nu naar boven. Geweldig. De eerste liter gaat niet eens weg voor de prijs van het eerste haringvaatje. Goed experiment geweest

Forum Lid
op 8 december 2018

Top man! Sounds good! Cheers!

Forum Lid
op 8 december 2018

Nu klaar met de eerste 20 liter sap. Echt het sap stinkt hoe is het mogelijk maar er zijn 3 kwaliteiten uit gekomen vanaf rauw tot mild. Smaak blijft ook de derde keer alleen subtieler. Terwijl ik dit schrijf ga ik de stookwijn nu door de gootsteen gooien het stinkt. De geest is gevangen. 

Forum Lid
op 8 december 2018

Nu nog even geproefd en ik kan alleen maar weemoedig mijn hoofd schudden. Dit is onbetaalbaar.  Alleen geschikt om met hele goede vrienden te delen omdat bijna niemand kan deze kwaliteit kan betalen. Goed spul wat die kiwi’s maken. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 december 2018

En nou de laatste keer voor ik vervelend ga worden al zullen er vast al wel aanstoot aangenomen hebben. Lekker belangrijk. De ketel is op, alle alcohol eruit en het stink en ik ga dit niet gebruiken om graan in te maischen, de geest is gevangen. Heel blij mee. Nu de rest nog , duurt nog een paar dagen en wellicht volgende week pils. Heb er zin in

Forum Lid
op 8 december 2018

Zet een paar flessen voor een paar jaar weg. Wat zal dan het resultaat zijn! Volgend seizoen zijn er weer appels. Zo probeer ik ook wat op te bouwen voor de toekomst. Zie het als een duurzame belegging.

Forum Lid
op 8 december 2018

Ik heb vanmiddag 20 liter appels met peren (calvados) 45% op eiken brandhout en walnoot doppen gezet, laat ik voorlopig nog wel in Mn kelder staan. Cheers

Groet, @ndré🥃😎

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 december 2018

Het is nu 2 uur in de nacht en ik kon het niet laten om nog effe naar de cave te gaan om nuchter de drie kwaliteiten van gisteren en eergisteren te proeven maar de derde keer stoken is echt het lekkerst. Wat een werk is dit allemaal geweest en moet ik nog ruim 100 liter 3 keer stoken en dan heb je feitelijk nog maar een paar liter. Denk dat het al met al meer dan € 30 de liter wordt. Dus dit kan je niet kopen want wat zou het dan wel niet moeten kosten. 

 

Het sap stinkt overigens niet meer nu het is afgekoeld. Smaakt eigenlijk nergens meer naar. Ik ga er toch morgen 3 kilo mout ingooien en dan weer terug op het gistbed.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 9 december 2018

Dit is echt te erg voor woorden. Dacht laat ik de koe bij de horens nemen want heb het volgende week druk en laat ik maar gaan schroten en in het sap gooien. Rotwerk gooi dus alles in de Grainfather zie ik het filter op het aanrecht liggen. Kan dus niet pompen en moet nu 3 kwartiet roeren en het is al half 4. Maar hou de Appelwodka maar voor ogen anders ging ik zachtjes huilen

Forum Lid
op 9 december 2018

Lummel, hou vol, ik lees met je mee!

Forum Lid
op 9 december 2018

Het wordt nog erger, door het roeren ging er een ring af en zakte al het graan naar de bodem. In eerste instantie dacht ik er niet aan maar op een ander topic had iemand gebiecht dat de ketel was aangebrand. Dacht fuck zal toch niet. 

 

Net op tijd pfff als je geen alcoholist ben dan word je het wel

Forum Lid
op 9 december 2018

Want je krijgt dorst van al dat roeren? Filter vergeten, ring los… hij gaat goeddd…
Gast, ga slapen! 😉

Forum Lid
op 9 december 2018

Nachtwerk ! dubbel betaald . 😊 je moet maar zo denken als je jou drankje drinkt en je denkt terug aan deze nacht ben je vast trots op jou volharding .
Niet huilen knul ! .
Wil je een knuffel ?
😊😊
Toy toy toy ! 👌
Ik voel met jou mee ! 😅😅😅

Forum Lid
op 9 december 2018

Moeten jullie niet slapen het is 4 uur en de wind loeit om het huis. Wel gezellig overigens zo’n nachtje in je eentje op de wereld. Maar wat ruikt het lekker in de cave. Zit nu nog aan een pilsje maar begin alweer zin te krijgen in een borrel en daar gaan we weer

Forum Lid
op 9 december 2018

Sjee&^s,jij ook nog wakker Robbert? We zijn nu wel echte moonshiners. Door tot diep in de nacht…
En jaaa, knuffel voor Lummel, heeft ie wel verdiend met alle kuch kuch..pech… 😉

Forum Lid
op 9 december 2018

Okeey okeey,je hebt me om. Ik doe een biertje met je mee. Ja kl&^te weer,zo tussen sinterklaas en kerst. Donkere dagen? We besteden ze goed! Cheers man en iedereen die mee leest. 😉

Forum Lid
op 9 december 2018

Juist als we gaan dan gaan we met z’n allen en mijn buitenwietje Jack Herer hakt er ook lekker in. Wat een geurbeleving geeft dat sap met graan niet normaal. 

Forum Lid
op 9 december 2018

Dus al met al een groot succes. Wat mij betreft volledig gegund, je hebt er veel moeite voor gedaan.En het resultaat mag er steeds zijn. Happy smoke man 😉

Forum Lid
op 9 december 2018

Jezus ben weer stoned en krijg een idee schrijf het gauw op morgen ben ik het kwijt. 

 

Plan was op het oude gistbed graan vergist in sap te gooien voor wodka. Als ik nu het eens anders doe. 50 % vergistsap dus niet gestookt met 50% graan. Moet toch frisse wodka worden.    Nu probleem filteren. 

Forum Lid
op 9 december 2018

Goddomme wat ben ik toch creatief.  Oja de sg heeft niet veel meer gedaan een kwartier voor Jan lul geroerd. 

Forum Lid
op 9 december 2018

Goddomme wat ben ik toch creatiefVan Lummel

Hahaha yesss lum!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 december 2018

Net gemeten zit nu op een sg van 1049. Roeren werkt dus ook gewoon. Geen idee hoe hoog het verder gaat want heb ook niet gemeten hoeveel graan ik precies. Blijf nog een kwartiertje roeren en dan filteren. Wordt ook weer een beestenbende. 

Forum Lid
op 9 december 2018

En je kan dit niet een beetje filmen?…haha Jij bent al niet te filmen..  om 04.30uur op de zeer vroege zondag morgen…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 december 2018

Ik heb de ton waar ik 20 liter sap uit heb gehaald om te stoken erbij gezet. Het gist leeft want heb ik getest. Ik laat er onvergist sap inzitten. Een derde ongeveer. Misschien zonde maar heb nog genoeg ander sap. 

 

Daar gaat het gefilterde sap met graan bovenop, ik spoel even met 5 liter water dan zal het wel rond de 30 graden zijn en kan het in de ton en over een week kan ik weer stoken ben heel benieuwd. 

 

Forum Lid
op 9 december 2018

Goed man, we lezen het graag.Ik nok voor nu even af, welterusten voor straks! 😉

Forum Lid
op 9 december 2018

Ik ook want de temp is nog te hoog helaas had hem graag al zien gisten. Maar het werk is gedaan. Nuttige nacht geweest. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 december 2018

Goedemorgen allemaal!

Wordt de buurvrouw niet wakker van je nachtelijke perikelen? Ik kan me zo voorstellen dat je wel eens staat te vloeken 😜

Wel fijn dat je er op het forum zelfs snachts niet alleen voor staat 🥃

Forum Lid
op 9 december 2018

Vloeken, nee hoor is juist een rechtvaardiging om te drinken. De ton staat alweer te gisten ondanks dat ik er toch 7 liter sap heb uitgehaald. Was echt maar een klein laagje gist. Vond het achteraf zonde om te vermengen met graan. 

 

Heb ook nog even gemeten en er zal tussen de 5 en 6 procent inzitten. Hopelijk wordt tie niet te granerig en anders stook ik net zolang tot hij goed is. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 december 2018

Om half 6 begonnen met stoken van appels. Nee ben geen alcoholist, jawel! Maar heb vanmiddag afspraken en had tot die tijd niks te doen. Maar ga me niet verontschuldigen.

 

Normaal drink ik bij het stoken een biertje en let ik minder op de cuts bij reflux. Is ook niet te proeven met turbo/suiker maar wel bij reflux fruit. Heel duidelijk zelfs. Niet verwacht. 

Ik gebruik dit forum even als geheugen. Zit toch te denken aan een 2e keer overhalen al is dit dood en doodzonde als het mislukt. dat ga ik nog even aan de binnenkant van mijn ogen bekijken. 

Forum Lid
op 18 december 2018

Twee keer stoken is geen probleem,smaak en geur blijft behouden,en als het een tijdje laat liggen ruik je echt nog appels,komt goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 december 2018

Godver

Forum Lid
op 20 december 2018

jezus stond net een foto te maken en mijn surinaamse chauffeur stond zich ziek te lachen om die pallet. Niet normaal. als mijn iPad juist op dat moment ook niet leeg was hadden jullie nu een foto gehad. als ik geen alcoholist was…..

 

effe nog snel een aanvulling, gaat dus om een tap een fermenter. 

Admin
op 20 december 2018

Whahaha jammer hoor, ach het is toch in het verkeerde topic 😉 het is een beste zending he 🙂 En er komt maandag nog een doosje bij, het chromen tapzuiltje was er niet bij. Komt morgen hier binnen en heb jij maandag in huis.

Veel plezier met uitpakken 🙂

 

Forum Lid
op 20 december 2018

Geef niet joh, ben ook loeidruk. Gaat toch januari worden voor ik kan gaan brouwen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 december 2018

Gelukkig had ik nog een backup foto 😉

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 december 2018

Hahaha. Dat is m 

Forum Lid
op 20 december 2018

Lummel je moet straks nog aanbouwen om alles kwijt te raken😂😂😂

Brouwmaat
op 20 december 2018

En wel een mooie unboxing reportage in een nieuw topic plaatsen Lummel. Ik ben erg benieuwd naar de tap en jouw ervaringen ermee. Misschien ooit eens iets voor mij 🙂

Forum Lid
op 20 december 2018

Lummel je moet straks nog aanbouwen om alles kwijt te raken😂😂😂

Van ChrisV

Dan gaat lummelientje maar onder de lantaarnpaal. Is dit nog wel een hobby hahaha

Forum Lid
op 20 december 2018

En wel een mooie unboxing reportage in een nieuw topic plaatsen Lummel. Ik ben erg benieuwd naar de tap en jouw ervaringen ermee. Misschien ooit eens iets voor mij 🙂

Van Munckerik

Ik heb besloten om in 2019 on topic te zijn en te blijven. Nog een paar daagjes

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren