bakkersgist vraagjes

Geupdate op 3 november 2019 in Gist vragen
49 op 8 april 2018

ik heb nu droge bakkersgist al 4 week staan te pruttelen .
ik heb 60 gram droge bakkersgist op 21 ltr water staan met 6 kg suiker en wat gistvoeding met tomaten puree
deze heb ik op 10-3 klaar gemaakt en staat nu nog te gisten bij een temp van 21 gr
ik gebruik normaal tb vodka gist maar de lucht ben ik wel klaar mee vandaar dat ik het eens met bakkers gist wilde proberen , maar ik kan nergens hoeveelheden tijden enz vinden op het forum 
en er zij hier vast mensen die er veel ervaring mee hebben 
mijn vraag is dan 
hoeveel gist op 21 ltr suikerwater met 6 kg suiker.
hoe lang is de gemiddelde gist tijd
gistvoeding ,tomaten pure ,rijst bij voegen hoeveel ongeveer ??
klaren hoe?? met klaringsmiddel of koud weg zetten

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 8 april 2018

Ik werk alleen met bakkersgist,maar geen droge ik gebruik op +- 80 ltr.100 120 gr.gist staat ongeveer 2-2.5 wkn te gisten ik heb nu 125 kg appels met 10 kg suiker staan daar heb ik nog 24 ltr water bij gegooid en +-220.gr.natte bakkers gist.ik gooi er gist bij op gevoel net als suiker.ik gebruik nooit klarings mid.of wat dan ook,fruit even.suiker en gist.als het vergist is wacht ik een paar dagen en stook ik het.momenteel staat het gewoon buiten in de zon.bij mij duurt het ongeveer 2-2.5 wkn voor het uit gegist is.ik zou bij die hoeveelheid die je opnoemd 10 -15 gr.gebruikt hebben(droge gist)gr.?Chris.V.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 april 2018

Droge bakkersgist, normaal wordt de richtlijn 1gr per liter aangegeven. 6 kg suiker op 21 liter water vind ik veel, ik gebruik maar 4 kg.  Komt op een SG van ongeveer 1060.  Te veel suiker levert een scherpere smaak.  Vandaar wordt aanbevolen om wat minder te gebruiken.  Ook een beetje citroenzuur of -sap toevoegen zodat je een PH tussen 5,5 en 6 bekomt wordt ook aanbevolen. Ik gebruik gistvoedingszout (10gr) en nu ook een beetje appelsap (200ml) (geen tomatenpuree).  Om te klaren koud wegzetten.  In de winter buiten, in de zomer in de kelder.  Bij kamer temperatuur van rond de 20gr kan dat i.d. wel een maandje duren.

 

Forum Lid
op 8 april 2018

Ik gebruik bij 500 kg druiven zonder suiker of water 1kg natte gist,ik gebruik als het kan geen suiker.ik vind an ook 1gr.op een liter best veel zeker gedroogde in natte zit nog gewicht aan vocht.maar ik stook nooit suiker water,dus zou anders kunnen zijn.gr.?Chris.V

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 april 2018

oude vuistregel voor 20 – 25 liter 180 tot 250 gr Natte gist . 50- 60 liter 400 gr gist . 1000 liter 1500 gram . verhouding droge tot natte gist is 1:2,5 . moderne droge cultuur gisten kan zelfs verhouding 1 : 4 aangehouden . Gist vermenigvuldigd zich 36 x per 1/2 uur . oude cellen sterven af en elke dochter cel vermenigvuldigd zich weer . enz . (In principe kan 1 enkele cel een vat vergisten maar dat duurt te lang .) de meer gist des te sneller vergist een vat . dus minder kans op infectie . te veel gist doet verstikken en sterven cellen ook af . water moet zuurstof bevatten , zuurtegraad en een gist voeding.
10gr citroenzuur en 10 gram gistvoedingzout per 25 l . in plaats van gist voeding 1 blik tomaten puree , 50 gekookte bonen , erwten of rijst werd ook wel gebruikt . Bij vruchten vergisting niet noodzaak .
Bij gebruik van wijngist is 5 tot 10 gram per 10 liter . maar ook hier geld bij grotere hoeveelheid minder gist . .
Tijdens vergisting regelmatig roeren !
Dit is om de levende gistcellen niet op de bodem te laten verstikken tussen de dode.
Ook zuurstof is nodig ! Wanneer met waterslot afgesloten kan er alleen gassen uit maar zuurstof niet in .
(Beter is afdekken met natte doek )
Nogmaals dit is oude vuist regel . ( zo vroeger in lesboeken werd beschreven )
Met moderne gisten , voedingen en enzymen zijn gecultiveerd en geven resultaat bij lagere hoeveelheden . ( en ook eventueel (bij) smaak )
Moderne cultuur stookgisten Geeft fabrikant op verpakking hoeveelheid aan deze geeft dan beste resultaat bij dat product .

Forum Lid
op 8 april 2018

p.s . de gekookte bonen moet staan 50 gram !

Forum Lid
op 8 april 2018

1: 2,5 — 100 gr droog = 250 gr natte gist .

Forum Lid
op 9 april 2018

Dat zuurstof verhaal is toch wat genuanceerder.  Zuurstof is enkel belangrijk in het begin van het fermentatieproces.  Zo leert me onder meer de beginnersgids hier op het forum.  (aerobe en anaerobe fase). 

 

Forum Lid
op 9 april 2018

Zuurstof is ook vooral van belang voor her vermenigvuldigen van de gist. Omdat je bij stookwijn heel wat meer gist toevoegt dan bij bier (dus maar weinig gistgroei) is het hier ook wat minder belangrijk. Heel wat hobbybrouwers beluchten nog nauwelijks en zorgen dat ze voldoende, goed vitale gist enten.

 

Forum Lid
op 9 april 2018

Als je in Leerboek voor de likeur stokerij , Handleiding distileerderij , Crossmans quide ,

Manual Manufactury Liquors industry , horex ,, Handbook Rum distillery , Handbook for  manufactory off beers and spirits , vind je alles betreft Gist , vergisting ,kweken gist cultuur . 

O.a deze boeken en leerboeken  boeken uit 18e en 19e eeuw liggen hier voor de liefhebber ter inzage .

— Ik leen niets uit —

Maar  boekjes voor de hobby als  als”de beste borrel maak je zelf “‘ en 

“Het volkomen stookboek’  staan leuke weetjes .

 

 

 

 

Forum Lid
op 9 april 2018

maar de vraag was over bakkersgist en geen turbo gist 

turbo gist red zich zelf wel maar bakkersgist was mijn vraag .

ik heb mijn antwoorden bedankt allemaal

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 9 april 2018

Ik sluit me aan bij Suzevoke:

Bij stookwijn (turbo) vergisting geen zuurstof toevoegen en niet roeren.
(Doe je dit wel dan frustreer en vertraag je de fermentatie).

Bij bierbrouwen juist wel beluchten en dagelijks roeren.

 

Crew member
op 9 april 2018

Nee bij bierbrouwen enkel van tevoren (dus voor de gist erbij gaat) de wort beluchten, dan gist erbij, waterslot erop en niet meer roeren of wat dan ook tijdens het vergisten. Vat dichtlaten en zeker geen zuurstof meer want dan krijg je last van oxidatie. 

 

Forum Lid
op 9 april 2018

Tis allemaal wat , voor ik begonnen ben ben ik al lichtelijk wanhopig. 

 

Crew member
op 9 april 2018

Niet wanhopen Lummel 😉

 

 

Forum Lid
op 9 april 2018

Beste ,

Pas ook is geprobeerd… 

Was een succes.

6kg suiker

250gr tomaten puree

12 gr droge gist buggman

1 boterham

zeker 21 dagen laten gisten aangenaam geurtje ( heeft wel heel wat meer tijd nodig dan diene turbo gist )

dan over geheveld en laten klaren ook zeker 14 dagen laten staan.

gestookt 1 soeplepel bicarbonaat bij gevoegd 

met T500 dacht 4 liter 92° 

vriendelijke groeten

Danny

Forum Lid
op 10 april 2018

Ik heb de vaten buiten staan met appels en bakkersgist ik roer niet,ik laat het gewoon staan ik heb alleen gekeken of het is begonnen,zit een vuilnis zak en deksel op ,komt wel goed volgende week kijk ik wel weer,dus geen paniek,is bij mij nog altijd goed gegaan,en ik werk op gevoel terwijl jullie alles meten en met moderne apperatuur werken,moet het bij jullie zeker werken.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 11 april 2018

Helemaal mee eens chris . gewoon ouderwetse basis kennis en gewone ketel en de tijd nemen .
ik doe het al 40 jaar zo en geen problemen of rare bijsmaakjes .

Forum Lid
op 11 april 2018

Robbert ik hoef ook geen perfecte whisky of cognac het moet gewoon goed smaken,het lijkt er veel op wat ik stook,ik vind het juist de kunst om op de oude manier te stoken met zo min mogenlijk middelen,en zo goedkoop mogenlijk,een beginnende stoker moet weten dat deze hobby niet duur hoeft te zijn,en voor elke beurs toegankelijk is,en dat je geen wetenschapper hoeft te zijn.ik respecteer iedereen zijn stookwijze,met computer ,klimaatkast en al de spullen die ze bij de drank gooien,maar ik hou van de oude school.op die manier kan ik onder alle omstandigheden stoken.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 12 april 2018

Hoi Chris V. Jou redenedring ben ik helemaal mee eens.

Wat is perfecte Whiskey ? 

Meeste mensen vergelijken hun product met een van de gerenomeerde merken .en willen dat benaderen . zijn die gerenomeerde dan  altijd perfect ?

dat word bepaald door degene die het lekker vind puur pesoonlijke smaak .

 uiteindelijkis het recept ook daarvan op zelfde manier ondekt zoals jij ook jou smaakje heb gekregen .

Jou whiskey is uiteindelijk ook zelfde basis , alcohol met foesels en etherische olien . t zijn maar kleine variatie die de verschillen maken  { en etiket en prijs ]

Ik ben begonnen  omdat ik op de middelbare school voor scheikunde een soort stage moest doen en heb gedaan bij een kleine ditilleerderij .Eerst ook met glas gestook en daarna altijd zelfbouw dingen . Ik had in begin beetje massel dat ik bergen oude boeken heb weten te verkrijgen met heel veel recepten en ook studie materiaal voor de mensen die in de distileerde rijen gingen werken .

Ik zie hier van alles en ook dure dingen voorbij komen Ik vond het prachtig en alle respect ook voor die gene die daar mee werken .

Maar zoals jij zegt voor de beginnende stoker is dat ook niet een must . Het kan heel simpel en goedkoper vaak . 

Ik heb ook wat metertjes  en wat chemicalien staan om wat te testen maar ik gebruik het zelden omdati k het trukje al jaren doe 

Vroegeer was het er allemaal niet  en werden ook al prachtige dranken gestookt.

ik stook weer met een “nieuwe”‘  koperen boiler met  verwisselbare kollom en helm om als potstil maar ook de mogelijkheid om hoge alcohol percentages te krijgen . zelfbouw voor tientjes aan materiaal .en het werkt .

Ik werkt  gewoon naar de oude traditie en vuistregels en trukjes . en blijf ik ook doen .

Wat ik maak is goed van smaak , geen rare kleuren of vertroebeling en ook geen bijsmaakjes . Je bent welkom om te komen proeven  ChrisV

Gr. Robbert

 

Forum Lid
op 12 april 2018

Robbert.dat is moonschine.je hebt gelijk ik heb cognac van €900- en whisky van €3-400-gedronken geef mij maar die ik zelf stook,wat ik tegenwoordig krijg geef ik door op een verjaardag,die weten niet beter en zijn er blij mee.hahaha,op het bbq treffen laat ik het proeven.gr.?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 15 oktober 2019

Ik heb zonet mijn eerste sugarwash gemaakt met bakkersgist.  Ik heb 6kg kristalsuiker opgelost in 25 liter water. Hierin 2 blokjes verse bakkersgist (in totaal 84 gram)  van bruggeman gedaan. Dan heb ik 1 zakje West Kin Look Gist voedingszout van stookwinkel erbijgedaan. Is dit recept ok of dien ik nog iets aan de sugarwash toe te voegen? Begin sg was 1095. En ph was rond de 7.

Groetjes 

Forum Lid
op 15 oktober 2019

gooi er wat citroensap bij of citroen zuur . Dan moet het goed komen .
temp min 15 – maximaal 28 gr . Mooiste is rond 21-23 gr ..

Forum Lid
op 15 oktober 2019

Ok, bedankt voor je antwoord. Ik heb hier nog wel citroenzuur liggen. Hoeveel gram per liter moet ik toevoegen? Mvg

Forum Lid
op 15 oktober 2019

8-12gr citroenzuur op 25liter is gemiddeld

Forum Lid
op 16 oktober 2019

Ja dat gebruik ik ook.

Forum Lid
op 17 oktober 2019

Is het niet verstandiger eerst gistvoedingszout toe te voegen en 2 u te laten rusten alvorens je de gist ent? Geen groot probleem hoor, vergeet het zelf ook wel eens, en voeg hetdan later toe, tot nog toe altijd goed gegaan, alleen gist start wat moeilijker heb ik het idee.. Lijkt mij dat wanneer je gist in een stabiel milieu komt, ipv een milieu wat nog fluctueert, de gisting makkelijker verloopt met minder bijproducten. Ik houd eigenlijk bij alles een minimale rust periode voor ik het volgende toevoeg, en altijd in een bepaalde volgorde. Voor mij geldt dit voor oa pectolase-enzymen, sulfiet en gistvoeding. Alles heeft een tijd nodig vrij te komen/stabiliseren.

Persoonlijk zou ik ook eerst de suikers hebben geïnverteerd (kraken van kristalsuiker tot invert suiker) door een min of 20 in (1g zuur/1kg suiker) citroenzuur te koken. Achteraf toevoegen heeft zeker invloed, maar eerder met betrekking tot de Ph dan de vergistbaarheid vd suiker. Ook zo minder bijproduct.
Zuurtegraad is ook zeker niet onbelangrijk, 7 is wat aan de hoge kant. Als je kunt meten zou ik richten tussen de 3,5 en de 6 (ruim genomen).

Aan t eind van de rit zul je nog steeds een goed drankie overhouden hoor, begrijp me niet verkeerd(:
In ieder geval veel succes

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 oktober 2019

Ik vraag mij af of iemand al ervaring heeft met Bruggeman SD bakkersgist, waarbij SD staat voor Sugar Dough deze gist moet beter kunnen omgaan met hoge suikerwaardes is het deeg beslag wellicht dat hij het ook beter doet bij een “zoete” mash en misschien heeft hij ook een hogere alcohol tolerantie?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 oktober 2019

Goed gist , maar hou wel de 6 kilo op 25 liter aan ..
bij rietsuiker feilloos omdat je die op max afstookt , bij granen geeft het wat ” vanille ** ” achtige bijsmaak / nasmaak na overhalen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 17 oktober 2019

Ik wou deze gist proberen voor appels: https://www.jumbo.com/bruggeman-bakkersgist-42-g/221232STK/?gclid=Cj0KCQjwoqDtBRD-ARIsAL4pviDnB7b7ftU_kXLX2_iDbcA8xx4MEl_z0tIB72dPXrqtDpEv8Min8h8aAhQjEALw_wcB

half blokje op 20 liter sap zou dan genoeg moeten zijn ? En moet ik daar nog iets mee doen of zo erin gooien ?

 

Forum Lid
op 17 oktober 2019

Die heb ik net ook gekocht ik gebruik drie blokjes op 70 -75 ltr.je kunt het beste oplossen in lauw water dan er bij doen en goed doorroeren.ik zou iets meer dan een half blokje gebruiken,twee derde.

Forum Lid
op 18 oktober 2019

Brenner Op 20 liter heb je 40 tot 50 gram nodig . Je kunt beter iets hoger zitten waardoor sneller de gist gaat omzetten in begin . ook is sneller de aanwezige zuurstof weg en resultaat daardoor ook beter .

Forum Lid
op 21 oktober 2019

Ik had 1 blokje (42gr) op 20 liter gedaan. Had het blokje er gister in gedaan (eerst even opgelost in lauw water) en het gist als een gek. veel sneller als met een zakje champagne gist bijvoorbeeld. Vraag mij of het niet te snel gaat want kan me niet voorstellen dat het op deze manier twee weken gist. 

Forum Lid
op 21 oktober 2019

no worries ! goed teken .
Zal Sowieso morgen rustiger worden . en dan gewoon doorkabbelen .

Forum Lid
op 21 oktober 2019

Ik werk er altijd mee,is normale reactie.dus geen zorgen.

Forum Lid
op 21 oktober 2019

Oke bedankt voor de gerust stelling. Dan wacht ik het rustig af. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 oktober 2019

De appels kunnen verwerkt worden dit weekend. 

 

Crew member
op 18 oktober 2019

Jahaaaa…de buit is binnen!!! Zet hem op Bauke!

Forum Lid
op 18 oktober 2019

Thnx Marnix. Nu nog tijd vinden dit weekend. Volgende week word helemaal druk met de gin. 

Crew member
op 18 oktober 2019

Voor zoveel potentiële gezelligheid is toch altijd tijd? © tegeltje WemaxTrading
haha

Forum Lid
op 18 oktober 2019

Haha zeker! Alleen met een kleine rond rennende peuter die overal bij wil zijn moet je, je momenten goed uitzoeken. In het kader van veilig werken.

Crew member
op 18 oktober 2019

Daarom moet jij er ook bij blijven. Luister naar Rbbbert: relax…met een  bakkie koffie erbij… geen peuter. Maak een peuter vrije zone! Of klinkt dat onuitvoerbaar?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 oktober 2019

Nee hoor, elke avond rond 19:30 is het peuter vrij! 

Forum Lid
op 18 oktober 2019

De hele week stoken roken en mais koken.weer 210 liter stookwijn van mais vandaag.morgen werken zondag en maandag kalfspoot roken.dan eindelijk beetje rust.voor 3-4 wkn.of er moet nog fruit komen.🤔

Crew member
op 18 oktober 2019

Chris, we zijn een welwillend amateurclubje…wat jij er nu weer uit flapt begint angstig veel op werken te lijken.
Ik snap je burnout wel hoor…

Forum Lid
op 18 oktober 2019

Ja ik ook,het probleem ze drinken houden van gerookt vlees,maar niemand stookt of rookt.hebben geen tijd,om het te leren en om achter de ketel te zitten.😏als ik er niet meer ben,tja,😟

Forum Lid
op 18 oktober 2019

je kunt ook pauze inlassen .
ik ben nu ook klaar en het spul is naar zolder . Het kan voor paar weken zijn maar het is ook wel eens meer dan een jaar geweest.
Het is geen moeten als het voor hobby is .
Toch ?? 😎

Forum Lid
op 19 oktober 2019

Het probleem is als er iemand met fruit komt dan kan ik het moeilijk laten staan.mischien krijg ik het jaar er op mischien iets van dat niet,en ik wil nu eens proberen om iets een jr te laten liggen,is mij nog nooit gelukt.😏ik geef te veel af denk ik,

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 november 2019

Ik heb zonet weer een sugarwash gemaakt. Maar deze keer heb ik 6kg dextrose gebruikt in plaats van 6kg kristalsuiker. Dus: 25liter water, 2blokjes verse Bruggeman, 11gr citroenzuur en gistvoedingszout. Mijn begin Sg was 1080. Met kristalsuiker was dit 1095. 

Is het zo dat als je dextrose gebruikt je meer mag toevoegen dan kristalsuiker of best ook max. 6kg aanhouden.

 

 

Forum Lid
op 3 november 2019

een SG van 1080 is prachtig .
Rond 1100 maakt het zwaar werken voor de meeste gisten en is meer risico op stress gisting of stoppen van gisting omdat het al meer moeite kost om goed presteren .
een kleine afwijking erbij en kan de gisting dus ook dan sneller in de stress maken en stoppen .
Hou aan zo je nu doet .
Beetje lekker op gelijkmatige temperatuur houden en je Stevent af op mooi resultaat .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren